İçeriğe atla

Sharon Daniel

Sharon Daniel, Santa Cruz’daki Kaliforniya Üniversitesi'nin Film ve Dijital Sanat bölümünde araştırmalarını sürdürmekte olan bir akademisyendir. Ayrıca Dijital Sanatlar ve Yeni Medya Master programının bölüm başkanlığını yapmaktadır. İlgi alanları arasında yeni medya saha çalışmaları, dijital sanatın teorisi ve uygulanışı vardır.

Çalışmaları Lincoln Center Festivali, Hollanda Elektronik Sanatlar Festivali, Ars Electronica ve Corcoran Bienal gibi festivallerde sergilenmiştir. Makaleleri kitap olarak basılmakla birlikte Leonardo ve the Sarai Reader gibi profesyonel yayınlarda da basılmıştır.

Sharon Daniel araştırmalarında bilgi ve iletişim teknolojilerinden kamu sanatı yaratmak amaçlı kullanır. Temsil konusu Sharon Daniel için sıkıntılı konulardan biridir. O temsile inanmaz, insanların kendi seslerini duyurabilmelerinin gerekliliğini savunur. Bu sebeple yaptığı bazı çalışmalar insanların hikâyelerini, anlatılarını toplayıp bunu herkesin ulaşabileceği online arşivlere koymak üzerinedir. Public Secrets, Narrative Contingencies, Palabras gibi projeleri çeşitli grupların seslerini duyurabildikleri alanlar yaratmak üzerine kurulmuştur. Public Secrets'da Daniel Kaliforniya eyalet hapisanesinden on kadınla konuşup onların anlattıklarını bir web sayfasında derlemiştir. Diğer iki proje ise kullanıcıların kendi verilerini yüklemelerine izin verir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

İnternet sanatı, İnternet'i temel gereç (mecra) olarak kullanan ve video sanatında olduğu gibi konusunu da kullandığı mecradan alan; dolayısıyla İnternet, İnternet kültürü, teknoloji-toplum ilişkileri gibi konuları irdeleyen kültürel üretim şekli, sanat çeşididir. Walker Art Center'ın eski küratörü Steve Dietz'in deyişiyle İnternet sanatı projeleri, izlenmesi/ifade edilmesi/katılımının sağlanması için İnternet'in hem gerekli hem de yeterli koşul olduğu projelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mircan Kaya</span> Türk müzisyen

Mircan Kaya, müzisyen, müzik prodüktörü, inşaat mühendisi, deprem yüksek mühendisi. Seslendirdiği ilk albümü, alanında ilk olan Bizim Ninniler'den sonra Kül, Sala, Numinosum, Outim, Elixir, Nanni ve Minor adlı albümleri piyasaya çıktı.

Dijitalleştirme, özellikle eski yazılı kaynakların OCR ve benzeri uygulamalarla dijital ortama aktarılma işlemidir. Dijitalleştirme görsel veya işitsel ögelerin bilgisayara tanımlanabilmesi, işlenebilmesi ve saklanabilmesi amacıyla sayısal kodlara dönüştürülmesidir. Bu işlemin amacı belgenin bütünlüğünü, içeriğini ve fiziksel özelliklerini koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma ve geliştirme</span> kurumsal veya hükumet tarafından yapılan yeniliklere bağlantılı olan faaliyetler için genel bir terim

Araştırma ve geliştirme OECD tarafından, "bilgi dağarcığını artırmak amacıyla sistematik olarak sürdürülen yaratıcı çalışma ve bu bilginin yeni uygulamalar yaratmak için kullanılması" olarak tanımlanmıştır. Araştırma ve geliştirmenin üç bölümü vardır:

  1. Temel araştırma
  2. Uygulamalı araştırma
  3. Deneysel geliştirme.
<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

Tunca Subaşı Türk ressam.

Myron Krueger ilk interaktif sanat çalışmalarını geliştiren Amerikalı bilgisayar sanatçısıdır. Ayrıca ilk sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik araştırmacılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ryoji Ikeda</span> Japon müzisyen

Ryoji Ikeda (池田亮司), Japon ses ve video sanatçısı ve çağdaş elektronik dans müziğinin en yenilikçi müzisyenlerinden biridir.

Barbara Morrison Januszkiewicz, Amerikalı biçimsel serbestlik alanının en iyisi olarak bilinen ressam ve film yapımcısıdır.

Paolo Cirio tartışmalara yol acan yaratıcı sanat eserleriyle tanınan bir medya artistidir. Çalışmaları ona birçok ödül kazandırmış ve tanınmış müzelerde sergilenmiştir. Eyebeam Art and Technology Center'in aktif takipçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

<i>Kalandar Soğuğu</i> Türk dram filmi

Kalandar Soğuğu, Mustafa Kara'nın yönetmenliğini üstlendiği ve Bilal Sert ile senaryosunu yazdığı 2015 Macaristan-Türkiye ortak yapımı Türk dram filmidir. Başrollerinde aynı zamanda ilkokul öğretmeni olan Haydar Şişman ve Trabzon'da hemşirelik yapan Nuray Yeşilaraz yer almaktadır. Film, Karadeniz'in bir dağ köyünde, ailesiyle yaşayan Mehmet'in bir yandan beslediği birkaç hayvanla günlük ihtiyaçlarını giderirken bir yandan da dağlarda maden aramasını konu edinmektedir.

Mumbai Uluslararası Film Festivali Hindistan'ın Mumbai şehrinde her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Shu Lea Cheang</span> Artist

Shu Lea Cheang, net tabanlı yazılım alanlarında, sosyal arayüzde ve film yapımında çalışan bir multimedya sanatçısı. Son 10 yılda, yeni medya sanatında seçkin bir figür olarak ortaya çıktı. Cheang, çok disiplinli çalışmalarıyla ilgilenen multimedya artistlerini öncülük edenlerden biridir. Çalışmaları görüntü etkileşimini sağlamada eşsizdir. Cheang sanatsal metotlarla sosyal meseleleri yaratıcı bir şekilde iç içe geçirir. Sanat dünyası ve teknoloji alanında kişisel yaklaşımıyla oldukça dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">University of California Press</span>

UC Press olarak da bilinen University of California Press, akademik yayıncılık yapan California Üniversitesi ile bağlantılı bir yayınevidir. 1893'te kuruldu. 25 yıl önce 1868'de kurulan Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından bilimsel çalışmaları yayınlamak için kurulmuştur ve kuruluşundan bu yana resmi olarak merkezi Berkeley, Kaliforniya'daki üniversitenin amiral gemisi kampüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Refik Anadol</span>

Refik Anadol, Türk medya sanatçısı ve tasarımcı.