İçeriğe atla

Seyahat Onayı Elektronik Sistemi

Seyahat Onayı Elektronik Sisteminin Logosu

Seyahat Onayı Elektronik Sistemi (İngilizce özgün adıyla: The Electronic System for Travel Authorization (ESTA) Ziyaretçilerin Vize Muafiyet Programı (VWP) kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etme uygunluğunu belirleyen otomatik bir sistemdir.[1] ESTA, ABD'ye hava veya deniz yoluyla gelen VWP ülkelerinden seyahat edenler için 2007 9/11 Komisyon Yasasının Uygulama Tavsiyeleri tarafından zorunlu kılınmıştır.[2] ESTA yoluyla yetkilendirme, bir yolcunun Amerika Birleşik Devletleri'ne kabul edilebilir olup olmadığını belirlemez. Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) memurları, yolcuların ülke varışlarında kabul edilebilirliği belirler. ESTA uygulaması biyografik bilgiler toplar ve VWP uygunluk sorularına cevap verir.

Aralık 2018 itibarıyla, ESTA başvurularının seyahatten en az 72 saat önce yapılması şiddetle tavsiye edilir ve seyahat edecek olanlar, seyahat planları hazırlamaya başlar başlamaz veya uçak bileti satın almadan önce başvurabilirler. ESTA'sı olmayan yolcuların (bebekler dahil) check-in işlemleri reddedilecektir.[3] 2010 yılında, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza, ESTA başvurusu başına 14 ABD Doları tutarında bir ücret talep etmeye başladı. Guam, Porto Riko ve ABD Virjin Adaları gibi bölgelere yapılacak ziyaretler için de ESTA gereklidir.[4]

Kanada veya Meksika'dan kara yoluyla gelirken ESTA gerekli değildir (check-in yoktur, ancak bir I-94W kağıt formu doldurulmalıdır).[4]

Uygun ülkeler

Kasım 2019 itibarıyla, 39 ülke Vize Muafiyet Programına katılmaktadır.[5]

Ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nde 90 gün kalabilir. Bu aynı zamanda Kanada, Meksika, Bermuda veya varış Amerika Birleşik Devletleri üzerinden yapılmışsa Karayip adalarında geçirilen zamanı da içerir. ESTA, yalnızca hava veya yolcu gemisi ile geliyorsanız gereklidir. Britanya Kolumbiyası (Vancouver ve Victoria) ile Washington eyaleti arasındaki gibi kara yoluyla veya yerel feribotlarla geliyorsanız gerekli değildir.

İran, Irak, Sudan ve Suriye'nin çifte vatandaşı olan ESTA sahiplerinin ESTA'ları Ocak 2016'da iptal edildi ve bir ABD dış temsilciliğine gidip turist vizesine başvurmaları gerekecektir. 1 Mart 2011 tarihinde veya sonrasında İran, Irak, Libya, Kuzey Kore,[6] Somali, Sudan, Suriye veya Yemen'e seyahat etmiş olan ESTA sahiplerinin ESTA'ları iptal edilmeyecektir, ancak seyahatleri CBP tarafından ülkeye varışta tespit edilirse, girişleri reddedilecektir.[7]

2018 yılında Avrupa Birliği, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) adı verilen benzer bir sistemi uygulamaya karar verdi. ETIAS'ın 2022 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Home - Official ESTA Application Website, U.S. Customs and Border Protection". esta.cbp.dhs.gov. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "IMPLEMENTING RECOMMENDATIONS OF THE 9/11 COMMISSION ACT OF 2007" (PDF). 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Electronic System for Travel Authorization (ESTA) Online Help". US Customs and Border Protection. 9 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2010. 
  4. ^ a b "Who must apply for ESTA". US Customs and Border Protection. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  5. ^ "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" 北朝鮮渡航者を米政府ESTA対象者から除外 北朝鮮入国印はパスポート上に残らない(1/2). KoreaWorldTimes (Japonca). 9 Ağustos 2019. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  7. ^ "United States Begins Implementation of Changes to the Visa Waiver Program". 21 Ocak 2016. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)". European Commission. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vanuatu pasaportu</span>

Vanuatu pasaportu Vanuatu vatandaşlarına verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Visa Waiver Program</span>

The Visa Waiver Program (VWP) (Vize Muafiyet Programı), belirli ülkelerin vatandaşlarını vize almak zorunda kalmadan 90 güne kadar turizm veya iş için Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahatlerine imkân sağlayan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir programıdır. Program, 50 ABD eyaletinin yanı sıra, yine ABD'ye bağlı olan Porto Riko ve Karayipler'de bulunan Virgin Adaları için de geçerlidir. Programda olan ve ABD hükûmeti tarafından seçilen ülkelerin çoğu çok yüksek bir İnsani Gelişme Endeksi'ne sahip, yüksek gelirli ekonomiler, Gelişmiş ülkeler olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği vize politikası</span> Schengen Bölgesine girmek için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Avrupa Birliği vize politikası, yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'nin vize politikası</span> Vize politikası

Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretçileri vize muaf ülkelerden birinin vatandaşları ülkeye vardıklarında vize için uygun olan ülkelerden birinden gelmiş olmadıkça seyahate çıkmadan önce vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Libya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf olan ülkelerden birinden gelinmediği sürece Libya ziyaretçileri Libya dış temsilciliklerinden birinden veya internet üzerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

Vizeden muaf 65 ülkeden birinin veya 3 Elektronik İzin Sistemine (SAE) uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Meksika'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçiler Meksika'da 72 saatten uzun kalacaksa bir belge almaldır. Meksika vizeleri, göç akımlarını düzenleyen ve kolaylaştırma amacı ile İçişleri Sekreterliğine bağlı Ulusal Göç Enstitüsü tarafından verilen belgelerdir.

Katar ziyaretçilerinin vize almaları gerekir.

Brunei Sultanlığı Hükûmeti, belirli ülkelerin vatandaşları vize almak zorunda kalmadan 90, 30 veya 14 güne kadar turizm veya iş amaçlı Bruney'e seyahati sağlamaktadır. Bu ülkelerin çoğu gelişmiş ülke olarak kabul edilmektedir. Tüm ziyaretçiler 6 ay geçerli bir pasaport tutmak gerekir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Çad ziyaretçileri Çad'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

Avustralya ya girmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların vize almaları gerekmektedir.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

Doğu Timor'un vize politikası'nda, yolculara farklı gruplar şeklinde ayrım yapılmaktadır.

Filipinler'in vize politikası, Filipin Göç Yasası olarak bilinen Commonwealth'ın 613 sayılı Kanun tarafından ve değişikliğine müteakip mevzuat tarafından yönetilir. Yasa, ortaklaşa Dışişleri Bakanlığı (DFA) ve Göçmenlik Bürosu (BI) tarafından uygulanır.

Grenada ziyaretçilerinin, Grenada'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir veya bazı durumlarda Birleşik Krallık'ın diplomatik temsilciliklerinden, vizeden muaf 103 ülkeden birinden gelinmediği sürece ya da 13 ülke vatandaşı ülkeye varışta vize alabilirler. Tüm vizeden muaf ülkenin vatandaşları vizesiz 3 aya kadar Grenada'da kalabilirler. Antigua ve Barbuda, Dominika, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler ve Birleşik Krallık vatandaşlarına 6 aylık konaklama izni verilir. Tüm uluslardan Kruvaziyer gemisi yolcuları vizesiz 24 saat kadar süreyle Grenada'yı ziyaret edebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Palau'nun vize politikası</span>

Palau Cumhuriyetine gelen tüm ziyaretçilerin pasaporta sahip olması gerekliir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza</span>

Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza, Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı ülkenin sınırların korunmasından sorumlu federal kuruluştur. ABD'nin en büyük kolluk kuruluşlarından biri olup sınırları korumak, uluslararası ticareti düzenlemek, kolaylaştırmak, ithalat vergilerini toplamak ve ticaret, gümrük ve göçmenlik düzenlemelerini uygulamakla görevlidir. Merkezi Washington'da Ronald Reagan Binası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi</span>

Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi veya ETIAS, Avrupa Birliği üyesi olan İrlanda hariç olmak üzere, Avrupa Birliği'ne veya Schengen Bölgesi'ne seyahat eden vizeden muaf ziyaretçiler için Avrupa Birliği'nin elektronik yetkilendirme sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Kanada sınırı</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Kanada sınırı, dünyanın en uzun uluslararası sınırıdır. Sınır 8,891 km (6 mi) uzunluğundadır. Kara sınırı Güneyinde Kanada'nın komşusu olan Amerika Birleşik Devletleri ile, batısında ise ABD'nin Alaska eyaletiyle birlikte iki bölümden oluşur. İki uluslu Uluslararası Sınır Komisyonu, sınırın işaretlenmesi ve korunması ile ilgili konularla ilgilenirken, Uluslararası Ortak Komisyon ise sınır sularına ilişkin konularla ilgilenmektedir. Uluslararası sınırlardan yasal geçişi kolaylaştırmakla sorumlu kuruluşlar Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) ve ABD Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı'dır (CBP).