İçeriğe atla

Sevkü'l-Başmakiye

Çarşı girişi

Sevkü'l-Başmakiye (Arapçaسوق البشامقية; 'Paşmaklık Çarşısı'), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Yusuf Dayı tarafından kurulmuş olup Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii ile aynı yerde yer almaktadır.

Sevkü'l-Başmakiye, Sidi bin Zayid Caddesi ile Sevkü'l-Bey'in kesiştiği yerde bulunmaktadır. Yusuf Deyı Camii'ni doğu, kuzey ve batı olmak üzere üç yönden çevrelemektedir. Dükkanlarının bir kısmı caminin bulunduğu platformun içine yerleştirilmiştir.[1]

Günümüzde, eskiden Darü'l-Bey'in yan tarafında yer alan dükkanlar bu anıta bağlanmıştır ve platformun altında bulunanlar, Tunus Banka Şirketi'nin bir şubesi gibi başka kullanımlara yeniden tahsis edilmiştir.[2]

Tarihçe

Çarşının 1920'lerdeki görünümü

Sevkü'l-Başmakiye, Yusuf Dayı Camii ile aynı zamanda yaptırılmıştır. Ticari ve dini işlevlere sahip farklı yapılara sahip kompleksinin bir parçasıdır.[1] Kadılık ve müderrisliğin kaldırılmasıyla paşmaklık zanaatkarlığı da son buldu.[2]

Ürünler

Türklerin Tunus'a gelişiyle birlikte Türk giyim tarzı ortaya çıktı. Paşmaklık, Türklerin giydiği yeni ayakkabı veya terlik modelleriydi.[1] Sarı paşmak, erkekler, özellikle Hanefi mezhebinden olan kadılar tarafından giyilirken, kadınlar çeşitli renklerde giyerdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Ahmed Saadaoui (2010). Tunis, ville ottomane : trois siècles d'urbanisme et d'architecture (Fransızca). Tunis: Centre de publication universitaire. ss. 28-30. ISBN 978-9973-37-023-5. 
  2. ^ a b Archives de l'Association de sauvegarde de la médina de Tunis (1982). Étude analytique des espaces de production et d'échange dans la médina de Tunis (Fransızca). Tunus: Association de sauvegarde de la médina de Tunis. ss. 18-19. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laz Camii</span>

Laz Camii Tunus'un Tunus şehrinde bulunan küçük bir camidir. Cami, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Medina of Tunis medinasının batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Medinesi</span>

Tunus Medinesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir medine mahallesidir. Mahalle, Muvahhidler ve Hafsîler dönemlerinden kalma saraylar, camiler, türbeler, medreseler ve çeşmeler dahil olmak üzere yaklaşık 700 anıt içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hammuda Paşa Camii</span>

Hammuda Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1655 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Medresesi (Tunus)</span>

Süleymaniye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, 1754 yılında Tunus beyi Ebu'l Hasan Ali tarafından inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Sevkü'l-Kaşaşin arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Paşa Camii</span>

Küçük Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1805 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Mahrez Camii</span>

Sidi Mahrez Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1692 yılında Tunus beyi Muhammed Bey El-Muradî tarafından Sidi Mahrez anısına inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Dayı Camii</span>

Yusuf Dayı Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Tunus dayısı Yusuf Dayı tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır. Cami, Tunus'ta inşa edilen ilk Osmanlı-Türk camisi olması nedeniyle önemli kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">El-Aşuriye Medresesi</span>

El-Aşuriye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Münestiri</span>

Darü'l-Münestiri, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda II. Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib et-Tâbi Sarayı</span>

Sahib et-Tâbi Sarayı, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 19. yüzyılın başında Yusuf Sahib et-Tâbi tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü't-Türk</span>

Sevkü't-Türk, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Bey</span>

Sevkü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Bereke</span> Tunusta bir çarşı

Sevkü'l-Bereke, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Attarin</span>

Sevkü'l-Attarin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, 1240'ta Hafsî hükümdarı Ebu Zekeriya Yahya tarafından kurulmuştur ve Tunus Medinesi'nde Zeytune Camii yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kubbe Camii</span>

El-Kubbe Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 11. yüzyılda inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kasr Camii</span>

El-Kasr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 12. yüzyılda Ahmed bin Kavrasan tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde Dar Hüseyin'in yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib et-Tâbi Camii</span>

Sahib et-Tâbi Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1814 yılında Yusuf Sahib et-Tâbi tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türbetü'l-Bey</span>

Türbetü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus bulunan bir türbedir. 1777 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve Hüseyni Hanedanı'na adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Konsolosluk Bölgesi</span>

Tunus Konsolosluk Bölgesi, Tunus'un Osmanlı Hükümdarlığı döneminde konsolosluk ve diplomatik faaliyet alanı olarak tanımlanmaktadır.