İçeriğe atla

Sevgi Erenerol

Sevgi Erenerol (d. 15 Kasım 1953), Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin 1991'den bu yana basın sözcüsü. Sevgi Erenerol, Fethullahçı terör örgütünün Ergenekon kumpas davalarında yargılanmış, üst düzey 5 yöneticisi arasında gösterilerek tutuklanmış, daha sonra tahliye edilmiştir.[1]

Yaşamı

Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin kurucusu Zeki Erenerol'un (Papa I. Eftim) torunudur. 1953 yılında İstanbul'da doğan Sevgi Erenerol, ilkokulu Özel Aydın, orta okulu Işık Lisesi ve Papyon lisesi, üniversiteyi ise Paris'te okudu. Okuldan sonra bir dönem Fransa'da ticaret yaptı ve daha sonra 1991 yılında Türkiye'ye gelerek Türk Ortodoks Patrikhanesinde basın sözcülüğüne başladı. Erenerol, Ayasofya Derneği, Büyük Güç Birliği ve Noel Baba Konseyine üyedir. Ergenekon davası kapsamında 22 Ocak 2008 günü İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra 26 Ocak 2008 tarihinde tutuklandı. Ergenekon'un üst düzey 5 yöneticisi arasında gösterilen Erenerol'un 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 392 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmıştır.

Sevgi Erenerol, Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, 12 Mart 2014 tarihinde tahliye olmuştur.[1]

Tutuklanmasıyla ilgili delillerin çoğu kuşku ve tartışmalara konu olan Sevgi Erenerol, tahliyesinin ardından Patrikhane'deki görevine geri dönmüştür.

Türk Ortodoks Patrikhanesi

Sevgi Erenerol'un basın sözcülüğünü yaptığı patrikhane 1922 yılında Eftim Erenerol tarafından kuruldu. 1965'te ölen Eftim Erenerol'un yerine oğlu Turgut Erenerol 2. Eftim olarak geçti. Turgut Erenerol'un ölümünden sonra da Selçuk Erenerol üçüncü Türk Ortodoks Patriği seçildi. 2002’de bu göreve Selçuk Erenerol'un oğlu Paşa Erenerol getirildi. Sevgi Erenerol, amcası Turgut Erenerol'un 1991’de ölümü üzerine patrikhanenin basın ve halkla ilişkiler sorumluluğuna getirildi. Patrikhane, kiliseyi kuran Eftim ailesinin ilahiyat eğitiminin olmaması iddiası ve Kutsal Sinod tarafından seçilmesi gereken patriğin kendileri tarafından seçilmesi iddiasıyla birlikte Ortodoks Geleneğin bir parçası olmasına karşın, yapılmasında hiçbir zorunluluğu bulunmayan Patriklerin evlenmeleri nedeniyle, diğer kiliseler tarafından tanınmadı. Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesine şu ana kadar bilinen tek desteği Türkiye Cumhuriyeti devleti verdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Sevgi Erenerol tahliye oldu (Sevgi Erenerol kimdir?)". Türkiye Gazetesi. 12 Mart 2014. 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karamanlılar</span> Türk kökenli veya bir kısmı Rum kökenli olduğu düşünülen Türk-Rum mübadelesiyle Yunanistana giden Ortodoks halk

Karamanlılar, Türkiye'de yaşamış, günümüzde başta Yunanistan olmak üzere farklı ülkelere göç etmiş Ortodoks bir Türk veya Rum halkıdır. Karamanlılar, Kapadokya Rumları ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fener Rum Erkek Lisesi</span> Rum Ortodoks Okulu

Fener Rum Erkek Lisesi İstanbul, Fener’de yer almaktadır. Rumlar ve Yunanlar arasında Milletin Büyük Okulu olarak anılır. 1454 yılında kurulan lise, İstanbul'da faaliyet gösteren üç Rum eğitim kurumundan biridir. Faaliyet halindeki diğer liseler, Zapyon ve Zoğrafyon liseleridir.

Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde Müslüman olmayanları tanımlamak için kullanılan terimdir. İslam esasıyla yönetilen devletlerin idaresi altında yaşayan ve İslam'dan başka bir inanca sahip kişi ve topluluklar ayrıca zimmî olarak sınıflanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ermeni Patrikhanesi</span>

İstanbul Ermeni Patrikhanesi, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermenilerin ruhani ve dünyevi işlerini yönetmek üzere 1461'de Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulmuş olan teşekküldür. Günümüzde Apostolik Kilisesi'ne (Gregoryen) mensup Türkiye Ermenilerinin dini önderliğini yapmaktadır. 1915 Ermeni Kırımı'ndan beri cemaatleri küçülmüştür. Patrikhane merkezi İstanbul'un (Kumkapı) semtinde bulunan Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Rum Ortodoks Ruhban Okulu</span> Heybeliadada bulunan ruhban okulu

Heybeliada Ruhban Okulu, ya da verdiği teoloji eğitiminin türü nedeniyle Rum Ortodoks Ruhban Okulu olarak bilinen, Türkiye'de kısaca Ruhban Okulu şeklinde de adlandırılan, Heybeliada'da bulunan özel yüksekokuldur. Adanın kuzeybatısında Ümit Tepesi nde bulunan okul, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okuldur. 1844 yılında din adamı yetiştirmek için faaliyete geçen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşır Daha sonra bulunduğu ada ile özdeşleşerek Heybeliada Ruhban Okulu olarak anılmaya başlar. 1971 yılındaki Türkiye'deki tüm özel yüksekokulların devlet denetimine girmesi ile ilgili karar neticesinde, bu değişikliğe razı olmayan Fener Rum Patrikhanesinin karşı tutumu nedeniyle okulda teoloji eğitimi kaldırılır, okul yalnız lise düzeyinde eğitim vermeye devam eder. 1971-1972 eğitim döneminde "Heybeliada Özel Rum Lisesi" adını taşıyan okul, sonraki yıl patrikhane tarafından tamamıyla kapatılmıştır.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ortodoks Patrikhanesi</span>

Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi, Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından tanınmayan bir Türk Kilisesidir.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

<span class="mw-page-title-main">I. Eftim</span> Tanınmayan Türk Ortodoks Patrikhanesi Patriği

I. Eftim ya da kamuoyunca bilinen adıyla Papa Eftim, Karamanlı Türk papaz ve Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin kurucusu.

Papa IV. Eftim, Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin dördüncü patriğidir ve hala patrik unvanına sahiptir. Bir Hristiyan mezhebi olan Türk Ortodoks Kilisesi ve IV. Eftim diğer Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır.

Papa II. Eftim veya doğum adıyla Turgut Erenerol, 1962-1991 yılları arasında Türk Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu olarak görev yapan Türk Ortodoks din adamı ve hekim. Tanınmayan bir Ortodoks Hristiyan mezhebi olan Otosefal Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin kurucusu Papa I. Eftim'in büyük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">III. Eftim</span>

Papa III. Eftim veya doğum adıyla Selçuk Erenerol, 1991-2002 yılları arasında Türk Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu olarak görev yapan Türk Ortodoks din adamı. Tanınmayan bir Ortodoks Hristiyan mezhebi olan Otosefal Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin kurucusu Papa I. Eftim'in küçük oğluydu.

Rus Ortodoksluğu, Doğu Ortodoks Hristiyanlığının daha büyük cemaati içinde yer alan ve ayinleri geleneksel olarak Kilise Slavcası dilinde yapılan veya yapılmış olan çeşitli Kiliselerin bütünüdür.