İçeriğe atla

Sezai Söker

Sezai Söker, (d. 1883, Urla, İzmir) - (ö. 1940, İstanbul), Türk siyasetçi.

Uzun yıllar İzmir Sanat Mektebi Müdürlüğü yaptıktan sonra 1930 yılında İzmir Belediye Reisliği oldu. Görevinden 1931 yılında istifa etti. Belediye kaynaklarında geçen "Göçer" soyadının aksine soyadı "Söker" şeklindedir. Başkanlığı döneminde Büyük Depresyon nedeniyle kaynak sıkıntısına giren belediye bütçesinde Konak'taki Atatürk heykeli için ayrılan kısımdan kesintiye gittiği için İzmir'de CHP kadroları tarafından baskı altında tutulduğu ve istifaya zorlandığı söylenir. Eşi Cemile Söker, Celal Bayar'ın eşi Reşide Bayar'ın kardeşidir. Bu evliliğinden ikisi erkek, biri kız, üç çocuğu olmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celâl Bayar</span> 3. Türkiye cumhurbaşkanı (1950–1960)

Mahmut Celalettin Bayar, Türk ekonomist, siyasetçi ve eski cumhurbaşkanı. Çağdaş Türkiye'nin siyasi yaşamının çeşitli dönemlerinde önemli roller oynamış olan Bayar, Meclis-i Mebusan üyesi, cumhuriyet döneminde iktisat vekili, Mustafa Kemal Atatürk'ün son başbakanı ve 1950-1960 arasında Türkiye'nin üçüncü ve asker kökenli olmayan ilk cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Latife Uşşakî</span> Mustafa Kemal Atatürkün eşi (1923–1925)

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi. 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında, iki buçuk yıl Atatürk ile evli kalmıştır. Atatürk ile evliliği ve bu evliliğin bitişi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli ve popüler bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Cavid Bey</span> Osmanlı maliyeci, iktisatçı ve siyasetçi

Mehmed Cavid Bey, II. Meşrutiyet döneminde maliye nazırlığı yapmış Yahudi kökenli Osmanlı siyasetçisi. Atatürk'e suikast girişiminin sorumlularından biri olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve yargılandıktan sonra idam edildi. Osmanlı İmparatorluğu’nda liberalizm düşüncesinin öne çıkan isimlerindendi. Hukukçu, dil eleştirmeni ve çevirmen Şiar Yalçın'ın babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Kaya</span> Türk siyasetçi

Mehmet Şükrü Kaya, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında çeşitli devlet görevleri yaptıktan sonra, Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış, savaşın ardından kısa bir dönem İzmir Belediye Başkanlığı'nı üstlendikten sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından biri olmuş devlet ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tahsin Uzer</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Hasan Tahsin Uzer, Arnavut asıllı Türk bürokrat ve siyasetçi.

Mursallı, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Parti (Türkiye)</span> Türkiyede eski bir siyasi parti

Demokratik Parti, 1970-1980 yılları arasında faaliyet göstermiş Türk siyasi partisi. Demokrat Parti'nin gerçek siyasal mirasçısı olma iddiasıyla ortaya çıktı. Celâl Bayar'ın desteğiyle 1973 seçimlerinde başarı sağlayan parti, 1975 yılında çözülmeye başladı. 1977 seçimleri ile birlikte siyasi arenadaki gücünü kaybettiyse de 1978 yılında Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 42. Türkiye Hükûmetinde yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ersun Yanal</span> Türk teknik direktör ve eski futbolcu

Kazım Ersun Yanal, Türk teknik direktör ve eski futbolcudur. 1. Lig takımlarından Amed Sportif Faaliyetler'i çalıştırmaktadır.

Nuri Kemal Bayar, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Vasıf Çınar</span> Türk devlet adamı

Hüseyin Vasıf Çınar, Türk öğretmen, gazeteci, siyasetçi ve diplomattır.

Enver Saatçigil,, Türk bürokrat ve yazar. Abdülgani Efendi ile Huriye Hanımın oğludur. 1915'te Diyarbakır'de doğdu. 1932'de Sivas Lisesini iyi derecede bitirdi. Ardından, bir yıl Suruç ve Hekimhan Kazaları Tahsil Müfettişliği yaptı.

Tabii Senatörlük, 1961 Anayasası'na göre kurulan Cumhuriyet Senatosu'nu oluşturan üç çeşit üyeden biridir. Tabii Senatörler kendi içinde iki gruba ayrılıyorlardı.

Ahmet Cemal Tunca, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">9. Türkiye Hükûmeti</span> Türkiye Cumhuriyetinin dokuzuncu hükûmeti (1937-1938)

9. Türkiye Hükûmeti veya I. Bayar Hükûmeti, 1 Kasım 1937 - 11 Kasım 1938 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">10. Türkiye Hükûmeti</span> II. Bayar Hükûmeti (1938–1939)

10. Türkiye Hükûmeti veya II. Bayar Hükûmeti, 11 Kasım 1938 - 25 Ocak 1939 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Altay SK</span> Türk spor kulübü

Altay Spor Kulübü, 16 Ocak 1914'te İzmir'de Altay İdman Yurdu adıyla kurulan bir spor kulübüdür. Altay Spor Kulübü, Türk futbol tarihinde ilk deplasman yapan takımdır. Türkiye Kupası'nı kazanan ikinci, Anadolu'dan ise ilk takım olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Eğilmez</span> Türk bürokrat

Turgut Eğilmez, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Pinay</span> Fransız siyasetçi (1891 – 1994)

Antoine Pinay Fransız siyasetçi ve 1952-1953 yıllarında görev yapan eski Başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Pakdemirli</span> Türk siyasetçi

Bekir Pakdemirli, Türk ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Ağaoğlu</span>

Zehra Ağaoğlu, Türk siyasetçi.