Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.
Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.
Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.
Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.
Midway Muharebesi , Japon İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a saldırısından altı ay ve Mercan Denizi Muharebesi'nden bir ay sonra, 4-7 Haziran 1942'de İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik Bölgesi'nde gerçekleşen büyük bir deniz muharebesidir. Amiraller Chester W. Nimitz, Frank J. Fletcher ve Raymond A. Spruance komutasındaki ABD Donanması, Amiraller Isoroku Yamamoto, Chūichi Nagumo ve Nobutake Kondō komutasındaki Japon İmparatorluk Donanması'nın saldırgan filosunu Midway Adası'nın kuzeyinde bozguna uğratarak Japon filosuna ağır hasar verdi. Askeri tarihçi John Keegan bunu "deniz savaşları tarihindeki en çarpıcı ve belirleyici darbe" olarak nitelendirirken, deniz tarihçisi Craig Symonds ise "Salamis, Trafalgar ve Tsushima Boğazı ile birlikte hem taktiksel olarak belirleyici hem de stratejik olarak etkili olan dünya tarihindeki en önemli deniz çatışmalarından biri" olarak nitelendirdi.
Okinawa Muharebesi, Pasifik Savaşı'nın son aşamasında 1945 yılında Okinawa Adalarına çıkarma yapan Amerika Birleşik Devletleri ile Japon İmparatorluğu arasında meydana gelen savaştır.
Narva Muharebesi, II. Dünya Savaşı'ın Doğu Cephesi'nde gerçekleşmiş bir muharebedir. Savaş 1944'ün 2 Şubatından 10 Ağustos'a kadar devam etmiştir.
Klise Kuşatması,, Osmanlı'nın Hırvatistan Krallığı kontrolünde bulunan Klis Kalesi'nin 31 Ağustos 1536 - 12 Mart 1537 tarihleri arasında kuşatmasıdır.
Minato, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 23 özel semtinden biridir. Semt, İmparatorluk Sarayı'nın güney batısında yer almaktadır ve Chiyoda, Chūō, Kōtō, Shinagawa, Shibuya ve Shinjuku semtleri ile komşudur. Yüzölçümü 20.37 km² olan semtin nüfusu 1 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile 232,786'dır.
Shibata, Japonya'nın Niigata prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir 1 Ocak 1947 tarihinde kurulmuştur. Yüzölçümü 532.82 km² olan şehrin nüfusu 1 Ekim 2012 tarihi itibarı ile 102,343'tür.
Shingo Shibata, Japon eski futbolcudur. Profesyonel kariyerine 2008 yılında Consadole Sapporo kulübünde başladı. Daha sonra Thespa Kusatsu kulübüne transfer oldu.
Arvanid Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancak 1385 yılında Savra Muharebesi sonucu kurulmuş olup 1466 yılında Elbasan Kalesi'nin inşa edilmesinden sonra Avlonya ve Elbasan olmak üzere iki sancağa ayrılmıştır.
Azuchi-Momoyama dönemi, Japonya tarihinde 1573-1603 yılları arasında Sengoku döneminin sonlarını kapsayan dönemdir. Azuchi-Momoyama döneminde Oda Nobunaga ve Toyotomi Hideyoshi'nin önderliğinde tüm Japonya birleştirildi ve daha sonra Sekigahara Muharebesi'nde Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğu kuruldu.
Shuri Kalesi, Japonya'nın Naha kentinde bulunan bir gusuku kalesidir. Kale, Ryukyu Krallığı'nın sarayıydı. 1945 yılında Okinawa Muharebesi sırasında neredeyse tamamen yıkılmış olup 1992'de eski fotoğrafları ve tarihi kayıtlara dayanılarak yeniden inşa edildi. 2000 yılında UNESCO tarafından diğer gusuku alanları ile birlikte Dünya Mirası listesine dahil edildi.
Yamanote Hattı, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan demiryolu hatlarından biridir. Hat 34.5 km uzunluğunda olup Tokyo'nun şehir merkezinin etrafından geçmektedir. Hat Tokyo'nun en işlek ve en önemli hatlarından biridir ve Marunouchi, Ginza, Shinagawa, Shibuya, Shinjuku, Ikebukuro ve Ueno gibi Tokyo'nun önemli semt ve istasyonlarının çoğunu birbirine bağlamaktadır.
Mahōka Kōkō no Rettōsei, Tsutomu Satō tarafından yazılan bir web roman serisidir. Seri, Ekim 2008-Mart 2011 tarihleri arasında Shōsetsuka ni Narō'da yayınlandı. Temmuz 2011 tarihinden bu yana ASCII Media Works'un Dengeki Bunko baskısı altında yayınlandı. Hikâye, sihrin var olduğu ve teknolojiyle sentezlendiği alternatif bir tarihte geçmekte olup Büyü Lisesi'ne kaydolan kardeşler Tatsuya ve Miyuki Shiba'yı takip etmektedir. Kötü şöhretli Yotsuba klanıyla olan bağlantılarını gizli tutarken, Tatsuya'nın vasat görünen yetenekleri ve çekingen kişiliği ile göz önünden uzak durduğu, Miyuki'nin ise güzelliği ve büyülü yetenekleri ile çevresinde bütün ilgiyi üzerine çektiği hikâyede, kahramanlarımız günlük yaşamlarını huzur içinde yaşamaya çalışmaktadırlar. Ancak olayların geçtiği dünya çizgisinde büyücülerin hayatları asla normal olmamaktadır. Gerçek anlamda aile olarak gördüğü ve değer verdiği tek kişiyi beladan uzak tutmak için sadece keskin zekasının yetmeyeceğini anlayan Tatsuya dünyadan saklaması gereken yeteneklerine fazlasıyla ihtiyaç duyacağı yeni bir okul hayatına atılmaktadır.
Bağdat Kuşatması, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda bir evre. Hüsrev Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 1623'te İranlıların eline geçen Bağdat'ı 1625-26'daki başarısız kuşatmadan sonra ikinci kez kuşattıysa da, 39 günlük kuşatmanın sonucunda geri alamadı.
Shizugatake Muharebesi, Mayıs 1583 tarihinde Shizugatake'de Hashiba Hideyoshi ve Oda Nobutaka güçleri arasında meydana gelen bir muhaberedir. Katsuie, Oda Nobutaka'nın Oda Nobunaga'nın halefi olma iddiasını Oda boyu içinde Hideyoshi'ye fayda sağlayan ardışık bir anlaşmazlıkta destekledi. Katsuie ve Sakuma Morimasa, Nakagawa Kiyohide'yi yenerek Shizugatake'de Hideyoshi'ye sadık kalelere saldırdı, ancak diğer kuşatmalar durdu. Katsuie, Sakuma'ya geri çekilmesini emretti, Sakuma bunu göz ardı etti ve Hideyoshi, Sakuma'yı bozguna uğratan ve onu geri çekilmeye zorlayan sürpriz bir karşı saldırı başlattı. Hideyoshi, Sakuma'yı takip etti ve Kitanosho Kalesi'ni başarıyla kuşattı, bu da Katsuie ve Oichi'nin intiharına yol açtı.
Oda Nobutaka, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Oda Nobunaga'nın üçüncü oğlu olup Ise vilayetinin orta bölgesini yöneten Kanbe boyunun lideri olarak kabul edildi ve bu nedenle Kanbe Nobutaka (神戸信孝) olarak da anıldı.