İçeriğe atla

Seyfeddin Azizi

Saifuddin Azizi
1950'de Saifuddin Azizi
Doğum12 Mart 1915(1915-03-12)
Ölüm24 Kasım 2003 (88 yaşında)
MeslekSiyasetçi
Tanınma nedeniSincan Uygur Özerk Bölgesi'nin ilk başkanı

Saifuddin Azizi ([telaffuz?]; 12 Mart 1915 - 24 Kasım 2003), Seypidin Azizi, Saif al-Dīn ʿAzīz, Saifuding Aizezi ve Saifuding olarak da bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin ilk başkanıydı.

Biyografi

Azizi, aslen Atuş İlçesi'nden nüfuzlu bir Uygur tüccarı ailesinin çocuğu olarak Çöçek'te doğdu.[1] Sincan'daki bir okula gitti ve ardından Sovyetler Birliği'ne geçti, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne (CPSU) katıldı ve Taşkent'teki Orta Asya Siyasi Enstitüsü'nde okudu.[2] Sincan'a Sovyet ajanı olarak döndü ve kuzeybatı Sincan'daki Çin Cumhuriyeti hükûmetine karşı Sovyet destekli Ili İsyanı'nı kışkırttı. 1945-1948 yılları arasında İkinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti Eğitim Bakanı ve Zhang Zhizhong Ili Rebel- Kuomintang koalisyon hükûmetinde Eğitim Komiseri olarak görev yaptı. Eylül 1949'da Saifuddin, Çin Komünist Partisi (TBM) tarafından desteklenen Çin Halkı Siyasi Danışma Konferansı'na katıldı ve yeni Komünist hükûmetin bir üyesi oldu.[3] Ekim ayında 1949 Çin Devrimi Komünistleri Sincan ve daha genel olarak Çin'de iktidara getirdi; bu noktada Saifuddin yeni hükûmet için Milletler ve Siyasi ve Hukuki İşler için çeşitli görevlerde bulundu.

Aralık 1949'dan Ocak 1950'ye kadar, Çin-Sovyet Dostluk Antlaşması'nı müzakere etmek için Moskova'ya yaptığı yolculukta Mao Zedong'a eşlik etti ve 27 Aralık 1949'da CPSU'dan ayrıldı ve Mao'nun tavsiyesi doğrultusunda TBM'ye katıldı.1955 yılında Mao'ya, Sincan'a "Sincan Özerk Bölgesi" adını vermek için yaptığı güçlü itirazını iletti ve "özerkliğin dağlara ve nehirlere verilmediğini, bazı uluslara verildiğini" iletti. Sonuç olarak, idari bölge "Sincan Uygur Özerk Bölgesi" olarak adlandırılacaktı.[4]

Uygur dilbilimci İbrahim Muti'i İkinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin karşıtıydı ve Sovyetler ve Stalin tarafından desteklenen Ili İsyanı'na karşı çıktı. Saifuddin Azizi daha sonra İbrahim'den özür diledi ve Doğu Türkistan Cumhuriyeti karşıtlığının yapılacak doğru şey olduğunu itiraf etti.[5]

Pekin'deki Çin Halkı Siyasi Danışma Konferansı'nda (CPPCC), Kültür Devrimi sırasında kısa bir süre için üstlendiği Sincan'ın bölge başkanı rolünü 1955'ten 1978'e kadar üstlendi.[6] Birinci ile Yedinci Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesinin başkan yardımcısı ve 10. ve 11. TBM Merkez Komitesinin Siyasi Bürosu'nun yedek bir üyesiydi. 1993-1998 yılları arasında CPPCC Ulusal Komitesi başkan yardımcısı olarak görev yaptı.[7] 88 yaşında hastalanarak öldü.[8]

Kaynakça

  1. ^ Chinese Communist Power and Policy in Xinjiang, 1949-1977. Westview Press. 1979. ss. 34-36. 
  2. ^ Xinjiang: China's Muslim Borderland by S. Frederick Starr
  3. ^ China's last Nomads: the history and culture of China's Kazaks. M.E. Sharpe. 1998. s. 100. 
  4. ^ The Uyghurs: Strangers in Their Own Land. Columbia University Press. 2010. s. 199. 
  5. ^ Clark (2011). "Ibrahim's story" (PDF). Asian Ethnicity. Taylor & Francis. 12 (2): 213. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  6. ^ Xinjiang: China's Muslim far northwest. Routledge. 2004. s. 79. 
  7. ^ China Vitae 15 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Accessed 2010-10-30
  8. ^ "Noted Uygur leader Seypidin Azizi dies". People's Daily. 25 Kasım 2003. 12 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
Hükûmet görevi
Önce gelen:
Önce geleni yoktur
Sincan başkanı
1955–1967
Sonra gelen:
Long Shujin
Önce gelen:
Long Shujin
Sincan başkanı
1972–1978
Sonra gelen:
Wang Feng
Parti siyasi görevi
Önce gelen:
Long Shujin
TBM Sincan Komitesi Sekreteri
1972–1978
Sonra gelen:
Wang Feng

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sincan Uygur Özerk Bölgesi</span> Çin Halk Cumhuriyetinde özerk bölge

Sincan veya Şincan Uygur Özerk Bölgesi, Türkiye Türkçesinde yazılmış resmi Çin devlet kaynaklarında Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi veya sadece Xinjiang olarak geçer, Çin'in kuzeybatısında bulunan bir özerk bölge. Güneyde Tibet Özerk Bölgesi, güney doğuda Çinghay ve Gansu eyaletleri, doğuda Moğolistan, kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Kazakistan ve batıda Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesiyle komşudur. 1.664.897,17 km² yüzölçümü ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin en geniş idari bölgesidir. Başkenti Urumçi, resmî dilleri Uygurca ve Standart Çincedir.

<span class="mw-page-title-main">İsa Yusuf Alptekin</span> Uygur aktivist

İsa Yusuf Alptekin, Çin Cumhuriyeti'nin ilk döneminde Uygur siyasetçisi ve Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin genel sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan Cumhuriyeti</span> Çin istilası altındaki Türk devleti

Doğu Türkistan Cumhuriyeti, bugünkü Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzey kesminde Gulca 'da 12 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği siyasi müdahalesi ve Kızıl Ordu'nun askerî desteğiyle kurulan, 20 Ekim 1949'da Çin Komünist Partisi'ne itaat eden ve Aralık 1949'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgeye konuşlandırılmasıyla Çin'e ilhak edilen cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti</span> eski bir özerk devlet

Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti, bugünkü Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kurulmuş cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">İli (il)</span>

İli Kazak Özerk İli, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzey ve kuzeydoğusunda, Özerk bir ildir. İsmini İli Nehrinden almıştır. Gulca (Yining) başşehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ara Türük İlçesi</span>

Ara Türük İlçesi,, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin doğusunda, Kumul İli'ne bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Saybağ Bucağı</span>

Saybağ Bucağı,, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yenişehir Bucağı</span>

Yenişehir Bucağı, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Şuymogu Bucağı</span>

Şuymogu Bucağı, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Tudun Haba Bucağı</span>

Tudun Haba Bucağı,, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesiinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Tapançeng Bucağı</span>

Tapançeng Bucağı,, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mitung Bucağı</span>

Mitung Bucağı,, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan</span> Orta Asyada tarihî bir bölge

Doğu Türkistan veya Uyguristan, bağlam ve kullanıma bağlı olarak birden çok anlamı olan bir terimdir. Doğu Türkistan, Orta Asya'nın orta bölümünde yer alan Büyük Türkistan'ın doğu kesimidir. "Doğu Türkistan" kavramının coğrafî kapsamı, farklı zamanlarda ve farklı belgelerde hep farklılık göstermiştir; kimi kaynaklara göre Tarım Havzası bölgesini – yani günümüz Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin güney ve batı kesimlerini – kimi kaynaklara göre Xinjiang'ın tümünü kapsar.

Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir ekonomik ve paramiliter örgüttür. Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu Sincan'daki bazı orta ölçekli şehirlerin yanı sıra yerleşim birimleri ve çiftlikler üzerinde idari yetkilere sahip olup yetkili bulunduğu alanlardaki sağlık ve eğitim gibi hükûmet işlevlerini yerine getiren kendi idari yapısına sahiptir. Sincan Uygur Özerk Bölgesi Hükûmeti genellikle bu bölgelerin idaresine müdahale etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan bağımsızlık hareketi</span>

Doğu Türkistan bağımsızlık hareketi veya Uygur bağımsızlık hareketi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Doğu Türkistan adıyla Uygur halkının anavatanı olarak bağımsızlığını isteyen siyasi ve sosyal bir harekettir. Sincan bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Çin Cumhuriyeti'nin Sincan Eyaleti'ni Çin Halk Cumhuriyeti yönetimine geçmesinden bu yana sürekli kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sincan (Çin Cumhuriyeti eyaleti)</span>

Sincan Eyaleti veya Xinjiang Eyaleti, Çin Cumhuriyeti'nin eski bir eyaletidir. İlk başta 1884 yılında Çing Hanedanı'nın bir eyaleti olarak kurulmuş Xinjiang Eyaleti'nin kapsadığı toprakların çoğu artık 1955 yılında Çin Halk Cumhuriyeti devleti tarafından kurulmuş Sincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunur. Kuomintang'ın Çin İç Savaşı'nı kaybetmesi sonrasında Xinjiang Eyaleti'nin özgün eyalet hükûmeti, "Sinkiang Eyalet Hükümeti Ofisi" (新疆省政府辦事處) ismi altında Taipei'ye taşındı, fakat 1992 yılında bu kuruluş feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkerim Abbas</span> Uygur lideri devrimci

Abdülkerim Abbas, 20. yüzyılda Sincan bölgesinde bir Uygur lideriydi. Kuzey Sincan'da İkinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açan 1944 İli İsyanı'na liderlik etti. Abbas, Ahmetcan Kasımi ile birlikte, 1946'da isyanın bağımsızlık ilanını bir kenara bırakan ve bir koalisyon eyalet hükûmeti oluşturmak için Kuomintang yönetimine katılan Üç Bölge içindeki Marksist gruba başkanlık etti. Kasım ve Abbas, Çin İç Savaşı'nın sonlarına doğru Çin komünistlerine katılmada Üç Bölgeyi yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Yulbars Han</span>

Yulbars Han, Uygur aşiret lideri ve Çin İç Savaşı sırasında Kuomintang generali.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan'ı ilhakı veya Çin tarihyazımına göre Sincan'ın Barışçıl Kurtuluşu, 13 Ekim 1949 tarihinde Çin İç Savaşı'nın sonlarında Sincan eyaletinin Çin Cumhuriyeti yönetiminden Çin yönetimine geçmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Tuniyaz</span>

Erkin Tuniyaz, günümüzde Sincan Uygur Özerk Bölgesi valisi ve Çin Komünist Partisi Sincan Komitesi sekreter yardımcısı olan Uygur asıllı Çinli siyasetçi. Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi üyesidir.