İçeriğe atla

Sevidzem Ernestine Leikeki

Sevidzem Ernestine Leikeki (1985 doğumlu) Kamerunlu bir iklim aktivistidir ve 2021'de "kalıcı değişim yaratan kadınlar" için BBC tarafından, BBC 100 Kadın ödülüne layık görülmüştür. Kamerun'un Kuzey-Batı bölgesinden bir iklim aktivisti ve toplumsal cinsiyet aktivistidir. Aynı zamanda, Kamerun Toplumsal Cinsiyet ve Çevre İzleme Örgütü'nün kurucusudur.[1] 2010 yılında Kamerun'un Kuzey Batısında çocuk kaçakçılığını durdurmak için çalışmıştır.[1] 2021'de, Birleşmiş Milletler Taraflar Konseyi İklim Değişikliği etkinliğine Glasgow,[2] COP26,[3] olarak katıldı. 2019'da[4] ve 2021'de dönüşümsel çözümler için Gender Just Climate Solutions ödülünü kazandı.

İlk yılları ve Kariyeri

Sevidzem Ernestine Leikeki 1985'te doğmuştur ve dört çocuk sahibidir. Topluluğu, yakacak odun sağlayan ancak yoksulluk yaşayan bir orman arazisi ve tarım arazisi bölgesindedir. Çevrenin korunması, kızların ve kadınların güçlendirilmesinde, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışan bir toplumsal cinsiyet aktivistidir. Leikeki, Yaounde II Üniversitesi'nden Ortak hukuk alanında lisans derecesi almıştır.[1]

Leikeki, çevre eğitiminin yanı sıra ekonomik fayda ve fırsatlara yol açan iklim faaliyetlerinde yer alan bir iklim ve toplumsal cinsiyet aktivistidir. Ekonomik fayda ve fırsatlara yol açan iklim faaliyetleri ağaç dikmek, balmumu çıkarmak ve bal şarabı yapmak hakkındadır. Ayrıca, balmumundan deterjanlar ve losyonları da içerir. Leikeki, "Bal eşittir gelir, eşittir iş, eşittir cinsiyet eşitliği, eşittir koruma." diyor. Leikeki, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kız çocuklarını ve kadınları güçlendirmeye çalışıyor.[5][6][7]

Onun kuruluşu, 2020 yılına kadar iklimi hafifletmek ve çevre eğitimi sağlamak için 86.000 ağaç dikmişti. Projesi, kadınların ve kız çocuklarının sosyo-ekonomik ve çevresel haklarını savunmayı ve kadınların sesini yükseltmeyi amaçlıyor.[2] Kamerun Cinsiyet ve Çevre İzleme Örgütü 13 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (CAMGEW) de kadınların aile içi şiddetten kaçmasına yardımcı oluyor ve 800 kadına yardım ediyor.[4]

Medya

Leikeki, 2010 yılında "Doğa ile uyum içinde yaşayan bir 'orman nesli'" konulu bir TED konuşması yaptı.[8] Küresel Manzaralar Forumu'nda[9] konuşmacıydı. Çevre ve iklim değişikliği çalışmaları nedeniyle medyada yer aldı.[10][11]

Ödüller ve ödüller

  • 2021 – BBC 100 Kadın.[11]
  • 2021 – Gender Just Climate Solutions kazananı.[2]
  • 2019 – Gender Just Climate Solutions kazananı.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Sevidzem Ernestine Leikeki is Women Empowerment and Environment Officer of Cameroon Gender and Environment, a non profit devoted to caring for nature while promoting the rights of women". World Pulse (İngilizce). 16 Aralık 2019. 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  2. ^ a b c "Gender Just Climate Solutions Scale Fund: 2021 Pilot Winners". WEDO (İngilizce). 9 Kasım 2021. 9 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  3. ^ "CAMGEW". 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b c "Congratulations! Here are the 2019 Gender Just Climate Solutions award winners". WECF (İngilizce). 10 Aralık 2019. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  5. ^ "Ernestine Leikeki Sevidzem: A "forest generation" living in harmony with nature". ted2srt.org (İngilizce). 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  6. ^ "Empower Women - Profile". EmpowerWomen (İngilizce). 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  7. ^ "COP poster winner" (PDF). 8 Kasım 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  8. ^ "Ernestine Leikeki Sevidzem | Speaker | TED". www.ted.com (İngilizce). 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "Sevidzem Ernestine Leikeki". Global Landscapes Forum Events (İngilizce). 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  10. ^ "Color for Conscience!". San Francisco, CA Patch (İngilizce). 16 Nisan 2020. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  11. ^ a b "BBC 100 Women 2021: Who is on the list this year?". BBC News (İngilizce). 7 Aralık 2021. 8 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir. Tarihte bu adlandırmaya uygun görüşleri (maskülizmi) ilk kez ortaya koyan kişi sosyalist bir teorisyen olan Ernest Belfort Bax idi. Bununla birlikte zaman içinde maskülist çevrelere muhafazakâr kesimler de dahil olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsiyet</span>

Cinsiyet, erillik ve dişilik arasında farklılık gösteren özellikler aralığı veya bağlama göre, bu özellikler biyolojik cinsiyeti ve cinsiyete dayalı toplumsal yapıları kapsayabilir.

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği</span> Vikipedi topluluğunun büyük kısmının erkek olmasıyla sistematik ön yargıya neden olan durum

Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği, Vikipedi topluluğuna mensup kişilerin %84 veya %91'inin erkek olması sonucunda ortaya çıkan ve sistematik önyargıya neden olan bir durumdur. Cinsiyet dengesizliği, Vikipedi'ye yönelik eleştirilerin en önemlilerinden biridir. Bu yüzden, Vikipedi topluluğundaki cinsiyet uçurumunu azaltmak için çeşitli girişimler ortaya çıktı. Vikipedi'nin kurucularından Jimmy Wales, Ağustos 2014'te BBC'ye verdiği bir röportajda, Wikimedia Vakfı'nın Vikipedi'deki cinsiyet dengesizliğini azaltmayı hedeflediğinden bahsetti. Wales, vakfın daha fazla sosyalleşmeye ve daha fazla yazılım değişimine açık olduğundan da bahsetti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de iklim değişikliği</span>

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

Cinsiyet kimliği, kişinin kendi cinsiyetine ilişkin kişisel duygusudur. Cinsiyet kimliği, bir kişinin atanmış cinsiyetiyle ilişkili olabilir veya ondan farklı olabilir. Çoğu bireyde, cinsiyetin çeşitli biyolojik belirleyicileri, bireyin cinsiyet kimliğiyle uyumludur ve tutarlıdır. Cinsiyet ifadesi tipik olarak bir kişinin cinsiyet kimliğini yansıtır, ancak bu her zaman böyle değildir. Bir kişi, belirli bir toplumsal cinsiyet rolüyle tutarlı davranışlar, tutumlar ve görünümler ifade etse de, bu tür ifadeler mutlaka cinsiyet kimliklerini yansıtmayabilir. Cinsiyet kimliği terimi, 1964 yılında psikiyatri profesörü Robert J. Stoller tarafından icat edildi ve psikolog John Money tarafından popüler hale getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet</span> kadınlık ve erkeklik arasındaki ayırt edici fiziksel, zihinsel ve davranışsal özellikler

Toplumsal cinsiyet, kadınlık ve erkeklik ile ilgili ve bunlar arasında ayrım yapan özellikler dizisidir. Bağlama bağlı olarak bu, cinsiyete dayalı sosyal yapıları ve cinsiyet kimliğini içerebilir. Çoğu kültür, cinsiyetin iki kategoriye ayrıldığı ve insanların birinin veya diğerinin parçası olarak kabul edildiği bir cinsiyet ikiliği kullanır; bu grupların dışında olanlar ikili olmayan şemsiye terim kapsamına girebilir. Güney Asya'daki hicralar gibi bazı toplumların "erkek" ve "kadın" dışında belirli cinsiyetleri vardır; bunlara genellikle üçüncü cinsiyetler denir.). Çoğu akademisyen, cinsiyetin sosyal organizasyon için merkezi bir özellik olduğu konusunda hemfikirdir.

<span class="mw-page-title-main">HeForShe</span> Cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşması için dayanışma hareketi

HeForShe, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi tarafından 2014'te, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygın hâle getirilmesi için başlatılan dayanışma hareketidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sosyo-ekonomik ve politik bir sorun olarak tanımlanması düşüncesine dayanmaktadır. Amacı, erkeklerin ve erkek çocuklarının toplumlarda yaygın durumdaki eşitsizliğin nedeni ve egemen kültürünün etkisinin farkına vararak eşitliğe dahil edilmesidir. Hareketin logosunda kadın ve erkek sembolleri yan yanadır ve bu kadın ve erkek birliğini temsil eder. Dayanışma Eylül 2020 itibarıyla 3,3 milyon taahhüte ulaştı.

Cinsiyet tarafsızlığı, politikaların, dilin ve diğer sosyal kurumların rolleri insanların cinsiyetine göre ayırt etmekten kaçınması gerektiği fikridir. Bu, bir cinsiyetin diğerinden daha uygun olduğu sosyal roller olduğu izleniminden kaynaklanan ayrımcılığı önlemek içindir. Tarih boyunca cinsiyet eşitliğindeki eşitsizlik, pazarlama, oyuncak, eğitim ve ebeveynlik teknikleri dahil olmak üzere toplumun birçok yönü üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur. Son yıllarda toplumsal cinsiyet tarafsızlığını artırmak için kapsayıcı dili kullanmaya ve eşitliği savunmaya toplumsal bir vurgu yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muxe</span> Zapotec cinsiyet kimliği, genellikle transseksüel, üçüncü cinsiyet veya ikili olmayan olarak kabul edilir

Muxe, Güney Meksika'nın Oaxaca eyaletinde yaşayan yerel halk Zapoteklerin arasında, doğumda erkek atanıp feminen bir cinsiyet ifadesi olan bireylerdir. Üçüncü cinsiyet olarak görülebilir. Muxelar, kadınla ilişkilendirilen davranışsal özellikler ve giyim tarzına sahip olabilir.

Postgenderizm ya da Post Cinsiyetçilik, toplumsal cinsiyetin kültürel, psikolojik ve sosyal olarak aşınmasından doğan

Eşit işe eşit ücret, aynı iş yerindeki kişilere eşit ücret verilen işçi hakları kavramıdır. Çoğunlukla cinsiyete dayalı ücret farkı ile ilgili olarak cinsel ayrımcılık bağlamında kullanılır. Eşit ücret, temel ücret, aylık dışı ödemeler, ikramiyeler ve ödenekler dahil olmak üzere tüm ödeme ve yardımlarla ilgilidir. Bazı ülkeler, eşit ücret konusunda diğerlerinden daha hızlı hareket etti.

Feminist teoride, heteroataerkillik veya cisheteroataerkillik, cis erkeklerin ve heteroseksüellerin, cis dişilerin ve diğer cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin üzerinde yetkiye sahip olduğu sosyopolitik bir sistemdir. Bu terim, kadınlara yönelik ayrımcılıkla LGBTQ bireylere yönelik ayrımcılığın aynı cinsiyetçi sosyal ilkeden kaynaklandığını vurgular.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet kalıp yargısı</span>

Toplumsal cinsiyet kalıp yargısı, farklı cinsiyetlere mensup bireylerin özellikleri ve davranışlarının neler olduğu ve toplumda bu cinsiyetler için uygun veya arzu edilir olarak kabul edilen tutum ve davranışların neler olduğu hakkında o cinsiyetin tüm bireylerine genelleştirilen fikirlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Eşit Bakım Emeği Günü</span>

Eşit Bakım Emeği Günü (Equal Care Day), bakım emeğinin takdir eksikliğine ve haksız dağılımına dikkat çeken bir eylem günüdür ve 29 Şubat’ta kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da kadın</span>

Kazakistan'daki kadınlar, Kazakistan'da yaşayan veya Kazakistanlı kadınlardır. Toplumdaki konumları, yerel gelenekler ve görenekleri, onlarca yıllık Sovyet rejimi, bağımsızlık sonrası hızlı sosyal ve ekonomik değişiklikler ve istikrarsızlık ve yeni ortaya çıkan Batı değerleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenmiştir ve etkilenmektedir.

Batı feminizmi, toplumsal hayata eşit erişimin yanı sıra cinsiyet eşitliği haklarını savunan kadınları özgürleştirme hareketidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin dengelenmesi, kadınların ötekileştirilmesin önüne geçilmesi ve kadınların toplumsal hayatın içindeki haklara erişiminin eşitliğini savunur. Doğu'da Batı feminizmi genellikle burjuva davranışların öne çıkması nedeniyle reddedilir.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet eşitliği</span> tüm cinsiyetlerin haklara, kaynaklara, fırsatlara ve korumalara eşit erişimi

Toplumsal cinsiyet eşitliği, erkek ve kadının kamusal ve özel yaşamın tüm alanlarına eşit ve yetkinleştirilmiş şekilde katılımını ifade eden bir insan hakları kavramıdır.