İçeriğe atla

Seyfettin Sucu

Seyfettin Sucu (d. 1 Ocak 1942, Şanlıurfa ö. 20 Temmuz 1987, İzmir), Arap asıllı Türk ses sanatçısı.

Hayatı

Seyfettin Sucu, 1942 Yılında Şanlıurfa'nın Kamberiye Mahallesi'nde düşük gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda çulhacı olarak çalışmaya başlar ve bu atölyelerdeki dokuma tezgâhlarının çıkardığı ritmik seslerden etkilenip müzikle tanışır. Okuduğu uzun havalarla ve türkülerle kısa sürede meşhur olmuştur. Şarkı söylemenin para kazandırmadığı 1950'li yıllarda ekonomik sıkıntıları devam eder. 1962 yılında Ayşe Sucu ile evlenir. Bu evlilikten üç çocuğu olur. Maddi sorunlar yüzünden yeni evliyken Adana'ya çalışmaya gider. Ancak kısa süre içinde memleketine geri döner. 1966 yılında İstanbul'da Alaeddin Palandöken isimli bir plak sahibiyle tanışır ve ilk plak çalışmasını "Bu Handan Kervan İşler Bu Handan" isimli uzun hava ile yapar. Kısa sürede yurt dışında da tanınır ve Suriye'de Şam, Halep ve Rakka'da konserler verir. Kendisine halk tarafından "Şarkın Bülbülü" lakabı takılmıştır. Uzun havalarda çargah sesine ulaşabilir. 1980 yılında yönetmenliğini Hüseyin Peyda'nın yaptığı "Havar" filminde başrol oynamıştır. 45 yaşında konser için gittiği İzmir'de kanserden dolayı hayatını kaybetti. Mezarı, Urfa Bediüzzaman Aile Mezarlığı'ndadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ayla</span> Türk klasik Türk müziği sanatçısı

Safiye Ayla Targan, Türk Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Joe Satriani</span> Amerikalı müzisyen

Joe "Satch" Satriani, Amerikalı enstrümantal rock gitaristi ve dünyanın en büyük elektrogitar virtüözlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Seyfettin</span> Türk yazar

Ömer Seyfettin, Türk yazar, şair, asker ve öğretmen. Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismi, ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olup, Türkçede yalınlaşmanın savunucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

Nazan Öncel,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci. "Sokak Kızı" lakabıyla da anılan şarkıcının ilk kırk beşliği, Sana Kul Köle Olmuştum başlığıyla 1978 yılında yayımlandı. 1982 yılında LP formatında yayınladığı ilk albümü tutmayınca, TRT için demolar yapmayı bıraktı, sadece sahne çalışmalarıyla mesleğine devam etti. 9 yıl sonra, 27 Aralık 1991'de yayınladığı Bir Hadise Var albümü ile şöhrete kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Bahriye Tokmak sahne adıyla Kibariye, Roman asıllı Türk Arabesk-pop müzik şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Uz</span> Türk politikacı ve pediatrist

Ömer Behçet Uz, Türk tıp doktoru ve 1931-1941 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı, ardından iki dönem Sağlık Bakanlığı yapmış devlet ve hizmet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Akartürk</span> Türk şarkıcı

Bedia Akartürk Türk halk müziği ses sanatçısıdır.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Aziz Azmet,, Türk müzisyen. Silüetler, Moğollar ve 3 Hürel ile beraber çalışmaları vardır.

21.Peron, 1970'lerde aktif olan bir Türk progresif rock grubu. İzmir'de kurulan grup 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na Maria Rita Epik ile "Seviyorum" adlı şarkı ile katılacaktı ancak politik nedenlerden dolayı Türkiye yarışmaya katılmaktan vazgeçti.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

Mükerrem Kemertaş, Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Suzan Yakar, Türk şarkıcı, sinema oyuncusu ve yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Şensoy</span> Türk ses sanatçısı ve bestekar

Alaeddin Şensoy, Türk sanat müziği sanatçısı, bestekâr ve oyuncu.