
Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.
Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

Türkiye'deki bütün nehir, dere, çay ve suların döküldükleri yerlere göre listesi;

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.

Ren,, Avrupa kıtasının en büyük nehridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar. İsviçre-Lihtenştayn, İsviçre-Avusturya ve kısmen İsviçre-Almanya sınırlarından geçer. Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından geçip kuzeye kıvrılır, Almanya'da Renanya'dan geçerken batıya döner ve Hollanda topraklarını da katettikten sonra Rotterdam'da Kuzey Denizi'ne dökülür. 1230 km. uzunluğuyla Batı Avrupa'nın önemli nehirlerinden biridir. 9.973 kilometrekarelik bir alanı boşaltır ve adı Keltçe Rēnos'tan gelir. Almanya'da nehrin adını taşıyan Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz adlarını taşıyan 2 eyalet vardır.

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

Delta ya da çatal ağız, bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yerdir. Eski Yunan tüccarların Nil Nehri'nin denize ulaşan kısmında üçgen biçiminde kara parçaları olduğunu gördüler. Oluşan şekiller Yunan alfabesinin dördüncü harfi Δ (delta) ile aynı olduğu için tüccarlar buraya delta adını verdiler.

Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.

Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.

Rioni veya Rion Nehri Gürcistan'ın batısındaki başlıca nehirdir. Raça bölgesindeki Kafkas Dağları'ndan doğan nehir, Poti şehrinin kuzeyinden geçerek batıya doğru ilerler ve Karadeniz'e akar. Bir zamanlar Kolhis'in antik kentlerinden olan Kutaisi şehri, nehrin yanına kurulmuştur.

Hobi veya Hori veya Hobistskali (ხობისწყალი) Gürcistan'daki bir nehirdir. Nehir, Kolhis Ovasından geçerek Karadeniz'e akar. Hobi ve Çhorotsku kentleri Hobi nehrinin kenarlarına konumlanmıştır. Nehirdeki su bazı bölgelerde sulama amacıyla kullanılmaktadır.

Hrami, Gürcistan'ın doğu kesiminde doğup Azerbaycan'ın batı kesiminde Kura Nehri'ne katılan bir akarsudur. 201 km uzunluğundaki nehir, Gürcistan'da Trialeti Sıradağı'ndan doğar ve derin bir vadi boyunca akar. Debed ve Maşavera nehirleri, özellike kar sularıyla beslenen Hrami'nin kolları oluşturur. Hrami Nehri'nin üzerine Tsalka Rezervuarı ve üç hidroelektrik santrali inşa edilmiştir. Hrami Nehri, Ktsia (ქცია) adıyla da bilinmektedir.

Çiruhistskali, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Şuahevi sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sol koludur. Şavşeti Dağları'nın kuzey yamcında, 2220 metre rakımlı tepelerde doğar. 32 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 329 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehirden diğer aylarda görece az su akar. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 10.9 mW/saniyedir.

Ğorcomistskali veya Satsihuri, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Hulo sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sağ koludur. Mesheti Sıradağları'nın güney yamacında, 2165 metre rakımlı tepelerde doğar. 13,4 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 97 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehirden diğer aylarda görece az su akar. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 3.6 mW/saniyedir.
Asya nehirlerinin takvimi - Asya'nın iç suları (nehirler)
- Yangtze (Çin)
- Obi nehri (Rusya)
- Yenisey (Moğolistan)
- Volga (Rusya)
- Lena (Rusya)
- Yana Nehri (Rusya)
- İndigirka (Rusya)
- Kolima Nehri (Rusya)
- Amur Nehri
- Sarı Irmak (Çin)
- Mekong
- Saluen
- İravadi Nehri (Myanmar)
- Brahmaputra Nehri
- Ganji Nehri (Hindistan)
- Godavari Nehri (Hindistan)
- Ceyhun
- Seyhun
- Ural Nehri
- Etrak Nehri (Türkmenistan)
- Terek (Rusya)
- Samurçay
- Kura Nehri
- Aras
- Dicle
- Fırat
- Şattülarap (Irak)
- Kızılırmak (Türkiye)
- Yeşilırmak (Türkiye)
- Terter (Azerbaycan)