İçeriğe atla

Sheila Abdus-Salaam

Sheila Abdus-Salaam
Doğum14 Mart 1952
Washington, DC, ABD
Ölüm12 Nisan 2017 (65 yaşında)
New York, ABD
Mezun olduğu okul(lar)Barnard Koleji
Columbia Üniversitesi
MeslekHukukçu, yüksek yargıç

Sheila Abdus-Salaam (d. 14 Mart 1952 – ö. 12 Nisan 2017),[1] New York bölgesi İstinaf mahkemesine bağlı yüksek yargıç ve hukukçudur.[1][2] New York'un en yüksek mahkemesinde atanan ilk siyah müslüman kadın yargıçtır. Müslüman ve siyahi kişilerin haklarını savunmak için çalışmıştır.[1]

Yaşamı ve eğitimi

1952'de Washington, D.C.'de doğdu ve kamu okullarında eğitim gördü. Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1977'de Barnard Koleji'nden 1974'te mezun oldu.

Mesleki kariyeri

Yargıya katılmadan önce Brooklyn Hukuk Hizmetleri için avukatlık büro çalışması yaptı ve New York Eyalet Hukuk Departmanında Sivil Haklar ve Emlak Finansman Bürosunda Başsavcı Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 1992-1993 yılları arasında New York Eyalet Aile Mahkemesinde görev yaptı. 1993-1999 yılları arasında New York'ta Adalet Bakanlığı'na bağlı İstinaf mahkemesinde çalışmıştır. 2009 yılında New York Valisi David Paterson tarafından Temyiz Bölümü, Birinci Yargı Bölümünde hakim olarak görevlendirildi. 2009 yılından itibaren Yüksek Mahkemenin New York Temyiz Birimi, Birinci Yargı Bölümü'nden 2013'teki yükselmesine kadar hakim olarak çalışmıştır.

New York Valisi Andrew Cuomo, 5 Nisan 2013'te Yargıç Theodore T. Jones'un ölümüyle boşalan New York Temyiz Mahkemesi üyeliğine onu aday gösterdi.[3] Yapılan oylamayla 6 Mayıs 2013'te göreve başladı.

Ölümü

Amerikalı ünlü siyahi Müslüman kadın hukukçu ve yargıç Sheila Abdus-Salaam 12 Nisan 2017'de Harlem'deki evinden kendisinin kaybolduğu ihbarı yapıldıktan bir süre sonra Manhattan'daki Hudson Nehri'nde 65 yaşında ölü bulunmuştur.[1][4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Adams Otis, Ginger; Annese, John; Slattery, Denis (12 Nisan 2017). "Appeals court judge Sheila Abdus-Salaam found dead on Hudson River shore". New York Daily News. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2017. 
  2. ^ Parker, Kevin S. (11 Nisan 2013). "Senator Parker Commends the Nomination of Judge Sheila Abdus-Salaam: Congratulates the Governor on Selecting the First African American Woman Justice for New York's High Court" (Basın açıklaması). 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2017. 
  3. ^ Santora, Marc (5 Nisan 2013). "Cuomo Picks Judge in City to Fill Spot at Top Court". The New York Times. 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2017. 
  4. ^ Moore, Tina; Celona, Larry; Cohen, Shawn; Perez, Chris (12 Nisan 2017). "Judge Washes up Dead Along the Hudson River". New York Post. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Hâkim (hukuk)</span> mahkemede duruşmalara bakan ve kararı açıklayan yetkili kişiye verilen isim

Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir. Bazı hukuk sistemleri tek hâkimli, bazı sistemler ise hâkimler heyetinden oluşan yargılama biçimlerini benimsemiştir. Hâkimler ceza, hukuk, idare veya askeri mahkemelerde görev yapabilirler. Yaptıkları görevden ötürü toplum içerisinde saygınlık sahibi, alanında uzman ve güvenilir kişilerden seçilmeleri gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Ortak hukuk</span> Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temelini kuran hukuk sistemi

Anglo-Sakson sistemi,, özellikle tarihinde Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temellerini oluşturur. Emsal kararlar yansıtan, kapsamlı yasallaşmamış kanunları dikkat çeken özellikleri arasında yer alır. Bu emsal kararlar yüzyıllarca yargıçlar tarafından gerçek davalarda verilen hükümlerden elde edilmiştir.

Hukukçu, hukuk fakültesinden mezun olan kişidir. Hukukçu, ilgili mevzuata bağlı olarak, akademisyen, yazar, okutman, savcı, hâkim ya da avukat olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Adalet Divanı</span>

Avrupa Birliği Adalet Divanı ya da kısaca Avrupa Adalet Divanı, AAD Avrupa Birliği (AB) bünyesi içinde yer alan en yüksek mahkemedir. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında, Avrupa Birliği hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen kurumdur. Avrupa Adalet Divanı 27 yargıç ve 11 hukuk sözcüsünden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vasiliki Tanu-Hristofilu</span>

Vasiliki Tanu-Hristofilu, kısaca Vasiliki Tanu olarak bilinen Yunan hakim. 27 Ağustos 2015'te geçici Yunanistan başbakanı olarak atandı. Yunanistan'ın ilk kadın başbakanıdır. 1 Temmuz 2015'te Yunanistan'ın Yargıtay başkanı olarak atanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

Suudi Arabistan'ın hukuk sistemi, hem Kur'an'dan hem de İslam peygamberi Muhammed'e atfedilmiş sünnetlerden türetilen İslamî Şeriat hukukuna dayanmaktadır. Muhammed'in ölümü sonrasında ortaya çıkan İslamî alim konsensüsleri ("icmâ") de Şeriat'ın kaynaklarından birini oluşturur. Suudi Arabistan'daki yargıçların yaptığı hukuksal yorumlar, İslam fıkhındaki literalist Hanbeli mezhebine ait Orta Çağ metinlerinden etkilenmektedir. Şeriat, Müslüman dünyasında eşsiz olarak kodifiye olmamış haliyle Suudi Arabistan'da kullanılmaktadır. Bununla birlikte hukuksal içtihatın yoksunluğu, ülkenin kanunlarının kapsamında ve içeriğinde büyük seviyede belirsizliklere neden olmuştur. Bu nedenle hükûmet, 2010'da Şeriat'ı kodifiye etmeye niyet ettiğini açıkladı; ancak bu konuda hâlâ bir ilerleme sağlanamamıştır. Şeriat ayrıca fikrî mülkiyet hukuku ve şirketler hukuku gibi modern sorunları kapsayan kraliyet kararnameleriyle dağıtılan düzenlemeler ile tamamlanmıştır. Buna rağmen Şeriat, özellikle ceza hukuku, aile hukuku, ticaret hukuku ve kontrat hukuku gibi dallarda hukukun ana kaynağını oluşturmaktadır ve Kur'an ile Sünnet ülkenin anayasası olarak ilan edilmiştir. Suudi devleti ne ait çok kapsamlı tescilli haklar, toprak hukuku ile enerji hukuku dallarının önemli bir özelliğini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maryanne Trump Barry</span> Amerikalı yargıç (1937 – 2023)

Maryanne Trump Barry, Amerikalı üst düzey Mahkeme üyesi avukat ve yargıç. Eski Başkan Bill Clinton döneminde ABD Temyiz Mahkemesi Başyargıcı olarak atanmıştır. 1999'dan 2011 yılında kadar emekli olana kadar yargıçlık yapmıştır. Küçük erkek kardeşi Donald Trump, Kasım 2016 seçimlerinde ABD'nin yeni başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">John Thomas Curtin</span>

John Thomas Curtin, New York'un Batı Bölgesi için çalışmış Birleşmiş Devletler Bölge Mahkemesi'ne bağlı Amerikalı federal yargıçtır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Yüksek Mahkemesi</span>

İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail hukuk sistemindeki en yüksek mahkeme. Diğer tüm mahkemeler üzerinde bazı durumlarda asıl yargı yetkisi bakımından nihai temyiz yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yüksek Mahkemesi</span>

Londra'da bulunan Adalet Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Kraliyet Mahkemesi ile birlikte İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemeleri'ni oluşturur. Adı hukukî atıf amacıyla EWHC olarak kısaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sian Elias</span>

Dame Sian Seerpoohi Elias,, 12. Yeni Zelanda Başyargıcı'dır ve bu nedenle ülke yargı sisteminin en kıdemli üyesidir. Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme başkanı olarak ve birkaç kez Hükûmet Yöneticisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin N. Cardozo</span> ABDli hukukçu

Benjamin Nathan Cardozo, ABD'li hukukçu ve yargıç. 1932-1938 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığı yapmıştır. Ayrıca Yale Üniversitesi'nde yargı sürecine ilişkin dersler vermiştir.

Myriam Ezratty-Bader Fransız yargıç. Fransız cezaevleri idaresinin başına geçmiş ve Paris İstinaf Mahkemesi'nin başkanı olmuş ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Neil Gorsuch</span> Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Yüksek Yargıçı

Neil McGill Gorsuch Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıcı. 31 Ocak 2017'de Başkan Donald Trump tarafından aday gösterildi ve 10 Nisan 2017'de göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye yargı sistemi</span> Suriyenin yargı sistemi

Suriye'nin yargı sistemi Osmanlı, Fransız ve İslam hukukunun bir sentezidir. Medeni, ticari ve ceza kanunları öncelikle Fransız hukuk uygulamalarına dayanmaktadır. 1949'da ilan edilen bu kanunlar, bedeviler ve dini azınlıklar arasında örf ve adet hukukunun uygulanmasını sınırlamak için onaylanmış özel hükümlere sahiptir. İslam dini mahkemeleri ülkenin bazı bölgelerinde işlemeye devam ediyor, ancak yargı yetkisi evlilik, boşanma, babalık, çocukların velayeti ve miras gibi kişisel statü meseleleriyle sınırlı. Bununla birlikte, 1955'te kişisel statünün birçok yönüne ilişkin bir kişisel kod geliştirildi. Bu kanun, kadının statüsünü iyileştirerek ve miras kanunlarını netleştirerek şeriatı değiştirdi ve modernize etti.

Yunanistan'ın yargı sistemi, ülkenin anayasal olarak kurulmuş mahkeme sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Yüksek Mahkemesi</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Azerbaycan'ın üç kademeli yargı sisteminin en yüksek yargı mercii ve son temyiz merciidir. Azerbaycan Anayasasının 131. maddesi ve Mahkemeler ve Hakimler Kanununun 77. maddesi uyarınca kurulmuştur.