Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.
Yellowstone Ulusal Parkı, ABD'nin Idaho, Montana ve Wyoming eyaletlerinde yer alan millî parkı. 1 Mart 1872'de Devlet Başkanı Ulysses S. Grant'ın imzasıyla ABD'nin ve dünyanın ilk ulusal parkı olmuştur.
Glacier Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletler'in Montana eyaletinin batısında bulunan Kalispell şehri yakınında 41.101 km² yüzölçümünü kapsayan ve Kanada'nın Alberta ve Britanya Kolumbiyası eyaletleri ile uluslararası devlet sınırlarından güneye uzanan 11 Ekim 1910'da kurulmuş olan ve ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır. Bu bakir, insan eli girip bozulmamış çevre sistemi, "Kuzey Amerika Kıtası'nın Çevre Sistemi'nin Tacı" adı verilen ve koruma altında bulunan 41.000 km²'lik bir arazi bölgesinin içinde çok çekici bir dikkat merkezini oluşturmaktadır.
Kuşcenneti Millî Parkı; Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir ili içerisindeki Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer alır. Manyas, Gönen, Bandırma arasındadır.
Beyşehir Gölü Millî Parkı, Beyşehir Gölü'nün yakınında Türkiye'nin en büyük millî parkıdır. Derlenen bilgilere göre, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan millî park 88 bin 750 hektarlık alanı kapsıyor. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma altında bulundurulan Türkiye'de toplam 897 bin 657 hektarlık alana sahip 40 adet millî park bulunuyor. Bu millî park alanlarının en genişi ise Beyşehir Gölü Millî Parkı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde Beyşehir ve Kızıldağ olmak üzere iki ayrı millî park bulunuyor. Beyşehir Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin en önemli ziyaretçi çeken doğal mekanları arasında gösteriliyor. Beyşehir millî parkının orman formasyonunu ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturuyor. Ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölü'nün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz bir manzaraya kavuşturuyor. Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, potansiyel göl sularına dayalı sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu dönemine ait kültürel zenginlikler olması Beyşehir Gölü Millî Parkı'nın kaynak değerlerini daha da önemli hale getiriyor.
Azerbaycan'daki millî parklar, bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.
Kovada Gölü Millî Parkı, Isparta'nın Eğirdir ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Millî park sâhası içerisinde konaklama ve piknik yapma amaçlı hazırlanmış yerler mevcuttur. Burada otelde değil çadırlarda ve karavanlarda kalınalabilir.
Krater Gölü Ulusal Parkı, ABD'nin Oregon Eyaleti'nin güneyinde bulunan millî park.
Rocky Dağı Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri Colorado eyaletinde merkezi kuzeyinde, Estes Park ve Grand Lake küçük şehirleri yakınlarında bulunan 1 078 km² yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır.
Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi, güneybatı Alaska'da bulunan bir ABD millî parkıdır.
İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.
iSimangaliso Milli Parkı ya da iSimangaliso Sulak Alanları Parkı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, Durban şehrinin 275 kilometre kuzeyinde, KwaZulu-Natal ilinin doğu sahillerinde yer almaktadır. Park alanı, Güney Afrika Cumhuriyet'indeki en büyük üçüncü koruma alanıdır. Kuzeyde Mozambik sınırındaki Mapelane'den güneyde St. Lucia Gölü halicine kadar uzanan 280 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Ayrıca, 3,280 kilometrekarelik bir ekosistem alanına sahiptir. Milli park içinde yer alan bölgelerː
- St. Lucia Gölü
- St. Lucia Koruma Alanı
- False Koyu Parkı
- Kosi Koyu
- Etrza Gölü Doğa Koruma Alanı
- Sibhayi Gölü
- St. Lucia Deniz Koruma Alanı
- St. Lucia Deniz Barınağı
- Sodwana Koyu Milli Parkı
- Mapelane Doğa Rezervi
- Maputaland Doğa Rezervi
- Cape Vidal
- Ozabeni
- Mfabeni
- Tewate Yaban Hayatı Koruma Alanı
- Mkuze Koruma Alanı
Japonya'daki millî parklar listesi, Japonya'da bulunan millî parkları içerir.
Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.
Shikotsu Gölü, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nda bulunan bir krater gölüdür. Göl, adanın güneybatısında yer almakta olup Shikotsu-Tōya Millî Parkı'nın bir parçasıdır. Göl, Tazawa Gölü'nden sonra Japonya'nın en derin gölü ve Kussharo Gölü'nden sonra Japonya'nın ikinci büyük krater gölüdür. Gölün oturduğu kalderanın 40 ila 50 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
26 Ağustos Tabiat Parkı, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde yer alan, 3 Nisan 2008'de tabiat parkı ilan edilen park.
Abant Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde yer alan bir millî parktır.
Eniwa Dağı, Japonya'nın Hokkaidō bölgesinde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, bölgenin ortasında Shikotsu Gölü'nün kıyısında yer almakta olup Shikotsu-Tōya Millî Parkı'nın bir parçasıdır.
Tarumae Dağı, Japonya'nın Hokkaidō bölgesinde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, bölgenin ortasında Shikotsu Gölü'nün kıyısında yer almakta olup Shikotsu-Tōya Millî Parkı'nın bir parçasıdır.
Usu Dağı, Japonya'nın Hokkaidō bölgesinde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, bölgenin batısında Tōya Gölü'nün kıyısında yer almakta olup Shikotsu-Tōya Millî Parkı'nın bir parçasıdır.