İçeriğe atla

Seyfeddin Soysal

Seyfeddin Soysal
Genel bilgiler
Doğum27 Temmuz 1966[1]
Şarkışla, Sivas, Türkiye
Ölüm4 Şubat 2012 (46 yaşında)
Sivas, Türkiye
Evlilik(ler)iEvli
AlanıRessam ve heykeltıraş
Etkin yıllar1988 - 2012
Sanat eğitimiHollanda'da Resim Eğitimi

Seyfeddin Soysal (27 Temmuz 1966, Şarkışla - 4 Şubat 2012, Sivas), Türk heykeltıraş ve ressam. Hollanda ve Şarkışla’da atölyeleri bulunmaktadır. "Şarkışla Ressamlar ve Ozanlar Derneği"nin kurucusudur.[2]

Hayatı

Seyfeddin Soysal'ın Evi (Merkez Hüyük, Şarkışla) - Merkez Hüyük köyündeki, içinde atölyesinin de bulunduğu evin, müze haline dönüştürülmesi planlanmaktadır.
Kağnı - Şarkışla Belediyesi Seyfeddin Soysal Konferans Salonu (yağlıboya tablo)
Seyfeddin Soysal - Şarkışla Belediyesi Konferans Salonu. Resim sergisinde ressamın otoportresi (kendi resmi) önünde. Bu salona daha sonra adı verilmiştir. Sağ başta, dönemin belediye başkanı Kasım Gültekin, sol başta dönemin kaymakamı Abdullah Uçgun.

Lise eğitimini bırakmak zorunda kaldı. Sanatın pek çok dalıyla ilgilendi. Şiirler yazdı. Bağlama, ud, keman, gitar çalmayı öğrendi. Fotoğrafçılığa ilgi gösterdi ve bir fotoğraf arşivi oluşturdu.

Resim yapmaya daha çocukluk yıllarındayken başladı. İlkokul yıllarında çizgi romanlar okurken onlardan aldığı esini kendi hayal gücüyle birleştirerek resim yapmaya başladı. Çizgi romanlar içerisinde onu en çok etkileyen Sezgin Burak'ın "Tarkan" adlı yapıtı oldu. Çizgi romanlar çizme becerisini ve resimde çizgilere olan hakimiyetini geliştirdi. Ortaokul ve lise yıllarında duvar resimleri, portre çizimleri yaparak ve tabela yazıları hazırlayarak para kazanmaya başladı. Askerlik görevini bitirdikten sonra Hollanda'ya gitti.

1988 yılında yerleştiği Hollanda'daki (Kuzey Brabant) bölgesinde bulunan Veghel kasabasında resim ve heykel üzerine eğitim alarak bu alanlarda eserler veren sanatçı, aynı zamanda "Hollanda Ressamlar Birliği"ne üye oldu. Resim çalışmalarını da ilerletti. Ayrıca heykeltıraşlık da yapmaya başladı. İlk kişisel sergisini de yine Hollanda'da açtı. Cumartesi günleri atölyesini de kullandığı "Pieter Bruegel Cunst" adlı sanat eğitimi kuruluşunda heykel ve desen çalışmalarını sürdürdü. Uzun bir süre pastel boyalar ve kara kalem kullanarak sokak ressamlığı da yaptı ve böylece geçimini sağladı. Ardından iki kişisel sergi daha açtı. Avrupa'nın farklı ülkelerinde gezilere katılarak sanatsal gözlemler yaptı. Hollanda'da bir galeride haftada iki gün portre tekniği üzerine ders verdi. Türk çocuklarına resim tekniği dersleri anlattı.

Türkiye'ye dönerek memleketi olan Şarkışla'ya bağlı Merkez Hüyük köyüne yerleşti ve yılın yarısını Hollanda'da yarısını ise Türkiye'de köyünde geçirerek[3] atölye çalışmalarını burada sürdürdü. 2 Şubat 2012'de köydeki evindeki şömineden çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı, 4 Şubat 2012 tarihinde 46 yaşında vefat etti. Anısına Sivas'ta bir park ve mesire alanına adı verildi.[4]

Özellikle "Kağnı" adlı eseri Şarkışla'nın kırsal yaşamı ile özdeşleşerek sembolü haline gelmiş durumdadır.

Merkez Hüyük köyündeki, içinde atölyesinin de bulunduğu evin, müze haline dönüştürülmesi planlanmaktadır.

Resim üzerine düşünceleri

Resim yapmanın, kendini ifade etme ve başkalarına bir şeyler anlatabilmenin, çok farklı yelpazedeki insanlara ulaşabilmenin en güzel yollarından biri olduğunu ifade etmiştir.

Etkinlikler

Yakın arkadaşı olan Mehmet Akdağ tarafından sanatçının anısına ölümünün birinci yıldönümünde bir resim sergisi düzenlenmiştir. Seyfeddin Soysal'ın kendisinin çektiği, ayrıca Mehmet Akdağ tarafından çekilen ve başka fotoğrafçılara ait olan fotoğraflar kamuya açık olarak sergilenmiştir. Seyfeddin Soysal'a ait pek çok fotoğraf Mehmet Akdağ tarafından kişisel arşivinde saklanmaktadır. 21 Nisan 2012 tarihinde kendi adının verildiği park alanı içerisinde ağaçlandırma etkinliği düzenlenmiştir. Her yıl Hıdrellez'e denk gelecek şekilde geleneksel olarak ağaç bayramı düzenlenmesi planlanmıştır.[5] Ayrıca Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu içerisinde ölüm yıldönümünde anma etkinlikleri yapılmaktadır.

Kaynakça

  • Şarkışla Belediyesi - "Seyfettin Soysal Konferans Salonu" kayıtları (belediye binası 2. kat içerisinde)
    Otoportre - Seyfeddin Soysal (yağlıboya tablo)
  • Zara Kültür Araştırma Grubu, Seyfeddin Soysal5 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Ressam, Heykeltraş)

Dipnotlar

  1. ^ "Sivas Haberleri - Şarkışla'dan kısa kısa - Yerel Haberler". Hürriyet. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020.  ("Ressam Seyfettin Soysal mezarı başında anıldı" başlıklı haber)
  2. ^ Sivas Kültür Envanteri, Sivas’ta Resim Sanatı ve Sivaslı Ressamlar 25 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sıra no:33)
  3. ^ Cihan Haber Ajansı, Röportaj, Kaynak: Haber7 (Sivaslı ressamın resimleri şaşırtıyor) 22 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Haber tarihi: 2011
  4. ^ "Ressam Seyfettin Soysal Anısına Park Alanı Oluşturuldu - Haber". Haberler.com. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020. 
  5. ^ "Ressam Seyfettin Soysal Anısına..." başlıklı haber 6 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sondakika - Haber Sitesi, Yayın Tarihi: 21 Nisan 2012, Erişim Tarihi: 06 Eylül 2021

Dış bağlantılar

Fotoğraflar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla</span> Sivasın ilçesi

Şarkışla, Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas merkez ve Altınyayla, güneyinde Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi, güneybatısında Gemerek ve batısında ise Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi bulunur. 2021 istatistiklerine göre toplam nüfusu 37,708 olan Şarkışla, merkez dışında Sivas'ın en kalabalık ilçesidir.

İbrahim Balaban, Türk ressam ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Nevin Çokay</span> Türk ressam

Nevin Çokay, Türk ressam.

Fatma Nazlı Ecevit, Türk ressam. TBMM VII. ve VIII. dönem Milletvekili Fahri Ecevit'in eşi ve 16. Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üyük, Şarkışla</span>

Üyük, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

Cevat Hamit Dereli, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Haluk Güçlü</span>

Mustafa Haluk Güçlü, Türk ressam.

<i>Vincent van Goghun yaptığı portreler</i> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh, izlenimcilik akımının yayıldığı zamanlarda yaşamıştır. Fotoğrafın ortaya çıkmasından sonra ressamlar artık fiziksel formları taklit etmek yerine resmettikleri kişiler, mekânlar ve nesnelerin ardındaki duygu ve düşünceleri aktarma yoluna girmişlerdir. İzlenimci ressamlar buna kuvvetli fırça darbeleri kullanarak, bazı renk tonlarını vurgulayarak ve ışıklandırmaya dikkat ederek ulaşmaya çalışmışlardı. Vincent van Gogh, bu ideolojiyi resimlerinde kullandığı özne ve nesnelerle olan ilişkisini ve onlara karşı duyduğu hisleri tasvir edebilmek için kullandı. Van Gogh’un yaptığı portreler, ressamın portresini yaptığı kişilerle olan ilişkilerini ve bu öznelerin iç özelliklerini yansıtmak için renk ve fırça darbelerinin kullanımına odaklanır.

İbrahim Örs, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Öztoprak</span>

Abdurrahman Öztoprak Türk ressam.

Naci Kalmukoğlu, Türk ressam, dekoratör.

<span class="mw-page-title-main">Harika Lifij</span> Türk ressam

Harika Hanım, Türk ressam.

Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Şarkışla ilçesindeki meslek yüksekokuludur.

Josef Manas (1835-1916), Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat. Manas ailesi mensubudur.

Mukaddes (Erol) Saran, Türk ressam ve heykeltraş.