İçeriğe atla

Shaka Zulu

Shaka Zulu
ISilo Samabandla Onke
1824 tarihli bir Avrupa resminde Shaka Zulu, elinde bir assegai mızrağı ve ağır Zulu kalkanıyla. Shaka'nın yaşarken çizilmiş bir resmi bulunmamaktadır.[1]
Zulu Krallığı'nın Kralı
Hüküm süresi1816-1828
Önce gelenSenzangakhona kaJama
Sonra gelenDingane kaSenzangakhona
DoğumTemmuz 1787 civarı
Mthethwa, Zulu Krallığı
Ölüm24 Eylül 1828 (41 yaşında)[2]
KwaDukuza, Zulu Krallığı
HanedanZulu hanedanı
BabasıSenzangakhona kaJama
AnnesiNandi
DiniZulu geleneksel dini
Shaka'nın döneminde Zulu Krallığı'nın genişlemesini ve diğer kabilelerin topraklarını teker teker fethederek onları Güney Afrika'nın çeşitli yerlerine kaçmaya zorlamasını gösteren harita

Shaka Zulu (Zuluca: Shaka kaSenzangakhona), (d. 1781 - ö. 22 Eylül 1828), 1816'dan 1828'deki ölümüne kadar Zulu Krallığını yöneten ve krallığın ordusunu reforme ederek çok güçlendiren kraldır. Başka kabilelerin topraklarını fethederek ülkesini bölgesel bir güç haline getirmiştir. Shaka'nın reformları sayesinde Zulu Krallığı, Shaka'dan sonra yapılacak olan İngiliz-Zulu Savaşı'nda İngilizleri bariz teknolojik dezavantajlarına rağmen yenebilecek kadar güçlü bir ordu kurabilmiştir.

Kendi kardeşi tarafından bir taht kavgasında öldürülmüştür. Mezarı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin KwaZulu-Natal eyaletindeki KwaDukuza şehrindedir.

Popüler kültürde

Civilization V ve Civilization VI'da Shaka, Zulu medeniyetinin yöneticisidir ve yetenekleri savaşla ilgilidir. Bu oyunda başkenti Ulundi'dir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Newcastle upon Tyne</span> İngilterede bir şehir

Newcastle upon Tyne, genel olarak Newcastle olarak tanınan, Birleşik Krallık - İngiltere'nin Kuzey Doğu Bölgesinde bir şehir. Törensel Tyne ve Wear Metropoliten Kontluğu'na bağlı iken şimdi bağımsız, tek-seviyeli yerel idare şeklinde bir "Metropoliten Bölge" ve yüzyıllardır katedrali bulunduğu için şehir statüsüne sahip bir yerleşim ve yerel idare birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Bantustan</span>

Bantustan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güney Batı Afrika'da (şimdiki adı Namibya) bulunan Bantu kökenli zenci Afrikalıların yaşadığı toplam yirmi kabile bölgesine verilen isimdir. On tanesi Güney Afrika'da diğer on tanesi komşu ülke Güney Batı Afrika'da bulunur, apartheid döneminin ırk ayrımı siyasetinden dolayı aynı etnik kimliğe mensup insalardan oluşurlar bu nedenle homejen yapıdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Anapa</span> Krasnodar Krayı, Rusyada kent

Anapa, Rusya Federasyonu'na bağlı Krasnodar Krayı'nın Karadeniz kıyısında bulunan kentsel alan ve bu alanın merkezi olan önemli turizm ve liman kenti. Nüfusu 2002 sayımına göre 53.493'tür.

<span class="mw-page-title-main">Durban</span>

Durban Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Hint Okyanusu kıyısında ülkenin ikinci büyük, aynı zamanda eThekwini metropolitan alanının merkezi ve en büyük şehridir. Metropolitan alan nüfusu 3.346.799 (2004) olup, içinde yer aldığı KwaZulu-Natal vilayetinin de en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">KwaZulu-Natal</span>

KwaZulu-Natal Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, genellikle KZN olarak anılan, ülkenin önemli vilayetlerinden biridir. 1994 yılından önce, günümüzdeki KwaZulu-Natal olarak anılan yer aslında, Natal vilayeti ile Zulu kabilesinin yurdu sayılan KwaZulu topraklarından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pietermaritzburg</span>

Pietermaritzburg Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki KwaZulu-Natal vilayetinin yönetim merkezi ve de en büyük ikinci şehridir. Halk arasında Maritzburg olarak da bilinen şehir, 1838 yılında kurulmuştur. New York City şehrinin NYC ya da Los Angeles'ın LA olarak olarak anılmasına benzer bir şekilde, kentin ismi, çoğu yerde isminin kısaltılmış hali olan PMB olarak da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MacBeth Sibaya</span> Güney Afrikalı futbolcu

Ntuthuko MacBeth-Mao Sibaya Güney Afrikalı futbolcudur.

Moses Mabhida Stadyumu, Güney Afrika'nın Durban şehrinde bulunan çok amaçlı stadyum. 2010 FIFA Dünya Kupası'ndaki maçlara ev sahipliği yapmış 10 stadyumdan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mpumalanga</span>

Mpumalanga (telaffuz:,

Araba kalesi, yük arabalarının bir arada kullanılmasıyla oluşturulan geçici tahkimattır.

Güney Afrika Cumhuriyeti 9 ilden oluşur. 1994 seçimlerinin arifesinde Bantustan adıyla bilinen yurtluklar kaldırılıp, eski dört ile katılmasıyla bugünkü idari yapı kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">False Koyu Parkı</span>

False Koyu Parkı ya da kısaca False Koyu, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, KwaZulu-Natal ilinde, St. Lucia Gölü'nün batı sahillerinde yer almaktadır. iSimangaliso Milli Parkı'nın bölümlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">UKhahlamba-Drakensberg Park</span> Güney Afrikada bir millî park

uKhahlamba-Drakensberg Park, Güney Afrika'nin KwaZulu-Natal bölgesinde 242.813 ha (2.428 km2) alan kaplayan bir millî parktır. Park, Royal Natal Milli Parkı'nı içerir ve Güney Afrika'nın en yüksek dağ sırası olan Drakensberg'in bir bölümünü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Maloti-Drakensberg Millî Parkı</span>

Maloti-Drakensberg Milli Parkı 11 Haziran 2001'de Lesotho Krallığı'ndaki Sehlabathebe Milli Parkı ile Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal kentindeki uKhahlamba Drakensberg Park'ı birbirine bağlayarak kurulmuştur. En yüksek zirve olan Thaba Ntlenyana 3.482 metre yüksekliğindedir.

Njabulo Ricardo Mthembu, Güney Afrikalı politikacı. 2019-2020 yılları arasında KwaZulu-Natal Yasama Meclisinde Afrika Ulusal Kongresi üyesi ve partinin bir temsilcisiydi. Mthembu, yasama organının Kooperatif Yönetişimi ve Geleneksel İşler Portföy Komitesi'nde görev yaptı. KwaDukuza'da İcra Başkanı olarak 2011 ve 2019 yılları arasında görev yaptı.

<i>Helogale parvula</i>

Helogale parvula; Angola, Kuzey Namibya, Güney Afrika, Zambiya ve Doğu Afrika'daki KwaZulu-Natal'a özgü bir kuyruksüren türüdür. Helogale cinsinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz-Zulu Savaşı</span>

İngiliz-Zulu Savaşı, 1879'da Britanya İmparatorluğu ile Zulu Krallığı arasında yapılan savaştır. Lord Carnarvon tarafından Kanada'daki federasyon için 1867 tarihli Anayasa Yasası'nın ardından, benzer siyasi çabaların askeri kampanyalarla birleştiğinde Afrika Krallıkları, kabile bölgeleri ve Güney Afrika'daki Boer Cumhuriyetleri karşısında başarılı olabileceği düşünülüyordu. 1874'te Sir Bartle Frere, Britanya İmparatorluğu'nun bu tür planları gerçekleştirmesi için Yüksek Komiser olarak Güney Afrika'ya gönderildi. Fakat Güney Afrika Cumhuriyeti'nin silahlı bağımsız devletleri ve Zulu Krallığı buna engel oluyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zulu Krallığı</span>

Zulu Krallığı, Güney Afrika'da varlık göstermiş bir monarşiydi. Krallık, bugün KwaZulu-Natal ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin çoğuna hakimdi. 1879'da Britanya, ülkeye Zulu Krallığı'na savaş ilan etti ve Anglo-Zulu Savaşı'nı başlattı.

Catharina Magdalena "Ina" Cronjé, Güney Afrikalı kadın siyasetçi, gazeteci, eğitimci ve hukukçu.