İçeriğe atla

Shabab Yemeni

Shabab Yemeni bağımsız, tarafsız gençlik gazetesidir. Yemenli öğrencilerin yutdışında hayat sorunlarına cevap vermek için Mayıs 2004'te kurulmuştur.

Amaç

  • Artan Yemenli gençlere bilgi ve tecrübe paylaşımı.
  • Yurttaki ve yurt dışındaki Yemenli gençlerin ilgisini çekmek ve aktivite getirmek.
  • Yemenli gençlere güvenle bilgi aşılayarak topluluklarında olumlu değişim meydana getirmek.

Ekip hakkında

Shabab Yemeni 4 editörle başlamış,ancak;şu an 10 aktif üyeyle yönetilmektedir. Gazetenin yapısı Sürekli ve Alternatif editörlerden,Pazarlama müdüründen, Teknik müdürden, İşe alım müdüründen, Yapım müdüründen ve Baş editörden oluşmaktadır. Shabab Yemeni Yemenli meraklı gençleri ekiplerine davet ederek uzmanlıklarını ve bilgilerini paylaşırlar.

Gazete hakkında

Shabab Yemeni her ayın ilk günü yayımlanır. Yazımlar da değişik konular yer alır. En çok sosyal, ekonomik, eğitimsel ve bilimsel konular yer alır. Gazete de bir de yeteneklerin, sanatçıların, fotoğrafçılığın yayımlandığı özel bölüm vardır.

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yemen</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Yemen, resmî adıyla Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur. Batısını Eritre ve Cibuti, güneybatısını Somali çevreler. Yemen; 555.000 km2 yüz ölçümüne sahiptir ve 1.200 km uzunluğunda sahil şeridiyle Arap Yarımadası'nın güney ucunda yer almaktadır. Güneyinde Hint Okyanusu'nun uzantısı Aden Körfezi, kuzeyinde Kızıldeniz, güneybatısında ise bu ikisini ayıran Babülmendep Boğazı bulunmaktadır. Yemen'in Umman Denizi ile Kızıldeniz'de en büyükleri Haniş ve Sokotra olmak üzere 200'e yakın adası bulunmaktadır. En büyük şehri ve başkenti San'a'dır. 2022 yılı itibarıyla Yemen'in nüfusunun yaklaşık 31 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Yemen; Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Karanî</span> Yemenli sahabe, müslüman ve mistik

Veysel Karani (Üveys el-Karanî), Yemenli bir Müslüman ve mistik. İslam peygamberi Muhammed döneminde yaşamasına rağmen onu görememiştir. Meşhur hikâyede Medine'ye kadar gitmiş ancak zamanlamasından dolayı onu görememiş ve geri dönmesi gerekmiştir. Bunun üzerine Muhammed ona hırkasını hediye olarak göndermiştir. Sıffin Savaşı sırasında Ali tarafında savaştı. 657 yılında öldü. Tabiin'in büyüklerindendir. Naaşını almaya gelen 3 kabilenin taşıdığı tabutlarda da keramet göstererek göründüğü söylenir. Böylece bu üç ayrı kabilenin yerleşim yerleri olan Yemen ve Şam'da bulunan türbelerinin yanında Siirt ilinin Baykan ilçesinin ziyaret beldesinde de bir türbesi vardır. 23 Haziran 2014 tarihinde Suriye'deki türbesi IŞİD tarafından bombalanarak yıkılmıştır. Bursa'da Sembolik olarak Osmangazi ilçesindede Veysel Karani türbesi ve camii bulunmaktadır.

<i>Star</i> (gazete) Türkiyede ulusal bir gazete

Star, 1999-2019 yıllarında Türkiye'de yayınlanmış günlük, ulusal gazetedir. Sloganı "Milli İradenin Sesi"dir. 2004 yılında TMSF'ye devredilen gazete, son olarak Ethem Sancak tarafından yönetiliyordu.

Rolling Stone, popüler kültüre odaklanan aylık Amerikan dergisi. 1967'de Jann Wenner ve müzik eleştirmeni Ralph J. Gleason tarafından San Francisco'da kuruldu. İlk dönemlerinde rock müzik yazıları ve Hunter S. Thompson'ın politika yazılarıyla dikkat çekti. 1990'lı yıllarda daha genç bir okur kitlesine hitap etmek amacıyla odak noktasını televizyon programlarına, sinema oyuncularına ve popüler müziğe kaydırdı. Daha sonra yeniden geleneksel tarzına dönerek müzik, eğlence ve politika ekseninde içerik üretmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">San'a</span> Yemenin başkenti

San'a, Yemen'in başkenti. 2005 yılında, şehir nüfusu 1.937.451'dir.

Yemen Observer, Yemen Cumhuriyeti'nde haftalık 2 defa yayımlanan, ingilizce gazete. 1996 yılında Faris Sanabani tarafından kurulmuştur. Yaver ve basın sekreteri Ali Abdullah Saleh'tir. Editörlerin baş editörü Zaid Al-Alaya'a'dır, baş sayfa editörü Abdul-Aziz Oudha'dır, sağlık sayfası editörü Thuria Ghaleb'dir, kültür sayfası editörü Huda Al-Kibsi'dir ve redaksiyon sekreteri Fares Anam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Film ekibi</span> prodüksiyon şirketi tarafından bir film yapımı için işe alınan insan topluluğu

Film ekibi, prodüksiyon şirketi tarafından bir film yapımı için işe alınan insan topluluğudur. Teknik ekip, Kast'tan yani oyuncu grubundan farklı bir ekiptir. Aynı zamanda film şirketinde ya da filmin fikir haklarında pay sahibi olan prodüktörlerden de ayrıdır. Film set ekibi uzmanlık alanlarına göre farklı departmanlara ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Babil Sürgünü</span> Yahudi tarihinde eski Yahuda Krallığından bir dizi insanın Babilde esir olduğu dönem

Yahudi tarihinde Babil Sürgünü veya Babil Esareti, MÖ altıncı yüzyılda Antik Yehuda Krallığı'nın Yeni Babil İmparatorluğu tarafından Kudüs'ün düşmesinin ardından Yahudilerin esir düşüp topluca Babil'e sürüldüğü bir esaret dönemidir. Sürgün dönemi, MÖ 538'de Babil'in Persler tarafından alınması ile resmen sona ermiştir. Pers Kralı Büyük Kiros, Yahudilerin yeniden Kenan'a geri dönmelerine izin vermekle beraber, Yahudilerin yıkık mabedini bizzat inşa ettirmiştir. Bu yardımından ötürü Büyük Kiros, günümüzde hâlen Yahudiler tarafından övgü ve minnetle bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Aden</span> Yemende bir şehir

Aden, Yemen'de bir şehir. Aden Körfezi'nin kıyısında bulunur ve Babü'l Mendep'in 170 km kadar doğusundadır. Aden'in antik ve doğal limanı, bugün bir kıstakla anakaraya bağlanan bir yarımada oluşturan sönmüş bir yanardağın kraterinde yer alır. Günümüzdeki liman ise yarımadanın diğer tarafındadır. Şehirde Aden Üniversitesi ve ülkenin ikinci büyük havaalanı olan Aden Uluslararası Havaalanı yer alır. Aden, Aden Körfezi'ne de ismini verir.

Yayımcılık ya da yayıncılık, basılı medya yoluyla bilgi ve edebiyat yayma işi. Yayımlanan bilgi umuma açık olmalıdır. Bazen yazarlar yayımcılığı da üslenir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Abdullah Salih</span> Yemenin eski cumhurbaşkanı

Ali Abdullah Salih, , Yemen Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanı olarak 2012 yılında kadar görev yapmıştır. Daha önce devlet başkanı görevine 1978'den 1990 yılına kadar Yemen Arap Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Yemen'in en uzun görevde kalan devlet başkanıdır. 2 Şubat 2011'de 2013 yılındaki seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıkladı. Silahsız protestoculara karşı hükûmetin şiddetli yanıt vereceğini açıkladı. Partisinin milletvekilleri 23 Şubat 2011 tarihinde istifa etti. 10 Mart 2011'de Salih yasama ve yürütme yetkilerini ayırarak, yeni bir anayasa konusunda bir referandum yapacağını ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Taiz (il)</span>

Taiz, Yemen'in 22 ilinden birisidir. Taiz ili ülkenin güneybatısında yer alır. Yönetim merkezi Taiz şehridir. İlin yüzölçümü 12.605 km², 2011 yılı resmi nüfusu 2,885 milyon kişidir. Ülkenin zengin tarım arazilerine ve Kızıldeniz için önemli bir liman olan Muha şehrine yakınlığı nedeniyle Yemen'deki en önemli ticaret merkezlerinden birisidir. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı uçuşlar sunan Taiz Uluslararası Havalimanı'da Taiz'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Tevekkül Karman</span>

Tawakel Karman Yemenli aktivist. Arap Baharı'nın bir parçası olan 2011 Yemen ayaklanmasının uluslararası kamuoyuna dönük yüzü oldu. Yemen halkı tarafından kendisine "Demir Kadın" ve "Devrimin Anası" adı verildi. 2011 yılında Nobel Barış Ödülünü Ellen Johnson Sirleaf ve Leymah Gbowee ile birlikte aldı. Böylece Nobel Ödülünü alan ilk Yemenli, ilk Arap kadın unvanının yanı sıra, bu ödülü alan ikinci müslüman ve en genç kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nasır el-Vuheyşi</span>

Nasır Abdulkerim Abdullah el-Vuheyşi, diğer bilinen adlarıyla Ebu Beşir veya Ebu Beşir el-Yemeni, silahlı İslamcı örgüt Arap Yarımadası el-Kaidesi'nin kurucusu ve ilk lideri olan Yemenli İslamcı.

Kasım Muhammed Mehdi er-Rimi, tanınan diğer adlarıyla Ebu Hüreyre veya Ebu Hüreyre el-Sanai, silahlı İslamcı örgüt Arap Yarımadası el-Kaidesi'nin lideri olan Yemenli İslamcı.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'de COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 pandemisinin, Hadramut'taki ilk teyit edilen vakanın 10 Nisan'da beyan edilmesi üzerine Yemen'e yayıldığı doğrulandı. Teşkilatlar devletin zaten ciddi olan insani halini göz önünde bulundurarak bu hayret edici haberi "yıkıcı bir darbe" ve "kabus senaryosu" olarak ifade etti.

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Nasır el-Kardey</span> Yemenli şair, aşiret lideri

Ali bin Nasır bin Mas'ad el-Kardey el-Murad-i, Yemenli şair ve aşiret lideri. İmam Yahya'ya Sana'a'nın güneyindeki Hiziz bölgesinde bir pusu kurarak onu öldürmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen diasporası</span> Yemen dışında yaşayan Yemenliler

Yemen diasporası veya yurt dışında yaşayan Yemenliler, Yemen'den göç etmiş ve şimdi başka ülkelerde ikamet eden Yemenliler ve onların soyundan gelenleri ifade eden terimdir. 2 milyonu Suudi Arabistan'da olmak üzere Yemen dışında yaklaşık olarak 7 milyon Yemenli yaşamaktadır. Birleşik Kralıkta 70.000 ila 80.000 Yemenli yaşamakta. Amerika Birleşik Devletleri'nde 200.000'den fazla Yemenli ve İtalya da yaklaşık 3.000 Yemenli yaşamakta. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar ve Bahreyn, Pakistan, Cibuti, Somali, Endonezya, Malezya, Brunei ve eski Sovyet ülkelerinde de Yemenliler yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen tiyatrosu</span>

Yemen tiyatrosu, Yemen'de 20. yüzyılın erken dönemlerinde okullar, meydanlar, gösteriler ve düğünler gibi yerlerde sergilenen batılı tarzdaki Yemen tiyatrosunu ifade eder. Tiyatroların türleri trajediden tulûata, müzikalden deneysel tiyatroya, natüralist tiyatrodan absürt tiyatroya kadar çeşitlidir. 20. yüzyılda Yemen'de her türden en az beş yüz oyun oynandı ve bunların yaklaşık üç yüz yetmişi Yemenli yazarlar tarafından yazılmıştır. Bu oyunlar; Saba Melikesi Belkıs, teokratik Yemen devletine karşı olan 26 Eylül Devrimi veya Güney'deki İngiliz sömürgesine karşı olan 1967 Devrimi gibi Yemen için önem arz eden konuları ele almıştır. Bunların yanı sıra Yusuf İdris, Alfred Farak ve Tevfik el-Hakim gibi Mısırlılar ile William Shakespeare, Jean Racine, Bertolt Brecht ve Luigi Pirandello gibi Avrupalı yazarların tiyatrolarından yararlanmıştır.