
Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

Trablusgarp Eyaleti veya Trablusgarp Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir. Osmanlı Devleti'nde iki tane Trablus adını taşıyan idari bölge bulunmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak için buradakine Trablus-ı Garb veya Mağrib Trablusu, Şam bölgesindekine Trablus-ı Şam veya Şam Trablusu denilmiştir. Trablusgarp 360 yıl, 1 ay, 20 gün Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Trablusgarp Eyaleti, sâlyâneli bir deniz eyaletidir. 17. yüzyılda ocaklık olmuştur.

Karboğazı Baskını, 27-28 Mayıs 1920 tarihlerinde, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Kuvâ-yi Milliye ile Fransızlar arasında Toros Dağları'nın eteğinde çıkan çatışma.

Wissam Ben Yedder, santrfor pozisyonunda oynayan Tunus kökenli Fransız millî futbolcudur. Son olarak Ligue 1 ekiplerinden Monaco forması giydi.

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu bir demokrasinin kurulması çabalarının merkezinde yer alan dört kuruluştan oluşan gruptur.

Tunus'un illeri, Tunus'un birinci düzey idari bölümleridir. Tunus, 24 ile ayrılmaktadır. Bu iller, ek olarak 264 ilçeye ve ilçelerde belediye ve bölümlere ayrılmaktadır.
Tunus'taki Türkler, Tunus'taki azınlık gruplarından birini oluşturan etnik Türklerdir.

Halkulvâdî, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un 12 km doğusunda Tunus Körfezi ve Tunus Gölü'nün kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 12,36 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 57.660'tır.

Sevkü'l-Ahed, Tunus'un Kabili ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kabili'nin 15 km kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1.515 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 19.847'dir.

Sevkü'l-Cedid, Tunus'un Sidi Bu Zeyd ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Sidi Bu Zeyd'in güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 346,3 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 23.211'dir.

Ayn Drahim, Tunus'un Cendube ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Tabarka'nın 25 km güneyinde Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 320,0 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 22.178'dir.

Bir Salih, Tunus'un Safakes ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Safakes'in kuzeyinde El-Cem ve El-Henşe arasında yer almaktadır. Belediyenin nüfusu 2004 yılı itibarı ile 4.638'dir.

Süleymaniye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, 1754 yılında Tunus beyi Ebu'l Hasan Ali tarafından inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Sevkü'l-Kaşaşin arasında yer almaktadır.

Yusuf Dayı Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Tunus dayısı Yusuf Dayı tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır. Cami, Tunus'ta inşa edilen ilk Osmanlı-Türk camisi olması nedeniyle önemli kabul edilmektedir.

Dar bin Abdullah, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 18. yüzyılda Muhammed el-Baradey el-Kavsinti tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

Sevkü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

Sevkü'l-Bereke, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

Sevkü'l-Başmakiye, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Yusuf Dayı tarafından kurulmuş olup Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii ile aynı yerde yer almaktadır.

Sevkü'l-Attarin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, 1240'ta Hafsî hükümdarı Ebu Zekeriya Yahya tarafından kurulmuştur ve Tunus Medinesi'nde Zeytune Camii yakınlarında yer almaktadır.