İçeriğe atla

Sezgin Burak

Sezgin Burak
Doğum15 Mayıs 1935
Adapazarı, Sakarya
Ölüm4 Ekim 1978 (43 yaşında)
İstanbul
Meslekkarikatürist, ressam
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Güzel Sanatlar Akademisi
Dönem20. yüzyıl

Sezgin Burak (15 Mayıs 1935 - 4 Ekim 1978), Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

Hayatı

Türk ve Avrupa basınında değerli eserler veren Sezgin Burak, 15 Mayıs 1935 tarihinde Adapazarı'nda doğdu. İlk karikatürleri, ilkokul sırasında Doğan Kardeş dergisinde yayımlandı. Sezgin Burak, profesyonel olarak ilk eserlerini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdiği 1952 senesinde vermeye başladı.

Sırasıyla; "Akbaba"da karikatürler, Aydabir, Yirminci Asır, Bütün Dünya ve Hafta mecmualarında resimler ve kompozisyonlar yaptı. 1957 yılında resim ve dekorasyon öğrenimini tamamlayarak Akademi'den mezun oldu. Aynı yıl Cumhuriyet Gazetesi'nde, Fakir Baykurt'un Yunus Nadi ödülü kazanan ünlü romanı, "Yılanların Öcü"nü resimledi.

1958'de Cumhuriyet Gazetesi'nde günlük karikatürler, çeşitli tiyatrolarda sahne dekorları ve aynı gazetede "Alageyik" romanını resimlendirdi. Hayat ve Ses mecmualarında roman ve hikâye resimleri, ayrıca kitap kapakları ve sinema reklamları hazırladı.

1964 yılında Bizimkiler adlı bant karikatür tipini yarattı. Kardeşi Ersin Burak, Sezgin Burak'ın başlattığı Bizimkiler isimli çizgi bandının çizimlerini Sezgin Burak'ın ölümünden sonra devam ettirdi.[1] 1965'te İtalya'da "El Cougar" kahramanını yarattı. 1971 yılında, bu ünlü komik bantı karikatürü yapımcı Lale Oraoğlu tarafından Hüdaverdi-Pırtık film olarak çekildi.

1966'da Milano'da düzenlenen Avrupa Reklam Yarışması'nda iki birincilik aldı.

1966'da İtalya'nın Milano şehrinde ünlü çizgi roman kahramanı Tarkan'ın ilk eskizlerini hazırladı. Tarkan çizgi romanı, 14 Nisan 1967'de Hürriyet gazetesinde günlük olarak yayımlanmaya başladı. Daha sonra Tarkan’ın maceraları, sinemaya da aktarılarak beş adet film çevrildi.[2]

1968 ve 1969 yıllarında Yaşar Kemal'in İnce Memed romanını, 1970'te ise Ağrı Dağı Efsanesi romanını resimlendirdi. 1976'da Çoban Çantası adlı resimli romanını yarattı.

Son olarak çeşitli akrilik ve yağlı boya çalışmaları da yapan sanatçı, 1978 yılında İstanbul'da kendisini dördüncü kattan atarak yaşamına son verdi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kemal Gökhan Gürses, Türk karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Suat Yalaz</span>

Suat Yalaz, Türk çizgi romancı, film yönetmeni, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Tarkan (çizgi roman)</span> efsanevi çizgi roman kahramanı

Tarkan, Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı ve aynı isimli çizgi roman serisi. Daha önceki çizgi romanlardan gerek anlatım gerekse çizgi açısından çok farklı olarak tasarlanmış, 14 Nisan 1967'de Hürriyet'te günlük bantlar halinde yayımlanmaya başlamıştır. Tarkan karakteri "atıl kurt!" sözüyle bilinir.

Ersin Burak,, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

Şemsi Güner; fotoğraf, karikatür, çizgi roman, basın çizeri ve ressam.

Nuri Kurtcebe, Türk çizgi-romancı ve karikatürist.

Bizimkiler, Türk karikatür ve çizgi roman sanatının ünlü ismi Sezgin Burak tarafından 1964 yılında yaratılmış günlük komik bant karakteridir. Sanatçının bu eseri, Hürriyet gazetesi'nde uzun yıllar yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amcabey</span>

Amcabey; Türk karikatürist Cemal Nadir Güler tarafından yaratılmış olan çizgi roman tiplemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Peride Celal</span> Türk yazar

Emine Peride Yonsel Türk yazardır.

Tarkan aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Tan, şafak ile gün doğumu ve gün batışı ile gün kararması arasındaki zaman. Aşağıdaki anlamlara da gelebilir:

<i>Tarkan</i> (film) Tarkan serisinin ilk filmi (1969)

Tarkan ya da Tarkan: Mars'ın Kılıcı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Mars'ın Kılıcı isimli çizgi romandan uyarlanan 1969 yapımı fantastik Türk filmi. Tunç Başaran tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın Mars'ın Kılıcı adındaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ilk filmi olan bu filmde devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Gümüş Eyer</i> Tarkan serisinin ikinci filmi (1970)

Tarkan: Gümüş Eyer, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Gümüş Eyer isimli çizgi romandan uyarlanan 1970 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ikinci filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Viking Kanı</i> Tarkan serisinin üçüncü filmi (1971)

Tarkan: Viking Kanı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Viking Kanı isimli çizgi romandan uyarlanan 1971 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin üçüncü filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Güçlü Kahraman</i> Tarkan serisinin beşinci filmi (1973)

Tarkan: Güçlü Kahraman ya da Tarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Güçlü Kahraman isimli çizgi romandan uyarlanan 1973 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Çin üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin son filmi olan bu filmde de önceki filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan, Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan çizgi romanındaki kurgusal Tarkan karakterinin uyarlandığı beş filmden oluşan kült film serisi. Filmlerin finansmanını ve dağıtımını Arzu Film ve Tuna Film şirketleri üstlenmiştir. İlk Tarkan filminin hazırlıkları 1969 yılında başlamış ve aynı yıl vizyon görmüştür. Son film ise 1 Kasım 1973 tarihinde gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anna Plaçidiya</span>

Anna Plaçidiya, Tarkan çizgi roman serisinin Maryo'nun Kuşları adlı serüveninde yer alan bir karakter. Sezgin Burak tarafından yaratılan karakter ilk olarak 25 Kasım 1970 tarihinde görülmüştür.

Faruk Geç, Türk romancı ressam ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Tullio Altan</span> İtalyan senarist

Francesco Tullio Altan ya da takma adıyla Altan, İtalyan çizgi romancı, karikatürist ve hiciv yazarıdır.