İçeriğe atla

Shimogamo Tapınağı

Koordinatlar: 35°02′20″K 135°46′21″D / 35.03889°K 135.77250°D / 35.03889; 135.77250
Shimogamo Tapınağı
下鴨神社
Shimogamo Tapınağı
Harita
Temel bilgiler
KonumKyoto, Japonya
Koordinatlar35°02′20″K 135°46′21″D / 35.03889°K 135.77250°D / 35.03889; 135.77250
İnançŞintoizm
Mimari
Mimari türŞinto tapınağı
TamamlanmaMS 6. yüzyıl

Shimogamo Tapınağı (Japonca下鴨神社, romanize: Shimogamo-jinja) veya tam adıyla Kamo-mioya Tapınağı (賀茂御祖神社, Kamo-mioya-jinja), Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır.[1] Tapınak, MS 6. yüzyılda kurulmuştur ve Sakyō semtinde yer almaktadır.

Shimogamo Tapınağı, Japonya'daki en eski Şinto tapınaklarından biridir ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak belirlenen on yedi Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları'ndan biridir. Japoncada Kamo-jinja terimi, Kyoto'nun geleneksel olarak bağlantılı Kamo tapınakları olan Shimogamo ve Kamigamo tapınaklarına genel bir gönderme olup[2] Shimogamo, Kamigamo'dan 100 yaş büyük olduğuna inanılan ve 6. yüzyıla, Kyoto'nun Japonya'nın başkenti olmasından yüzyıllar öncesine dayanan çiftin en eskisidir. Kamo-jinja, Kyoto'yu kötü niyetli etkilerden koruma işlevi gördüğüne inanılmaktadır.[3]

Jinja adı, saygı duyulan kami veya tanrıların Kamo ailesini tanımlamaktadır. İsim aynı zamanda, Tadasu no Mori'nin ilkel ormanının kalıntıları olan, tapınağın yakınlardaki ormanlarının çevresini ifade etmektedir. Ek olarak, türbe adı, birçoğu atalarının geleneksel olarak hizmet ettiği türbenin yakınında yaşamaya devam eden, bölgenin ilk sakinleri olan Kamo boyuna atıfta bulunur.[4]

Shimogamo Tapınağı, Tamayori-hime ve babası Kamo Taketsunomi'nin hürmetine adanmıştır. Tamayori-hime, Honoikazuchi-no-mikoto'nun babası olan Kamo Wakeikazuchi'nin annesidir. Kyoto'nun iki Kamo tapınağından diğeri olan Kamigamo Tapınağı, Kamo Wakeikazuchi'ye adanmıştır. Bu kami, çeşitli şekillerde gök gürültüsü ile ilişkilendirilir.

Kaynakça

  1. ^ Richard, Ponsonby-Fane. (1964) Visiting Famous Shrines in Japan, pp. 1-118.
  2. ^ Terry, Philip. (1914). Terry's Japanese empire, p. 479.
  3. ^ Miyazaki, Makoto. "Lens on Japan: Defending Heiankyo from Demons," 21 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Daily Yomiuri. December 20, 2005.
  4. ^ Nelson, John K. (2000). Enduring Identities: The Guise of Shinto in Contemporary Japan, pp. 92-99.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kintarō</span>

Kintarō, geleneksel Japon mitolojisi'nde bir kahramandır. Hakkında çeşitli rivayet mevcuttur. Japonya'nın Tarzan'ı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hyōgo</span>

Hyōgo prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kansai bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 8,396.13 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Kasım 2011 tarihi itibarı ile 5,582,978'dir. Prefektörlüğün merkezi Kobe şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Amaterasu</span> Şinto inancında Güneş tanrıçası

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

Kiyomizu-dera Kyoto'nun doğusunda bulunan bağımsız bir budist tapınağıdır. Antik Tokyo'nun tarihi anıtlarından biri olan tapınak, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-şuugō</span>

Şinbutsu-şūgō, Japonya'nın yerel Şinto'suyla ile Budizmin karıştırılıp tek bir inanç sistemi şeklinde yeniden inşasıdır. Bu olguya Şinbutsu-konkō da denir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tapınağı</span>

Şinto tapınağı, Şintoizm'de bir veya birden fazla Şinto kamisini barındırma amaçlı bir yapıdır. Şinto tapınağı bir ibadet yeri olmayıp kutsal nesneleri saklamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sujin (imparator)</span>

İmparator Sujin, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 10. imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Inari Ōkami</span>

Inari Ōkami, Japon tilkiler, bereket, pirinç, çay, sake, tarım ve sanayi, genel refah ve dünyevi başarı kamisidir. Inari Ōkami, Şintoizm'in baş kamilerinden biridir. Eski Japonya'da Inari, kılıç ustalarının ve tüccarların de himayesi altında kaldı. Erkek, kadın ya da androginos olarak temsil edilen Inari, bazen üç ya da beş bireysel kami topluluğu olarak da görülür. Inari, MS 711 yılında Inari Dağı'nda bir tapınak kurulduğundan bu yana ibadet edildiği görülüyor. Efsaneye göre İnari dokuz kuyruğunun hepsini insanlar için bağışlamış ve yok olmuştur. Bu sebeple insan olarak, hiç anlamayacağınız bir surette dirilir. Şinto inancında İnari sureti kızıl sarı saç ve yeşil gözle açıklanır. Tanrılık hayatında insanlık için bahşettiği iyi niyetinin cezasını bu hayatında çekecektir ve kıyameti getirecek tanrı olarak bilinir. Günümüzdeki Şinto tapınma ayinlerinde “watashi no O-Inari-sama” “Benim İnari’me” kavramı vardır. Bu da İnari'nin hiçbir şeye ait olamayacağından gelmektedir. İnari'nin ölümlü hayatında insanlığa verecek canı yoktur, bu yüzden o artık kimsenin tanrısı değildir. İnari ruhuyla dirilen insanın geçmişte verdiği sağlık, sevgi ve neşe gibi kavramlardan mahrum kalacağına inanılmaktadır. Bir Toyokawa rahibine göre İnari, Mayıs yağmurunda dirilir ve göklerin aklını kaybettiği bir gün yeniden yok olacaktır. Bazı bilginler ibadetin 5. yüzyılın sonlarında başladığına inansa da, Inari'ye MS 711'de Inari Dağı'nda bir türbenin kurulmasından bu yana tapınıldığı görülüyor. 16. yüzyılda Inari, demircilerin hamisi ve savaşçıların koruyucusu olmuştu ve Inari'ye tapınma Edo döneminde Japonya'ya yayıldı. Inari, Japonya'da hem Şinto hem de Budist inançlarında popüler bir figürdür. Japonya'daki Şinto tapınaklarının üçte birinden (32.000) fazlası Inari'ye adanmıştır. Kozmetik şirketi Shiseido gibi modern şirketler, şirket merkezlerinin tepesinde mabetlerle Inari'yi bir patron kami olarak görmeye devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Kasuga-taisha</span>

Kasuga-taisha, Japonya'nın Nara kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 768'de kurulmuş olup yüzyıllar boyunca birkaç kez yeniden inşa edilmiştir ve Fujiwara boyuna aitti. İç mekan, pek çok bronz fenerinin yanı sıra türbeye açılan birçok taş fener ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Heian Tapınağı</span> Kyoto Japonyada bulunan Şinto tapınağı

Heian Tapınağı, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, Sakyō semtinde yer almakta olup Şinto Tapınakları Birliği tarafından Beppyō Jinja (別表神社) olarak sıralanır. Japonya'nın önemli bir kültürel özelliği olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tarikatları ve okulları</span>

Şinto, Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Torii</span>

Torii Kapısı en çok Şinto tapınaklarının girişinde veya içinde bulunan geleneksel bir Japon kapısıdır ve sembolik olarak dünyadan kutsal aleme geçişi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Hakozaki Tapınağı</span>

Hakozaki Tapınağı, Japonya'nın Fukuoka kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 923'te Daibu Hachiman Tapınağı'ndan kami Hachiman'ın ruhunun transferi ile kurulmuş olup Higashi semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Higashiyama</span> Japonyada semt

Higashiyama, Japonya'nın Kyoto kentinin 11 semtinden biridir. Semt, kentin doğusunda Kamo Nehri'nin sol kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 7,48 km² olan semtin nüfusu 1 Ocak 2020 tarihi itibarı ile 36.345'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kamigamo Tapınağı</span>

Kamigamo Tapınağı veya tam adıyla Kamo-wakeikazuchi Tapınağı , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 678 yılında kurulmuştur ve Kita semtinde Kamo Nehri'nin kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Budist mimarisi</span>

Japon Budist mimarisi, Çin'de doğan mimari tarzların yerel olarak geliştirilmiş çeşitlerinden oluşan, Japonya'daki Budist tapınaklarının mimarisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yasaka Tapınağı</span>

Yasaka Tapınağı, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 656 yılında inşa edilmiş olup Kyoto'nun Higashiyama semtinin Gion mahallesinde yer almaktadır. Shijō-dōri'nin doğu ucunda bulunan tapınak, kapılar, ana salon ve sahne gibi çeşitli binaları içerir.