İçeriğe atla

Seton Lloyd

Seton Howard Frederick Lloyd, CBE (30 Mayıs 1902 - 7 Ocak 1996), İngiliz arkeolog. British School of Archaeology in Iraq başkanlığı, Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Müdürlüğü (Başkan, 1948–1961), Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nde Batı Asya Arkeolojisi Profesörü (1962–1969) görevlerinde bulundu. Lloyd'un, sayısız çalışmaları arasında Türkiye'nin tarihi ve arkeolojisini incelediği kıymetli çalışmaları, Türkiye için de büyük bir öneme sahiptir. 1973 yılında bu çalışmaları nedeniyle Türkiye tarafından "Üstün Hizmet Sertifikası" ile ödüllendirilmiştir.

Hayatı

Lloyd, 30 Mayıs 1902'de İngiltere'nin Birmingham kentinde doğdu. Uppingham Okulu'ndaki eğitiminden sonra Londra'daki Architectural Association'da okudu ve 1926'da mimar olmaya hak kazandı.

İlk arkeolojik deneyimini, Henri Frankfort'un Mısır Keşif Topluluğu için kazı yaparak Tel el Amarna'da kazandı. 1930'da Lloyd, Frankfort tarafından Chicago Üniversitesi Doğu Enstitüsü'nün himayesinde Diyala vadisindeki (1930–1937) bir dizi yerleşmenin bir sonraki kazısına katılmaya davet edildi. 1937–1939'da Liverpool Üniversitesi için Türkiye'de Mersin yakınlarındaki Yumuktepe'de John Garstang ile birlikte kazı yaptı. 1939'da Lloyd, Irak'taki Eski Eserler Müdürlüğü'ne Arkeolojik Danışman olarak atandı[1] ve burada Irak Müzesi'nin kurulmasına ve Gertrude Bell Müzesi'nin yeniden düzenlenmesine yardım etti. Iraklı arkeologların eğitimine katkı vererek, Iraklı meslektaşlarıyla birlikte, özellikle 'Uqair ve Eridu'da, Asur Khorsabad'da, Jerwan'daki Sennacherib Su Kemeri'nde olmak üzere birçok büyük kazıya katıldı. British School of Archaeology in Iraq başkanı olarak Max Mallowan'ın yerine geçti. 1948'de Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün müdürü oldu. Ankara'daki Enstitü'nün ilk blim insanlarından James Mellaart ile birlikte Batı Anadolu'da Beycesultan höyüğü ile Polatlı, Harran, Sultantepe ve Anadolu'nun diğer bölgelerinde kazılar yaptı. Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Müdürü olarak görevini tammladıktan sonra yerine Michael Gough geçti.

Türkiye'deki görevi bittikten sonra İngiltere'ye dönen Lloyd, 1962'de Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nde Batı Asya Arkeolojisi Profesörü olarak atandı ve 1969'da emekli olana kadar bu görevde başarılı çalışmalara imza attı. 1965 yılında Londra Üniversitesi'ndeki görevi sırasında İngiliz arkeolog Charles Burney ile birlikte Doğu Anadolu'da Muş ilinin sınırlarını kapsayan bölgede Urartular'ın kültürel mirasına yönelik saha çalışmaları yaptı.

7 Ocak 1996'da İngiltere'nin Faringdon kentinde öldü.[2][3]

Önemli Yayınları

    • Sennacherib's Aqueduct at Jerwan, with Thorkild Jacobsen (1935)
    • Mesopotamia: Excavations on Sumerian Sites (1936)
    • Pre-Sargonid Temples in the Diyala Region, with Pinhas Delougaz (1942)
    • Ruined Cities of Iraq (1942)
    • Twin Rivers: A Brief History of Iraq from the Earliest Times to the Present Day (1943)
    • Foundations in the Dust: A Story of Mesopotamian Exploration (1947, revised edition 1980)
    • Early Anatolia: A Description of Early Civilisation in Asia Minor, As Revealed by the Last Half-Century of Excavating and Exploration (1956)
    • The Art of the Ancient Near East, 'The World of Art Library' series (1961)
    • Beycesultan, with James Mellaart (1962–1965)
    • Mounds of the Ancient Near East (1963)
    • Early Highland Peoples of Anatolia (1967)
    • Private Houses and Graves in the Diyala Region, with Pinhas Delougaz and Harold D. Hill (1967)
    • Ancient Architecture: Mesopotamia, Egypt, Crete, Greece, with Hans Wolfgang Müller and Roland Martin (1974)
    • The Archaeology of Mesopotamia from the Old Stone Age to the Persian Conquest (1978)
    • The Interval (1986)
    • Ancient Turkey: A Traveller's History of Anatolia (1989)

İleri Okuma

  • Anadolu’nun tarih ve arkeolojisine merak duyanlar için çok değerli kitapları bulunmaktadır:
    • "Early Anatolia: the Archaeology of Asia Minor Before the Greeks (Harmondsworth: Penguin Books, 1956)"
    • "Alanya ('Alā'iyya) (London: British Institute of Archaeology at Ankara, 1958)"
    • "Beycesultan, Vols. I-III (London: British Institute of Archaeology at Ankara, 1962; 1965; 1972)"
    • "Early Highland Peoples of Anatolia (London: Thames and Hudson, 1967)"
    • "Ancient Turkey: A Traveller's History of Anatolia (London: British Museum Publications, 1989)"[1]
    • Daniel, Glyn Edmund; Chippindale, Christopher. The Pastmasters: Eleven Modern Pioneers of Archaeology: V. Gordon Childe, Stuart Piggott, Charles Phillips, Christopher Hawkes, Seton Lloyd, Robert J. Braidwood, Gordon R. Willey, C.J. Becker, Sigfried J. De Laet, J. Desmond Clark, D.J. Mulvaney. New York: Thames and Hudson, 1989 (hardcover, ISBN).

Kaynakça

  1. ^ Altın, Oğuzhan (2023-06-15). "İngiliz Arkeolog Seton Lloyd'un Türkiye Tarihi ce Arkeolojisine Yönelik Katkıları". Journal of Anglo-Turkish Relations. 4 (2): 62–79. ISSN 2687-6396.
  2. ^ Collon, Dominique. “Lloyd, Seton Howard Frederick”, in The Oxford Encyclopedia of Archaeology in the Near East, Vol. 3, ed. Eric M. Meyers, 382-383. New York - Oxford: Oxford University Press, 1997.
  3. ^ Vandeput, Lutgarde. “The British Institute at Ankara: 60 Years Young”, Anatolian Studies, Vol. 58, (2008): 1-14.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji</span> Geçmişin, insanlık tarihinin maddi kültür yoluyla incelenmesi

Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji, antropoloji, nümizmatik, filoloji, gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Childe</span> Avustralyalı arkeolog

Prof. Dr. Gordon V. Childe, Avustralyalı arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Kiş (antik kent)</span> Antik Sümerli şehri

Kiş, modern adı ile Tall al-Uhaymir, Sümerlilerin antik şehirlerinden biridir. Tarihi çağlarda Babil'in 12 km doğusunda bulunmaktaydı. Günümüzde Irak'da Bağdat şehrinin 80 km güneyinde bulunmaktadır. Sümer kral listesinde belirtildiğine göre tufandan sonra krallara sahip olan ilk şehir Kiş'dir. Şehrin efendi tanrısı Zababa idi.

<span class="mw-page-title-main">James Mellaart</span>

James Mellaart, Anadolu'da gerçekleştirdiği Çatalhöyük ve Hacılar Höyük gibi önemli tarihöncesi kazılarıyla tanınan arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Mortimer Wheeler</span>

Sir Robert Eric Mortimer Wheeler(Doğumu 10 Eylül 1890 Glasgow, Ölümü 22 Temmuz 1976 Londra, İngiltere), yirminci yüzyılın en bilinen İngiliz Arkeologlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Beycesultan</span> Denizlinin Çivril ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan ve Beycehöyük adıyla da anılan höyük

Beycesultan, Denizli'nin Çivril ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan ve Beycehöyük adıyla da anılan höyükte 1954- 1959 yılları arasında İngiliz arkeologları Seton Lloyd ve James Mellaart tarafından ilk kazıları yapılan ve ikinci kazıları günümüzde Dr. Eşref Abay başkanlığındaki bir bilimsel kazı ekibi Ege Üniversitesi tarafından sürdürülen arkeolojik sit. Ayrıca höyüğün yakınında Beycesultan Türbesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Austen Henry Layard</span> Fransız antropolog (1817-1894)

Austen Henry Layard bir Britanyalı gezgin, arkeolog, çivi yazısı uzmanı, sanat tarihçisi, teknik ressam, koleksiyoncu, yazar ve diplomattı. En meşhur çalışması Nimrud kentinde yaptığı kazılardır. Paris'te doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oturmuş Tanrıça</span>

Oturmuş tanrıça, iki tarafının, belki de özel bir anlama sahip olmuş bir leoparla kuşatıldığı pişmiş bir balçık çıplak kadın formu.

Sir Alexander Cunningham KCIE CSI Hindistan'da yapılan arkeolojik araştırmaların babası olarak bilinen İngiliz arkeolog ve ordu mühendisi.

Charles Allen Burney, 1950'lerde Türkiye'deki Urartu yerleşmelerini keşfetmesi ve 1960-1962 yılları arasında İran'ın Tebriz kentindeki Yanik Tepe'de yaptığı kazılarla tanınan İngiliz arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Erken Hanedan Dönemi (Mezopotamya)</span>

Erken Hanedanlık dönemi Mezopotamya'da genellikle y. 2900 – y. 2350 MÖ yıllarına tarihlenen ve Uruk ve Jemdet Nasr dönemlerinden önce gelen bir arkeolojik kültürdür. Bu dönemde yazının gelişimi ve ilk şehirler ve devletler kurulmuştur. ED'nin kendisi birden fazla şehir devletinin varlığıyla karakterize edilmiştir: zaman içinde gelişen ve sağlamlaşan nispeten basit bir yapıya sahip küçük devletler. Bu gelişme nihayetinde Mezopotamya'nın büyük bir kısmının Akad İmparatorluğu'nun ilk hükümdarı Sargon'un yönetimi altında birleşmesine yol açmıştır. Bu siyasi parçalanmaya rağmen, ED şehir devletleri nispeten homojen bir maddi kültürü paylaşıyordu. Aşağı Mezopotamya'da bulunan Uruk, Ur, Lagaş, Umma ve Nippur gibi Sümer şehirleri çok güçlü ve etkiliydi. Kuzeyde ve batıda ise Kiş, Mari, Nagar ve Ebla gibi şehirlerin merkez olduğu devletler uzanıyordu.

Stephanie Mary Dalley, Antik Yakın Doğu İngiliz bilginidir. Oxford Doğu Enstitüsünden öğretim görevlisi olarak emekli olmuştur. Çivi yazısı metinlerinin yayınları ve Babil'in Asma Bahçeleri ile ilgili araştırmalarıyla tanınır. Babil'in Asma Bahçeleri'nin Ninova'da bulunduğunu ve Sanherib yönetimi sırasında inşa edildiğini önermiştir.

Keith Muckelroy denizcilik arkeolojisinin öncüllerinden kabul edilen Britanyalı arkeolog. Süreçsel arkeoloji kuramından etkilenen bilim insanı bir dalış kazası sonucu ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü</span> Arkeoloji Enstitüsü

Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü ; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan ve Türkiye'deki arkeolojik kazılara yardım eden bir yabancı kuruluştur. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ağırlıklı olarak Almanlar tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalar, BIAA'nın kuruluşunun ardından daha çok İngiliz merkezli olarak sürdürülmeye başlamıştır. Enstitünün temel amacı, başta Karadeniz Bölgesi ile Bizans İmparatorluğu olmak üzere Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ve tarihi değerleri uluslararası arenaya taşımak ve dünya kamuoyu ile paylaşmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Colin Renfrew</span>

Andrew Colin Renfrew, Kaimsthorn, Baron Renfrew FBA, FSA, Hon FSA Scot İngiliz arkeolog, paleolinguist ve Muhafazakar Parti üyesi. Radyokarbon tarihleme, dillerin tarih öncesi, arkeogenetik, nöroarkeoloji ve arkeolojik alanlarda yağmanın önlenmesi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Jak Yakar, (d. 1949, İstanbul) İsrailli arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Kathleen Kenyon</span> arkeolog

Dame Kathleen Mary Kenyon, Bereketli Hilal'de Neolitik kültür üzerine çalışan İngiliz arkeolog, 1952'den 1958'e kadar, eski Jericho bölgesi olan, Tell es-Sultan'ın kazılarını yönetti. 20. yüzyılın en etkili arkeologlarından biri olarak anıldı. 1962'den 1973'e kadar Oxford'daki St Hugh's College'ın müdürü olarak görev yaptı ve Oxford'daki Somerville College'da okudu.

<span class="mw-page-title-main">John Garstang (arkeolog)</span>

John Garstang, Antik Yakın Doğu, özellikle Mısır, Sudan, Anadolu ve Güney Levant İngiliz arkeolog. Bir deniz biyoloğu ve zoolog olan Profesör Walter Garstang'ın (FRS) küçük erkek kardeşiydi. Garstang, 20. yüzyılın başlarında arkeolojide nispeten nadir bir uygulama olan kapsamlı fotoğraf kayıtlarıyla kazılarının ayrıntılı kayıtlarını tuttuğu için arkeolojide bilimsel uygulamaların geliştirilmesinde öncü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Christos Tsountas</span> Yunan arkeolog ve üniversite profesörü

Christos Tsountas Yunan arkeolojisinin öncüsü olarak kabul edilen ve "ilk ve en seçkin Yunan prehistoryacısı" olarak adlandırılan Yunan klasik arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Diyala Nehri</span>

Diyala Dicle'nin bir nehri ve koludur. Kuzey Irak'ın Süleymaniye Valiliği'ndeki Darbandikhan Barajı'nda Sirwan ve Tanjaro nehirlerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Toplam uzunluğu 445 km (277 mi)'dir.