İçeriğe atla

Sfenks (Romanya)

Sfenks
Sfinxul
Romanya Sfenks
DevletRomanya
Bölge Prahova
Koordinatları 45°24′30″N 25°28′11″E / 45.408303°K 25.469806°D / 45.408303; 25.469806

Sfenks (Rumence: Sfinxul), Romanya'nın Bucegi Dağları'nda bulunan Bucegi Tabiat Parkı'ndaki doğal bir kaya oluşumudur. Kaya oluşumlarının Babele kompleksi içinde 2.216 metre (7.270 ft) yükseklikte yer almaktadır.

Büyük Bucegi Sfenksinin ilk fotoğrafı muhtemelen yaklaşık 1900 yılında çekildi. Bu fotoğraf, genellikle modern resimlerde göründüğü gibi, yandan değil, önden bir konumdan çekildi. Büyük Gize Sfenksi'ne atıfta bulunarak lakabını ancak 1936 yılında almıştır. Sfenksin görüntüsü, yüksekliği 8 metre ve genişliği 12 metre olan kaya belli bir açıdan bakıldığında ortaya çıkar. Megalit, güneş battığında 21 Kasım'da en net taslağına sahip olmaktadır.[1][2][3]

Sinemada

Sfenks, tanrı Zalmoxis için bir kurban yeri olduğu 1967 yapımı "The Dacians" adlı filde yer alır. Aynı zamanda, adını taşıyan antik Daçya kralı ve Rumen kimliğinin sonsuzluğu ile özdeşleştirildiği 1980 yapımı "Burebista" filminde de önemli bir rol oynamaktadır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Sfinxul din Muntii Bucegi". 2 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  3. ^ Louise McTigue, (Ed.) (2014). "Bucegi Natural Park". Nature Flip. 21 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. Latitude: 45.382416 Longitude: 25.449116. Bucegi Tabiat Parkı Hakkında: Romanya'nın güneyinde, Bucegi Dağları'nda yer alan Bucegi Tabiat Parkı, toplam 325 km2'lik (~ 125 sq mi) bir alanı kaplamaktadır. Yarısı Dâmbovita ilçesine düşerken geri kalanı Prahova ve Brasov arasında nispeten eşit bir şekilde bölünmektedir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, konumu itibarıyla, çayırlar ve ormanların yanı sıra mağaralar, kanyonlar, düdenler, vadiler ve şelalelerle dağlık bir manzaraya sahiptir. Önemli özellikler arasında Babele (Yaşlı Kadınlar) ve Sfenks bulunur. 
  4. ^ Ciprian Plăiașu, "Mitul strămoșilor în „epopeea națională“: Dacii, Columna și Burebista", Historia, 20 Aralık 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nemrut Dağı Millî Parkı</span>

Nemrut Dağı Millî Parkı, Adıyaman ili; Kâhta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı'nın bir antik kentini barındıran millî park ve ören yeri. Adıyaman il merkezinde Kâhta'ya bağlantı sağlayan karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup, Millî Park Adıyaman il sınırları içerisindedir. Adıyaman hava alanından ulaşım oldukça rahat ve kolaydır. Adıyaman ve Kahta ilçesinden Nemrut dağına ve diğer tarihi yerlere servisler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sfenks</span> Antik yapı, Antik Dünyanın 7 harikasından biridir

Sfenks, kafası koç, kuş veya insan, gövdesi ise uzanan bir aslan biçimini alan heykel. İlk önce Antik Mısır'da rastlanan Sfenks, antik Yunan mitolojisinde büyük kültürel önem taşımıştır ve ismini buradan almıştır. Sözcüğün Mısırca’daki orijinal biçimi kepes ankh ya da “yaşayan heykel” anlamında şeşep (sheshep) ankh'tır. Sfenkslerin en tanınmışı Büyük Gize Sfenksi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Şelalesi</span> Antalyada şelale

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Bihor</span>

Bihor veya Bihar, Romanya'da Crișana bölgesinde bir ildir. Nüfusu 2011 yılı verilerine göre 575.398 kişidir. Başkenti Oradea‘dır.

<span class="mw-page-title-main">Brașov (il)</span> Romanyada Transilvanya bölgesinde bir il

Brașov, Romanya'da Transilvanya bölgesinde bir ildir. Merkezi Brașov olan ilde, nüfus genellikle Rumenlerden oluşur. Rumenlerin nüfus içindeki payı %87.25'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bucegi Dağları</span>

Bucegi Dağları, Romanya'nın merkezinde, Braşov şehrinin güneyinde yer alır. Karpat Dağları'nın Güney Karpatlar kısmında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Călimani Dağları</span>

Călimani Dağları, Transilvanya, Romanya'daki Karpat Dağları'nın en büyük volkanik kompleksidir. Jeolojik olarak İç Doğu Karpatlarının Căliman-Harghita Dağları grubuna aittirler.

Apuseni Tabiat Parkı, Romanya'da Alba, Bihor ve Cluj illeri idari bölgesinde bulunan, korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Bucegi Tabiat Parkı</span>

Bucegi Tabiat Parkı, Romanya'da, Braşov, Dâmboviţa ve Prahova illerinin idari bölgesinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Korab-Koritnik Tabiat Parkı</span>

Korab-Koritnik Doğa Parkı, Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur. 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hoverla</span>

Hoverla Dağı veya Hoverla Tepesi, Karpat Dağları'nın bir parçası olan, 2061 metre ile Ukrayna'nın en yüksek zirvesidir. Çornohora dağ silsilesinde yer alan Hoverla, İvano-Frankivsk oblastının Yaremçe belediyesi ile Zakarpatya oblastının Rahiv rayonu sınırında konumlanır. Ukrayna-Romanya sınırından 17 km kadar içeridedir.

<span class="mw-page-title-main">Retezat Millî Parkı</span>

Retezat Milli Parkı, Romanya'nın Hunedoara ilindeki Retezat Dağları'nda bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Piatra Craiului Dağları</span>

Piatra Craiului Dağları, Romanya'daki Güney Karpatlar'da bir dağ silsilesidir. Adı Kralların Kayası veya Prens Kayası olarak çevrilebilir. Sıradağlar Braşov ve Argeş illeri sınırları içinde uzanır. 14.766 hektar (57,01 sq mi) alan kaplayan Piatra Craiului Milli Parkı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Karpatlar</span>

Güney Karpatlar, Güney Romanya'da bulunan bir sıradağ grubudur. Doğudaki Prahova Nehri ile batıdaki Timiș ve Cerna nehirleri arasında bulunan Karpat Dağları'nın bir kısmını kaplar. Güneyde doğu Sırbistan'daki Balkan sıradağları ile sınırlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Üçtepeler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0174)

Üçtepeler Tabiat Parkı, Yozgat'ın Sorgun ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0035)

Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya ilinin Battalgazi ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Abant Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde yer alan bir millî parktır.