İçeriğe atla

Settar Behlulzade

Settar Behlulzade
Genel bilgiler
Doğum adıAzericeSəttar Bəhlulzadə
Doğum15 Aralık 1909(1909-12-15)
Emircan, Azerbaycan
Ölüm14 Ekim 1974(1974-10-14)
Moskova
UyrukAzeri
EbeveyniBehlul ve Höküme
EtkilendikleriAzim Azimzade
EtkiledikleriTorul Narimanbeyov
Ödüller
2 Kızıl Bayrak İşçi Nişanı
İmzası

Settar Behlulzade (AzericeSəttar Bəhlul oğlu Bəhlulzadə) (d. 15 Aralık 1909, Emircan — ö. 14 Ekim 1974, Moskova), Azerbaycan ve Sovyet ressamıdır. 1963 yılından Azerbaycan Halk Ressamıdır. Azerbaycan boya ressamlığı sanatında manzara türünü oluşturanlardan biridir.[1]

15 Aralık 1909'de Azerbaycan'ın Emircan köyünde doğdu. İlkokulu Bakü'de, üniversiteyi Moskova'da okumuştur. Settar Behlulzade'nin manzara-peyzajlarında, özel-lirik natürmortlarında, ince halı işlemelerin dizilişini yansıtan geleneksel halk sanatı motifleri duyulur.[1]

Doğum yıldönümü nedeniyle 2009'da New York'ta BM binasında, İstanbul'da ve başka yerlerde ressamın eserlerinin sergisi düzenlendi.[2]

Eserler

  • Kızbenövşe’ye Giden Yol;
  • Doğma Düzler;
  • Toprağın Hasreti;
  • Hazar Üzerinde Akşam;
  • Hazar Güzeli;
  • Ebedi Meşaleler;
  • Kepez’in Göz Yaşları;
  • Vatanımın Baharı;
  • Azerbaycan Masalı;
  • Surahanı Ateşgahı;
  • Efsanevi Toprak;
  • Şahnabat;
  • Nahçıvan. Ahşamçağı Ordubad Bağlarında;
  • Bakıda Ateşfeşanlıg;
  • Gudyalçay vadisi;
  • Emircan;
  • Neft Taşları;
  • Şamahı üzümlükleri;
  • Tut ağacları;
  • Bilgeh köyü;
  • Gözeller;
  • Dağlar ve göl;
  • Sanaye manzarası;
  • Keramika ve meyveler;
  • Dağlar ve buludlar.

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ a b "Azerbaycanlı Boya Ressamları". 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2015. 
  2. ^ "Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ünlü Azerbaycan ressamı Settar Behlulzade'nin 85. doğum yıldönümü vesilesiyle düzenlenen törende konuşması - Cumhuriyet Sarayı, Bakü, 17 Aralık 1994". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2015. 
  3. ^ Касумова Е. Зачарованный мир Саттара Бахлулзаде 14 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // Azeri.ru. — 11 августа 2008.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebulfez Elçibey</span> 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Ebulfez Elçibey veya Ebulfez Aliyev, akademisyen, 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Kültür Merkezi</span>

Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 2013'te hizmete giren 101 bin metrekarelik kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Mihriban Aliyeva</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Mihriban Arif kızı Aliyeva, 21 Şubat 2017 itibarıyla Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi. Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı. Mihriban Aliyeva aynı zamanda Haydar Aliyev vakfının başkanı ve UNESCO iyi niyet elçisidir.

Vecihe Samedova, Azerbaycan'ın ilk profesyonel kadın sanatçısı. Vecihe Samadova'nın ölümünden kısa bir süre sonra adı ölümsüzleştirildi ve ismi Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin sergi salonuna verildi. Şu anda Vecihe Samedova'nın 4 eseri Azerbaycan Devlet Sanat Galerisi'nin fonlarında tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Mehdiyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Ramiz Mehdiyev, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı; Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesi ve eski Azerbaycan Millî İlimler Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Polat Haşimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Polat İsrayil oğlu Haşimov, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde tümgeneral olarak görev yapmaktaydı. Azerbaycan ulusal kahramanıdır.

Haydar Aliyev Sarayı, eski adıyla Cumhuriyet Sarayı veya Sovyet döneminde Lenin Sarayı, Bakü'de yer alan 2.500 kişilik konser ve gösteri sarayı. Saray, 2003 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ölümünden sonra yeniden adlandırıldı. Sarayın tasarımcısı Aliş Lambaranski olmuştur.

Azerbaycan sanatı, Azerbaycan ve İran Azerbaycanı'nın eski tarihi boyunca gelişmiştir. Azeriler, büyük bir bölümü uygulamalı sanat eserleri olan zengin ve farklı bir kültür ortaya koymuşlardır. Köklerini eski çağlardan alan bu sanat biçimi, mücevher yapımı, metal üzerine kazıma, ahşap, taş ve kemik oymacılığı, halı yapımı, bağlama, desen dokuma ve baskı, örgü ve nakış gibi çok çeşitli el sanatları ile temsil edilmektedir. Azerbaycan milletinin kültür ve hatıralarının temsili olan bu süsleme sanatlarının her biri oldukça popülerdir. Azerbaycan'da sanat ve zanaatın gelişmesiyle ilgili birçok ilginç gerçek, buraları farklı zamanlarda ziyaret eden çok sayıda tüccar, seyyah ve diplomat tarafından nakledilmiştir.

Maral Rehmanzade, Azerbaycan Halk Sanatçısı (1964) ve Devlet Ödüllü Azeri grafik sanatçısıdır.

Bakü Uluslararası Caz Festivali – Azerbaycan Kültür Bakanlığı ve "Caz Dünyası" dergisi tarafından düzenlenen organizasyon. Bakü Uluslararası Caz Festivali 2005 yılından beri düzenlenmektedir. Festivalde hem yabancı hem de yerli caz yıldızları sahne almaktadır. Bakü Uluslararası Caz Festivali; eğitim(seminerler ve ustalık sınıfları), “çocuklar caz günü”, yarışma("en iyi caz sanatçısı"), sanat ve fotoğraf sergileri, dünya caz sanatçılarının caz konserleri ve başka etkinliklerden ibaret olan forum ve müzik festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi, yurtdışında yaşayan Azerbaycanlılarla bağları daha da güçlendirmek, dünya Azerbaycanlıları arasında birlik ve beraberliği sağlamak, ayrıca Azerbaycan topluluklarının ve derneklerinin faaliyetlerini güçlendirmek ve koordine etmek için üst düzey bir etkinliktir.

Haydar Kamal oğlu Piriyev, Azerbaycanlı askeri subay ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin korgeneralidir. Birinci Dağlık Karabağ Savaşı ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda savaşmıştır. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Askeri Akademisi'nin şu anki başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toğrul Nerimanbeyov</span> Azeri ressam (1930-2013)

Toğrul Ferman oğlu Nerimanbeyov Azerbaycanlı ressam, SSCB ve Azerbaycan SSCB Devlet Ödüllerinin sahibi, SSCB ve Azerbaycan halk ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da güzel sanatlar</span>

Azerbaycan güzel sanatlar — Azerbaycan halkının temsilcileri tarafından yaratılmış güzel sanatlar örnekleridir.