İçeriğe atla

Shanhai Geçidi

Koordinatlar: 40°00′33.71″K 119°45′14.92″D / 40.0093639°K 119.7541444°D / 40.0093639; 119.7541444
Shanhai Geçidi
Qinhuangdao, Çin
Geçit görünümü
Koordinatlar40°00′33.71″K 119°45′14.92″D / 40.0093639°K 119.7541444°D / 40.0093639; 119.7541444
TipTahkimat
Yapı tarihçesi
İnşa16. yüzyıl
İnşa ettirenMing Hanedanı

Shanhai Geçidi (Çince: 山海关; Çince: 山海關; pinyin: Shānhǎi Guān), Çin'in Hebei eyaletine bağlı Qinhuangdao kentinde bulunan bir geçittir. Geçit, Shanhaiguan semtinde Yan Dağları ile Liaodong Körfezi arasında Shi Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Ming Hanedanı Çin Seddi'nin ana geçitlerden biridir ve Liaoxi Koridoru'ndaki en dar boğaz noktasına komuta etmektedir.

Geçit, Ming Hanedanı Çin Seddi'nin doğu bitiş noktasında popüler bir turistik yerdir. Duvarın Bohai Denizi ile birleştiği yere "Yaşlı Ejderhanın Başı" adı verilir.[1] Çin tarihi boyunca geçit, Hıtay, Curçen ve Mançular da dahil olmak üzere Kuzeydoğu Çin'den (Mançurya) gelen etnik gruplara karşı bir cephe savunma karakolu olarak hizmet verdi. Shanhai Geçidi, Çin Seddi'nin doğu ucunun başlangıç noktasıdır ve sınırı korumak için ilk engel olmasından dolayı "Göğün Altındaki İlk Geçiş" denilir.[2]

Geçit, 1961'de Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi tarafından Ulusal Düzeyde Korunan Başlıca Tarihi ve Kültürel Sit Alanı ilan edildi[3] ve 1987'de UNESCO tarafından Çin Seddi'nin bir parçası olarak Dünya Mirası Alanı olarak listelendi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Old Dragon's Head—where the Great Wall of China meets the sea". The Times of India. 8 Eylül 2014. 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Editorial Department of Zhonghua Book Company (9 Nisan 2018). Chinese Ancient Culture Common Sense for Elementary School Students. Zhonghua Book Company. ss. 88-. ISBN 978-7-101-13020-1. 
  3. ^ China Cultural Heritage, Issues 1-6. China Cultural Heritage Magazine Agency. 2009. ss. 93-. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021. 
  4. ^ Science and Technology Achievements in History of China. Foreign Languages Press. 25 Ocak 2018. ss. 155-. ISBN 978 -7-119-06386-7. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin Seddi</span> Ayrı Çin krallıklarının inşa ettiği dünyanın en uzun savunma duvarı

Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay Körfezi'nde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho Nehri'ni ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Tang Hanedanı</span> 618-907 yılları arasında Çinde hüküm sürmüş bir hanedanlık

Tang Hanedanı, Sui Hanedanı'nın ardından Çin'e hüküm sürmüş hanedandır. 618'de Li Shimin, Sui Hanedanı'nı devirerek Tang Hanedanı'nı kurdu. Li Shimin daha çok Tang Hanedanı'nın kurucusu İmparator Taizong olarak bilinir. Çin imparatorlarının en ünlülerinden biridir. Tang Hanedanı döneminde Çin'in komşularının üzerinde çok büyük etkisi vardı ve birçok komşu krallıkları vergiye bağlamıştı. Bununla birlikte Göktürk Kağanlığı 659 yılında, İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı ise 744 yılında Tang Hanedanı'nın egemenliği altına girmiştir. Yaklaşık 300 yıl yönetimde kalan Tang Hanedanı zamanında Han Hanedanı'ndan bile daha parlak bir dönem yaşandı. Bu dönemde imparatorluk toprakları genişletildi; değişik ırk, kültür ve dinlerden halklarla ilişkiler kuruldu ve sonradan Batılı toplumları şaşkınlığa uğratacak bir yönetim sistemi kuruldu. Bazı kaynaklarda Tang Hanedanı'nın Çinleşmiş Türk-Tabgaç kökenli olduğu geçmektedir.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

Lingchi farklı şekillerde çevrilerek yavaş dilimleme, yavaş gelişme, kalıcı ölüm, binlerce kesik tarafından ölüm olarak da bilinen Çin'de yaklaşık olarak 900 yılından 1905 yılında yasaklanana kadar uygulanan bir idam ve işkence yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Qin (devlet)</span>

Qin, Zhou Hanedanı döneminde bir antik Çin devletiydi. MÖ 3. yüzyılda kapsamlı reformlar sonrasında Savaşan Devletler Çağı'nda egemen güçlerinden biri olarak ortaya çıktı ve MÖ 221 yılında Shi Huangdi'nin önderliğinde tüm Çin'i birleştirerek Qin Hanedanı'na dönüştü.

Üç Yıllık Büyük Çin Kıtlığı, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde 1959 ile 1961 arası, yaygın kıtlıkla karakterize edilen bir dönem. Çin Komünist Partisi tarafından Üç Yıllık Doğal Afet ya da Üç Yıllık Sıkıntı olarak anılır. Kuraklık, kötü hava ve Çin Komünist Partisi politikaları kıtlığın oluşmasında etkili oldu, ancak Büyük İleri Atılım nedeniyle bu katkıların göreceli ağırlıkları tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dujiangyan Sulama Sistemi</span>

Dujiangyan Sulama Sistemi, Çin'in Sichuan eyaletinde bulunan bir tarihi sulama sistemidir. Sulama sistemi ilk olarak MÖ 256 yıllarında Qin Devleti tarafından bir su koruma ve taşkın kontrol projesi olarak inşa edilmiştir. Sistemin altyapısı, Yangtze Nehri'nin en uzun kolu olan Min Nehri üzerinde yer almaktadır.

İmparator Chongzhen veya asıl adıyla Zhu Youjian (朱由檢), Çin'in Ming Hanedanı'nın 16. ve son imparatorudur. Saltanatı 1627'den 1644 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yünnan</span>

Yünnan, Çin'in güneybatısında bulunan bir eyalet. Yüzölçümü yaklaşık 394.000 km2, 2010 itibarıyla yaklaşık 46 milyon kişilik nüfusa sahip. Eyaletin başkenti, kendisi de eskiden "Yünnan" olarak bilinen Kunming şehri. Yünnan eyaleti kuzeyde Siçuan eyaleti, kuzeydoğuda Guizhou eyaleti, doğuda Guangksi Zhuang Özerk Bölgesi, güneydoğuda Vietnam, güneyde Laos, batıda Birmanya ve kuzeybatıda Tibet Özerk Bölgesi ile sınır paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de internet</span>

Çin'de internet, 1989'dan beri aralıklı olarak, 1994'ten beri ise kalıcı olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Zhonghua minzu</span>

Zhonghua minzu, "Çin Ulusu" ya da "Çin ırkları" anlamına gelir, Çin'de çağdaş ulus inşası ve ırk tarihiyle iç içe geçmiş önemli bir siyasi terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yumen Geçidi</span>

Yumen Geçidi veya Yeşim Kapısı veya Yeşim Kapısı Geçidi, bugünkü Çin'in Kansu Eyaletinde Dunhuang'ın batısında bulunan Çin Seddi üzerindeki bir geçidin adıdır. Han Hanedanlığı sırasında, İpek Yolu'nun aştığı bir geçitti ve eski Batı Bölgeleri olarak adlandırılan Orta Asya ile Çin'i birbirine bağlayan tek yoldu. Sadece güneyde, İpek Yolu'nun da önemli bir noktası olan Yangguan Geçidi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Huaxia</span>

Huaxia, Çin ulusu ve medeniyetini temsil eden tarihsel bir kavram. Konfederasyon dönemindeki çeşitli Han Çinli halklarının paylaştıkları ortak kültürel soya dair öz farkındalıktan ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz çizgili hat</span>

Dokuz çizgili hat, Çin (Çin) tarafından Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddiaları için kullanılan belirsiz sınır çizgisidir. Hat, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölge Paracel Adaları, Spratly Adaları ve Pratas Adaları ve Vereker Bankası, Macclesfield Bankası ve Scarborough Sığlığı dahil olmak üzere çeşitli diğer alanları içermektedir. Bu hak iddiaları, Çin'in "Büyük Kum Seddi" olarak bilinen arazi ıslah alanını kapsamaktadır. Belirsiz iddialar 1947'de kamuoyuna açıklamış olmasına rağmen, ne Çin Halk Cumhuriyeti ne de Çin Cumhuriyeti (Tayvan) günümüze kadar bölge hakkında resmi ve özel olarak tanımlanmış bir talepte bulunmadı.

<span class="mw-page-title-main">Jiayu Geçidi</span>

Jiayu Geçidi, Çin'in Kansu eyaletine bağlı Jiayuguan kentinde bulunan bir geçittir. Geçit, Jiayuguan kentinin 6 km güneybatısında, Hexi Koridoru'nun batı bölümünün en dar noktasında yer almaktadır. Ming Hanedanı Çin Seddi'nin batı ucundaki ilk sınır kalesi olup Çin Seddi'nin ana geçitlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Badaling</span>

Badaling, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir geçittir. Geçit, Pekin'in 80 km kuzeybatısında Yanqing semtinde yer almaktadır. Badaling, Çin Seddi'nin en çok ziyaret edilen bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Juyong Geçidi</span>

Juyong Geçidi, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir geçittir. Geçit, Pekin'den 50 km uzaklıkta Changping semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ming</span> Nankin rejimi, toprakla geçinmek zorunda kalan ve kırsalı yağmalayan askerlerine ödeme yapacak ve tedarik edecek kaynaklardan yoksundu. Askerlerin davranışları o kadar kötü nam salmıştı ki, bu durumdaki şehirler tarafından girişleri redded

Güney Ming veya resmî adıyla Büyük Ming, Çin'de bir imparatorluk hanedanı ve 1644 Jiashen Olayı'ndan sonra ortaya çıkan Ming Hanedanı'nın bir dizi eski devletinden biriydi. Li Zicheng liderliğindeki Shun kuvvetleri Pekin'i ele geçirdi ve İmparator Chongzhen intihar etti. Ming generali Wu Sangui daha sonra Çin Seddi'nin doğu kesimindeki Shanhai Geçidi'nin kapılarını Shun güçlerini yok etmek için kullanma umuduyla Çing sancaklarına açtı. Ming müdavimleri Nankin'e kaçtılar ve burada Zhu Yousong'u İmparator Hongguang olarak tahta geçirdiler ve Güney Ming'in başlangıcını işaret ettiler. Nankin rejimi, Çing kuvvetlerinin Nankin'i ele geçirdiği ve o zamana kadar Zhu'nun idam edildiği 1645'e kadar sürdü. Daha sonraki figürler, çeşitli güney Çin şehirlerinde hanedanlıklarını ilan etse de Çing onları taklitçi olarak gördü.

<span class="mw-page-title-main">Wu Sangui</span>

Wu Sangui, Çin'de Ming Hanedanı subayı ve kısa süreli Zhou Hanedanı'nın ilk ve tek imparatorudur. Saltanatı, Mart-Ekim 1678 tarihleri arasında ölümüne kadar sürmüştür. Çin'de Ming Hanedanı'nın çöküşüne ve Çing Hanedanı'nın kuruluşunda kilit rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shun Hanedanı</span>

Shun Hanedanı veya resmî adıyla Büyük Shun, Çin'de Ming-Çing geçişi sırasında var olan kısa ömürlü bir imparatorluk hanedanıydı. Hanedan, büyük bir köylü isyanının lideri olan Li Zicheng tarafından, kameri yılın ilk günü olan 8 Şubat 1644'te Şian'da kurulmuştur.