İçeriğe atla

Seyit Mehmet Özkan

Seyit Mehmet Özkan
Altınordu Başkanı
Görevde
Makama geliş
8 Ağustos 2012
Kişisel bilgiler
Doğum 6 Mart 1955 (69 yaşında)
Eşrefpaşa, Konak, İzmir, Türkiye
Bitirdiği okul Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Mesleği Sanayici

Seyit Mehmet Özkan (d. 6 Mart 1955; Eşrefpaşa, Konak, İzmir), Türk sanayici, iş insanı ve mevcut Altınordu başkanı.

Yaşamı

1955 yılında, İzmir'in Eşrefpaşa mahallesinde doğdu. Eşrefpaşa Zafer İlkokulu, İzmir Türk Koleji ve ODTÜ İşletme'yi bitirdi. 8 yaşında mahallesindeki Damlacıkspor’da futbola oynadı. Tarihinin ilk futbol şampiyonluğunu 1975’te yaşayan ODTÜ takımında forma giydi. Ancak babasının ısrarı sonucu aktif futbola veda edip, eğitim ve sanayiye yöneldi.[1]

Özkan Demir Çelik dönemi

Haddehane ustası olan babası Kenan Özkan’ın 1975 yılında iş kazası geçirmesi nedeniyle, 20 yaşında iken iş hayatına atıldı. Üniversite eğitimlerini bitiren 2 kardeşi ile birlikte 1985 yılında aile şirketini kurdu. Buca’da kurulu haddehanelerini 1999 yılında Aliağa’ya taşıdılar. Yeni teknoloji ile kurulan 3 adet haddehane tesisine hammadde sağlayacak olan Vakumlu Çelikhane tesisini 2009 yılında devreye aldılar. Vasıflı Çelikler üretiminde Türkiye’nin öncü kuruluşlarından biri olarak, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyorlar.

Bucaspor dönemi

Özkan, yıllar sonra futbola Bucaspor ile dönüş yaptı. Önce haddehanelerinin bulunduğu ilçe takımı Bucaspor’un 1984 yılında 3. Lig’e girişinde rol oynadı. Ardından 1990’da profesyonel takım sorumlusu olarak, Bucaspor’un 3. Lig’de şampiyon olmasında en önemli rolü üstlendi. 1997’de kulüp başkanıyken, kulüplerin transfer politikalarındaki yanlışlığı vurgulayarak görevinden istifa edip altyapının başına geçti. Ekibiyle birlikte tamamı Buca ilçesinin 15 yaş çocuklarından kurulu bir takım kurdu. 2 sene sonunda bu çocuklar 17 Yaş Türkiye Şampiyonu oldular.[2]

Bucaspor Futbol Akademi

2006 yılında Bucaspor Futbol Akademisi’ni kurmak için kolları sıvadı. Türkiye’nin en iyi futbol eğitim tesislerinden birini yaptı. 2012 yılına kadar, genç milli takımlara 20’ye yakın sporcu gönderen ve birçok Türkiye şampiyonluk/ikincilik dereceleri alan, Türkiye'de övgüyle anılan bir sistemi kurdu. Bu dönemde yetişen en ünlü futbolcular Salih Uçan ve Taylan Antalyalı oldu.

Altınordu Kariyeri

Seyit Mehmet Özkan, 2012 Ağustos’unda Türk futbolunun Cumhuriyet ile yaşıt kulübü Altınordu’nun futbol şubesini şirketleştirerek yeni bir döneme adım attı. Altınordu FK’da "İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu" ve “Çocuklarımız Geleceğimiz” sloganlarını kullanan Özkan, 2012 Ağustos’unda “Türk gençlerine Avrupalı meslektaşlarıyla eşit imkanlar sağlarsak, aralarından Dünya çapında yıldızlar çıkarabiliriz” hedefini adım adım uygulamaya koydu.[3]

Önce Selçuk-Efes’te ve eş zamanlı olarak kulübün merkezi İzmir-Yeşilyurt’ta Türkiye'nin en modern futbol tesislerini inşa ederek “Gerçek” Profesyonel Futbolcu Yetiştirme Programı için düğmeye bastı. 2016 yılı ortasında ise Torbalı’daki Altınordu Futbol Meslek Okulu (AFMO)’yu Türk gençlerinin hizmetine açtı. Tüm bunlarla birlikte Türkiye'nin en büyük futbol okulları organizasyonu olan Altınordu Futbol Okulları (AFO) 7 bin öğrenciye ve 80 şubeye ulaştırdı.[4]

Altınordu FK Profesyonel A Takımı, 2 sezonda kazandığı 2 şampiyonlukla PTT 1. Ligi’ne çıkarken, Genç Takımlar kategorisinde 14 kupa alındı, milli takımlara ise 27 oyuncu kazandırıldı. Özkan bu süreçte Altınordu markasının efsanesi olacak olan “Yabancı futbolcu oynatmama” kararını kulübün ana mottosu olarak hayata geçirdi. Bu kararın gerekçesi olarak, Türk gencine yatırım yapılmadığını ve güvenilmediğini, bu önyargıyı kırmak adına 76 milyonluk ülkemizde yaşayan 30 milyon gencimiz için yaptığını söyledi.[5]

2016 yılından itibaren Torbalı’da Altınordu Futbol Akademisi (ALFA)’yı Türk gençlerinin hizmetine açtı. 80 dönüm arazi üzerine kurulu 8 saha ve 150 yataklı lojmanları, futsal salonu, fitness salonu, sporcu sağlığı ve top tekniği geliştirme bölümleriyle Avrupa’nın sayılı futbol akademileriyle yarışacak bir tesis kurdu. Bu dönemde yetişen en ünlü futbolcular, A Millî takımın 2 as oyuncusu Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder oldular. Çağlar ve Cengiz’in yanı sıra Türkiye Süper Ligi’nde oynayan birçok oyuncu ve teknik adam ALFA’dan yetişti. Bir rekor sayılabilecek tam 15 yıl birlikte çalıştığı teknik adam Hüseyin Eroğlu’nu Türk Futbolu’na armağan etti. Tüm bunlarla birlikte Türkiye'nin en büyük futbol okulları organizasyonu olan Altınordu Futbol Okulları’nı (AFO) 200 şubeye ve 20 bin öğrenciye ulaştı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2016. 
  3. ^ "İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu". 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Altınordu Futbol Okulları". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buca</span> İzmirin ilçesi

Buca, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Konak, kuzeydoğusunda Bornova, doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Torbalı, güneybatısında Menderes, batısında Gaziemir ve Karabağlar ilçeleri bulunmaktadır. 517.963 kişilik nüfusla İzmir'in en kalabalık ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Altınordu FK</span> Türk spor (futbol) kulübü

Altınordu Futbol Kulübü ya da kısaca Altınordu, İzmir merkezli Türk futbol kulübü. 26 Aralık 1923 tarihinde kurulan kulübün renkleri kırmızı ve lacivert renklerinden oluşur. A.Ş. statüsündeki kulübün çoğunluk hissesi Seyit Mehmet Özkan'a ait olup kulüp şu anda 2. Lig'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmirspor</span> Türk futbol kulübü

İzmirspor, 1923 yılında kurulan İzmir merkezli Türk spor kulübü. Bölgesel Amatör Ligde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka SK</span> Türk spor kulübü

Karşıyaka Spor Kulübü, İzmir'in 1912 yılında kurulan ilk spor kulübüdür.

Türkiye'de futbol, ülkedeki en popüler spor konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Buca Geliştirmespor</span> İzmirde bir spor kulübü

Buca Geliştirmespor veya eski adıyla Bucaspor, 1928 yılında kurulan İzmir'in Buca ilçesi merkezli Türk eski spor kulübü. Futbolun yanında voleybol, basketbol gibi spor branşlarında da faaliyet göstermekteydi. İç saha maçlarını Yeni Buca Stadyumu'nda oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Buca Stadyumu</span>

Yeni Buca Stadyumu, Türkiye'nin İzmir ilinin Buca ilçesinde bulunan futbol stadyumudur. Bir zamanlar Süper Lig'de yer alan, daha sonra Bölgesel Amatör Lig'e düşen Bucaspor 2020 yılına kadar bu stadyumu kullanmaktaydı. Günümüzde Bucaspor 1928 kulübü tarafından kullanılmakta olan stadyum, 8.810 kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Bucaspor Futbol Akademi</span>

Bucaspor Kulübü'nün Türk Futbolu ve Bucaspor'a futbolcu yetiştirmek için kurduğu futbol akademisidir. Akademi 2007 yılında kurulmuştur. Merkezi Buca'nın Kaynaklar köyündeki 80.000 m²lik alandadır. Bucaspor Futbol Okulu'ndan akademiye yükselen oyuncular gelişimlerini burada sürdürürler. Bir anlamda akademi, gelecek vadeden oyunculardan özel seçim ile oluşturulmuştur. Akademideki tüm takımlar antrenmanlarını burada yapar. Ayrıca Eski Buca Stadı karşısında bulunan Cemil Şeboy Tesisleri'ni de kullanırlar. Akademi, kısa sürede büyük gelişme kaydetmiştir. Türkiye çapında birçok başarı kazanmakla beraber birçok ünlü ismi de ağırlamıştır. Başlarında Rıdvan Dilmen, Didier Drogba, Ümit Özat, Tanju Çolak ve Fatih Terim gelir. Takımın kendine ait forması vardır. Renkleri Bucaspor'un her branşında olduğu gibi sarı-laciverttir. Akademi; Futbolcu Eğitim Kursu, Aday Yıldız Futbolcu İzleme Faaliyetleri ve Futbol Akademisi olarak üç alandadır. 2007'den 2010 senesine kadar Buca Genç adı altında mücadele eden akademi, Bucaspor ile birleşince logosu ve adı Bucaspor Futbol Akademisi olarak değişmiştir.

Emrecan Afacanoğlu Türk futbolcudur. 3. Lig'in ekiplerinden Pazarspor'da forma giymektedir.

İzmir Futbol Ligi 1923'te Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye İdman Cemiyeti İttifakı'na bağlı Futbol Heyet-i Müttehidesi'nin İzmir mıntıkasının çabaları sonrasında İzmir'deki ilk resmî futbol ligi olarak kurulmuştur. 1924 ile 1935 yılları arasında ligin şampiyonu Türkiye Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazanmıştır. 1937'de Türk futbol tarihinde Millî Küme adı altında ilk kez millî bir lig kurulmuştur. İzmir Ligi'nde ilk iki sırada yer alan takımlar Millî Küme'ye katılabilmiştir.

Zafer Bilgetay ya da bazı kaynaklara göre Zafer Bilgitay,, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Altay Spor Kulübü tarafından kulüp tarihinin en önemli futbolcuları arasında sayılmaktadır. Aktif futbol kariyerinden sonra Altay'da antrenör olarak görev aldı.

Buca Stadyumu Bucaspor'un kurulduğundan beri 2008-2009 sezonunun devre arasına kadar kullandığı stadyumdur. İlk yıllarında toprak sahadan oluşan alan, Bucaspor'un 3. Lig'e katılıp profesyonel olduğu 1980'li yıllardan sonra tribün inşa edilerek tam bir stadyum hüviyetine kavuşmuştur.

Buca, Cumhuriyet dönemine kadar Rum, Yahudi ve Türklerin beraber yaşadığı ve levantenlerin köşklerinin bulunduğu İzmir il merkezine uzak bir kasaba konumundaydı. İzmir'e olan bu uzaklığı da bölgede futbolun gelişmesini geciktirdi. Her ne kadar Bucaspor 1928 senesinde kurulmuş olsa da uzun seneler İzmir Mahalli Liglerinde oynadı.

Karşıyaka ve Bucaspor'un ortak özelliği Cumhuriyet'in ilk yıllarında İzmir merkezine uzak olmalarıdır.Bu durum da İzmir'in merkezi takımları olan Göztepe,Altay,İzmirspor ve Altınordu ile soyutlaşmalarına yol açmıştır.Günümüzde bile hala kendilerine diğer İzmir takımlarına olduğu kadar destek verilmediğini zaman zaman vurgulamaktadırlar.Türk soylularının köşklerinin bulunduğu Karşıyaka ile levantenlerin köşklerinin bulunduğu Buca zamanla İzmir'in merkezi ilçesi durumuna gelmişseler de günümüzde hala Bucalı ve Karşıyakalı olmalarını kendilerini İzmirli olmaktan ön sıraya koymaktadırlar.

Bucaspor'un 1. Ligindeki 3.sezonudur. Bucaspor play-offlara kadar yükselmeyi başarmış ancak yarı finalde Konyaspor'a elenerek Süper Lig'e çıkamamıştır.

Batuhan İşçiler, Türk futbolcudur. Serik Belediyespor'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bucaspor 1928</span> Türk futbol kulübü

Bucaspor 1928 ya da eski adıyla Tire 1922 Spor, İzmir'in Buca ilçesinde faaliyet gösteren futbol kulübüdür. 2. Lig'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çağlar Söyüncü</span> Türk futbolcu

Çağlar Söyüncü, stoper pozisyonunda görev yapan Türk millî futbolcudur. Süper Lig takımlarından Fenerbahçe'de forma giymektedir.

Burak İnce, on numara pozisyonunda oynayan Türk profesyonel futbolcudur. Ekstraklasa ekiplerinden Śląsk Wrocław forması giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka (futbol takımı)</span>

Karşıyaka 1912 yılında kurulan İzmir merkezli Karşıyaka SK'nın futbol takımıdır. 3. Ligde mücadele etmektedir.