İçeriğe atla

Seyit Halil Çelebi Camii

Koordinatlar: 44°56′27″K 34°06′22″D / 44.94083°K 34.10611°D / 44.94083; 34.10611
Seyit Halil Çelebi Camii
Ön cepheden bir görünüm.
Harita
Genel bilgiler
TürCami
KonumSimferepol, Ukrayna, Rusya
Koordinatlar44°56′27″K 34°06′22″D / 44.94083°K 34.10611°D / 44.94083; 34.10611
Başlama19. Yüzyıl ortaları

Seyit Halil Çelebi Camii (Çingene Camii, Tokal-Cami); Simferopol'un eski şehir bölgesinde bulunan bir camii. Yapı 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Sovyet döneminde ise cami apartmana dönüştürülmüştür.

Geçmiş

Taş yapıda olan camii 1859-1860 yıllarında (bazı kaynaklara göre ise 1856'da) Slobodka bölgesinde inşa edilmiştir. İnşaatı başlatan Hacı Seyit Halil Çelebi olmuştur. Çelebi, 1833 yılında şehre önce kadı, sonra da kazasker olarak atanmıştır. 1849'da Kırım müftülüğü için adaylardan biri olmuştur.[1] Diğer kaynaklara göre caminin kurucusu Karik-Assal'dir.[2]

Orijinal bina salon yapısında tek kattan oluşuyordu. Katın çoğunu ana ibadethane bölümü teşkil ediyordu. Kuzey kesimde ise bir lobi ve ahşap merdivenli bir mahfil (balkon) bulunmaktaydı. Yapının güney kısmında ise mihrap bulunmaktaydı. Tavan ve zemin tamamen ahşaptan yapılmıştı.

19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başında, toprak sahibi Aji-Şeyh Alime Sultan Abduramançikova (Kaptan Abduramançikov'un dul eşi) binanın kuzeybatı köşesinde Osmanlı tarzı bir minarenin inşasını finanse etti. Minare 72 basamaklıydı ve 1.500 rubleye mal olmuştu. O dönemde caminin imamı Bekir Efendi idi. Caminin daha sonra yaklaşık 1000 metrekarelik bir avlusu ve caminin yakınında birkaç haneden oluşan bir vakfı kurulmuştu (şimdi bunlar Kladbischenskaya Caddesi'ndeki 58, 64, 66 numaralı evlerdir).[2]

1913 yılında Seyit Halil Çelebi camiinde, yarımada üzerinde ilk defa olarak Arapça hutbe okunmuştur.[2]

1920'lerin ortalarında, camide topluluğun başkanı Yahya Kurtamet oldu. Sekreter Süleyman Yahya Karikov, imam ve hatip İsmail Süleyman-oğlu Airchinsky, müezzin ise İsmail Bosna idi.[2] Aynı zamanda, Sovyet makamları, cemaat tarafından ibadet binasında 28 ruble 76 kopek olan verginin ödenmesine ilişkin bir kararname yayınlamışlardır.[3]

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Merkez Yürütme Komitesi Başkanlığı'nın 25 Ekim 1931 tarihli kararnamesi uyarınca cami kapatılmıştır. Kapanış anındaki tarifine göre caminin kiremit çatılı, sekiz büyük ve sekiz küçük penceresi, iki odalı tek katlı bir okul binası ve bir ofis binası vardı. Daha sonra bina "14 Ekim Yıldönümü Tatar kreşleri" ve 12 Nolu Kırım Tatar yatılı ortaokulunun atölyelerine ev sahipliği yaptı. 1930'ların ortalarında caminin minaresi yıkıldı. 12 nolu yatılı okul mezunu Cengiz Dağcı'nın eserlerinde camiden defalarca bahsedilir.[2]

1940'lardan 1957'ye kadar bina, Tavrichesky askeri bölgesinin hava savunmasının radyo mühendisliği alayının merkezi olarak hizmet vermiştir. Daha sonra koridor düzenine sahip iki katlı bir konut binasına dönüştürülmüştür. Evin yakınında iki mezar bulunmaktaydı. Seyit Halil Çelebi Camii, Simferopol'de cemaate iade edilmeyen tek İslami kült yapı olma özelliğine sahiptir.

2020 yılından görünüm
Yan cepheden görünüm

Kaynakça

  1. ^ Kırım Tatarlarının tarih, mimari ve kültür anıtlarından oluşan koleksiyon. Cilt III. Simferopol. - Belgorod: "KONSTANTA", 2018. - s. 77-79. - 392 s.
  2. ^ a b c d e "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Efendi Camii</span>

Merkez Efendi Camii, İstanbul'un Zeytinburnu ilinde Merkez Efendi Türbesi'nde bulunan cami.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Odabaşı Camii</span>

Odabaşı Camii, Has Odabaşı Camii ya da Has Odabaşı Behruz Ağa Cami; bir Mimar Sinan camisidir. Etrafındaki yerleşim bölgesi de Odabaşı semti olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Sultan Camii</span>

Emir Sultan Camii, Bursa'da Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mercani Camii</span>

Mercani Camii, Rusya'nın Kazan şehrinde bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Tarihi Camii</span>

Moskova Tarihi Camii, Yapımı 1816-1823 rekonstrüksiyonu da 1991-1993'te yapılan Moskova'nın en eski camisi.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Kebir Camii</span>

Kebir Camii, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin tarihi adıyla Akmescit, günümüzdeki adıyla Simferopol şehrinde bulunan 16. yüzyıldan kalma tarihi cami. Kırım'ın ana camisi olarak kabul edilir. Bu camide Müftünün ikametgâhı ve Kırım Müslümanlarının dini yönetimi bulunur. Cami Kurçatov Caddesi üzerinde yer almaktadır. Akmescit'teki en eski ve en önemli mimari yapılardan biridir. Kebir Camii, Ukrayna'nın kültürel mirasının bir anıtı statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (İlkadım)</span>

Pazar Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Miladi 1380 yılına tarihlenen İlhanlı dönemi yapısı olan cami dikdörtgen planlı olup, moloz taş duvarlar üzerinde tek katlı bir yapıdır. Üzeri ahşap çatı ile örtülüdür. 1819'da ve cumhuriyetin ilk yıllarında iki kez onarımdan geçtiği bilinen yapı yenileme çalışmaları sonrasında orijinalliğini kısmen kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Kültür ve Sanat Merkezi</span>

Adana Kültür ve Sanat Merkezi, Türkiye'nin Adana kentinde, eski Adana Kız Lisesi binasında bulunan kültür merkezidir.

Atatürk Evi Müzesi, Türkiye'nin Kayseri şehrinde yer alan bir müzedir. 1983'te açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gözleve Dervişler Tekkesi</span>

Dervişler Tekkesi, Kırım bölgesindeki dervişlere ait tek İslam tapınağıdır. 14.-15. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Gözleve'de bulunur.

İsmail Gaspıralı Kırım Tatar Kütüphanesi - Simferopol'de yer alan kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Navahrudak Camii</span>

Navahrudak Camii, Belarus'un Navahrudak kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1796 yılında inşa edilmiş olup ahşaptan yapılmıştır.