İçeriğe atla

Sherwin Wine

Sherwin Theodore Wine (25 Ocak 1928, Detroit - 21 Temmuz 2007), ABD'li hümanist, Yahudi din adamı.

Çocukluğu ve eğitim hayatı

Sherwin Theodore Wine'ın aslen Polonya Yahudilerinden olan babası Herschel Wengrowski 1906'da, annesi Teibele Israelski ise 1914'te Detroit'e göç etti. Ailesi, Zecharias Frankel'in (1801-1875) kurduğu Muhafazakâr Yahudilik hareketine mensuptu. Yahudiliğin koşer ve şabat gibi temel kurallarını hayatlarına tatbik ediyorlardı. Çocukluğunda Detroit'te ailesiyle beraber gittikleri sinagogun Muhafazakâr Yahudi rabbileri Abraham Hershman ve Morris Adler'den Yahudi gelenekleriyle ilgili ilk bilgileri öğrenmişti. Dolayısıyla muhafazakâr bir aile ortamında büyüyen Wine, Michigan Üniversitesinde felsefe okudu ve yine aynı üniversitede felsefe alanında yüksek lisans yaptı. Üniversitedeki hocalarının da etkisiyle mantıkçı pozitivizme daha yakın bir anlayışı benimsedi. Ancak buna rağmen din adamı olmaya karar verdi. 1951 yılında Reformist Yahudiliğin en önemli kurumlarından Hebrew Union College'a kaydoldu.

Yaşamı

Eğitiminin ardından 1957 yılında ABD ordusunda din adamı olarak göreve başladı. Çeşitli yerlerde görev yaptıktan sonra, 1963'te Detroit'te bulunan Beth El Tapınağı'ndan herhangi bir cemaate ya da yapıya bağlı olmayan bir grup muhalif Yahudi kendisiyle iletişime geçti ve ondan Detroit'in banliyösü Farmington Hills'de reformist bakış açısına sahip yeni bir hareket kurmasını istedi. Bu düşünceye olumlu bakan Wine, Eylül 1963'te Farmington Hills'de Birmingham Tapınağı'nı, başlangıçta sadece sekiz ailenin katılımıyla kurdu. Dinî törenlerde, özellikle de şabat törenlerinde “tanrı” ismini ve kavramını kaldırıp, Yahudi tarihini, kültürünü ve ahlâki değerlerini yücelten yeni bir dil kullanmaya başladı. İşte bu karar, Hümanist Yahudiliğin reformist ya da diğer Yahudi gruplardan ayrı yeni bir hareket olarak ortaya çıkışının temeli oldu. 1964 yılında Wine'ın tanrı kavramına olan yaklaşımı duyulmaya başladığında bu durum tartışmalara yol açtı. Örneğin, The Detroit Free Press 1964'te “Suburban Rabbi: ‘I Am an Atheist.” başlığıyla bir makale yayımladı. Ardından da Time ve The New York Times bu konuyu gündeme taşıdı. Tüm bu tartışmalara karşı Wine, kendisinin ateistik görüşlerden ziyade mantığa dayalı pozitivistlerin temel bakış açısını kabul ettiğini bildirdi. Tanrının varlığını veya bunun aksini kanıtlamanın mümkün olmadığını, dolayısıyla tanrı kavramının anlamsızlığını vurguladı ve görüşlerinin ateizmden ziyade ignostisizim adını verdiği bir düşünce olduğunu savundu. 1966'da, başta Wine olmak üzere hareketin önde gelenleri Yahudiliğin empirik bilgi anlayışına ve insanlığın ihtiyaç duyduğu kurallara göre şekillenmesi gerektiğini ilan etti. 1967'de Hümanist Rabbiler Birliğini (Association of Humanistic Rabbis), 1969'da ise Hümanist Yahudilik Topluluğunu (The Society for Humanistic Judaism) kurdu. 1970 yılından itibaren Detroit'te yıllık konferanslar dizisinin ilkini gerçekleştirdi. Sonraki yıllarda özellikle ABD'nin Boston, Toronto, Los Angeles, Washington, Miami ve New York gibi önemli merkezlerinde Hümanist Yahudi topluluklar oluşturdu. 1985 yılında eğitim faaliyetleri için Uluslararası Seküler Hümanist Yahudilik Enstitüsünü (The International Institute for Secular Humanistic Judaism) ve dünyaya açılmak için de 1986'da Uluslararası Seküler Hümanist Yahudiler Federasyonunu (The International Federation of Secular Humanistic Jews) kurdu. Tüm bu yapıların hem kuruluşlarında hem de faaliyetlerinde aktif bir şekilde görev aldı. 2003 yılında Amerika Hümanist Birliği (The American Humanist Association) tarafından yılın hümanisti seçildi. Yazdığı birçok eserin arasından Humanistic Judaism, 11 Judaism Beyond God12 ve Celebration13 adlı kitapları dikkat çekicidir. Ayrıca, Wine'ın başta Humanistic Judaism Magazine olmak üzere farklı dergilerde yayımlanmış Hümanist Yahudiliğin temel değerlerini ve bakış açısını kaleme aldığı onlarca makalesi vardır. 21 Temmuz 2007 tarihinde, Fas'ın Suvayr kentinde geçirdiği trafik kazası neticesinde hayatını kaybetmiştir.[1][2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ Sherwin T. Wine, Humanistic Judaism (New York: Prometheus Books, 1978), 121 sayfa.
  2. ^ Sherwin T. Wine, Judaism Beyond God (USA: Ktav Publishing House, 1995), 289 sayfa.
  3. ^ Sherwin T. Wine, Celebration: A Ceremonial Philosophic Guide for Humanists and Humanistic Jews (New York: Prometheus Books, 1988), 439 sayfa
  4. ^ Rabbi Sherwin T. Wine'ın hayatı ve eserleriyle ilgili çoğunlukla Sherwin Wine, “Career Highlights” (Erişim 16 Ekim 2019) ve Dan Cohn-Sherbok vd. (ed.), A Life of Courage: Sherwin Wine and Humanistic Judaism (Farmington Hills: Milan Press, 2003), 12-30,

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik</span> tek tanrılı etnik bir İbrahimî din

Yahudilik, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukukî kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. İlk İbrahimî din olmasının yanı sıra insanlık tarihindeki en eski dinler arasında da yer alan Yahudilik, monoteizm temelli dinlerin ilk örneğidir. Yahudilik, riayetkâr Yahudiler tarafından "Avraham'ın YHVH ile yaptıkları sözleşmenin bir ifadesi" olarak yorumlanır. Geniş metinleri ve uygulamaları, çeşitli teolojik pozisyonları ve örgütlenme biçimlerini kapsayan Yahudilik, bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Torah, Tanah'ın bir parçasıdır ve Midraş ile Talmud gibi ikincil metinlerle birlikte temsil edilen tamamlayıcı bir sözlü geleneğin parçasıdır. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile Yahudilik, en büyük onuncu dindir.

<span class="mw-page-title-main">Tevrat</span> Tanahın ilk beş kitabı

Tevrat, İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir.

Feminist teoloji genellikle Batı dini gelenekleri içinde bu dinlerin uygulamaları, gelenekleri, kutsal metinleri ve teolojilerini feminist bir perspektiften yeniden değerlendiren bir harekettir. Feminist teolojinin hedefleri arasında kadının din adamları ve dini otoriteler arasındaki rolünü genişletmek, Tanrı'nın erkeksi imajını yeniden yorumlamak ve inancın dili ve mitleri arasında dişi (female) tahayallü daha fazla göz önüne almaktır.

Yeniden yapılanmacı Yahudilik, haham Mordecai Kaplan (1881-1983) tarafından geliştirilen kavramlara dayanan ve Yahudiliği sadece bir din olarak değil, giderek gelişen bir uygarlık olarak gören bir Yahudi hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Sekülerizm</span> Akıl ve mantığı esas alan örgütlü bir toplum yaratmayı amaçlayan düşünce akımı

Sekülarizm veya sekülerizm; toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket. TDK, sekülerizm kavramına karşılık olarak dünyacılık sözcüğünü önermiştir. Sekülerizm, din merkezli veyahut dinî öğeleri sosyal, hukuki ve siyasi anlamda tayin edici kılan bir yaklaşımın tersine, bunları sosyal, hukuki ve siyasi kümeden ayıran bir yaklaşımı tanımlar. Çok geniş bir terim olan sekülerizm, içinde birçok farklı akım, tür ve teori barındırır. Seküler kelimesi, dünyevi veya çağa uygun olanı belirtir ve dünyanın nesnel hâlinin göz önünde tutulması demektir. Latince çağ anlamına gelen Saeculum sözcüğünden İngiliz dili için türetilen Secularism (Sekülerizm) Türkçeye laiklik, çağdaşlaşma veya dünyevileşme olarak üç farklı terimle çevrilebilmektedir. Fransa'da laiklik için Laïcité (Laicisme) terimi kullanılmaktadır. Bu terim, somut ve bilimsel olan ile soyut ve dinsel olanın birbirine karıştırılmamasını ifade etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Mordecai Kaplan</span> Litvan-Amerikalı haham (1881 – 1983)

Mordecai Menahem Kaplan, Yahudilikte etkili olan Yeniden İnşa hareketinin önderi Litvanya doğumlu Amerikalı haham, eğitimci ve ilahiyatçı.

Seküler hümanizm felsefesi veya hayat duruşu, ahlakın temeli ve karar verme açısında özellikle dinî dogma, doğaüstücülük, sözdebilim ve batıl inancı reddederken insanî neden, etik ve felsefî natüralizmi kucaklar.

Yahudilik'in bir alt kolu olan Hümanist Musevilik Tanrı'dan çok Yahudi kimliğinin bir parçası olan Yahudi kültürü ve tarihine önem verir. Felsefesi hümanizm ve Seküler hümanizm'den türemiş bu sektin ayin ve törenlerinde Tanrı'ya yakarış yoktur. İnançları özetle şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Kim bir Yahudi'dir?</span> Yahudi kimliği ile ilgili temel soru

"Kim bir Yahudi'dir?", Yahudi kimliğinin temel sorusudur. Yahudi şahsın kültürel, dini, soyağacı ve kişisel boyutlarını irdeler. Bu soru, Almanya'da Nazi Partisi tarafından hazırlanan Nürnberg Yasaları'nda da ele alınmıştır.

Yahudiliğe geçiş, Yahudi cemaatinin üyesi olmayı arzulayan Yahudi olmayan birinin yaptığı dini işlemdir. Yahudiliği tercih etmek, Yahudilik ilkelerine uymayı istemektir. Yahudi milletinin bir parçası olunamaz, çünkü Yahudiler bir etnisitedir. Bu dini geçiş bazen Yahudilikleri şaibeli olanların Yahudiliğini tasdiklemek için de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiliğin evliliğe bakış açısı</span>

Yahudilikte evlilik, Tanrı'nın müdahil olduğu bir Yahudi erkek ve bir Yahudi kadın arasında yapılan birleşme anlaşmasının belgelenmesidir. Evliliğin tek koşulu çocuk yapmak olmamasına rağmen bu emrin yerine getirilmesi beklenir. Esas merkezi odak kadın ile erkeğin ilişkisidir. Ruhani anlamda evlilik, kadın ile erkeğin ruhlarının bir bütün olmasıdır. Bu sebeple evlenmemiş adam "tam" sayılmaz çünkü ruhu henüz tamamlanmamıştır ve yarımdır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik ve cinsel yönelim</span> Yahudilikte eşcinsel olmak

Yahudilikte eşcinsellik, Tevrat zamanına kadar dayanır ve Tekvin ile Levililer kitaplarında bahsedilir. Tekvin, Sodom ve Gomora'nın Tanrı tarafından yıkıldığını anlatır. Levililer kitabında ise erkeklerin birbirleriyle cinsel ilişkiye girmesi yasaklanmış ve bu eylem tiksinç bir hareket olarak sınıflandırılmıştır. Erkeklerin eşcinsel hareketinin cezası Yahudi kurallarınca idamdır fakat Halaha mahkemeleri Kudüs Tapınağı'nın yokluğunda bu kararı uygulayamamaktadır.

Sekülerite veya sekülerlik, dinle ilişkisiz veya dine karşı tarafsız olma durumudur. Latince saecularis, "dünyevi" veya "geçici" anlamına gelmekte olup devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmama anlamını taşır. Sıfat hali sekülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Tapınak</span>

Üçüncü Tapınak veya Hezekiel Tapınağı, Hezekiel kitabında mimari olarak tasvir edilen tapınaktır. Hezekiel burası için, ebedi mabet ve Kudüs'te bulunan Tapınak Tepesi'ndeki İsrail'in Tanrısı'nın kalıcı mekanı demektedir.

İgnostisizm, varlığı ve yokluğu tartışılan "tanrı" kavramının tanımında bir tutarlılık bulunmadığını, tutarlı bir tanımı bulunmayan bir kavramın da varlık yokluk açısından tartışılmasının anlamsız olduğunu öne süren teolojik konumdur. Bu kavram 1964 yılında, Hümanist Yahudiliğin kurucusu Haham Sherwin Wine tarafından icat edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi ateizmi</span> Etnik ve kültürel olarak Yahudi olanların benimsediği ateizm

Yahudi ateizmi, etnik olarak Yahudi, ancak fikir ve dünya görüşü olarak ateist olanlardır. Yahudilik etnik olduğu kadar dinî noktaları da kapsadığı için, doğal olarak Ateist Yahudilik çelişkilere yol açmaktadır.

Geleneksel Yahudilikte İsa, sahte mesihlerin en zarar verici olanı ve en başarılısı olarak görülmektedir. Bununla birlikte geleneksel Yahudi inancına göre henüz mesih gelmediği ve Mesih Çağı henüz başlamadığı için İsa'nın mesihliğinin ya da tanrılığının reddi Yahudilikte merkezî önem arzeden bir konu olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haredi Yahudilik</span> Ortodoks Yahudiliğin bir alt kolu

,

<span class="mw-page-title-main">Yahudilikte Tanrı'nın isimleri</span> Vikimedya liste maddesi

Rabbânî Yahudilikte Tanrı'nın yedi ismi o kadar kutsal kabul edilir ki bir defa yazıldıktan sonra asla geri silinmemeleri gerekir: YHVH, ʼĒl, Eloah, Elohim, Šaddāi, Eḥyḗḣ ve Tzevaot. İlk din erbapları, geriye kalan öbür İbranice isimlerin Tanrı'nın lakap ve sıfatları olduğunu ve bu lakaplarla Tanrı'nın yedi isminin diğer dillerde özgürce yazılıp silinebileceğini kabul ettiler. Ancak bazı yeni din adamları bu duruma dikkat edilmesini önermektedir. Birçok Ortodoks Yahudi, Tanrı'nın ismini İngilizce yazarken God yazmak yerine "G-d" yazar ve 15 anlamına gelen Yōd-Hē ifadesini telaffuz etmek yerine Ṭēt-Vav derler.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Joshua Heschel</span>

Abraham Joshua Heschel,, Polonya kökenli Amerikalı bir haham ve 20. yüzyılın önde gelen Yahudi teologlarından ve Yahudi filozoflarından biridir. Amerika Yahudi İlahiyat Fakültesi'nde Yahudi mistisizmi profesörü olan Heschel, Yahudi felsefesi üzerine geniş çapta okunan bir dizi kitap yazdı ve sivil haklar hareketine liderlik yapanlar arasındaydı.