İçeriğe atla

Sexton (topçu)

Sexton 25 pdr

Çeşidi Kundağı Motorlu Obüs
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Özellikler
Ağırlık 25.86 ton
Uzunluk 6.12 m
Genişlik 2.72 m
Yükseklik 2.11 m
Mürettebat 6 (komutan, sürücü, topçu, top serici, yükleyici, telsizci)


Zırhı25 mm
Ana silahı QF 25 pounder(87.6 mm) Mk II
112 mermi
Diğer silahları İki 0.303 (7.7 mm) Bren makineli tüfek
Motor Continental 9 silindir R-975 radyal benzinli
460 beygir (kW)
Kaldırma kapasitesi 17.8 beygir/ton
Süspansiyon donanımı kıvrımlı yay
Harekat menzili 200 km
Azami hızı 39 km/s


Sexton, Birleşik Krallık ve Kanada tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir savaş aracıydı. Tasarımında Amerikalı yapımı tank gövdesi kullanılmıştır.

Tarihi

1942 yılında Amerikan Ordusu İngiliz ordusuna bağlı topçu birliklerine yeterli sayıda M7 Priest kundağı motorlu obüs aracıyla donatmıştı. İngilizler bu silahı Kuzey Afrika Cephesinde kullanmaktaydı. Çok başarılı görülen araç hareketlilik özelliği sayesinde topçu birliklerine bir tank gibi ilerleme şansı veriyordu. Buna rağmen araç üzerinde İngiliz yapımı 25 Pounder sahra topu yerine Amerikalılar 105 mm obüs kullanmıştı. Top farklılığından dolayı İngiliz Ordusuna ait bazı birlikler yeterli miktarda mühimmat ile donatılamıyordu.

İngiliz Ordusu Amerikan Ordusundan Priest aracının üzerinde 25-pounder top ile üretmesini rica etti. Amerikan ordusu bunu yapmak istediğini ancak bu durumda kendi ordusu içerisinde karışıklıklar olacağı için böyle bir işe kalkışmayacağını bildirdi. Bunun üzerine İngiltere hükûmeti Kanada hükûmetinden bunu rica etti ve olumlu yanıt aldı. Priest aslında Amerikan yapımı M3 Lee tank şasesi üzerine (bu tank halihazırda İngilizler tarafından Grant modeli olarak kullanılmaktaydı) kurulmuştu. M4 Sherman tankına başlanması sırasında M3 tankının modası geçmekteydi ve ona ait gövde zaten fabrikalarda halihazırda bulunuyordu. Savaşın ilk dönemlerinde Kanada M3 şaseli kendisine ait Ram tankını üretmişti. Aynen M3 de olduğu gibi Ram tankınında modası geçmişti ve yeni tasarlanan kundağı motorlu obüs için şasesi uygundu. Böylece Kanada bu iş için M3 modelini kullanmaya başladı.

1943 ile 1945 yılları arasında Montreal Locomotive Works fabrikasında toplam olarak 2,150 Sexton araç Kanada ve İngiltere orduları için üretildi. Araçlar Eylül 1943 tarihinde servise girdi. Sexton araçları ilk olarak Normandiya Çıkarması sırasında görev aldı. Karmaşık yapılarına rağmen zaman içinde yapılan değişiklikler ile Sexton araçları İngiliz Ordusunda 1956 yılına kadar serviste kaldı.

Nazi Almanyası ordusu Wehrmachtta, kundağı motorlu obüsler cephede en ön saflarda doğrudan çatışmaya giren araçlardı. Ancak İngiliz ve Kanada ordusu Sexton aracını sadece destek ateşi sağlamakla görevlendirdi. Sexton araçları cepheden uzakta tutuluyor ve ileri keşif araçlarının verdiği direktif doğrultusunda hadef üzerinde bunaltıcı bir ateş sağlıyorlardı.

Modelleri

Sexton I
İlk olarak 125 adet üretildi.
Sexton II
Taretin arka kısmına yedek jeneratör ve bataryalar için ambar eklendi.
Sexton GPO (Gun Position Officer)(Türkçesi Topçu Pozisyon Aracı)
25 pounder top çıkartılarak yerine No. 19 telsiz eklendi. Topçu birliklerinin pozisyonlarını kontrol etmek için kullanıldı.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">M24 Chaffee</span> 1944 Amerikan hafif tank

M24 Chaffee, II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'nda kullanılan hafif tank sınıfındadır. İngiliz Ordusu'nda kullanılırken, Amerikan Ordusu'nda tank kullanımını geliştiren Adna R. Chaffee, Jr.'ı anmak için Chaffee diye adlandırılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Wespe</span> Almanya yapımı kundağı motorlu obüs

Wespe, resmi adıyla Leichte Feldhaubitze 18 auf Fahrgestell Panzerkampfwagen II, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Alman kundağı motorlu obüs türüdür. Panzer II tankı şasesi üzerine yapılmıştır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 124'tür.

Kundağı Motorlu Silah (KMS), herhangi bir tür tekerleği ya da paleti olan motorlu şase üzerine yerleştirilmiş obüs, tanksavar silahı ya da uçaksavar silahıdır. Çatışma esnasında başka bir aracın onu çekmesi yerine kendi motor gücü ile manevra yapabilirler. Kundağı motorlu silahlar çatışmalarda piyade veya zırhlı birliklere destek amacıyla üretilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">M40 (kundağı motorlu obüs)</span>

M40 155 mm Kundağı Motorlu Obüs Amerikan Ordusu'na ait kundağı motorlu obüs toplarından biridir. Yapımında daha geniş ve uzun imal edilen M4 Sherman tank şasesi, motor olarak Continental model motor ve HVSS model süspansiyonlar kullanılmıştır. Silah olarak 155 mm M2 topu ki bu top daha önce M12 Kundağı Motorlu Obüs aracında da kullanılmıştır. İlk prototipi T38 adıyla üretildi ancak Mart 1945 tarihinde M40 olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">M8 (kundağı motorlu obüs)</span>

M8 75 mm kundağı motorlu obüs, Amerikan Ordusu'nun II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı kendinden hareketli obüs toplarından biridir. M8 Scott adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">M3 Lee</span> Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank

M3 Orta Tank Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka general Robert E. Lee ye itafen "General Lee" demiştir. Daha sonra İngilizler tarafından yeni taretli modeline ise general Ulysses S. Grant ye itafen "General Grant" adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hummel (araç)</span>

Hummel Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüsten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M12 (kundağı motorlu obüs)</span>

M12 155mm Kundağı Motorlu Obüs Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kendinden hareketli bir top türüydü. 1942 yılından 60 ve 1943 yılında 40 olmak üzere, toplamda 100 adet üretildi. Şase olarak M3 Lee tankı kullanıldı. Bu şase üzerine 155 mm M1917, M1917A1 ya da M1918 M1 topu yerleştirildi. Sürücü kısmı kapalı olmasına karşın diğer mürettebatın durduğu üst yapının arka kısmı ve üzeri açıktı. Aracın arkasında bir mahmuz vardı. Bu mahmuz topun geri tepmesini emmek amacıyla konulmuştu. Bu model ileride birçok kundağı motorlu obüse örnek olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Archer</span>

Archer, 17pdr, Valentine, Mk I Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yapımında Valentine şasesi kullanılan Tank imha edici sınıfında zırhlı bir araçtı.

<span class="mw-page-title-main">Sentinel tankı</span> Avustralya üretimi kruvazör tankı

Sentinel tank, Avustralya tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa cephesinde kullanılan zırhlı savaş aracıydı. Bu tankın tasarlanmasının asıl amacı olası bir Japon işgalinde Avustralya topraklarını korumaktı.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M7 Priest</span> ABD ordusunun kullandığı kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracı

M7 105 mm KMO Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Priest takma adını Birleşik Krallık servisinde almıştır. Bu süre zarfında İngilizler tarafından üretilen kundağı motorlu obüslerin tümüne dinle ilgili isimler verilmiştir. Bunlar Priest (Türkçe→Papaz), Bishop, Sexton (TürkçeZangoç) ve Abbot.

<span class="mw-page-title-main">Kangaroo</span> 2.Dünya Savaşında kullanılan zırhlı personel taşıyıcı

Kangaroo, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı ordular tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Yapımında tank şasesi kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M3 Kundağı Motorlu Obüs</span> Tank imhacısı

M3 75 mm KMO ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında hem tank imha edici hem de Kundağı Motorlu Obüs olarak kullanılan bir savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.