İçeriğe atla

Sevda Çiçeği


Sevda Çiçeği, Fikret Kızılok'un 1983 tarihli Zaman Zaman başlıklı albümünde yer alan, bestesi ve sözleri kendisine ait bir şarkıdır. 2004 yılında Mor ve Ötesi, Dünya Yalan Söylüyor başlıklı albümünde şarkıyı yeniden yorumlamış ve klip çekmişlerdir.

Sözleri

Sessiz sedasız, açardın gecelerde

Kimse bilemez, göremez kuytularda

Sonsuz ve dipsiz sevdalarda, duygularda

Sakin, kimsesiz ve sahipsiz uykularımda

Şimdi artık, seni koklar yalnızlığım

Seni arar, seni sorar sevda çiçeğim

İntihâl tartışması

Sevda Çiçeği'nin Orhan Gencebay’ın 1971 tarihli Tanrıya Feryat başlıklı şarkısı ile benzerliği hakkında çeşitli iddialar mevcuttur.

Fikret Kızılok, Cem Karaca'nın bir televizyon programında iddialara ilişkin olarak görüşünü sorduğunda eserin kendi bestesi olmadığını kabul etmiş, fakat bestenin Orhan Gencebay'a ait olmadığını da söylemiştir.[1] Kızılok, Cem Karaca'ya şunları söylemiştir:

"Bu, nikriz makamında Rauf Yekta'nın 133'üncü sayfasında bulunan sofyan ritimde bir parçadır. O zamanlar, biliyorsun arabeskçilerle falan bir mücadelemiz vardı ya, Orhan Bey de diyordu kî, bana bir tane benzerini bulun, ben bu işi bırakırım, diyordu. Yapmadığını da biliyorum. Ama o zaman başka şeyler tahmin ediyorduk, nasıl oluyor da yapılıyor bu iler falan diye... Ama Rauf Yekta'nın nikriz makamında, sofyan ritimdeki eserini bulunca hemen araştırmaya geçtik ve bunun ilk yazılan, ilk notalarını bile bulduk. Sonra götürdüm bunu Milliyet'te Doğan Şener'e, Akşam'da Ege Yedekçi'ye, Cumhuriyet gazetesine gönderdim. Ben bunu şimdi plağa koyacağım, bu benim bestem değil, aynen bu şekilde. Bakalım, ne oluyor, dedim. Sonra da bekledik. 2 ay sonra sayın Gencebay'dan provokasyon geldi. Tabii kî, kızdı önce. Sonra bir panel yapalım falan dedi; ben de çay bahçesinde yapalım Emirgan'da falan! Böyle şeyler olmaz. Lütfen arabesk arabesk unları bırakın, kendi öz müziğimizi yapmaya çalışın. Bu bir şeydi, aramızda, tabii o zaman ki..."[1]

Her iki sanatçıyı da yakından tanıyan bir isim olan Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık ise bizzat Orhan Gencebay ile konuya ilişkin görüşmesini şu şekilde aktarmıştır:

"Orhan Gencebay bana bunu kendi bürosunda dinletti. Bu neye benziyor, dedi. Bir şeye benziyor, dedim. Gerçekten de benzerlikler var. Ama Fikret Kızılok'un ben bir yerden bir şey almaya ihtiyacı yok diye düşünüyorum, kesinlikle. Biz unu Orhan Gencebay'la çok konuştuk. Hasan n'apayım, yanı bunu teknik bilim kurulunda... Abi sen bilirsin, dedim. Ben şu anda senin kaydını da dinliyorum, çok eski kaydını; bu kaydı da dinliyorum. Kesinlikle benzerlikler var, dedim. Ben görüşümü belirttim. Ama ben Fikret Kızılok'u da yakından tanıdığım ve bildiğim için, ihtiyacı yok diye düşünüyorum."[1]

Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği MESAM, Sevda Çiçeği şarkısını 2121868.96 eser kayıt numarasıyla besteci Orhan Gencebay, söz yazarı Munir Fikret Kızılok adına kaydederek tescil etmiştir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Sevda Cicegi ve Tanriya Feryat - YouTube". web.archive.org. 22 Haziran 2023. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  2. ^ "MESAM Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği". mesam.org.tr. 24 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sertab Erener</span> Türk ses sanatçısı

Sertab Erener, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ersoy</span> Türk ses sanatçısı

Bülent Ersoy, Türk sanat müziği şarkıcısı. Sanatçı "Diva" lâkabıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kızılok</span> Türk müzisyen

Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Funda Arar</span> Türk ses sanatçısı

Funda Arar, Türk pop müzik şarkıcısı. Bugüne kadar bir Altın Kelebek Ödülü ve bir Türkiye Video Müzik Ödülü dâhil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Saniye Gülden Göktürk ya da bilinen adıyla Gülden Karaböcek, Türk şarkıcıdır.

mor ve ötesi Türk müzik grubu

mor ve ötesi, Ocak 1995'te Harun Tekin, Alper Tekin (bas), Derin Esmer ve Kerem Kabadayı (bateri) tarafından İstanbul'da kurulan Türk alternatif rock müzik grubu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İzel</span> Türk şarkıcı

İzel Çeliköz, Türk şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

Çekirdek Sanat Evi, Fikret Kızılok ve Şeyda Kızılok tarafından 1982'de Bostancı'da, Çatalçeşme'de kurulan sanat evidir. Çeşitli sergilerin açıldığı, Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok, Erkan Oğur, Jak Esim, Cem İkiz, Ezginin Günlüğü, Yeni Türkü gibi birçok solist ve topluluğun dinletiler sunduğu bir sanat evi idi. Buradaki dinletiler kayıt edildikten sonra dinleyicilere kaset olarak verilirdi. 24 Ocak 1989 tarihinde kurulan T.C. Kültür Bakanlığı'na bağlı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün 1986 tarihli Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu uygulamaya başlaması ile birlikte dinletilerin kaydedilip kopyalanması zorlaştı, bu uygulama sonlandırıldı ve Çekirdek Sanat Evi kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Güner</span> Türk müzisyen ve gitarist

Aziz Fuat Güner, Türk müzisyen, gitarist, Türk pop-rock müziğinin en önemli gruplarından MFÖ'nün üyesidir.

<i>Star Akademi</i>

Star Akademi, 2011 yılında Star TV'de yayımlanan yıldız yarışması. 13 hafta sürmesi planlanan ve çekimleri Maltepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yarışmada adaylar şan, müzik, dans, koreografi, saç, makyaj, stil, yabancı dil, spor, medya gibi alanlarındaki profesyonel isimlerden eğitimler aldılar.