İçeriğe atla

Shenzhou 11

Shenzhou 11
神舟十一号
Tiangong-2 (solda) ile kenetlenen Shenzhou 11 uzay aracının maketi (sağda)
UygulayıcıCNSA
COSPAR kimliği2016-061A Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SATCAT no.41812 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Görev süresi32 gün, 6 saat, 29 dakika
Uzay aracı özellikleri
Uzay aracı tipiShenzhou
ÜreticiCASC
Mürettebat
Mürettebat sayısı2
ÜyelerJing Haipeng
Chen Dong
Görev başlangıcı
Fırlatma tarihi16 Ekim 2016, 23:30 UTC
RoketLong March 2F
Fırlatma yeriJiuquan LA-4/SLS
Görev sonu
İniş tarihi18 Kasım 2016, 05:59 UTC
İniş yeriİç Moğolistan
Yörünge parametreleri
Referans sistemiYer merkezli
Rejimalçak Dünya yörüngesi
Tiangong-2 ile kenetlenme
Kenetlenme tarihi18 Ekim 2016, 17:24 UTC
Ayrılma tarihi14 Kasım 2016, 4:41 UTC

Haipeng (solda) ve Dong
 

Shenzhou 11 (Çince: 神舟十一号; pinyin: Shénzhōu shíyī hào), Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insanlı uzay uçuş göreviydi.

Fırlatma, 16 Ekim 2016 tarihinde Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden yerel saat 07:30'da (23:30 UTC) gerçekleşti.[1] 18 Ekim'de Tiangong-2 uzay modülüne kenetlendi.[2] Görev, 33 gün sürdü ve iniş kapsülü 18 Kasım'da yerel saat 02:15'te (05:59 UTC) İç Moğolistan'a bağlı Siziwang sancağına indi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "China's Shenzhou 11 blasts off on space station mission". BBC News. 16 Ekim 2016. 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  2. ^ "Chinese Astronauts Dock with Tiangong-2 Space Lab". 19 Ekim 2016. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  3. ^ CNN, James Griffiths. "Shenzhou-11 astronauts return home after China's longest-ever space mission". CNN. 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiangong 1</span>

Tiangong 1, ilk Çin uzay istasyonudur. Daha büyük bir uzay istasyonu kompleksi için gereken buluşma ve kenetlenme yeteneğini geliştirmek için bir deneme aracı olması amaçlanmıştır. Chang Zheng 2F/G roketiyle 29 Eylül 2011 tarihinde fırlatılmıştır. 2020 yılına kadar tamamlanmış, yarı-kalıcı bir mürettebata sahip bir uzay istasyonu oluşturmayı amaçlayan Tiangong projesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou (uzay aracı)</span>

Shenzhou Çin Halk Cumhuriyeti tarafından geliştirilip işletilen ve Çin'in insanlı uzay uçuşu programında kullanılan bir uzay aracıdır. Adı çeşitli şekillerde "İlâhi Gemi", "Tanrı'nın İlâhi Gemisi", "Sihirli Gemi" veya benzer olarak tercüme ile ve aynı zamanda Çin için bir antik adlandırmayla eşsesli olarak "İlâhi Devlet" anlamına gelir. Tasarımı, Rus Soyuz uzay aracına benzer, ancak boyut açısından daha büyüktür ve bu doğrudan Soyuz uzay aracı ailesi ile ilgili değildir. İlk fırlatılışı 19 Kasım 1999 tarihinde yapıldı ve ilk insanlı fırlatma 15 Ekim 2003 tarihinde gerçekleştirildi. 2005 yılının Mart ayında, bir asteroid uzay aracının onuruna "8256 Shenzhou" adıyla adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi</span> Çinde bulunan uzay aracı fırlatma merkezi

Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi (JSLC)(Çince: 酒泉卫星发射中心; pinyin: Jiǔquán Wèixīng Fāshè Zhòng Xīn), Çin'in Gansu Eyaleti, Jiuquan, Jinta ilçesi, Ejin, Alxa, İç Moğolistan ve Hangtian kasabası arasındaki bir Çin uzay aracı fırlatma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou programı</span> Çinin insanlı uzay uçuş programı

Shenzhou programı, Çin'in bir insanlı uzay uçuş programıdır. Program kapsamında 15 Ekim 2003 tarihinde ilk Çin vatandaşı Yang Liwei Dünya yörüngesine çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tiangong programı</span> Uzay Programı

Tiangong programı, Çin'in bir uzay istasyonu programıdır. Bağımsız bir program olup amaç üçüncü nesil bir uzay istasyonu oluşturmaktır. Program, 1992'de Project 921-2 adıyla başlatılmıştır. Ocak 2013'ten itibaren Çin, 2020'li yıllarda büyük bir uzay istasyonuna gidecek olan çok aşamalı çok sayıda inşaat programını ilerletti.

<span class="mw-page-title-main">Tiangong-2</span> Çin uzay laboratuvarı

Tiangong-2, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir uzay laboratuvarıdır. Laboratuvar, Project 921-2 uzay istasyonu programının bir parçasıdır. 15 Eylül 2016 tarihinde yerel saat 22:04:09'da fırlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 1</span>

Chang'e 1, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir Ay uzay sondasıdır. Çin Ay Keşif Programı'nın ilk aşamasının bir parçası olup adını Çin Ay tanrıçası Chang'e'den almaktadır. Chang'e 1, bir mikrodalga radyatör kullanarak Ay'ın pasif, çok kanallı, uzaktan mikrodalga algılamasını gerçekleştiren ilk ay sondasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 2</span>

Chang'e 2, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir Ay uzay sondasıdır. Çin Ay Keşif Programı'nın ilk aşamasının bir parçası olup 2007'de fırlatılan Chang'e 1'in devamıdır. Chang'e 2'nin tasarımında Chang'e 1 ile benzerlik göstermesine karşın, daha gelişmiş bir yerleşik kamera da dahil olmak üzere bazı teknik yenilikler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 3</span>

Chang'e 3, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir Ay uzay sondasıdır. Çin Ay Keşif Programı'nın ikinci aşamasının bir parçası olup bir robotik iniş aracı ve Yutu (玉兔) Ay keşif aracını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 5-T1</span>

Chang'e 5-T1, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir deneysel Ay uzay sondasıdır. Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden 23 Ekim 2014 tarihinde fırlatılmış olup Çin Ay Keşif Programı'nın son aşamasının bir parçasıdır ve Chang'e 5 görevinde kullanılmak üzere planlanan kapsül tasarımının atmosfere giriş testlerini gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yang Liwei</span> Çinli astronot

Yang Liwei, Çinli askerî pilot ve astronot. 2003 yılında uzaya çıkan ilk Çin vatandaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou 5</span>

Shenzhou 5, 15 Ekim 2003 tarihinde Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insanlı uzay uçuş göreviydi. Uzaya çıkan ilk Çin vatandaşı olan Yang Liwei'nin bulunduğu Shenzhou uzay aracı Uzun Yürüyüş 2F roketi ile uzaya fırlatılmıştır. Uçuş, Çin'in ilk insanlı uzay uçuşu olup bu sayede Sovyetler Birliği ve ABD'nin ardından uzaya insan gönderen üçüncü ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou 6</span>

Shenzhou 6, Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insanlı uzay uçuş göreviydi. Uçuş, Çin'in ikinci insanlı uzay uçuşu olup bu kez Fei Junlong ve Nie Haisheng olmak üzere iki mürettebat katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou 7</span>

Shenzhou 7, Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insanlı uzay uçuş göreviydi. Uçuş, Çin'in üçüncü insanlı uzay uçuşu olup ilk kez uzay taşıtı dışı etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte Çin, Sovyetler Birliği ve ABD'nin ardından uzay yürüyüşü gerçekleştiren üçüncü ülke oldu.

Shenzhou 8, Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insansız uzay uçuş göreviydi.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou 9</span>

Shenzhou 9, Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insanlı uzay uçuş göreviydi. Görevde ilk Çinli kadın Kozmonot Liu Yang'da yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou 10</span> İnsanlı uzay uçuş görevi

Shenzhou 10, Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insanlı uzay uçuş göreviydi. Görev, Tiangong-1'e kenetlenilen son görevdi.

<span class="mw-page-title-main">Tiangong uzay istasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesindeki Çin uzay istasyonu

Tiangong, resmi adıyla Tiangong uzay istasyonu, Çin tarafından inşa edilen ve Çin İnsanlı Uzay Ajansı tarafından işletilen, yerden 340 ila 450 km yükseklikte alçak Dünya yörüngesinde bulunan, kalıcı mürettebatlı bir uzay istasyonudur. Tiangong programının bir parçası olan istasyon, Çin’in ilk uzun vadeli uzay istasyonudur ve Çin İnsanlı Uzay Programı'nın "Üçüncü Adımı"nın çekirdeğidir. Basınçlı hacmi 340 m3 olan istasyon, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yaklaşık üçte biri büyüklüğündedir.

<span class="mw-page-title-main">Ye Guangfu</span>

Ye Guangfu; Çinli bir savaş pilotu ve Shenzhou programının bir parçası olarak seçilen Halk Kurtuluş Ordusu Astronot Kolordusu (PLAAC) taikonotudur.