İçeriğe atla

Sevgililer Günü

Aşkın simgesi "kalp"

Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel gündür. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamı için ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" (İngilizce: St. Valentine's Day) olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.[1]

Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır.

Tarihçe

Şubat ayı bereket festivalleri

1712 yılına ait İsveç almanağında 14 Şubat Valentine olarak belirtilmiş.

Şubat ayı ortasının aşk ile ilişkisi antik çağlara dayanmaktadır. Antik Yunan takvimlerinde, ocak ayı ortası ile şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı.

Antik Roma'da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus'un onuruna, Lupercalia Günü olarak kutlanmaktaydı. Bu günde, Lupercus'un din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus'u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlardı. Genç kızlar gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlardı. İnanışa göre bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşacaktı.

Lupercalia Bayramı'nın arifesi olan 14 Şubat'ta genç erkeklerin genç kızların isimleri yazlı kura çekerek bayram boyunca çift olma alışkanlığı vardı. 469'da Papa bu gayriHristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak artık kuralarda kızların değil, azizlerin isimlerini yazılıydı.

Valentine

Sevgililer Günü kartı
Sevgililer Günü kartı

1908 tarihli Katolik Ansiklopedisi'ndeki eski şehitler listesinde, 14 Şubat gününe kayıtlı, inancı yüzünden öldürülmüş üç tane Aziz Valentine geçmektedir:

Romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı tarihi dokümanlarda hiç geçmemektedir ve kimi tarihçilere göre sadece bir efsanedir. Valentine'nin onuruna kutlama günü, 14 Şubat 496 tarihinde Papa Gelasius tarafından ilan edilmiştir.

1969 yılında kilise, takviminden Aziz Valentine Günü'nü çıkarmıştır.

Orta Çağ

Romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı ilk olarak 14. yüzyıla ait kaynaklarda görülmektedir. 1381 tarihli Parlement of Foules adlı kitaba göre, Fransa'da ve İngiltere'da 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak bilinmekteydi. Günün bu özelliğinden dolayı sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar vermekteydi ve bu notlarda birbirlerine Valentine diye hitap etmekteydiler.

Hristiyan olduğu için öldürülmüş Din Adamı Valentine ile romantik aşk arasındaki ilişkiyi anlatan efsanelerin 14. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu efsanelerde geçen başlıcaları şöyledir:

  • Valentine, öldürüleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine "Valentine'ninden" imzalı bir aşk notu vermişti.
  • Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olduğu dönemlerde gizlice evlenmelerine yardım etmişti.

Günümüzde Sevgililer Günü

14 Şubat, 1800 yıllarda Amerikalı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış; Sevgililer Günü, tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem hâline gelmiştir.

Sevgililer Günü âdetleri

Sevgililer Günü çikolataları
Sevgililer Günü için kalp simgeleriyle süslenen bir ağaç

Sevgililer Günü'ndeki en yaygın uygulama, eşe ya da sevgiliye verilen karttır. Bu kartlara sevgi mesajları, aşk şiirleri vs. yazılır.

Özellikle Batı medeniyetlerinde sevgilisi olmayanlar, hoşlandıkları kişilere kart gönderir. Alıcı kişi, içinde genellikle "Sevgilim olur musun?"[2] yazan bu imzasız kartın kimden geldiğini bulmaya çalışır.

Sevgililer Günü'nde hemen herkes sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler verir. Bu hediyelerin başında çiçekler ve çikolata gelir.

Sevgililer Günü'nü çiftler genellikle baş başa geçirirler. Baş başa gidilen romantik bir yemek ya da evde hazırlanan romantik bir sofra en yaygın kutlamalardandır.

Çiftler, Sevgililer Günü'nün gecesinin de özel olması için çaba gösterirler. Kimi çiftler, bu güne has, cinselliği ön plana çıkarıcı kıyafetler ve iç çamaşırları alırlar. En çok tercih edilen renk, tutkuyu sembolize eden kırmızıdır.

Bunların yanı sıra, Sevgililer Günü çok sayıda evlenme teklifinin de edildiği bir gündür.

Dünyada Sevgililer Günü

Suudi Arabistan'da resmî olarak da Sevgililer Günü kutlamasında kullanılan ürünlerin satışı yasaktır.[3] Özbekistan, Türkmenistan, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan; Sevgililer gününü kutlamayan ülkelerdir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Oxford Dictionary of English 2e, 2003, Oxford University Press, Valentine maddesi
  2. ^ İngilizce: be my valentine
  3. ^ "Saudi Arabia bans all things red ahead of Valentine's Day". CNN. 12 Şubat 2008. 12 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 
  4. ^ Countries That Do Not Celebrate Valentine’s Day 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Map Universal

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurban Bayramı</span> Ay takvimine göre Zilhicce ayının onunda başlayıp dört gün süren ve kurban kesilen dinî bayram

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine 'Eyyâm-ı nahr' ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

<span class="mw-page-title-main">Noel</span> çoğunlukla 25 Aralıkta İsanın doğumunun kutlandığı bayram

Noel, her yıl çoğunlukla 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş, Milat Yortusu olarak da bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel; Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik bir figür olan Noel Baba temel bir rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Valentine</span> Roma Azizi

Valentine ya da Valentinus, Hristiyan inanışına göre Roma azizlerinden biridir. 269 yılı civarında öldürüldüğü sanılmaktadır. Aşıkların Azizi olarak da bilinir. Valentine, her yıl 14 Şubat günü anılır. Zamanla bu gün, Sevgililer Günü'ne dönüşmüştür.

<i>Doktorlar</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Doktorlar, yapımını Medyapım'ın üstlendiği, başrollerini Kutsi, Yasemin Özilhan, Leyla Göksun, Bekir Aksoy, Melike Güner ve Yeşim Ceren Bozoğlu'nun paylaştığı, 2006-2011 yılları arasında Show TV'de yayımlanan medikal ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 28 Aralık 2006 tarihinde Show TV'de yayımlanmaya başladı. ABD yapımı Grey's Anatomy dizisinden uyarlananan dizide doktorların yaşantıları ve aşkları konu edilmektedir. 30 Mart 2009 tarihinde yayımlanan 87. bölümde final yapmıştır. Dizi, tekrarlarına olan ilgiden dolayı 3 Aralık 2010 tarihinde Show TV'de yeniden yayımlanmaya başlamıştır. Bu kez başrolde Yasemin Özilhan yerine Leyla Göksun yer almıştır. Dizi, düşük izlenme oranlarından dolayı 14 Şubat 2011 tarihinde yayımlanan 97. bölümü ile ikinci kez final yaparak ekranlara veda etmiştir. Toplam 4 sezondan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Bedrettin Uşaklı</span> Türk şair, bürokrat ve siyasetçi

Ömer Bedrettin Uşaklı, Türk şair, bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">1 Nisan Şaka Günü</span> Şaka yapılarak kutlanan yıllık kutlama

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.

<i>Aşkın İki Yüzü</i>

Aşkın İki Yüzü, Barbra Streisand'ın hem yönettiği, hem oynadığı, hem de yapımcılığını üstlendiği 1996 yapımı bir romantik komedidir. Başrollerini Streisand'la birlikte Jeff Bridges ve Lauren Bacall paylaşmaktadır.

<i>Sevgililer Günü</i> (film) 2010 yapımı Amerikan romantik komedi filmi

Valentine's Day 2010 yılında vizyona giren, Garry Marshall'ın yönettiği Amerikan romantik-komedi türü filmidir. Film büyük bir oyuncu kadrosuna sahiptir. Film, Los Angeles'ta, Sevgililer Günü'nde on farklı hikâyenin birbirleriyle kesişmesi anlatılıyor. Hikâye, Abby Kohn ve Mark Silverstein tarafından yazıldı.

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mardi Gras</span>

Mardi Gras, Hristiyanlıktaki Büyük Perhiz'in (Lent) arifesi olan salı gününde gerçekleştirilen bir karnaval.

<span class="mw-page-title-main">Roma festivalleri</span> Vikimedya liste maddesi

Roma festivalleri ya da Latince söylenişiyle feriae, Roma İmparatorluğu'nda yılın belli zamanlarında farklı tanrısal varlıklar için kutlanılan bayram ya da festival günleridir. Bu festivallerin en önemlileri Saturnalia(günümüzde Noel) ve Consualia, Lupercalia ve Bona Dea kutlamalarıdır.

<i>Her Şey Aşktan</i> (film) 2015 yapımı Türk romantik komedi filmi

Her Şey Aşktan, yönetmenliğini Andaç Haznedaroğlu, senaristliğini ise Andaç Haznedaroğlu ve Ayşe Balıbey'in yaptığı, başrollerini Hande Doğandemir ile Şükrü Özyıldız'ın paylaştığı, 2015 Avşar Film yapımı, romantik komedi türünde bir Türk filmi. Filmin galası 26 Ocak 2016 tarihinde oyuncuların katılımıyla yapılırken, Türkiye'deki sinema salonlarında 29 Ocak 2016 tarihinde vizyona girdi.

<span class="mw-page-title-main">Saturnalia</span>

Satürnalia Bayramı, Satürnalia Festivali veya Satürnalia, Roma paganizminde Satürn onuruna kutlanan bir bayramdır.

Kara Gün, her yıl 14 Nisan’da kutlanan resmi olmayan bir tatildir. Güney Kore’de çoğunlukla yalnızlar tarafından kutlanır. Bu gün Sevgililer Günü ve Beyaz Gün ile ayın 14’üncü gününde tatil olarak ilişkilidir. Bu günde, önceki iki günde hediye almamış insanlar bir araya gelir ve jajangmyeon yerler. Bu gün özellikle bekar insanlar içindir.

<i>Varka ile Gülşah</i> aşk hikâyesi

Varka ile Gülşah ya da Varaka ile Gülşah, hem Türk hem Fars edebiyatında yer alan bir aşk hikâyesidir. Bilinen ilk hikâyesi, Gazneli Mahmud adına Ayyûki tarafından Farsça olarak mesnevi şeklinde yazılmıştır. Muhammed döneminin Arabistan'ında geçen hikâyede beşeri bir aşk ele alınmaktadır. Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nde bulunan 71 minyatürlü Farsça bir el yazması mevcuttur ve nakkaşı 58b yaprağında adı yazılı olan Abdülmümin El Hoyi'dir. 13. yy. başlarında Konya'da yapılan minyatürler Anadolu Selçuklu sanatına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mezopotamya dini</span> din

Antik Mezopotamya dini, Antik Mezopotamya medeniyetlerinin, özellikle yaklaşık MÖ 3500 ve 400 yılları arasında Sümer, Akad, Asur ve Babil medeniyetlerinin dinî inançlarına ve uygulamalarına atıfta bulunur. Antik Mezopotamya dininin temelleri Erken Sümer Hanedanları tarafından atılmış, daha sonra oluşan uygarlıklar ve bölgeye yerleşen kavimler bu dinî yapıyı benimsemiştirler. Her ne kadar bölgenin bölümleri arasında farklılık gözlense de temel dinî figürler, destanlar ve inanışlar aynı kalmıştır. Politeistik bir din olan Mezopotamya dininin tanrı ve tanrıçaları zaman içinde isim değiştirse de özellikleri genelde aynı kalmıştır fakat dinler tinsel olarak nitelik kazanmıştır.

<i>Ağır Romantik</i> 2020 yapımı Türk filmi

Ağır Romantik, Deniz Denizciler'in yazdığı ve yönettiği, 2020 çıkışlı, romantik komedi tarzında Türk sinema filmidir.

İslamî din polisi, genellikle İslam ülkelerinde bulunan ve şeriat yorumuna dayalı olarak ulusal veya bölgesel makamlar adına dini emirleri ve genel ahlakı uygulayan resmi İslamî yardımcı polis teşkilatlarıdır. Modern İslami dini polis güçleri ilk olarak 1970'lerin sonlarında İran Devrimi ve devrimin getirdiği İslami canlanmanın ortasında kuruldu; önceden, çoğu İslam ülkesinde genel ahlakın idaresi sosyo-dinsel bir mesele olarak görülüyordu ve medeni kanunların uygulanmasıyla veya daha gayri resmi yollarla uygulanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Azize Lucia Günü</span>

Azize Lucia Günü, 13 Aralık gününde kutlanan bir Hristiyan bayram günü.

<i>Hayalet Sevgililerim</i> (film, 2009) Mark Waters tarafından yönetilen 2009 yapımı bir Amerikan romantik komedi filmidir

Hayalet Sevgililerim, Mark Waters tarafından yönetilen 2009 yapımı bir Amerikan romantik komedi filmidir. Senaryo Jon Lucas ve Scott Moore tarafından, Charles Dickens'ın 1843 romanı A Christmas Carol'a dayanmaktadır. Çekimler 19 Şubat 2008'den Temmuz 2008'e kadar Rhode Island'da çekildi. Oyuncu kadrosunda Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Lacey Chabert, Emma Stone ve Michael Douglas rol alıyor. Film 1 Mayıs 2009'da gösterime girdi. Hayalet Sevgililerim, A Christmas Caroldaki tanıdık Christmas ve Christmas Eve yerine bir düğün günü ve bir gün öncesini içeriyor. Üç hayalet orijinal betimlemelerle benzer görünümleri paylaşır ve film kitaptaki geleneksel olay örgüsünü paylaşır.