İçeriğe atla

Seydibeşir Olayı

Hicaz-Yemen Cephesi'nde 1918 yılında esir düşen 16. Tümenin 48. Alayındaki Osmanlı askerlerine karşı Seydibeşir Kampı'nda İngilizler tarafından 15 bin Türk askerinin kör edildiği iddiasıdır.

2009 yılında, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural konuyla ilgili soru önergesi verdi. Dönemin Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül böyle bir olayın yaşanmadığını belirtti. Tarihçi Cezmi Yurtsever ise Vecdi Gönül'ün bu açıklamasını inandırıcı bulmadığını söyledi ve böyle bir olayın yaşandığını belirtti.[1]

Konuyla ilgili kitaplar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thayetmyo Türk Şehitliği</span> Myanmarda bulunan Türk şehitliği

Thayetmyo Türk Şehitliği, I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık askerî birliklerine esir düşerek, o dönemde Birleşik Krallık sömürgesi olan ve Burma veya Birmanya adı ile tanınan Myanmar'a sevk edilen 12 bin kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı asker arasında, yıllar süren esaret dönemi boyunca salgın hastalıklar, ağır çalışma ve esaret şartları altında ölen 1500 kadar Osmanlı askerinden 222'sinin gömülü bulunduğu bir anıt mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Vecdi Gönül</span> Türk bürokrat ve siyasetçi

Mehmet Vecdi Gönül, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saip Ursavaş</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Saip Ursavaş, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuvâ-yi Milliye</span> Mütareke döneminde direnişçi paramiliter gruplar

Kuvâ-yi Milliye, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisini takiben Mütareke döneminde ortaya çıkan milis gruplarıdır. Kuvâ-yi Milliye, Kurtuluş Savaşı'nın ilk silahlı savunma kuruluşudur.

Selahattin Çetiner, Türk asker ve siyasetçi. 12 Eylül 1980 askerî darbesi döneminde 1980-83 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı görevinde bulundu.

<i>Cezmi</i> II. Selim döneminde İranlılarla yapılan savaştaki asker Cezminin başından geçenleri anlatan, ilk basımı 1880de yapılmış Namık Kemal romanı

Cezmi, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal tarafından Gazimağusa'da sürgündeyken yazılan roman. İlk basımı 1880'de yapılan roman, Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır. Kitapta II. Selim döneminde İranlılarla yapılan savaşta yer alan vatansever asker Cezmi'nin başından geçenler anlatılmaktadır.

Avni Atila Işık Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Cezmi Yurtsever, Türk tarihçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Saat Kulesi</span> Mersinin Tarsus ilçesinde bulunan saat kulesi

Tarsus Saat Kulesi, Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan saat kulesi. Ulu Cami'nin kuzeydoğu köşesinde yer almakta olup, inşası dönemin Tarsus Kaymakamı Ziya Bey tarafından teşvik edilmiştir. 1894 yılında Frengülüs (Çiçekli) köyü eşrafından Feyzullah Ağa tarafından, Tarsus merkezde 25 bin kuruş masraf ile bir saat kulesi inşa ettirmiş ve Avrupa'dan büyük bir saat getirtmiştir. Yaptığı bu hizmet nedeniyle 5. rütbeden Mecidî Nişanı ile taltif edilmesi için Dahiliye Nezareti 3 Şubat 1895 tarihinde Sadrazamlık makamına gerekli belgeyi göndermiştir.

Gönül Hanım, Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun romanı. I. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesinde esir düşüp Sibirya'daki bir kampa götürülen Üsteğmen Mehmet Tolun ile Tatar kızı Gönül arasındaki aşk hikâyesini ve Mehmet Tolun ve Türkçü bir Macar'ın kamptan kaçıp Gönül ve abisi Bahadır ile Orhun Abideleri'ni ziyaret edip yurda dönüş maceralarını anlatır.

Seydibeşir Kuveysna Osmani Useray-i Harbiye Kampı, I. Dünya Savaşı’nda Mısır’ın İskenderiye şehri yakınlarında bulunan esir kampıdır. 1918’de Filistin Cephesi’nde 16. Tümen’in 48. Alayı’na bağlı Osmanlı askerleri esir olarak tutulmuştur. Burada esir tutuldukları sırada Seydibeşir Olayı gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Burkina Faso devlet başkanı, Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Çad devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Çad'ın 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından günümüze kadar görev yapmış devlet başkanlarının listesidir.

Ruanda başbakanı, Afrika ülkesi Ruanda'nın bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından önce oluşturulan ve bu yüzden 1961 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Gyula Kállai</span> Macar siyasetçi

Gyula Kállai, Macar komünist siyasetçi. 1965-1967 yılları arası Macaristan Halk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı, 1967-1971 yılları arası Macaristan Ulusal Meclisi Başkanı ve 1957-1989 yılları arası Yurtsever Halk Cephesi Ulusal Konseyi Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Almanya üzerinde Zafer Madalyası</span>

1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Almanya üzerinde Zafer Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır. 9 Mayıs 1945 yılında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası Sovyet silahlı kuvvetlerinin zaferine askeri katılımı gösterenlere SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararnamesiyle yaratıldı.

Kamışlı çatışmaları, Asayiş Güçleri ile Suriye Silahlı Kuvvetleri arasında 8 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen silahlı çatışmalardır. Çatışmalarda 7 Asayiş üyesi, 13 Suriye ordusu mensubu olmak üzere toplam 20 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Şabani</span>

Nasır Şabani, İranlı general ve İslam Devrim Muhafız Gücü (IRGC) komutanı.

<i>Hasip ile Nasip</i> Atıf Yılmazın yönettiği 1976 yapımı film

Hasip ile Nasip, Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın başrollerinde oynadığı Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1976 yapımı Türk filmidir.

Ali Haydar Yurtsever, Türk gazeteci, muhabir.