İçeriğe atla

Shimokita Yarımadası

Koordinatlar: 41°32′47″K 140°54′47″D / 41.54639°K 140.91306°D / 41.54639; 140.91306
Shimokita Yarımadası

Shimokita Yarımadası (Japonca下北半島 Shimokita-hantō), Japonya'nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Doğudaki Pasifik Okyanusu, kuzeyde Tsugaru Boğazı ve batıda ve güneyde Mutsu Körfezi ile sınırlanmış olup kuzeyde ise Hokkaido'ya kadar uzanmaktadır. Batıya bakan bir balta şeklinde olan yarımada, Honshū'nun en kuzey noktası olan Ōma Burnu ile Japonya'nın en büyük kum tepeleri olan Sarugamori Kum Tepeleri'ni içermektedir.

Yarımada idari olarak Aomori prefektörlüğünün bir parçasıdır ve bölgenin büyük bir kısmı, Mutsu şehri ile bir dizi küçük kasaba ve köyün yetki alanına girmektedir. Sakinlerin çoğu, dağlık iç mekanlardan ziyade kıyı bölgelerde yaşamaktadır.

Yarımada, güneyde Sai köyünün sahil şeridi olan Ōma Burnu dahil olmak üzere Shimokita Hantō Yarı Millî Parkı, kuzeydoğuda Hotokegaura'daki Budalar ve Shiriya Burnu ile Osore Dağı ve Usori Gölü gibi yarımadanın volkanik kısımlarını içermektedir.

Ekonomik olarak yarımada ticari balıkçılık, ormancılık ve mevsimlik turizme dayanmaktadır. Ana ticaret merkezi Mutsu şehridir. Turistik yerler arasında kaplıcaları ile bilinen Yagen Vadisi bulunmaktadır. Yarımadanın güney ucundaki Rokkasho köyü, çeşitli nükleer tesislere ev sahipliği yapıyor.

2012 yılında Shimokita Yarımadası'ndaki deniz tabanının 2.111 metre altına ulaşarak okyanus sondaj derinliği için yeni bir dünya rekoru kırıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Chikyu sets a new world drilling-depth record of scientific ocean drilling". Science Daily. 6 Eylül 2012. 8 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2021. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Arap Yarımadası</span> Asyanın güneybatısında yer alan bir yarımada

Arap Yarımadası ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada. Büyük bölümü çöl olan yarımada, içerdiği petrol ve doğalgaz kaynakları nedeniyle Orta Doğu'nun jeopolitik açıdan önemli bir bölgesidir. Bölgede nüfusun büyük bölümü Arap ve Müslüman kökenlidir. Ayrıca yarımada, İslam dininin ortaya çıktığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sina Yarımadası</span> Mısırda bir yarımada

Sinâ Yarımadası, Mısır'da bir yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Yarımadası</span>

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika'ya en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul edilir. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak ve sıcak iklime sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karpaz Yarımadası</span> Kuzey Kıbrısta yarımada

Karpaz Yarımadası,, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundan uzanan, sivri ve uzun yarımadadır. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolündedir.

Mangışlak Yarımadası Kazakistan'nın güneybatısında, Hazar denizi'nin doğu kıyısında bir bölgedir. Bu bölge Kazakistanın Mangistav Eyaleti'nin sınırları içinde, en büyük şehri Aktau, 1992 yilina kadar Shevchenko 'dır. Kara-Tau (Kara-Dağ) sıradağları hariç, Yarımada deniz seviyesinin altındadır; Batyr havzası ortalama 130 metre deniz seviyesinden altındadır. Yarımadada Ham petrol, Doğalgaz, Mangan ve Kömür madenleri bulunur. Çöl iklimi olan yarımadada bitki örtüsü azdır, bu yüzden çok sayıda küçük ve büyük baş hayvancılığa elverişli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Bōsō Yarımadası</span>

Boso Yarımadası Japonya'nın en büyük adası olan Honşu'nun Chiba ilinde yer alan bir yarımadadır. Onu Büyük Okyanus'tan ayırarak, Tokyo Körfezi'nin doğu kenarını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Olympic Yarımadası</span> Washingtonda yarımada, Amerikan Birleşik Devletleri

Olympic Yarımadası, Kuzeybatı ABD'de Washington eyaletinin batısında bulunan ve bu eyaletin en büyük metropoliten şehri olan Seattle ile arasında Puget Boğazı bulunan bir büyük yarımada şeklinde arazidir. Bu yarımadanın batısında Büyük Okyanus, kuzeyinde Juan le Fuca Boğazı, doğusunda Hood Kanalı bulunur. ABD topraklarının birbirine bağlı eyaletleri için en batı kara noktası Alava Burnu ve en kuzeydoğuda bulunan kara noktası olan Flattery Burnu bu yarımada üzerindedir. ABD'nin birbirine bağlı eyaletletleri toprakları içinde en son olarak keşfi yapılmış arazilerin çoğu da Olympic Yarımadasında bulunmaktaydı. 1898 ile 1900 arasinda Arthur Dodwell ve Theodore Rixon bu yarımadanın topoğrafisini ve kerestecilik kaynaklarını gösteren haritaları hazırlamadan önce bu yarımada arazisinin kesin haritası bulunmamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Armutlu Yarımadası</span> Türkiye de yarımada

Armutlu Yarımadası, Marmara Denizinin doğusunda, İzmit Körfezi ile Gemlik Körfezinin arasında uzanır. Yarımadanın doğu sınırı tartışmalı olsa da Yalova-Orhangazi-Gemlik yolu genel kabul görmektedir. Yarımadanın uzunluğu 32 km, en geniş yeri Kapaklı burnu ile Kalem burnu arasında 21 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karaburun Yarımadası (Arnavutluk)</span>

Karaburun Yarımadası, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir yarımadadır. Yarımada Arnavutluk'un en büyük yarımadasıdır ve üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Izu Yarımadası</span> Japonyanın Honshū Adasında bulunan bir yarımada

Izu Yarımadası, Japonya'nın Honshū Adası'nda bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Pasifik Okyanusu kıyısında Shizuoka prefektörlüğü sınırları içerisinde yer almakta olup derin girintili kıyılara sahip dağlık bir yapıya sahiptir. Yarımadanın yüzölçümü 1,421.24 km² olup nüfusu 2005 yılı itibarı ile 473,942'dir.

Urla Yarımadası, İzmir ili topraklarında, Anadolu'nun ortasından, batıya doğru uzanan Ege Denizi yarımadası.

<span class="mw-page-title-main">Oshima Yarımadası</span>

Oshima Yarımadası, Japonya'nın Hokkaido adasının güneyini oluşturan bir yarımadadır. Genel olarak Ishikari Körfezi'nden adanın ortasına kadar olan kısmı kapsamaktadır. Yarımadanın güneyi Matsumae ve Kameda yarımadalarına ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Abşeron Yarımadası</span>

Abşeron Yarımadası, Azerbaycan'da bir yarımadadır. Yarımada, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri Bakü'nün ve ayrıca onun uydu şehirleri Sumgayıt ve Hırdalan'ın ev sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Atsumi Yarımadası</span>

Atsumi Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının ortasında Aichi prefektörlüğünün güneyinde bulunan bir yarımadadır. Yaklaşık 50 kilometre doğu-batı uzunluğuna sahiptir ve Mikawa Körfezi'ni Filipin Denizi'nden güneye, Ise Körfezi batısına doğru ayırmaktadır. Mikawa Körfezi girişinin karşısında, kuzeybatıda Chita Yarımadası'na bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chita Yarımadası</span>

Chita Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının ortasında Aichi prefektörlüğünün güneyinde bulunan bir yarımadadır. Yaklaşık kuzey-güney yönünde uzanmaktadır. Batıda Ise Körfezi, doğuda ise Mikawa Körfezi'nin çevrelemekte olup Mikawa Körfezi'nin güneydoğusundaki Atsumi Yarımadası'na bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kitamatsuura Yarımadası</span>

Kitamatsuura Yarımadası, Japonya'nın Kyūshū adasının kuzeybatısında bulunan bir yarımadadır. Yarımada batıda ve güneybatıda Doğu Çin Denizi ve kuzeyde Japon Denizi ile çevrili olup Saga ve Nagasaki prefektörlükleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Yarımadanın bulunduğu bölge Hokushō bölgesi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Noto Yarımadası</span>

Noto Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının kuzey kıyısında Ishikawa prefektörlüğünün kuzeydoğusunda bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Japon Denizi ile çevrili olup adının Aynucada büyük burun anlamına gelen noto kelimesinden geldiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ōsumi Yarımadası</span>

Ōsumi Yarımadası, Japonya'nın Kyūshū bölgesinin güneydoğu ucunda bulunan bir yarımadadır. Doğu kıyısı Pasifik Okyanusu'nda yer alırken, batısı Kagoshima Körfezi boyunca Satsuma Yarımadası'na bakmaktadır ve adanın en güney noktası olan Sata Burnu'nu da içermektedir. İdari olarak Kagoshima prefektörlüğünün bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tsugaru Yarımadası</span>

Tsugaru Yarımadası, Japonya'nın Aomori prefektörlüğünde bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Honshū'nun en kuzeyinde yer almakta olup adayı Hokkaidō'dan ayıran Tsugaru Boğazı'na doğru kuzeye doğru uzanır. Batısında Japonya Denizi ve doğusunda ise Aomori Körfezi ve Mutsu Körfezi bulunmaktadır. Yarımada, kuzey ucundaki Tappi Burnu'ndan güney ucundaki Hakkōda Dağları'na kadar Tsugaru Dağları tarafından ikiye ayrılır. Tsugaru Boğazı'nın kuzeyinde, Seikan Tüneli ile bağlandığı Hokkaidō'nun Oshima Yarımadası yer alır.