Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.
Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.
Şarkıcı veya solist, şarkı söyleyen, şarkı söyleme yeteneği olan veya mesleği şarkı söylemek olan, bir müzik eserine eşlik etmek için sesini kullanan müzisyen. Şarkıcı terimi daha çok belli bir melodiyi söyleyen müzisyenler için kullanılırken vokalist terimi, insana özgü ancak melodik olmayan diğer sesleri de kompozisyon içinde kullanan müzisyenler için dile getirilir. Ağırlıklı olarak türkü seslendiren şarkıcılara türkücü denir.
Azerbaycan ilk katılımı 2008 yılından günümüze 12 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycanlı Ulusal Yayıncısı İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Azerbaycanlı katılımcıyı da belirlemektedir. Azerbaycan, Kafkasya'da yarışmaya katılan son ülkedir.
Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.
Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.
The Billboard Hot 100, Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen single satışların, radyolarda çalınma sıklığının ve müzisyenlerin yaygınlığının esas alındığı bir müzik listesidir. Billboard adlı dergi tarafından her hafta güncellenir. 4 Ağustos 1958'den beri listeleme yapmaktadır. Listenin oluşturulma biçiminin örnekli aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Cuma, Ocak 1 - satış için haftalık takip başlıyor
- Pazartesi, Ocak 4 - airplay için haftalık takip başlıyor
- Perşembe, Ocak 7 - satış için haftalık takip biter
- Pazar, Ocak 10 - airplay için haftalık takip sonu
- Salı, Ocak 12 - Cumartesi tarihiyle yeni liste piyasaya sunulur, 20 Ocak
Habeş Eyaleti, Kızıldeniz kıyısındaki bir Osmanlı Devleti eyaleti. Eyalet, Afrika'daki Massawa, Hergigo, Sevakin ve onların iç bölgelerini kapsamıştır. Ardından Zeila ve batı Somaliland eyalete katılmıştır. Eyalet bugünkü Eritre ve Cibuti'nin tamamıyla Somali ve Etiyopya'nın kuzey bölgelerini kapsıyordu.
Paruyr Rafayeli Ğazaryan, Ermeni şairdir.
Sevakin, Sudan'ın kuzeydoğusunda, Kızıldeniz kıyısında yer alan bir liman şehri. Geçmişte Nübye bölgesinin en önemli limanı iken, 30 kilometre kuzeyde Port Sudan'ın kurulmasıyla önemi ikincil dereceye düşmüştür. 1983'teki nüfusu 18.030 olan şehirde 2009 itibarıyla 43.337 kişi yaşamaktadır. Şehirden her gün Suudi Arabistan'ın Cidde şehrine feribot seferleri düzenlenmektedir.
Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.
Şarkı, insan sesinin müzik aletleri yardımıyla oluşturduğu beste. Genellikle şiirsel ve uyaklı bir yapıya sahip olan şarkı sözleri, dini metin ya da nesir olarak da yazılabilmektedir.
Şarkı yazarı, bir şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan kişi. Popüler bir hit üretme kaygısının artması üzerine birçok kişi şarkıların sözlerini yazıp bestesini de kendi yapmaya başladı. Popüler kültürde şarkıları bir grup üyesi ya da bir personel yazabilir. Bazı şarkı yazarları ise müzik şirketleri tarafından kiralanır.
Ermenistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Sevak Khanagyan, Anna Danielyan ve Viktorya Maloyan'ın yazdığı "Qami" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Sevak Khanagyan seslendirmiştir. Ermeni yayıncı Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն (AMPTV) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden kişiyi Depi Evratesil 2018 yarışması'nda seçmiştir.
"Stones", Zibbz müzik grubu tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak 9 Ocak 2018 tarihinde 6003 Records tarafından yayınlanmıştır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Zibbz ve kanadalı şarkıcı Laurell Barker tarafından yazılmıştır.
"Qami", Sevak Khanagyan tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak 28 Mart 2018 tarihinde AMPTV ve Universal Music Denmark tarafından yayınlanmıştır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden şarkı. Şarkı Ermenice dilinde seslendirilmiş ve Sevak Khanagyan, Anna Danielyan ve Viktorya Maloyan tarafından yazılmıştır.
"Monsters", Saara Aalto tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak Warner Music Finland tarafından 9 Şubat 2018 tarihinde yayınlanmıştır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması için yapılan Finlandiya Ulusal Finali Uuden Musiikin Kilpailu 2018 yarışması'nda yarışan üç şarkıdan biri olan şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb ve Ki Fitzgerald tarafından yazılmıştır.
Ermenistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ermeni Ulusal yayıncı Ermenistan Kamu Televizyonu (ARMTV) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi doğrultusunda "Walking Out" adlı şarkısıyla Srbuk olmuştur.
Sudan-Türkiye ilişkileri, Sudan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana iki ülke arasında önceki tarihsel bağlara sahip olan nispeten yakın bir ilişki yaşamışlardır. Bu tarihsel bağ nedeniyle, Sudan ve Türkiye, diğer Arap devletleriyle karşılaştırıldığında çok az da olsa bir Osmanlı mirasını paylaşmaktadır.
Ermeni edebiyatı, Ermenice olarak üretilmiş sözlü veya yazılı eserleri kapsar.