İçeriğe atla

Sevilay Çelenk Özen

Sevilay Çelenk Özen
Türkiye Büyük Millet Meclisi
28. Dönem Milletvekili
Görevde
Makama geliş
2 Haziran 2023
Seçim bölgesi2023Diyarbakır
Kişisel bilgiler
Doğum 1967 (56-57 yaşında)
Maden, Elazığ, Türkiye
Partisi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi
Mesleği Akademisyen, Siyasetçi

Sevilay Çelenk Özen (d. 1967; Maden, Elazığ), akademisyen ve siyasetçi.

28. dönem TBMM'de DEM Parti Diyarbakır milletvekilidir.[1]

22 yıl Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde görev yaptı. Kültürel çalışmalar perspektifinden film ve medya çalışmaları, anlatılar ve gündelik hayatın sosyolojisi alanında akademik çalışmalar üretti. Barış Bildirisi imzacısı olması nedeniyle görevinden ihraç edildi. Birçok gazetede ve internet haberciliği yapan mecralarda yazıları yayımlanır.

Yaşamı

Gençlik yılları ve eğitimi

1967 yılında Elazığ'ın Maden ilçesinde doğdu. Ailesi Diyarbakırlıdır. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları Diyarbakır'da geçti. 1990'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu.

Görsel-işitsel programcılık konusunda eğitim için Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) bursunu alarak 1992'de bir yıla yakın bir süre Japonya'da bulundu.[2] Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümünden "Türkiye'de televizyon program endüstrisi: Bağımsız prodüksiyon şirketleri üzerine bir inceleme" (1998) başlılı tezi ile yüksek lisans, "Televizyonda içerik yapılaşması ve toplumsal kültür: Yayın akışı ekseninde eleştirel bir inceleme" (2003) başlıklı tezi ile doktora derecesi aldı.

Meslek yaşamı

1996 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Aynı kurumda öğretim üyesi olarak 2017 yılına kadar görev yaptı. 2007-2009 yılları arasında Estonya'daki Tallinn Üniversitesi'nin Baltık Film ve Medya Okulu'nda misafir öğretim elemanı olarak bulundu.

Akademik çalışmaları sırasında iki dönem Öğretim Elemanları Sendikası'nda yönetim kurulu üyeliği yaptı.[3] 2012-2014 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunlarının derneği olan Mülkiyeliler Birliği'nin genel başkanlığını yaptı.

1128 akademisyenin imzaladığı 11 Ocak 2016 tarihli Barış İçin Akademisyenler Bildirisi 'ni imzaladı. 6 Ocak 2017'de 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile göre Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen 21 akademisyenden biri oldu.[4] KK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığı iddiasıyla kamu davası açıldı. 2019'da bu davadan beraat etti ancak Olağanüstü Hal Komisyonu'nun kararı nedeniyle Ankara Üniversitesi'ne iade edilmedi.

Görevden ihracının ardından Ankara'daki Sokak Akademisi'nde,[5] Ankara Dayanışma Akademisi'nde ve İnsan Hakları Okulunda dersler verdi. Gazete Duvar'da ve Medyascope adlı medya platformunda her hafta düzenli olarak yazdı; ayrıca Medyascope'ta a 100 haftayı aşkın bir süre Yeri Gelmişken isimli haftalık bir siyasi analiz programı yaptı.

Ağustos 2021'den itibaren iki yıl süreyle Kanada 'da Carleton Üniversitesi Film Çalışmaları bölümünde uzaktan fahri misafir öğretim üyesi olarak yer aldı.[6] Akademik çalışmalarını 2022 yılında bir süreliğine Fransa'da sürdürdü.[7]

Siyasi yaşamı

2023 Türkiye genel seçimleri'nde YSP'den Diyarbakır'ı temsilen Türkiye Büyük Millet Meclisine milletvekili seçildi.[8]

Eserleri

  • Televizyon-Temsil-Kültür, 2005
  • Başka Bir İletişim Mümkün, 2008
  • İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar, 2008
  • Türkiye'de Medya Politikaları, 2001 (editör- Beybin Kejanlıoğlu ve Gülseren Adaklı ile birlikte-)

Kaynakça

  1. ^ "Sevilay ÇELENK ÖZEN". TBMM. 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 
  2. ^ Celenk, Sevilay. CV with publication list. 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  3. ^ "Sevilay Çelenk". Gazete Duvar. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  4. ^ Kural, Beyza (10 Ocak 2017). "Doç. Dr. Sevilay Çelenk İhraç Edilme Sürecini Anlattı". Bianet Haber Sitesi. 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Sokak Akademisi: Bizi derslerden koparamadılar". Gazete Duvar. 2 Aralık 2017. 13 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  6. ^ "Sevilay Çelenk". Carleton Üniversitesi web sitesi. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  7. ^ "Colloquium "AUTHORITARIAN POPULISM AND MEDIA"". Gripic (Fransızca). 17 Haziran 2022. 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

Prof. Dr. Veysel Batmaz Türk iletişim bilimcisidir.

Yavuz Abadan, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF), Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Demir</span>

Vedat Demir, iletişim profesörü, gazeteci, yazar. Freie Universität Berlin'de akademisyen.

Bedri Gürsoy Türk akademisyen ve Maliye Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erol Mutlu</span>

Erol Mutlu,, Türk film yapımcısı, yönetmen, akademisyen, yazar.

Prof. Dr. Kamil Mutluer, Türk akademisyen.

Seçil Büker, Türk iletişim profesörüdür.

Erkan İbiş,, tıp doktoru, nükleer tıp uzmanı, akademisyen, İstinye Üniversitesi Rektörü, eski Ankara Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Devran</span>

Yusuf Devran (d.1969,Gümüşhane) Türk Akademisyen, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi

<span class="mw-page-title-main">Barış İçin Akademisyenler bildirisi</span> Bildiri

Barış İçin Akademisyenler bildirisi veya "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi, Türkiye'de 2015-16'da Türkiye-PKK çatışmasının bir parçası olarak gerçekleşen çatışma ve operasyonlar sırasındaki sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin sona ermesi için çağrı yapan bir bildiridir. 11 Ocak 2016'da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlandı. Takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212'ye ulaşmıştır.

Ayşegül Türedi Özen, Türk seramik sanatçısı, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Uğur</span> Türk akademisyen

Aydın Uğur, Türk akademisyen.