İçeriğe atla

Seti

  • SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence), "Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması" projesinin kısaltması.
  • I. Seti (firavun), Mısır'ın yeni krallık döneminin 18. hanedanının 2. hükümdarı.
  • II. Seti (firavun), Mısır'ın 19. hanedanının 6. hükümdarı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Set (mitoloji)</span>

Set ; Mısır mitolojisinde bir tanrıdır. Nut ve Geb'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Firavun</span> Antik Mısırda hükümdarlara verilen isim

Firavun Antik Mısır'da hükümdarlara verilen isim. "Büyük Ev, Saray" anlamını taşıyan kelime daha sonraları hükümdardan bahsetmek şeklini almıştır. Firavunlar aynı zamanda tanrı Horus'un yeryüzündeki simgesi ve beşinci hanedandan sonra da güneş tanrısı Ra'nın oğlu olarak da kabul ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">II. Ramses</span> Antik Mısırda, 19. Hanedan firavunlarından biri

II. Ramses, Mısır'ın 19. Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.

Bu makale Antik Mısır'ın Hanedan öncesi Mısır'dan, Firavun unvanının Roma İmparatorları tarafından son kez alınmasına kadar Mısır'ı yönetmiş olan bilinen firavunlarının bir listesidir. Verilen tarihler yaklaşık tahminler olarak alınmalıdır. Çeşitli kaynaklarda kullanılan sistem ve alınan varsayımlara göre farklı tarihlemeler bulunabilir.

Antik Mısır tarihinin Üçüncü Hanedanı içinde yer aldığı bilinen yöneticiler.

<span class="mw-page-title-main">Horemheb</span> 18. Hanedanın son firavunu

Horemheb, Antik Mısır'da yaklaşık milattan önce 1319 ila 1292 yılları arasında hüküm sürmüş 18. hanedanın son firavunudur.

I. Ramses Mısır Firavunu 19. sülalenin kurucusudur.

Menes, bazı tarihçilere göre de Mısır'ın Erken Hanedanlık Dönemi'nin ilk hükümdarı olduğu öne sürülen firavun. Antik Mısır'da hakkında birçok tartışma olan bir firavun olarak öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Seti</span>

I. Seti, Yeni krallık döneminin 19. hanedanının 2. firavunudur.

<span class="mw-page-title-main">II. Seti</span>

II. Seti, Mısır'ın 19. hanedanının 6. hükümdarı. Taht adı "seçilmiş kişi" anlamına gelen Userkheperure Setepenre'ydi, Merenptah ve karısı İsisnotref'in oğludur. Entrikaların ve kısa süreli hükümdarlıkların olduğu bir dönemde tahta çıktı. Amenmesse ile taht mücadelesi verdi.

I. Şoşenk, Mısır'ın yirmi ikinci hanedanının kurucusu olan firavun. MÖ 943-922 yılları arasında hüküm sürmüştür. Ma kabilesi yöneticilerinden Nimlot A'nın oğludur. Tanah'da adı geçen Şoşenk'in yontma heykellerine Karnak'ta rastlanmaktadır.

II. Nektanebo, Mısır'ın otuzuncu hanedanlığı'nın 3. ve son firavunudur. Ayrıca Antik Mısır'ın son yerli hükümdarıdır. Bu firavundan sonra Mısır tekrar Ahameniş Pers hakimiyetine girdi. Bundan birkaç sene sonra da Makedonyalı İskender, Mısır'ı fethetti.

<span class="mw-page-title-main">III. Senusret</span>

III. Senusret, Mısır'ın onikinci hanedanına mensup beşinci hükümdar. MÖ 1878 - MÖ 1839 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Hükmü zamanında Mısır büyük bir refah ve şan içerisindeydi. Firavunlar Kanalı'nı inşa ettiren Firavundur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Krallık</span>

Orta Krallık MÖ 2050 - MÖ 1650 yıllarında Mısır'da hüküm sürmüş firavun hanedanlarının dönemine verilen isim.

Bu, MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar Antik Mısır'ın bilinen kraliyet eşlerinin bir listesidir. Hükümdarlık tarihleri, Mısır firavunları listesi sayfasında yer alan tarihleri takip eder.

<span class="mw-page-title-main">II. Amasis</span> Mısır firavunu

II. Amasis veya II. Ahmose, Mısır'ın Yirmi Altıncı Hanedanının bir firavunu idi. Sais'teki Apries'in halefi idi. Pers fethinden önceki Mısır'ın son büyük hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">XII. Ptolemaios</span>

XII. Ptolemaios Mısır firavunu.

Seth-Peribsen, Mısır'ın İkinci Hanedanlığı döneminde hüküm süren erken bir Mısır hükümdarının (firavun) serekh adıdır. Bu hanedan içindeki kronolojik konumu bilinmemektedir ve ondan önce ve sonra kimin hüküm sürdüğü tartışmalıdır. Saltanatının süresi de bilinmemektedir.

I. Psusennes Mısır'ın yirmibirinci hanedanının firavunudur. 40 veya 51 yıl hüküm sürdü. Tanis'teki bozulmamış mezarı ile ünlüdür. Gömülü olduğu gümüş tabut nedeniyle "Gümüş Firavun" olarak bilinir. Hanedanlığın en güçlü hükümdarlarından biridir.