İçeriğe atla

Shafaq

Shafaq Fighter.

IAMI Shafaq (Farsça: شفق, şafak, gün doğmadan az önce), İran Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilmekte olan bir jet uçağıdır. Bu uçağın tasarımcısı olarak tanıtılan kişi İranlı bir uçak mühendisi olan [[Shafige Bafarin]] olarak tanıtıldı. Projenin başlangıcında Suhoy ve Mikoyan şirketlerinden yaklaşık 20 mühendis irana giderek projede yer almışlardır. Özellikle Integral adlı Rus uçak şirketi projede başlarda aktif rol oynamış ancak ABD baskılarından dolayı projeden çekilmişlerdir. Projenin şu ana kadar açıklanmış görüntüleri tamamı maketlerden ibaret olup hiçbir test uçuşu resmîyette gerçekleşmemiştir. Projenin gerçekliği sır perdesi olarak durmaktadır. Tüm benzerliğine rağmen MiG uçaklarına benzerliği İran rejimi tarafından reddelmekte ve tamamen İranın yerli tasarımı olduğunu savunmaktadır. Proje [[Devrim Muhafızları]]na ait üniversitede yapılmakta ve İran savunma bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Kullanan ülkeler


Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemi inşaatı ve deniz mühendisliği</span> Su taşıtları inşaatıyla ilgilenen bir mühendislik dalı

Gemi İnşaatı ve Deniz Mühendisliği gemilerin ve petrol platformları gibi açık deniz yapılarının tüm proje süreçlerini bilen ve gerekli tüm hesap ve analizleri yaparak tüm tasarım ve planlarının hem hazırlanmasını hem de sahada imalatını yürütülmesini içine alan ileri uzmanlık sahasıdır. Gemi İnşaatı en genel anlamıyla deniz yüzeyinde veya altında yüzebilen her türlü taşıtı ve onların sevk sistemlerini içine alır. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği içine gemi makinelerini dahil eder ama açık deniz yapılarını almaz. Her iki saha gemi tasarımında ortak ama makine ve açık deniz yapılarında birbirleriyle ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Larry Page</span> Googleın kurucularından

Lawrence Edward Page veya bilinen adıyla Larry Page, web arama motoru Google'ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte Google şirketinin kurucusu olan Amerikalı yazılım mühendisi ve girişimcidir. Şu an Alphabet Inc. şirketinin yönetim kurulu başkanı konumundadır. Yahudi kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Güler</span>

Mehmet Hilmi Güler, Türk siyasetçi, akademisyen, metalurji ve malzeme mühendisi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ve 2024 seçimleri yeniden adayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Havadan havaya füze</span>

Havadan Havaya Füze, uçak ve helikopterlerin diğer hava araçlarını bertaraf etmekte kullandığı silahlardır. Bu silahlar, ısıya veya hedefe gönderilip yansıyan radar ve lazer sinyallerine veya hedeften çıkan radar sinyallerine güdümlüdürler.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankair</span>

Ankair İstanbul, Türkiye merkezli charter bir havayolu şirketiydi. Ankair'in merkezi Atatürk Havalimanı'ydı. 2005 yılında World Focus Airlines olarak kurulan şirket, 2008 yılında faaliyetlerine son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Avro Canada CF-105 Arrow</span>

Avro CF-105 Arrow yelken kanatlı bir süpersonik avcı uçağıdır. Tasarımcısı ve üreticisi Ontario(Kanada) eyaletinin Malton kentindeki Avro Canada şirketidir. Tasarım çalışmalarına 1953 yılında başlanılmıştır. Arrow ve eşzamanlı olarak Orenda Iroquois jet motoru çalışmaları 1959 yılında aniden durdurulmuştur. Bu durum, beraberinde uzun ve çok ciddi politik tartışmaları da getirmiştir. 5 deneme modeli ve uçağın parçaları sonradan yok edilmişse de akılda iz bırakan anılarıyla Kanada'nın bir tür efsanesi olmuştur. Üretimin durdurulmasından sonra gizlice alınan ve sapasağlam olan bir prototipinin olduğu söylentileri varsa da bunu destekleyecek hiçbir kanıt yoktur. Arrow'un alelacele yok edilmesi bu işte Amerikan parmağının olduğu düşüncelerini doğurmuştur. Nitekim Avro Canada'nın mühendislerinin ve teknisyenlerinin çoğu ABD'ye giderek beyin göçünü başlatmış, NASA'nın Mercury Projesi, Gemini Projesi ve Apollo Projesi gibi insanlı uzay araçları projelerinde öncü mühendisler, yöneticiler ve şefler olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">THK-16</span> Eğitim uçağı

THK-16 diğer adıyla Mehmetçik, 1952 yılında Türk Hava Kurumu tarafından tasarlanan jet eğitim uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy</span> Rus havacılık şirketi

Suhoy (suk-oi, Rusya'nın başlıca askerî avcı uçağı üreticisidir. Pavel Suhoy tarafından, 1939 yılında Suhoy Tasarım Bürosu olarak kuruldu, ama genellikle Suhoy Şirketi olarak bilindi. Moskova'daki müşterek firma Suhoy Tasarım Bürosu, Novosibirsk'deki Havacılık Üretim Kurumu, Komsomolsk-on-Amur Havacılık Üretim Kurumu ve İrkutsk Havacılık kurumlarından oluşur. Suhoy genel merkezi Moskova'da yer almaktadır. Finmeccanica şirketi, Suhoy'un sivil havacılık bölümünün %25'ine sahiptir.. 2006 yılında Rus hükûmeti, Suhoy'u Mikoyan, İlyuşin, İrkut, Tupolev ve Yakovlev ile birleştirip, Birleşik Havacılık İmalat Kuruluşu adı altına almayı ve bu birleşimi 2007 yılının ilk çeyreğinde bitirmeyi planlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Maiman</span>

Theodore Harold Maiman, Amerikalı fizikçi. Theodore Maiman, 1960 yılında dünyadaki ilk ‘lazer’i icat etmesiyle tanınır. O ‘elektro –optik sanayi’nin babası olarak bilinir ancak Maiman kendisini bir bilim insanı; elektro-optik, lazer, ekranlar ve aerodinami alanlarında araştırma ilgisi olan bir mühendis olarak düşünür. İlk çalışan lazer ve yakut lazer patentlerine ek olarak, Maiman; mazer, lazer ekranlar, optik tarama ve lazer modülasyonunun da patentlerini elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Fiorino</span> Minivan&Panelvan

Fiat Fiorino, Fiat'ın 1977 yılından beri ürettiği ticari araç modelidir. 2007'de Tofaş'ın da desteğiyle 4. nesli satışa sunulmuştur. Ayrıca 2009 yılında Tofaş'ın üretmiş olduğu 3.000.000. araç Fiat Fiorino dur.

<span class="mw-page-title-main">Iran Air</span>

Iran Air, İran'nin devlet hava yolları. Merkezi Mehrabad Havalimanı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arak Havaalanı</span>

Arak Havaalanı, İran'nın Merkezi Eyaleti'nin merkezi olan ve eski adı Sultanabad olan Arak şehrinde bir havaalanıdır. İran'daki eski havaalanlarından biri olup, 1938 yılında açılmıştır.

Havacılık ve uzay mühendisi, hava ile etkileşen her çeşit mühendislik ürünün tasarlanması ve inşaat projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar. Yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını, ön projesini hazırlar. Uçak yapımı için gerekli üretim, yöntemleri arasından hangisinin niçin daha ekonomik olacağına karar verir. Bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar, tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istemlere göre incelemesini yapar. Havacılık ve Uzay mühendisleri, Türkiye'de THY’de, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Kara ve Hava Kuvvetleri'nde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ ve bazı özel hava taşıtları şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi, eğitimleri sırasında almış oldukları otomotiv gibi mekanik bilgi gerektiren alanlarda da çalışabilmektedirler. Kendi alanlarında çalışma imkânları, ülke şartlarındaki gelişmelere paralel olarak artmaktadır.

<i>Operasyon: Argo</i> Amerikan yapımı film

Argo, 2012 yılı ABD yapımı, yönetmenliğini Ben Affleck'in yaptığı dramatik gerilim filmidir. Filmde, 1979 yılında İran İslam Devrimi esnasında Tahran'da meydana gelen rehine krizi olayında, ABD büyükelçiliğinde bulunan ve Kanada Büyükelçiliğine kaçan altı Amerikalı diplomatın İran'dan kaçırılması olayı dramatize edilmektedir. Kaçırılma operasyonunun adı Canadian Caper olarak adlandırılmıştır. Hikâye 2007 yılında CIA operasyon sorumlusu olan Tony Mendez'in yazdığı "The Master of Disguise" isimli kitap ve Joshuah Berman'ın konu hakkında Wired isimli dergide yazdığı "The Great Escape" isimli makale ile açığa çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Özlü</span> Türk siyasetçi

Faruk Özlü, Türk siyasetçi, Düzce Belediye Başkanı ve 2016-2018 yılları arasında görev yapmış eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı. Bakanlık görevini Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde 2016-2018 yılları arasında sürdüren Özlü, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi Düzce milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu</span>

İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu (IAIO) İran'ın askerî havacılık endüstrisini planlama, kontrol etme ve yönetme amacıyla 1966 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">George J. Mead</span>

George Jackson Mead Amerikalı bir uçak mühendisiydi. En çok Pratt & Whitney Aircraft'tan Frederick Rentschler ile birlikte baş kurucu ekip üyelerinden biri olarak tanınır. Mead ve Rentschler, kendi havacılık ile ilgili işlerini başlatma planıyla Wright Aeronautical'dan ayrıldı; Temmuz 1925'te Pratt & Whitney Aircraft'ı kurdular. İlk projeleri, Mead'in tasarımına sahip yeni, büyük, hava soğutmalı, radyal bir uçak motoru inşa etmekti, bu model kısa süre sonra Wasp adını aldı. İlk Wasp modeli R-1340 idi ve bunu büyük bir Wasp modeli ve Hornet modeli serisi takip etti. Mead, Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak, 1925'ten 1935'e kadar Pratt & Whitney'in mühendislik başkanıydı. Daha sonra Pratt & Whitney ve onun ana şirketi United Aircraft'tan ayrıldı. ABD Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nin (NACA) başkanı olarak görev yaptı ve II. Dünya Savaşı sırasında Ulusal Savunma Danışma Komisyonu'nun havacılık bölümü başkanı olarak ABD hükûmetinin savaş malzemesi üretim çalışmalarında bir yönetici olarak görev yaptı.