İçeriğe atla

Seyyid Şehabeddin Maraşi

Seyyid Şehabeddin Maraşi
Kişisel bilgiler
Doğum 21 Temmuz 1897
Necef, Irak
Ölüm 29 Ağustos 1990
Kum, İran
Milliyeti İran İran
Dini İslam

Seyyid Şehabeddin Maraşi , (Arapça: شهاب الدين المرعشي النجفي, Farsça: سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی), (21 Temmuz 1897, Necef - 29 Ağustos 1990, Kum), İranlı taklit mercii, din adamı, şiî fıkıh, hadis ve biyografi âlimi.[1]

Hayatı

1897'de Irak'ın kutsal şehri Necef’te dünyaya geldi. Babası Seyyid Şemseddin Mahmud Maraşi o dönemin büyük alimlerindendi.[1]

Eğitim dönemi

İslâmî bilimlerle ilgili tahsiline başlayarak mukaddematını Necef’te tamamladı. 27 yaşındayken ictihat derecesine erişti. O Necef, Kazımiye, Kerbela, Samarra, Kum, Tahran ve Kirmanşah’ta eğitim alıp büyük hocaların derslerinde katıldı. Maraşi, Seyyid Rızâ Mûsevî Bahrânî, Muhammed Maraşî Rafsancânî, Abdülkerim Hâirî ve Muhammed Hüseyin Kâşifülgıtâ gibi hocalardan ders aldı.[2] Kendisi de üstatlık derecesine ulaştığından dersler vermeye ve öğrenciler yetiştirmeye başlamıştır. Maraşî çok sayıda öğrenciler yetiştirdi.[3] O İran’da İslami ilim okulları kurdu. Maraşî İran’ın Kum kentinde büyük bir kütüphane kurdu. Bu kütüphane, dünyanın üçüncü büyük kütüphanesidir.[4]

Ölümü

Ayetullah Maraşî Kum'da 29 Ağustos 1990 tarihinde vefat etti. Kum'da kendi kütüphanesinde defnedildi.[5]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hatemi</span> 5. İran cumhurbaşkanı

Seyyid Muhammed Hatemi, 1997-2005 arasında görev yapmış olan, İran'nin 5. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sistani</span>

Ali Sistani ya da dinî adıyla Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani (Arapça: السيد علي الحسيني السيستاني, Farsça:سید علی حسینی سیستانی), Irak'ta yaşayan en önemli Şii dini liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hüseyin Tebatebayi</span>

Muhammed Hüseyin Tebatebayi, İranlı Şii din alimi, müfessir, filozof ve islam ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Taki Behcet Fumeni</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Taki Behcet Fumeni İranlı Taklit Mercii idi. İran'ın Fumen şehrinde dünyaya geldi. 16 aylık iken annesini kaybetti. Babası Mahmud Kerbelai Fumen'de bir mersiyehandı.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi, Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Musa es-Sadr</span>

Musa es-Sadr din adamı ve siyasetçidir. İran'ın Kum şehrinde Lübnanlı Şii El-Sadr ailesinin bir ferdi olarak dünyaya geldi. Babası Sadruddin Sadr ona Musa ismini verdi. Musa Sadr çocukluk ve gençlik yıllarını bu mahallede geçirdi. Dini eğitim ve akademik eğitimini tamamladıktan sonra siyasi hareketlerin içinde ve başında yer aldı. Lübnan İç Savaşında Emel ordusunun komutanlarındandı. Hayatta olup olmadığı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

Ayetullah Murteza Şerif Askeri İranlı Şii yazar ve din adamıydı. Erken dönem İslam tarihi hakkında yaptığı akademik ve eleştirel çalışmalarla tanındı.

Muhammed Bakır Vahid Behbehani,, müslüman fakih, şii müctehid, büyük alim.

İbnü'l-Mutahhar el-Hillî tam adıyla Cemâlüddîn el-Hasen bin Yusuf bin Ali İbnü'l-Mutahhar el-Hillî Iraklı Şii usul ilmi âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Şirazi</span>

Mirza Muhammed Hasan Şirazi, tam adıyla Ebû Muhammed Muizzüddîn Mirzâ Muhammed Hasen b. Mahmûd b. İsmâil eş-Şîrâzî el-Hüseynî, İslam alimi.

<span class="mw-page-title-main">Nurullah Necefi İsfahani</span>

Şeyh Nurullah Necefi İsfahani, — İran meşrutiyet devrimi yanlarından, alim. Onun evi, İran’ın İsfahan kentinde Meşrutiyet evi olarak tanıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Hasan Müderris</span>

Seyid Hasan Müderris , — İran meşrutiyet devrimi yanlarından, siyasetçı, alim

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Mirmuhammedi</span>

Seyyid Muhammed Mirmuhammedi, İranlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ticani Semavi</span>

Muhammed Ticani Semavi, Tunuslu İslâm araştırmacısı, şiiliği seçen Mâlikî alimi.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Abdullah Fatıminiya</span>

Seyyid Abdullah Fateminia İranlı Şii din adamı, islam ahlakı profesörü, hatip, İslam tarihçisi ve arşivci. Arap şiirleri, hadis, ahlak ve mistisizm üzerine araştırmalar yaptı. İran televizyonlarında sıkça yayınlanan dini vaazları nedeniyle ülkesinde tanınan bir dini şahsiyetti.