İçeriğe atla

Shareaza

Shareaza
Shareaza 2.3.1.0
Geliştirici(ler)Shareaza Development Team
Güncel sürüm2.7.9.0 / Ekim 10, 2015
İşletim sistemiMicrosoft Windows
TürDosya paylaşımı
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesishareaza.sourceforge.net
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Shareaza, Gnutella, Gnutella2, eDonkey, BitTorrent, FTP ve HTTP protokollerini ve magnet, ed2k, Piolet ve artık kullanılmayan Gnutella linklerini destekleyen bir peer-to-peer dosya paylaşım programıdır. Türkçe de dahil olmak üzere 27 dil desteği bulunmaktadır. Programın ismi İngilizcede paylaşmak anlamına gelen "share" fiili ile Binbir Gece Masallarından Şehrazad hayalî karakterinden esinlenilerek oluşturulan bir kelime oyunundan gelmektedir.

Shareaza Haziran 2004 tarihine dek Micheal Stokes adlı bir programcı tarafından geliştirilmekteydi. Bu tarihten itibaren kaynağı açılıp, gönüllü programcılar tarafından geliştirilmekte olan özgür bir yazılımdır.

Tarihçe

Gnutella 2

2002 senesinin sonuna doğru, Micheal Stokes Shareaza yazılımını Gnutella protokolünü temel alan ama buna köklü değişiklikler getiren Guntella2 protokolünü de ekleyerek piyasaya sürmüştür. Diğer Gnutella programcıları ile görüş alışverişine başvurmadan geliştirilmesi nedeniyle eleştirilen bu protokol, "Gnutella2" ismine karşı çıkanlar tarafından "Mike'ın Protokolü" ya da "MP" olarak anılmaktadır. Buna karşın Gnutella2 Adagio, Gnucleus ya da MLDonkey gibi çeşitli dosya paylaşım programları tarafından da desteklenerek belli bir kullanıcı kitlesinde kabul görmüş olup, günümüzde de kullanılmaktadır.

Özgür yazılıma geçiş

1 Haziran 2004 tarihinde Shareaza 2.0, kaynak koduyla birlikte GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında kullanıma sunulmuştur. Bu tarihten itibaren Micheal Stokes bu yazılımı geliştirmeyi gönüllü programcılara devrederek katılımına son vermiştir.

Alan adının amaç dışı kullanımı

1 Ocak 2008'den beri kontrolü programcılar tarafından kaybedilen eski site Shareaza'nın otomatik olarak yeni sürümleri kullanıcılara bildirmesini sağlayan özelliğini kullanarak reklam gösteren bir program içeren, kaynağı kapalı ShareazaV4 isimli bir yazılımı özgün Shareaza'nın güncellemesi gibi kullanıcılara önermeye başlamıştır. Bunun sonucunda projenin sitesi SourceForge.net'e geçmek zorunda kalmıştır. Güncellemedeki sorun Shareaza'nın 2.3.1.0 sürümünde giderilmiştir ancak önceki sürümler shareaza.com adresini kullandıkları için hala ShareazaV4'ü güncelleme olarak önermektedirler.

Fransa'daki müzik şirketlerinin temsilcisi La Société Des Producteurs De Phonogrammes En France (SPPF) shareaza.com alanını bu proje için elinde tutan Jonathan Nilson'a karşı hukuki girişimlerde bulunmuştur.

10 Ocak 2008'de, Shareaza.com sitesinin yeni yöneticileri Shareaza isminin ilk olarak 17 Aralık 2007'de kullanıldığını savunarak tescilli marka olarak sahiplenmek için girişimde bulunmuşlardır. Bunun üzerine Shareaza gönüllü geliştiricileri buna karşı çıkmak için yardım ve bağış çağrısında bulunup, kendileri de yasal girişimlerde bulunmaya hazırlanmaktadırlar.

Özellikleri

P2P dosya paylaşım uygulaması Shareaza'nın ekran görüntüsü

Paylaşım ağları

Yukarıda belirtildiği gibi Shareaza Gnutella, Gnutella2, eDonkey ve BitTorrent ağlarına bağlanabilmektedir. Buna ek olarak bir dosyayı değişik ağlardan aynı anda indirebilmektedir ki bu, dosya değişik ağlarda mevcutsa daha hızlı indirilmesine olanak tanımaktadır.

Güvenlik filtresi

Shareaza IP, sözcük ve hash filtrelerini okuyabilmektedir. Düzenlemeli ifadeler bu filtrelerin daha etkin kullanılmalarına olanak vermektedir. Bu filtrelerin temel amacı kullanıcıların umdukları dosyaları elde etmeleri ve kötücül, yanıltıcı ya da kullanıcın tercihine bağlı olarak DRM ile korunan dosyaları indirme oranını düşürmektir. Bu filtrelere bir örnek olarak Shareaza Güvenlik Merkezinin8 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kullanıcılara sunduğu X-Ray Security Filter'i göstermek mümkündür.

Eklentiler

Shareaza eklentileri kabul edecek şekilde tasarlanmış olup, kurulum programı halihazırda temel örnek eklentiler içermektedir. Bu eklentilerin bazıları dosyalardan metadata verilerini elde etmek için ya da çoklu ortam dosyalarını diğer Gnutella2 ağını destekleyen programların indirilme bitmeden okumalarını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Projeden bağımsız olarak geliştirilen Sharemonkey eklentisi Shareaza'ya hakları saklı bir dosya aranırken veya indirilirken bu dosyanın yasal olarak satın alınmasına olanak veren bağlaçlar ekler.

Diğer özellikleri

Programın grafik arayüzünün neredeyse tümü kullanıcı tarafından değiştirilebilmektedir. Buna renkler ve ikonlar dahildir. Bu görünümlere ait veriler Zip dosyaları olarak saklanırlar, gerekli grafikler için .sks dosya uzantısı kullanılmakta olup, bir XML dosyası bu verilerin ne şekilde gösterileceği hakkındaki bilgileri depolar. Kullanıcı arayüzünde kullanılan dillerde bu şekilde XML dosyaları halinde saklanmaktadırlar, farkı dil dosyalarının Zip formatı ile sıkıştırılmamış olmalarıdır. Bu dillerin kolaylıkla, kaynak kodu tekrar derlenmeden değiştirilmelerine olanak verir. Ayrıca Shareaza kullanıcıya üç değişik arayüz derlenmesi sunar: bunların ilki sadeliği ve kullanım kolaylığını amaçlar, ama aynı zamanda kurulumu değiştirme olanaklarını sınırlar. Diğer derlemeler, kullanıcıya daha çok olanak tanıyan ama daha karmaşık olarak algılanabilecek olup sekmelere ve pencerelere dayanır.

Shareaza özgür yazılım olduğundan ana yazılımdan türetilmiş komşu programlar da bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak sadece Gnutella2 ağına bağlanan ShareazaLite ya da bağlanıma ve hataları sınırlamaya önem veren, temel projeden görüş ayrılıkları nedeniyle ayrılan CyberBob rumuzlu geliştirici tarafından sunulan ShareazaPlus programlarını göstermek mümkündür.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

eMule

eMule, açık kaynak kodlu, GNU lisanslı bir dosya paylaşım programıdır. Dosya paylaşım programları arasında en tanınmış olanlardandır. Tamamen ücretsizdir ve içinde reklam yoktur. Fakat 2007 ve sonrasındaki yıllarda yapılan güncellemelerde kullanıcılar tarafından yazılımda casus yazılım ve bilgisayar virüsü bulunmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peer-to-peer</span> Yazılım

Peer-to-peer ya da P2P olarak tanımlanır. Peer eş, denk demektir. İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmak için kullanılan bir ağ protokolüdür.

<span class="mw-page-title-main">BitTorrent</span>

BitTorrent internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir. Diğer peer to peer (P2P) paylaşım programlarından farkı sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam etmesidir.

μTorrent

µTorrent Microsoft Windows için küçük boyutlu ve hızlı bir BitTorrent istemcisidir. Programın 3.2 sürümü yaklaşık 733kB boyutundaki çalıştırılabilir bir dosyadan oluşur. Kullanıcılara Azureus, BitComet gibi torrent istemcilerinin işlevselliğini bilgisayar kaynaklarını mümkün olduğunca az kullanarak vermeyi amaçlar. kullanarak yazılmıştır. Türkçe dil desteğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">PiSi Paket Yöneticisi</span>

PiSi, 2011.2 sürümüne kadar Pardus'un güncel olarak da Pisi Linux ve Solus'un paket yöneticisidir. Bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir. Kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz ve kapsamlı bir komut satırı arayüzü içerir. Geliştiriciler için tanıdık ve basit bir geliştirme ortamı sunar.

<span class="mw-page-title-main">FlashGet</span> dosya indirme programı

FlashGet bir dosya indirme programıdır. Programın ilk sürümü 2004 senesinde çıkmıştır. Çeşitli özellikleri bünyesinde barındıran program sayesinde, bağlantı limitleri belirleyebilir, bağlantıdan sonra nelerin gerçekleşip nelerin gerçekleşmediğini seçebilme imkânı verebilen arayüzü ile kullanıcılara avantaj sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TASMA</span>

TASMA, Pardus 2008.x ve önceki sürümlerde Pardus'un hemen her konuda davranışlarını ve kullanıcı tercihlerini belirleyen temel yapılandırma arayüzüdür. Sisteme yeni kullanıcılar eklenmesi, yeni harici donanımların tanıtılması, masaüstü yazı tiplerinin belirlenmesi gibi konularda kullanıcıların işini kolaylaştıran bu araç, Pardus 2009 ile birlikte yerini Sistem Ayarları arayüzüne bırakmıştır. Pardus Kurumsal 2'nin KDE 3.5 sürümüyle gelmesi nedeniyle bu sürümde desteklenmeye devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LimeWire</span>

LimeWire, Java düzlemi (platform) için bir özgür P2P dosya paylaşım yazılımıdır. Gnutella ağını kullanır ve 5 sürümü itibarıyla BitTorrent protokolünü destekler. GPL sözleşmesiyle korunan bir özgür yazılım olan LimeWire, ücretlidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Visio</span>

Microsoft Visio, bir diyagram oluşturma ve vektör grafik uygulamasıdır ve Microsoft Office ailesinin bir parçasıdır. Ürün ilk olarak 1992 yılında Shapeware Corporation tarafından tanıtıldı. 2000 yılında Microsoft tarafından satın alındı.. Office Visio yazılımının son sürümü Visio 2019'tür.

<span class="mw-page-title-main">Apache Ant</span>

Apache Ant, yazılım inşası süreçlerini otomatikleştirmeye yarayan bir araçtır. Make'e benzeyen uygulama, Java ile geliştirilmiş olup Java platformunu gerektirmekte ve Java projelerinde sıkça kullanılmaktadır.

ed2k Ağ Protokolü eDonkey2000, eMule, Hybrid, MLDonkey gibi birçok program tarafından kullanılan dosya paylaşım protokolüdür. eDonkey2000 Peer2Peer Network kalıbının kısaltılmış halidir. ed2k protokolünü kullanan programlar temel P2P mantığı ile çalışır. ed2k nın kullandığı ağa Kademlia denir.

Kolab, açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılımdır. Çoklu kullanıcı arayüzleri sunma yeteneğine sahip olan Kolab, çeşitli kullanıcı deneyimlerini destekleyerek esneklik sağlamaktadır. Farklı kullanıcı arayüzleriyle kolaylıkla kurulup yapılandırılabilir. Bu sayede kullanıcılara özelleştirilmiş bir yönetim ve iletişim sunar.

Dosya paylaşımı; bilgisayar programları, çoklu ortam, belgeler veya e-kitaplar gibi dijital ortamlara dijital dağıtım veya sunma uygulamasıdır. Dosya paylaşımı çeşitli şekillerde başarılabilir. Depolama, Veri iletimi ve dağıtımı, çıkarılabilir medyayı kullanarak elle paylaşmayı, Bilgisayar ağılarında merkezi sunucuları, World Wide Web tabanlı Hyperlink belgeler ve dağıtılmış peer-to-peer ağ kullanımı yoluyla oluyor.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Word Viewer</span>

Microsoft Word Viewer, Microsoft tarafından geliştirilmiş Microsoft Word belgelerini görüntüleyebilen ve yazdırabilen, Microsoft Windows için ücretsiz bir programdır. Word Viewer, bir Word belgesindeki metnin panoya kopyalanmasını ve bir kelime işlemciye yapıştırılmasını sağlar. En son yapılan sürüm Word 2007 ile uyumludur. O zamandan beri Office Online ve Word'nin ücretsiz mobil sürümleri yerini almıştır. Microsoft Word Viewer'ın lisans koşullarına göre, yazılım yüklenebilir ve yalnızca Microsoft Office yazılımıyla oluşturulan belgeleri görüntülemek ve ekrana almak için kullanılabilir. Yazılım, başka herhangi bir amaç için kullanılamaz. Kullanıcılar, yalnızca alıcılara dosyayı görüntülemesine ve basmasına olanak tanımak için yazılımı Microsoft Office yazılımıyla oluşturulan bir dosya ile dağıtabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pages</span> Kelime işlemci uygulaması

Apple Pages Apple Inc. tarafından geliştirilen kelime işlemci uygulamasıdır. Apple Keynote ve Apple Numbers ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Pages Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Word uygulaması ile eşdeğerdir. Pages'in ilk sürümü 11 Ocak 2005'te ilan edildi ve bir ay sonra serbest bırakıldı. En yeni Macintosh sürümü olan Pages 5 sürümü, 22 Ekim 2013 tarihinde piyasaya çıktı. Önceki sürüm olan sürüm 4 ise, 6 Ocak 2009'da iWork '09'un bir bileşeni olarak çıktı. Apple, 27 Ocak 2010'da dokunmatik bir arayüzle iPad için Pages'in yeni bir sürümünü duyurdu. 31 Mayıs 2011'de Apple, iPad, iPhone ve iPod Touch cihazlarında uygulamanın çalışmasına izin veren evrensel ikili dosyalar getiren Pages'in 1.4 iOS sürümünü güncelledi. 12 Ekim 2011'de Apple, iCloud'a "Bulutlardaki Belgeler" özelliğini ekleyerek iOS uygulamasını 1.5 sürümüne yükseltti. iOS Pages, 7 Mart 2012'de 1.6 sürümüne güncellendi ve yalnızca iOS 5.1 veya daha üst bir sürümü üzerinde çalıştı. OS X için Pages, aynı gün yayınlanan iOS için Pages 1.7'yi desteklemek için 4 Aralık 2012'de 4.3 sürümüne güncellendi.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

Tox, uçtan uca şifreleme sunan eşler arası anlık mesajlaşma ve görüntülü arama protokolüdür. Projenin belirtilen hedefi, herkes için güvenli ancak kolay erişilebilir iletişim sağlamaktır. Protokolün bir referans uygulaması, GNU GPL-3.0 veya sonrası koşulları altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanmıştır.