İçeriğe atla

Sevap

Sevap, İslam dininde kişinin iyi hareketleri ve farz ve nafile ibadetleri yerine getirmesinden dolayı kazandığı hayra verilen isimdir. Karşıtı günahtır ve kişiler günahı haram olan şeyleri yapmaları, farz olan şeyleri terk etmeleri ve kötü hareketleriyle kazanırlar. Buna göre ahirette sevabı günahından yüksek olanlar ebedi saadete kavuşacak, cennete gönderilecek, günahı sevabından çok olanlarsa azap ile karşılacaklardır. Ehl-i Sünnette genel kanı Mü'min kişinin günahı sevabından çoksa bile, azabının ebedî olmayacağı, günahlarının cezasını bir süre azap çekerek gördükten sonra cennete alınacağı yolundadır.[1] Haricîlikte ise günahkâr kişi dinden çıkmış sayılabilir ve bu sebeple öldüğünde ebedi azap görebilir.[2]

Kaynakça

  1. ^ ŞERHU’l-AKĀİD. M.Ü. İLAHİYAT FAKÜLTESİ VAKFI YAYINLARI. 2008. s. 247.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ MAKÂLÂTÜ’L-İSLÂMİYYÎN. TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI YAYINLARI. 2019. s. 146. 16 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2024.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

Farz ya da “fariza”; Fıkıh bilginleri tarafından oluşturulmuş ve tanımlaması yapılmış olan bir İslâm dinî terimidir. Yine fıkıhçılar tarafından tanımlanan efâl-i mükellefînden sayılır. İslâmî anlayışta Allah'ın sözü sayılan Kur’an’da Müslümanlara yapılmasının açık bir şekilde emredildiği kurallar veya ibadetler olarak kabul edilir. Kur’an’da yapılması açık emir ve gereklilik ifade etmeyen fiiller ise vacip gibi başka kavramlar ile tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman</span> İslam dinine mensup kimse

Müslüman, İslam dinine mensup kişi demektir. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kişilere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

Mübah, İslami terim. Fiil-i mükellef olup, yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzuru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir. Oturmak, yemek, içmek, uyumak gibi... Mübah olan bunun gibi işlerin ne yapılmasında sevap vardır, ne de terkinde günah vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cehennem</span> çoğu dini inanca göre günahların cezasının çekileceği yer

Cehennem, çeşitli inançlarda ölüm sonrası ceza çekilen ateşli bir yer olarak gösterilir. Cehennemde kalma süresi inanca göre değişiklik gösterebilir. Cehennemde günah borcu ödeninceye kadar kalınıp sonra tekrar cennete gidilebilir. Ancak, cehennem bazıları için sonsuza dek ateşte yanmak anlamına gelir. Cehennem görevlilerine İslam inancında zebani adı verilir.

Araf, bazı din ve inançların ahiret kavramlarında yer alan, kötüler ve iyilerin sınıfına sokulamayan, inançlı günahkarların veya günah ve sevapları eşit olanların gideceği geçici arınma yeri, nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan yer, çoğunlukla dağ. Sözcük olarak, Arapça "kum tepesi" anlamındaki "urf"un çoğul halidir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Efâl-i mükellefin, mükellefiyet çağı olarak tanımlanan buluğ'a eren her akıllı Müslümanın yapabileceği fiillerle ilgili dini etiketleme veya sınıflama ifade eden bir terimdir. Etiketler 8'e ayrılır. Bu 8 sınıftan ilk 5'i yapılması; son 3'ü ise yapılmaması istenen eylemlerdir.

Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmış Türk yapımı tarihi ve kurgu türündeki televizyon dizisi. Senaristliğini, 10 Nisan 2012'deki ölümüne dek Meral Okay, sonrasında ise Yılmaz Şahin yazmış, yönetmenliğini ise Taylan Biraderler üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da kadın</span> İslam toplumlarında kadının yeri

Müslüman kadınların deneyimleri farklı toplumlarda ve aynı toplum içinde büyük farklılıklar gösterir. Ortak yönleri ise, hayatlarını değişen derecelerde etkileyen, aralarındaki geniş kültürel, sosyal ve ekonomik farklılıklar arasında köprü kurmaya hizmet edebilecek ortak bir kimlik veren İslam dinine bağlılıklarıdır.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (1. sezon)

'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin ilk sezonu 5 Ocak 2011 tarihinde Türkiye'de yayınlanmaya başladı ve 24 Haziran 2011 tarihinde sona erdi. İlk sezonda, henüz şehzade olan Süleyman'ın, babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine tahta geçmesi ve bu zamanlarda saray haremine cariye olarak getirilen Hürrem Sultan ile birbirlerine aşık olmaları, ardından Hürrem Sultan'ın intikam için başladığı iktidar oyunu konu alınır.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (2. sezon)

Muhteşem Yüzyıl'ın ikinci sezonu, 14 Eylül 2011'de Show TV'de yayımlanmaya başlamış ve 6 Haziran 2012'de bitmiştir. 4 Ocak 2012'den itibaren Star TV'de yayımlanmaya devam etmiştir.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (3. sezon)

Muhteşem Yüzyıl'ın 3. sezonu, 12 Eylül 2012'de Star TV'de başlamış ve 19 Haziran 2013'te sona ermiştir. Dizinin 100. bölümünde başrol oyuncusu Meryem Uzerli tükenmişlik sendromu hastalığına yakalandığı için diziden aniden ayrılmıştır, 3.sezonun son bölümü ve 4.sezon için yerine Vahide Perçin gelmiştir.

Muhteşem Yüzyıl Kösem isimli Türk televizyon dizisinin bölümleri listesi. Dizi, 2 sezondan ve toplam 60 bölümden oluşmaktadır.

<i>Ateşböceği</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Ateşböceği, Mia Yapım imzalı, 29 Haziran 2017 tarihinde Star TV'de yayımlanmaya başlayan, yönetmenliğini Barış Yöş'ün üstlendiği, başrollerini Seçkin Özdemir ve Nilay Deniz'in paylaştığı, aşk ve romantik komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 25 Ekim 2017 tarihinde yayımlanan 17. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<i>Fazilet Hanım ve Kızları</i> Türk televizyon dizisi

Fazilet Hanım ve Kızları, Avşar Film imzalı, ilk bölümü 25 Mart 2017 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Murat Saraçoğlu'nun üstlendiği, senaryosunu Sırma Yanık'ın yazdığı, başrollerini Nazan Kesal, Deniz Baysal Yurtcu, Çağlar Ertuğrul, Mahir Günşiray, Afra Saraçoğlu, İdris Nebi Taşkan ve Alp Navruz’un paylaştığı dram türündeki Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 9 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan 50. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

<i>Kara Ekmek</i> türk televizyon dizisi

Kara Ekmek, Limon Film imzalı, yönetmenliğini Taner Akvardar’ın yaptığı, başrollerinde Özlem Yılmaz, Engin Hepileri, Ushan Çakır, Altan Erkekli, Gülçin Santırcıoğlu, Elifcan Ongurlar ve Anıl İlter‘in yer aldığı dram türündeki Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 37. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Jingoizm, bir ülkenin kendi ulusal çıkarları olarak tanımladığı şeyleri, barışçıl yöntemler yerine tehdit veya fiili güç kullanarak savunmak gibi saldırgan ve proaktif bir dış politika tercih eden milliyetçilik türüdür. Halk dilinde şovenizm, önyargılı birinin kendi ülkesini diğer ülkelerden üstün gören aşırı milliyetçiliktir.

Gish gallop, herhangi bir tartışmada tartışmayı yürüten kişinin argümanların tutarlılığına ve gücüne aldırış etmeksizin, birçok argüman sunarak rakibini retorik olarak alt etme girişimidir. Esas itibarıyla, kişinin argümanlarında nitelikten ziyade niceliğe bakılır. Bu terim 1994 yılında antropolog Eugenie Scott tarafından ortaya atılmıştır. Scott ortaya attığı bu terimin adını yaratılışçı Duane Gish''den esinlenerek koymuştur. Duane Gish evrimin bilimsel gerçekliği karşısında bu tekniği kullanmıştır. Bir kişinin, rakibinin ortaya atılan tüm argümanlara yanıt verememesini sağlamak amacıyla son derece hızlı konuştuğu yayılma adı verilen başka bir münazara yöntemine benzer.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.