İçeriğe atla

Shah Alam

Shah Alam
شاه عالم
Shah Alam şehri
Shah Alam'da bir park
Shah Alam arması
Arma
Malezya üzerinde Shah Alam
Shah Alam
Shah Alam
Shah Alam'in Malezya'daki konumu
Ülke Malezya
Eyalet Selangor
İdare
 • Belediye başkanıDato' Mohd. Jaafar Bin Mohd. Atan
Yüzölçümü
 • Toplam290.3 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam646.890
Zaman dilimiUTC+08.00 (MST)
Posta kodu
141200
Alan kodu+7 7187
Resmî site
www.mbsa.gov.my

Shah Alam, Malezya'nın Selangor eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 25 kilometre batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 290,3 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 646,890'dır. Shah Alam, Kuala Lumpur 1974 yılında federal bölge haline getirilince 1978 yılında eyaletin başkenti oldu.

Shah Alem inşa edildiğinde dünyanın en yüksek minarelerine sahip olan Sultan Selahaddin Abdülaziz Camii'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Kardeş şehirler

Kaynakça

  1. ^ Yvonne T. Nathan (3 Aralık 2013). "Shah Alam signs pact with South Korean city of Hanam". The Star. 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2016. 
  2. ^ Yousri Nur Raja Agam (16 Mayıs 2010). "Bandaraya Shah Alam Sister City Kota Surabaya". 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2015. 
  3. ^ Media Online Bhirawa (21 Haziran 2011). "Sister City Surabaya Bakal Bertambah". 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Taipei</span> Tayvanın başkenti

Taipei, Tayvan'ın başkenti ve özel şehirlerinden biridir. Şehir ülkenin kuzeyinde yer almakta olup çevresinde Yeni Taipei şehri bulunmaktadır. Şehrin nüfusu 31 Mart 2016 tarihi itibarı ile 2,7 milyonun üzerinde olup Yeni Taipei ile Keelung şehirleri ile birlikte 7.047.167 milyon nüfuslu Taipei-Keelung metropol alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Chennai</span> Hindistan şehri

Chennai, Madras olarak da bilinen, Hindistan'ın dördüncü büyük metropol şehri ve Tamil Nadu eyâletinin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Malakka</span>

Malakka, Malezya'da bir eyalettir. Malezya'nın güneyinde yer alır. Başkenti de Malakka şehridir. Kuzeyinde Negeri Sembilan, doğusunda ise Johor bölgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ipoh</span>

Ipoh, Malezya'nın Perak eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un yaklaşık 200 km kuzeyinde North-South Otoyolu'nun üzerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 643 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 757,892'dir.

<span class="mw-page-title-main">Putrajaya</span> Malezyanın idari başkenti

Putrajaya veya resmî adıyla Putrajaya Federal Toprağı, Malezya'nın idari başkentidir. Putrajaya, resmi başkent olan Kuala Lumpur'un hemen güneyinde yer almaktadır. Ülkenin hükûmet merkezi 1999 yılında tıkanıklık ve kalabalık nedeniyle Kuala Lumpur'dan Putrajaya'ya taşınmıştır. Kuala Lumpur yine Malezya'nın resmi başkentidir ve Kraliyet Sarayı ile Parlamento yer alır. Putrajaya'da ise bazı bakanlıklar ve hükûmet ofisleri bulunur. Putrajaya, Kuala Lumpur şehri ve Labuan Adası gibi federal topraktır.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Malakka (şehir)</span>

Malakka, Malezya'nın Malakka eyaleti eyaletinin başkentidir. Şehir adını aldığı Malakka Boğazı'nın kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 277 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 503.127'dir. Malakka 7 Temmuz 2008 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Menara Kuala Lumpur</span> Kuala Lumpurda yer alan bir televizyon kulesi

Menara Kuala Lumpur veya Kuala Lumpur Tower, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1992-1994 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 1 Ağustos 1996 tarihinde açılmıştır. Menara Kuala Lumpur, 421 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci kulesi olup Petronas Kuleleri'nin ardından Malezya'nın ikinci yüksek yapısıdır. Kulenin en üst katında gözlem yeri ve bir döner restoran yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Menara Telekom</span>

Menara Telekom, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir gökdelendir. Bina 1998-2001 yılları arasında inşa edilmiş olup resmî olarak 11 Şubat 2003 tarihinde açılmıştır. Bina Malezya'nın üçüncü yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu</span>

Kuala Terengganu, Malezya'nın Terengganu eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 440 km kuzeydoğusunda Güney Çin Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 605 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 406,317'dir.

<span class="mw-page-title-main">Klang</span> Malezyanın Selangor eyaletinde bulunan bir şehir

Klang, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir Klang Vadisi'nde başkent Kuala Lumpur'un 32 km batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 573 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 406,317'dir.

<span class="mw-page-title-main">Subang Jaya</span>

Subang Jaya, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Kuala Lumpur'un 20 km batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 70 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 948,296'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sepang</span> malezya şehir

Sepang, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 50 km güneyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 212,050'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cyberjaya</span> Malezyada şehir

Cyberjaya, Malezya'nın Selangor eyaletine bağlı Sepang belediyesinde bulunan bir kasaba ve teknoloji merkezidir. Başkent Kuala Lumpur'un 30 km güneyinde yer almaktadır. Cyberjaya dünyanın en önemli enformasyon ve teknoloji merkezlerinden biri olup Malezya'nın Silikon Vadisi olarak anılmaktadır ve özel ekonomik bölgesi ve teknoloji merkezi MSC Malaysia'nın bir parçasıdır. Nüfusu 2010 tarihi itibarı ile 47,961'dir.

Sepang Uluslararası Pisti, Malezya'nın Sepang kentinde yer alan bir motor sporu yarış pistidir. Pist başkent Kuala Lumpur'un 45 km güneyinde Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'nın yakınlarında yer almaktadır. Pist Formula 1 Malezya Grand Prix, A1 Grand Prix, Malezya Motosiklet Grand Prix ve diğer büyük motor sporları etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Pistin tasarımı Hermann Tilke tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı</span>

Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı Subang banliyösünde yer almakta olup 1965-1998 yılları arasında Kuala Lumpur'un ana havalimanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Petaling Jaya</span>

Petaling Jaya, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kuala Lumpur'un bir uydu kenti olarak kurulmuştur Yüzölçümü 97.2 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 638,516'dır.

<span class="mw-page-title-main">Klang Vadisi Entegre Ulaşım Sistemi</span>

Klang Vadisi Entegre Ulaşım Sistemi, Klang Vadisi ve Büyük Kuala Lumpur bölgesinde hizmet veren bir toplu ulaşım sistemidir. Sistem toplam 11 hattan oluşur; iki banliyö hattı, beş metro hattı, bir metrobüs hattı ve Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'na ve Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı'na ulaşan iki demiryolu hattı.