İçeriğe atla

Sevinj Stories

Sevinj Stories, Alihan Recebov tarafından 2022'de çekilen Hocalı soykırımı hakkında bir Azerbaycan tarihi drama mini dizisidir.

Sevinj Stories
resmi olmayan afiş
UyarlamaHocalı Katliamı
YazarAlikhan Rajabov
YönetmenAlikhan Rajabov
BaşrolNazakat Haydarova
Kenan İkidağ
Mirza Ağabeyli
ÜlkeAzerbaycan
Yayın bilgileri
Yayın tarihi2 Şubat 2022

İçerik

Mini dizinin ana teması, 1992 yılının Şubat ayında, Birinci Karabağ Savaşı sırasında Hocalı'da yaşayan 9 yaşındaki Instagram blogger'ı Sevinc'in Hocalı Katliamı arifesinde yaşadıklarıdır.[1][2][3] Sevinc, büyükanne ve büyükbabası ile her gün bloglarıyla Hocalı'da yaşıyor. O sırada Ermeni güçleri şehre birkaç roket attı blog sırasında dedesi Hikmet "Korkmayın kızım onlar havai fişek" gibi ifadeler kullandı. Dizideki karakterler hayali olsa da, çekimler Hocalı Katliamı[4] kurbanlarının ifadelerine dayanan gerçek olayları tasvir ediyor.[5][6][7][8]

Kayıt

Proje 8 kişi tarafından uygulandı. Projenin başında Alihan Recebov, yönetmen Vusal Ahmedzade, senaristler Alihan Recebov, Toğrul Eminli ve Vusal Ahmedzade, sanatçı Elturan Memmedov, kameraman ve editör Natig Husiyev, ses operatörü ve teknisyeni Farid İsmayılzade, yapımcı ve koordinatör İbrahim Haydarov ve makyaj sanatçısı Sevda Zeynalova yer aldı. Mini dizinin çekimleri genellikle hafta sonları veya tatil günlerinde Kebele bölgesinin Vendam köyünde gerçekleşti. Çekimler gün içinde 8 veya 10 saat sürmüştür.[9]

Kaynakça

Dış bağlantılar

Instagram'da Sevinj Stories

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hocalı (rayon)</span>

Hocalı Rayonu, Azerbaycan'da rayon (il) olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hocalı Katliamı</span> Ermeni güçlerinin Hocalıda yaşayan sivillere karşı işlediği soykırım

Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayaz Mutallibov</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Ayaz Niyazi oğlu Mutallibov, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin sonuncu ve Azerbaycan'ın 1. Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">ANS TV</span>

ANS TV, 1991 yılında 3 Azeri gazeteci: Vahid ve Seyfulla Mustafayev kardeşleri ile Mirşahin Ağayev tarafından kurulmuş, Azerbaycan'da faaliyet göstermiş ilk özel televizyon kanalıdır.

Azerbaycanlıların Soykırımı Günü, Azerbaycan'da 31 Mart günü Azerbaycanlıların Soykırımı Günü olarak kabul edilmektedir. Azerbaycanlıların Soykırımı, 200 yıl boyunca başta Ermeniler olmak üzere diğer halkların Azerbaycanlılara karşı giriştikleri katliamları ve Azerbaycanlılara karşı yürüttükleri acımasız siyaseti ifade eder. 26 Mart 1998 yılında, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in bildirisi ile her yıl 31 Mart 'Azerbaycanlıların Soykırımı Günü' olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hocalı</span> Azerbaycanda şehir

Hocalı (Azerice: Xocalı), Azerbaycan'da bir şehir. Hocalı Rayonu'nun idarî merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Mustafayev (gazeteci)</span> Karabağ savaşında şehit düşen Azerbaycanlı gazeteci

Cengiz Mustafayev, 29 Ağustos 1960 tarihinde Astrahan Oblastı`da doğmuş, 15 Haziran 1992 Hocalı`da, şehit edilmiştir, Azerbaycanlı gazeteci ve Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

Ermeni karşıtlığı, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin duygularının Ermeniler veya Ermenistan'a yönelik olma durumu. Türkiye ve Azerbaycan'da yaygındır.

Ermeni ve Bağımsız Devletler Topluluğu güçleri tarafından 1992 yılında Azerbaycan Hocalı'daki 613 kadar sivilin katliamının yirminci yıl dönümü anısına bir miting düzenlendi. Bu çerçevede "Hocalı İçin Adalet" adını taşıyan büyük bir kampanya başlatıldı. 26 Şubat 2012'de İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünden başlayan ve Taksim Meydanı'na doğru devam eden, yaklaşık 200.000 katılımcı ile saatlerce süren gösterilerde "Hepimiz Hocalılıyız" sloganları atıldı. 

Dilan Çiçek Deniz, Türk oyuncu.

Araz Selimov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

Akil Sahib oğlu Kuliyev, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.

Allahverdi Bağırov ya da tam adıyla Allahverdi Teymur oğlu Bağırov,, Azeri asker. Karabağ Savaşı'na katkılarından ötürü Azerbaycan hükûmetince kendisine Azerbaycan Ulusal Kahramanı unvanı verilmiştir.

Mövsüm Memmedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı, Helsinki Watch'a göre 8, Azeri kaynaklara göre ise 15-50 etnik Azeri sivilin Karabağ Savaşı'nda düzensiz Ermeni birlikleri tarafından Malıbeyli, Aşağı Kuşçular ve Yukarı Kuşçular köylerine yapılan saldırılar sonucu öldürüldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı ve esir alındığı olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Hocalı Katliamı'nın tanınması</span>

Hocalı Katliamı'nın tanınması, 25-26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayının siyaseten kabulüdür. Günümüzde 27 ülke ve ABD'nin 23 eyaleti tarafından kabul edilmiştir.

Hocalı 613, Fransız besteci Pierre Thilloy'un Hocalı Katliamı kurbanlarının anısına adanmış müzikli oyunu. Katliam sırasında Azerbaycan'ın Hocalı şehrinin sakinleri Ermeni silahlı grupları tarafından katledilmiştir.

Hocalı soykırımı anıtları ve eserleri, Dünyanın farklı bölgelerinde, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında, Ermeni silahlı kuvvetleri ve BDT 366. alayı tarafından Hocalı katliamının Azerbaycanlı kurbanlarına adanan anıtlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cemilli Katliamı</span>

Cemilli Katliamı veya Cemilli Faciası 15 Aralık 1991'de Ermeni askeri birlikleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu Birleşik Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı 366. Motorlu Tüfek Alayı tarafından Azerbaycan'ın Hocalı Rayonu'na bağlı Cemilli köyünde gerçekleştirilen bir katliamdır. Olayda 9 sivil öldürülmüştür.