Vize, bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gereken izin.
Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.
Alman Pasaportu, Almanya vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belgedir. Bir Alman pasaportu, Alman kimlik kartının yanında, Alman yetkilileri tarafından da rutin olarak Alman vatandaşlarının kimliğinin kanıtı olarak kabul edeceği diğer tek resmi olarak tanınan bir belgedir. Pasaport, kimlik ve Alman uyruklu karinesinin delili olarak hizmetinin yanında, yurt dışında Alman konsolosluk görevlileri yapacakları yardımların güvence sürecini kolaylaştırır. Pasaport Almanya için benzersiz bir sert kapaklı da olsa, standart düzeni ile diğer AB pasaportları ile bordo tasarımı paylaşmaktadır.
İspanyol pasaportu, İspanya vatandaşlarına ülke dışı seyahat yapabilmeleri nedeniyle verilir. İspanya vatandaşları Avrupa Ekonomik Alanı içerisinde, Hırvatistan ve İsviçre'ye yapacakları seyahatlerde pasaport taşıma zorunlulukları yoktur. Bu seyahatlerini kimlik kartlarıyla da yapabilirler.
İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.
Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.
Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.
Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.
Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.
Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.
San Marino pasaportu Yurt dışı gezileri yapmak için San Marino vatandaşlarına verilen bir belgedir. Avrupa Birliği ülkelerinde kimlik kartı ile de seyahat için yeterlidir. Pasaport yetişkinler için on yıllık bir süre için geçerlidir ve yenilenip uzatılmaz. Tüm bilgiler İngilizce, Fransızca ve İtalyanca basılmıştır.
Mısır pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla Mısır vatandaşlarına verilir. Mısır vatandaşlığının bir kanıtı olarak hizmetinin yanında, yurt dışında gerekirse Mısır konsolosluk görevlilerinin yardımı sürecini kolaylaştırtır.
Uruguay pasaportu, Uruguay vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan sehayatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.
Cezayir pasaportu, Cezayir vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Normal bir Cezayir pasaportunun geçerlilik süresi 5 yıldır.
Nijerya pasaportu, Nijerya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.
Burma pasaportu veya Myanmar pasaportu, Myanmar vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.
Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.
Nepal pasaportu Nepal vatandaşlarının uluslararası seyahati için verilir. Nepal pasaportu 2010 tarihinden önce el yazısı ile yazılırdı. Eski elle yazılmış pasaport, 31 Mart 2010 tarihinden itibaren verilmesi durduruldu. Bu durumu kontrol etmek için Nepal Dışişleri bakanlığı 2011 yılından itibaren Makinede Okunabilir Pasaport vermeye başlamıştır. Nepal 26 Aralık 2010 tarihinden itibaren Makine okunabilir pasaportları tanıtmıştır.
Guyana pasaportu, Guyana vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilir.
Tacik pasaportu, ülke dışına seyahat edebilmelerini sağlamak için Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Bu, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir Tacik vatandaşı uluslararası kimliği niteliğini taşır.