İçeriğe atla

Sevinç Pastanesi

Sevinç Pastanesi, 1957 yılından beri İzmir'de faaliyet gösteren bir pastanedir. İzmir'deki buluşma noktalarından biri olarak kabul edilen pastane,[1] 72 firmanın aday olduğu Tripadvisor Mükemmellik Sertifikası 2016-2019 ödüllerinde 1. seçilmiştir.[2] İzmirli yazar Erkin Usman, Sevinç Pastanesi'ni İzmir Saat Kulesi ve Kadifekale ile birlikte İzmir'in 3 sembolünden biri olduğunu yazmıştır.[3]

Tarihçe

Pastacılığın detaylarını öğrenmek için Kırım'a giden Çamlıhemşinli Kenan, Şaban ve Osman Pelit kardeşler, Bolşevik İhtilali'nden sonra Türkiye'ye dönüp sonraki yıllarda işletmesini satın alacakları Zonguldak'taki Balkaya Pastanesi'nde işe girdiler. Ayrıca İstanbul'daki Moskova Pastanesi çıkışlı ustalardan pastacılığın detaylarını öğrendiler. 1954 yılında Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Ülkü Pastanesi adıyla ilk pastanelerini açtılar. 1957 yılında Alsancak'taki ilk Sevinç Pastanesi açıldı. 1969 yılında Osman Pelit kardeşlerinden ayrılarak Lozan Pastanesi'ni kurdu. 1970 yılında pastaneye salon ilave edildi ve dekorasyonu yenilendi. Pastanenin yenilenmesinin şerefine yapılan açılışı Ajda Pekkan yaptı. 1992 yılında Pelit ailesinin 2. kuşak üyeleri işin başına geçti. Pastane, 2017 yılında beri Pelit ailesinin 3. kuşak üyeleri restoranı işletmektedir.[4] Aynı yıl pastane aynı sokaktaki başka bir binaya taşındı.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Aksoy, Yaşar. Smyrna, İzmir efsaneden gerçeğe. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını. ss. 232, 285. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  2. ^ Sema Ekincek (2020). "Sevinç Pastanesi". turkiyeturizmansiklopedisi.com. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  3. ^ "Pastacılar Kralı Pelit anlatıyor". yeniasir.com.tr. 12 Ağustos 2012. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  4. ^ Altay Hepsogutlu (19 Aralık 2019). "Bir Alsancak Klasiği". medium.com. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  5. ^ "İzmir'in sembolü Sevinç Pastanesi taşındı". sozcu.com.tr. 8 Şubat 2017. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  6. ^ Ayşe Ece Aktürk (27 Ekim 2022). "Sevinç Pastanesi". oggusto.com. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu</span> İzmirde bir futbol stadyumu

Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu, önceki adıyla Alsancak Stadyumu, İzmir'in Konak ilçesinde yer alan bir futbol stadyumudur. 1929'da hizmete giren stadyum, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2015'te yıkıldı ve 2017-2021 yılları arasında yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak, Konak</span> Türkiyenin İzmir ilinin Konak ilçesinin bir mahallesi

Alsancak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Alsancak Garı, Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi, Santissimo Rosario Kilisesi, Kordon, Gündoğdu Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Garı</span> Konak, İzmirdeki ana tren istasyonu

Alsancak Garı, eskiden Punta Garı, İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi ile Umurbey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Zorlu</span>

Mazhar Zorlu, Türk sanayici ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tramvay hatları</span> İzmir, Türkiyedeki tramvay ağları

İzmir tramvay hatları, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Buca Tren İstasyonu</span> Buca, İzmirdeki kapatılan tren istasyonu

Buca Tren İstasyonu, İzmir'in Buca ilçesi Vali Rahmi Bey Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Limanı</span> İzmir, Türkiyede bir liman

İzmir Limanı veya Alsancak Limanı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, İzmir Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından yedinci, kargo tonajı bakımından on üçüncü büyük limanıdır.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şirinyer-Buca şube demiryolu</span> Türkiyede eski bir şube demiryolu hattı

Şirinyer – Buca şube demiryolu, İzmir'de bulunan ve 1860 – 2006 yılları arasında hizmet veren yaklaşık 2,4 kilometre (1,5 mi) uzunluğundaki eski şube demiryolu hattıdır. 1860'da Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından inşa edilen hat, 1935'te TCDD'nin denetimine girmiş, 2006'da Şirinyer Tüneli'nin inşası sırasında kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan, Konak</span>

Mimar Sinan, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Kültürpark, Alsancak Garı, İzmir Atatürk Spor Salonu, Namık Kemal Lisesi mahallede yer almaktadır.

Hemşin Pastanesi, 1995 yılında UNESCO'dan hoşgörü ödülü almasıyla bilinen, Erzurum'daki bir pastanedir. Eskiden kültürel fasıllar, sohbetler ve şiir gecelerinin düzenlendiği pastane, Erzurum'un kültür mekanlarından biri olarak kabul edilmekteydi. Mekan, dondurması, köpüklü ayranı, mestinaz adlı içeceği, sütlacı, muhallebisi ve yoğurtlu yaprak dolması ile bilinmektedir.

Reyhan Pastanesi, 1965 yılından beri İzmir'de faaliyet gösteren bir pastanedir. İzmir bombası'nın kurviş olarak bilinen türü, Hatice Reyhan Kutlu tarafından ilk kez Reyhan Pastanesi'nde 2002'de yapılmıştır. Yazar Sinan Cömert tarafından Ege'nin en iyi pastanesi olarak tanımlanmıştır. Yazar Uğur Biryol, Reyhan Pastanesi'ni İzmir'de faaliyet gösteren en kıdemli pastane olarak tanımlamıştır.

İstanbul Pastanesi, 1923-1955 yılları arasında faaliyet göstermiş, Ankara'da açılmış en eski pastanedir. Yazarlar başta olmak üzere siyasetçiler, sanatçılar ve gençlerin Ankara'daki buluşma noktalarından biriydi.

Flamingo Pastanesi, 1955 yılından beri Ankara'da faaliyet gösteren bir pastanedir.

Kars Pastanesi, 1917-1974 yılları arasında İstanbul'da faaliyet göstermiş bir pastanedir. Türkiye'deki ilk pastanelerden biridir.

Petek Pastanesi veya Karadeniz Petek Pastanesi, 1942 yılında beri Hatay'da faaliyet gösteren bir pastanedir. Hatay'daki en eski pastanedir.

Damla Pastanesi, 1964 yılında beri Ankara'da faaliyet gösteren pastanedir.

İstanbul Pastanesi, 1954 yılından beri Zonguldak'ta faaliyet gösteren bir pastanedir. Zonguldak'ta pastane-kafeterya konseptiyle açılmış ilk işletmedir.

Nene Hatun Pastanesi veya Hatun Pastanesi, 1973 yılından beri Ankara'da faaliyet gösteren pastanedir. Pastane en çok dondurması, limonatası, Ankara sarması, Alman pastası, tahinli çöreği, sütlacı, kedidili bisküvisi ve Laz böreği ile bilinmektedir. Pastane, Hürriyet gazetesinin "En iyi 10 dondurmacı 2007" tarihli yazısında dondurması en iyi 10 işletme arasında yer almıştı.

Liva Pastanesi veya Liva Pastaneleri, 1993 yılından beri Ankara'da faaliyet gösteren pastane zinciridir.