İçeriğe atla

Sevil (piyes, 1928)

Harici video
1970 operasının ekran versiyonu
Sevil piyesinin programı, 1928-1929.

Sevil, 1928 yılında Azerbaycanlı oyun yazarı Cafer Cabbarlı tarafından yazılmış bir piyes. Eserde kadınların toplumdaki rolü, çektikleri sıkıntılar, mücadeleleri ve geri kalmış ataerkil geleneklere karşı kazandıkları zaferleri konu alınmaktadır.[1][2][3] Dönemin birçok kadını şehir tiyatrosunda bu oyunu izledikten sonra başörtüsü takmayı reddetti.[4] Oyunun sonraki uyarlamalarının insanlar üzerinde orijinalinden daha az etkisi oldu.[5] 1929'da aynı isimde bir film çekildi. Film, Orta Asya ve Kafkasya'daki birçok ülkede yayımlanmıştır.[5]

Konu

Eserde olaylar 1918-1919 yıllarında Bakü'de cereyan etmektedir. Ana karakterler olan Sevil ve Balaş çifti, köylü topluluklarına ait ailelerde büyümüştür. Sevil, kendini evine ve ailesine adamış bir kadınken Balaş, toplumda söz sahibi ve statü kazanmış biridir. Balaş, en basit bir hatasında karısı Sevil'e hakaret eder ve onu aşağılar. Ayrıca çiftin Gündüz adında bir erkek çocukları vardır. Cafer Cabbarlı, eserinde Balaş'ın kız kardeşi Güluş aracılığıyla insanlara iletmek istediği düşüncelerini aktarmaktadır. Güluş, yaşadığı toplumda daha önce kadınların hiç sahip olamadığı özgürlükler talep etmekte ve bunları Sevil'e de benimsetmeye çalışmaktadır. Sevil ise "kadın dediğin nedir ki, erkeğin gölgesi" diyerek görümcesi Güluş'un fikirlerinin delilik olduğunu düşünmektedir.

Aile, bir süre daha yoksulluk içinde yaşadıktan sonra Balaş, Müsavat Partisi Hükûmeti ve Beyaz Ordu subaylarıyla bağlantılı olan Bakü'nün son derece aristokrat toplumuyla sıkı ilişkiler kurar ve meşhur bir borsa taciri olur. Ardından Fransa'da bir manikür kursundan mezun olan ve aristokrat bir aileden gelen Dilber (Edilya olarak da bilinir) adında genç ve güzel bir kadınla tanışır. Bir süre sonra Balaş, ailesine Dilber ile arasındaki aşk ilişkisini açıklamak için Dilber'i evine davet eder ve Dilber'in yanında babası Atakişi Bey ve Sevil hakkında aşağılayıcı konuşmalar yapar. Buna gücenen Güluş ise babası ve Sevil'i konukların yanında müdafaa eder ve Sevil'e "koç dövüşüne koç dayanır" diyerek onu Dilber'e ve Balaş'a karşı mücadeleye çağırır. Sevil ise kocasını savunmaya ve Güluş'u aldırmamaya devam etmektedir.

Aradan yıllar geçmiştir. Balaş hâlâ Dilber ile yaşamaya devam etmektedir. Ancak Balaş, Dilber ile olan ilişkisinden dolayı pişmanlık duymaya başlar. Diğer taraftan Gündüz'ü 10 yaşına kadar büyüten Güluş, Sevil'e ders verici bir konuşma yapar ve Sevil gözlerinin önündeki perdeyi kaldırarak devrimci harekete katılır; hatta Moskova'ya gidip eğitim alır ve "Azerbaycan Kadınlarının Özgürlük Yolu" adlı bir kitap yazar. Oğlu Gündüz'ün onuncu yaş gününde Moskova'dan dönen Sevil, kitabının burada dahi tartışıldığını görür. Kitabın bir zamanlar buranın sakini olan Sevil tarafından yazıldığına inanmayan birçok insan olur. Balaş, Sevil'e barışmak için ona ne kadar söz dökse de Sevil kabul etmez. Bundan sonra Sevil daha yeni, modern Bakü'de Güluş ve oğluyla hayatını devam ettirir ve Azerbaycan'da daha önce katıldığı Sovyet Devrimi Hareketi için çalışır. Yeni devrimci toplumda yer bulamayan Balaş, hayatını sefil ve silik bir şekilde devam ettirir.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Həyat Fəridə (2014). Azeri Women in Transition: Women in Soviet and Post-Soviet Azerbaijan". 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  2. ^ ""Film activity of Jafar Jabbarli (Cəfər Cabbarlının film fəaliyyəti)". 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  3. ^ "Third period of the writer's creative activity (Yazıçının yaradıcılıq fəaliyyətinin üçüncü mərhələsi)"
  4. ^ "Women in Muslim Societies: Diversity Within Unity". 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  5. ^ a b "Azeri Women in Transition: Women in Soviet and Post-Soviet Azerbaijan". 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  6. ^ "Əsərləri" (PDF). 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Behbudov</span> Azerbaycanlı şarkıcı ve aktör

Reşid Mecid oğlu Behbudov, Azerbaycanlı Sovyet şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Cabbarlı</span>

Cafer Cabbarlı, Azerbaycanlı oyuncu, şair, yazar, senaryo yazarı, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Emirov</span> Azeri besteci

Fikret Meşhedi Cemil oğlu Emirov, Azerbaycan'da Sovyet döneminin bestecisi.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Meşedi Azizbeyov</span>

Meşedi Azim-bey oğlu Azizbeyov Azeri komünist, Bolşevik devrimci ve mühendis. 1917 Ekim Devrimi sırasında Kafkaslarda önde gelen Bolşevik önderlerdendir ve aynı zamanda ülkesinin ilk Marksistlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

Azerbaycan'da din, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına göre Azerbaycan laik devlettir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde din devletten ayrıdır.

Gam penceresi - Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazdığı "Danabaş köyünün öyküleri" ve 1921'de yazdığı "Danabaş köyünün öğretmeni" esasında yazdığı senaryoya uygun olarak çekilmiş 1986 yapımı Azerbaycan Sovyet filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Rusya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Rusya ilişkileri Azerbaycan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Bakü protestoları</span>

2019 Bakü protestoları, 8, 19 ve 20 Ekim tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçeklen bir dizi eylemdir. 8 ve 19 Ekim'deki protestolar, muhalefet partilerinin bir ittifakı olan Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası tarafından düzenlendi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması ve özgür ve adil seçimler yapılması için çağrılar yapıldı. Ayrıca artan işsizliğe ve ekonomik eşitsizliğe de tepki gösterildi. 19 Ekim'de tutuklananlar arasında Azerbaycan Halk Cephesi Partisi lideri Ali Karimli de vardı. 20 Ekim'de birkaç düzine kadın, aile içi şiddeti protesto etti.

<span class="mw-page-title-main">Sakine Ahundzade</span>

Sakine Mirza Heybet kızı Ahundzade Azeri oyun yazarıdır. Azerbaycan edebiyatının bilinen ilk kadın oyun ve drama yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamide Cavanşir</span> Azerbaycanlı hayırsever ve kadın hakları aktivisti

Hamide Cavanşir, Azeri hayırsever ve kadın hakları aktivistiydi. İkinci evliliği, yazar ve gazeteci olan Celil Memmedkuluzade ile oldu.

Azerbaycan'daki Ermeniler, Azerbaycan devletinde ve onun selefi Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde çok sayıda yaşamış Ermenilerdir. İstatistiklere göre, 1988'de Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın patlak vermesinden önce Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde yaklaşık 500.000 Ermeni yaşıyordu. Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının bir sonucu olan Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'na giden olaylarda Ermenistan Azerileri gibi Ermeni-Azerbaycanlıların çoğu da cumhuriyetten kaçmak zorunda kaldı. Sumgayıt, Gence ve Bakü'de Ermeni nüfusuna yönelik vahşetlerin yaşandığı bildirildi. Bugün Azerbaycan'daki Ermenilerin büyük çoğunluğu, 1991 yılında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti adı altında tek taraflı bağımsızlık eylemini ilan eden dağlık Karabağ bölgesi tarafından kontrol edilen topraklarda yaşamaktadır. Ermenistan dahil herhangi bir ülke tarafından tanınmaktadır.

Feride Hayat İran Azerbaycanlıları'ndan olan Britanyalı antropolog ve yazar. O, Londra Üniversitesi, SOAS ve Bişkek'deki Amerika Orta Asya Universitesi'nde çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Abdülkadir Vüsaqi</span>

Mirza Abdülkadir Vüsagi veya Abdülkadir İsmailzade azeri şair, yazar. "Şah İsmail", "Seyfelmülk" opera librettolarının "Yusuf ve Züleyha", "Ali Khan" ve "Prens İsmail" dramalarının yazarıdır. Mikail Müşfik'in babası.

1905 - 1931 yıllarında Azerbaycanlı oyun yazarı Cafer Cabbarlı tarafından yazılan Kafkasya'daki Ermeni-Azerbaycan savaşı sırasında Azerbaycanlı Bahşi ile Ermeni Sona'nın aşk hikâyesini konu alan oyun.