İçeriğe atla

Seuthopolis

Koordinatlar: 42°37′05″K 25°18′20″D / 42.61806°K 25.30556°D / 42.61806; 25.30556

Seuthopolis (Grekçe: Σευθόπολις), Trakya kralı III. Seuthes tarafından kurulmuş olan[1] helenistik yapılı[2] kent. Odrysian Krallığı'na başkentlik yapmış olan kentin MÖ 323 – MÖ 315 yılları arasında kurulduğu düşünülmektedir.[3] Daha önceki bir yerleşim yerinin üzerine kurulmuş olan Seuthopolis'in kalıntıları Bulgaristan'ın Stara Zagora iline bağlı Kazanlık'ta bulunan Koprinka Barajı'nın dibinde bulunmaktadır. Kent, Trakya'da Yunanlar dışında bir ulus tarafından kurulmuş olan tek kayda değer yapı[4] olmasına karşın Antik Yunan planına göre tasarlanmıştır.[5]

Kent planı

Seuthopolis kent planı

Seuthopolis gerçek bir polisten çok[6] Seuthes ve kraliyet ailesinin oturduğu yer olarak görülmüştür. Saray, Kabiri olarak adlandırılan Semadirek tanrılarının tapınağı olarak da kullanılmıştır.[7] Boş alanların hemen tümünün resmi yapılarla kaplı olduğu kentin yerleşimcileri kırsal alanda yaşayan Trakyalı ve Yunan topluluklardı.[6] Kent M.Ö. 281'de Keltler tarafından yağmalanmıştır.[8]

Seuthes'in sarayının aynı zamanda tapınak olarak kullanılması kralın ruhani özelliklerinin bulunduğunu göstermektedir. Kabiri tapınağının ortasında yer alan fırın sunağı, bu tanrı öbeğinin ateş, metalürji ve demirci-tanrı Hephaistos'la olan ilişkisini ortaya koymaktadır.

Kentte bir bölümü tümülüsle kaplı kubbeli mezarlar da yer almıştır. Ülkenin önde gelenleri atlarıyla birlikte bu mezarlara gömülürken daha az tanınan kişilerin naaşları yakılmaktaydı.

Bugünkü durumu

Kentin kalıntıları 1948 yılında yapımına başlanan Georgi Dimitrov (daha sonra Koprinka) Barajı için gerçekleştirilen kazılarda bulunmuştur.[9] Ne var ki, baraj yapımına ara verilmemiş ve Seuthopolis sular altında kalmıştır.

Bulgar mimar Zheko Tilev 2005 yılında Seuthopolis'i su yüzüne çıkarmak, korumak ve yeniden inşa etmek amacıyla bir proje hazırlamıştır. Kentin UNESCO Dünya Mirası listesine alınması ve dünya turizminin hizmetine açılmasını öngören proje, sular altında kalan kentin bir duvarla çevrilmesini önermiştir. Alana botlar yardımıyla ulaşılacak ve 420 metre çapındaki yuvarlak duvar ziyaretçilerin kenti 20 metre yukarıdan izlemesine olanak tanıyacaktı. Kentte "asma bahçeleri", cam asansörler, iskele, kafe ve restoranlar, mağazalar, atölye gibi bölümler de bulunacaktı. Alanın gece aydınlatmasına sahip olması da öngörülmüştür.

Kazanlık Belediyesi tarafından üstlenen proje için bütçe oluşturma uğraşı sürmektedir. Tilev'e göre proje 80 milyon Euro tutarındadır.[10]

Seuthopolis, Antarktika'ya bağlı Güney Shetland Adaları içinde yer alan Greenwich Adası'ndaki Sevtopolis Tepesi'ne de adını vermiştir.

Kaynakça

Notlar

  1. ^ A History of the Hellenistic World: 323 - 30 BC R. Malcolm Errington, 2008
  2. ^ Barry Cunliffe (2008). Europe Between the Oceans: 9000 BC-AD 1000. ss. 331. 
  3. ^ Mogens Herman Hansen (2005). An Inventory of Archaic and Classical Poleis: An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. ss. 1336. 
  4. ^ Christopher Webber (2001). The Thracians 700 BC–AD 46. ss. 1. ISBN 1841763292. 
  5. ^ Christopher Webber (2001). The Thracians 700 BC-AD 46. ss. 3. ISBN 1841763292. 
  6. ^ a b Mogens Herman Hansen (2005). An Inventory of Archaic and Classical Poleis: An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. ss. 888. 
  7. ^ Richard Stillwell, William L. MacDonald, Marian Holland McAllister (1976). The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. 
  8. ^ Barry Cunliffe (2000). The Ancient Celts. ss. 172. ISBN 0140254226. 
  9. ^ Getzel M. Cohen (1996). The Hellenistic Settlements in Europe, the Islands, and Asia Minor. 
  10. ^ "Bulgaristan önce gömdü, şimdi çıkarmaya çalışıyor". Milliyet. 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2010. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rhodiapolis</span>

Rhodiapolis, Antalya il sınırları Kumluca ilçesi yakınlarındaki antik kent. Antalya İli Kumluca ilçesinin 2,5 kilometre (1,6 mi) kuzeyinde tepe üzerinde ve eteklerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afrodisias</span> Aydındaki antik kent

Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit'e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerde bulunan Antik Yunan kentidir. Arkeolojik kazılar başladıktan sonra Geyre taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Tapınağı</span> Efesteki tarihî tapınak

Artemis Tapınağı, aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinir. Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenikeliler</span> Antik Akdeniz kavmi

Fenikeliler, Antik Çağ'da yaşamış Sami dillerine mensup bir dil konuşan Akdenizli kavimdir. Bereketli Hilal'in Akdeniz'e bakan kıyılarında gelişen bu uygarlık, talassokrasik bir yapıda şekillenmiştir. Fenikeliler, Doğu Akdeniz'den tüm Akdeniz kıyılarına hatta Atlas Okyanusuna yayılarak en bilineni Kartaca olan çeşitli şehir devletleri kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Latium</span> Antik Romada tarihi bir bölge

Latium Batı İtalya'da bulunan, Antik Roma'ya başkentlik yapmış olan Roma'nın kurulduğu bölge. Latium ilkin verimli volkanik topraklardan oluşan küçük bir araziydi. Bölgeyi Latinler iskan etmiştir. Tiber Nehri'nin sol şeridinde, kuzeyde Anio Nehri'ne ve güneydoğusu boyunca Pomptina Palus'a, en güneyde ise Circeius Dağı'na uzanan bölgede lokalizasyonu yapılmıştır. Tiber'in sağ şeridi Etrüsk şehri Veii ve diğer sınırlar da diğer İtalik kavimerce çevrelenmiştir. Roma sırasıyla önce Veii'yi ve onun İtalik komşularını mağlup ederek sınırlarını kuzeydoğuda Apenninus Dağlarına kadar, güneydoğuda ise Pomptina'ya kadar genişletmiştir. Günümüzdeki ardılı Lazio hala büyük bir şehir olsa da antik Latium'un yarısı kadar dahi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Soli, Mersin</span> antik Kilikya şehri

Soli, Mersin'in Mezitli ilçesinde antik bir kenttir. Antik çağlarda Kilikya Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, Dağlık ve Ovalık Kilikya olarak adlandırılan bölümlerin tam ortasında yer alır.

Sybota Deniz Muharebesi, Korkyra ile Korint arasında MÖ 433 yılında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Tukididis'e göre Grek kent devletleri arasında o tarihe kadar, en azından muharebeye katılan gemi sayısı yönünden en geniş çaplı deniz muharebesidir. Sybota Deniz Muharebesi'nin bu ünü, iki yıl sonra patlak verecek olan Peloponez Savaşı'nın bazı deniz muharebeleriyle gölgede bırakılacaktır. Muharebenin bir başka yönden önemi, Peloponez Savaşı'na yol açan en başta gelen olay olarak kabul edilmesidir. Muharebe, Peloponez Savaşı'nın bir muharebesi olmamakla birlikte sırf bu nedenle Peloponez Savaşı ile ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Orikon</span>

Orikon, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir Antik Yunan kentidir. Kent, Epir'in kuzey kesminde yer almakta olup günümüzde Arnavutluk Arkeoloji Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Payonya</span>

Antik çağda, Paeonya veya Payonya Paeonyalıların (Παίονες) toprakları ve krallığıydı.

<span class="mw-page-title-main">Myus</span>

Myus, Aydın'nın Söke Ovası'nda, tarihi Karya bölgesinde yer alan bir Antik Yunan kenti. Yerleşke, İyon Birliği'ni oluşturan 12 İyon kentinden biridir. Ayrıca, Miletus ve Priene ile birlikte İyonca alt lehçesini konuşan üç şehirden biriydi. Bu üç şehir de Anadolu'nun batı kıyısının ortasında, Maeander Nehri'nin ağzına yerleştirilmiş İyon kolonileriydi.

Melissa, Pisagorcu bir kadın matematikçi ve filozof. Adı, bal anlamına gelen Yunanca "melli" kelimesinden türetilen Yunanca μέλισσα (melissa), "bal arısı"ndan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oçamçire</span>

Oçamçire veya Oçamçira, Gürcistan'da, Abhazya'nın Karadeniz kıyısında yer alan bir sahil kenti ve aynı isimli rayonun merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kranon</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Kranon veya Krannon (Κρανν) Yunan tarihçi Strabon'a göre, Pelasgiotis bölgesinin bir kenti ve polisiydi. Kent; Antik Teselya'da, Larisa'nın güneybatısında ve Gyrton'dan 100 stadyum uzaklıkta bulunmaktadır. Şehrin adı kaynaklara göre farklılık göstermektedir: Κράννων ve ῂ Κράνωνοϛ; Κραννών, Κράννουν ve Κράννουϛ. Sınırları, batıda Atrax topraklarına ve doğuda Skotoussa topraklarına kadar, güneyde ise Revenia sırtlarının kenti Enipeus Nehri'nden ayırdığı yere kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Atrax (Teselya)</span>

Atrax ya da Atracia (Ἀτρακία) Livius tarafından aktarılanlara göre Larisa'dan yaklaşık 10 mil (16 km) uzaklıkta, Pinios Nehri'nin yukarısında yer alan Antik Teselya'da bir Perrhaebi kasabasıydı. Strabon, Pinios Nehri'nin solundan Trikka, Pelinna ve Pharkadon şehirlerinden Atrax ve Larisa'ya doğru aktığını söyler. Kasaba, MÖ 363-359'dan kalma Epidauros teorodokoi kataloğundaki yalın hali Ἆδρακος olarak tasdik edilmiştir. Aynı zamanda Antik Çağ'da bir polis idi.

<span class="mw-page-title-main">Uruk dönemi</span> arkeolojik kültür

Uruk dönemi Mezopotamya tarihinde protohistorik Kalkolitik dönemden Erken Tunç Çağı dönemine kadar, Obeyd döneminden sonra ve Cemdet Nasr döneminden önce var oldu. Adını Sümer kenti Uruk'tan alan bu dönem, Mezopotamya'da kentsel yaşamın ve Sümer uygarlığının ortaya çıkışına tanıklık etti. Geç Uruk dönemi çivi yazısının kademeli olarak ortaya çıkışına tanıklık etti ve Erken Tunç Çağı'na karşılık gelir; "Protoliter dönem" olarak da tanımlanmıştır.

Lamponeia, Lamponia (Λαμπωνία), Lamponium veya Lamponion (Λαμπώνιον), Anadolu'nun Biga bölgesinin güney kıyısında bulunan bir Aiol kentidir. Arkeolojik kalıntıları, Türkiye'nin Çanakkale iline bağlı Ayvacık ilçesindeki Kozlu köyünün kuzeyinde yer almaktadır. Bölge ilk olarak 1849 yılında Platon de Tchiatcheff tarafından ziyaret edilmiş ve daha sonra 1882 yılında yakınındaki Assos'un da kazısını yapan Joseph Thacher Clarke ve 1896 yılında Walther Judeich tarafından Lamponeia kenti olarak tanımlanıp araştırılmıştır.

Harpagion Antik Troad veya Thukydides'in bahsettiği üzere Mysia bölgesinde bir kenttir. Kentin sahip olduğu topraklar Harpageia veya Harpagia (Ἁρπάγια) diye anılmaktaydı. Granicus nehrinin ağzının yakınında, Priapos ile Kyzikos arasında bulunmaktaydı. M.Ö. 448/7 ile M.Ö. 429/8 yılları arasındaki Atina haraç kayıtlarından Delos Birliği'ne dahil bir kent olduğu anlaşıkmaktadır. Thukydides, Kynossema Muharebesi'nden üç gün sonra Peloponez Savaşı sırasında Atinalıların Harpagion ve Priapus'ta Bizantion'dan gelen sekiz gemiyi ele geçirdiğini yazmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thebai (İyonya)</span>

Thebai veya Thebae veya Thebes Antik İyonya'da Mykale dağları eteklerinde bulunan bir liman kentiydi.