İçeriğe atla

Sestos

Gelibolu Yarımadası'nda eksi antik yerleşimler

Sestos (Yunanca: Σηστός, Latince: Sestus), Trakya'da antik bir şehirdir. Kent Çanakkale Boğazı'nın (o zamanki adıyla Hellespont) Avrupa yakasındaki Gelibolu yarımadasında, Abidos (Abydos) antik kentinin karşısında ve Türkiye'nin Eceabat ilçesi yakınlarında bulunuyordu. Yunan mitolojisi'nin Hero ile Leandros mitinde Sestos'tan Hero'nun evi olarak bahsedilmektedir.[1]

Şehrin 11. yüzyıldan kalma Arapça bir risale olan Bilimlerin Merakları ve Gözler İçin Mucizeler kitabında Ṣāṣah olarak geçtiğine inanılmaktadır. Sestos bölgesindeki kaleye daha sonra Choiridokastron (domuz kalesi) adı verildi ve 1355'te Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa liderliğindeki Osmanlı Türkleri tarafından ele geçirildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Encyclopedia of the Ancient Greek World. David Sacks. 2014. s. 149-150. 
  2. ^ The Ottoman Turks and the Crusades, 1329-1451. Halil İnalcık. University of Wisconsin Press. ss. 222-276. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gelibolu</span> Çanakkale ilçesi

Gelibolu, Türkiye'nin Çanakkale ilinde, Gelibolu ilçesinin merkezi olan yerleşim. Avrupa yakasındaki Doğu Trakya'da, kendi adını taşıyan yarımadanın güney kıyısında, Marmara Bölgesi'nin Çanakkale Boğazı'nın Avrupa tarafında, karşı kıyı Lapseki'den 3 km uzaklıkta kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı</span> Türkiyede bir tarihî alan

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı, Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu yarımadasının güney ucunda, Eceabat ilçesinin hemen hemen tamamını kapsayan ve Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı içeren büyük bir alandır. 1973'te millî park olarak kurulmuş olup imara açılabilmesi amacıyla 2014 yılında millî park statüsünden çıkartılmış ve tarihî alan olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale</span> Çanakkale ilinin merkezi olan şehir

Çanakkale, Türkiye'nin Çanakkale ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun kuzeybatısında, Çanakkale Boğazı'nın güneydoğusunda yer alır. Nüfusu 2021 yılına göre 195.439 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Eceabat</span> Çanakkale ilçesi

Eceabat, Çanakkale ilinin bir ilçesidir. Çanakkale Boğazı'nda sahil kenarında kurulu ilçenin eski adı Maydos'tur. Çanakkale Savaşı Eceabat sınırları içinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gelibolu Yarımadası</span> Türkiye de yarımada

Gelibolu Yarımadası, Gelibolu ve Eceabat ilçelerinin sınırları içindeki, Çanakkale Boğazı'nın batı yakasını oluşturan yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Boğazı</span> Ege Denizi ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.

Akbaş Cephaneliği Baskını, Mondros Mütarekesi gereği Fransız kuvvetlerince el konulan Osmanlı ordusuna ait Eceabat yakınındaki cephaneliğe Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti mensubu Köprülü Hamdi Bey önderliğinde 40 atlı arkadaşın 26-27 Ocak 1920'de düzenlediği baskın.

Bigalı Kalesi Rumeli yakasında Eceabat ilçesine 5 km uzaklıktadır. 3. Selim zamanında yapımına başlanmış olup 2. Mahmut döneminde tamamlanmıştır. Yapımında Sestos şehri malzemeleri kullanılmıştır. Kalenin asıl amacı kontrol olup harplere sahne olmamıştır. Bugün kendi kaderine terk edilen kale yıkık durumundadır

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Heron</span> MS 1. yüzyıl Greko-Mısırlı matematikçi ve mühendis

İskenderiyeli Hero, memleketi İskenderiye, Roma dönemi antik Mısır'da faal olan bir Greko-Mısır matematikçi ve mühendisti. Genellikle antik çağın en büyük deneycisi olarak kabul edilir ve çalışmaları Helenistik bilimsel geleneğin temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yalova, Eceabat</span>

Yalova, Çanakkale ilinin Eceabat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ilgardere, Gelibolu</span>

Ilgardere, Çanakkale ilinin Gelibolu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karainebeyli, Gelibolu</span>

Karainebeyli, Çanakkale ilinin Gelibolu ilçesine bağlı bir köydür.

Antik Yunanistan'da Olimpiyat Oyunları ya da kısaca Antik Olimpiyat Oyunları, dönemin şehir devletleri arasında düzenlenen, atletizm ile ilgili yarışmaların yapıldığı spor oyunlardır. Yapılmaya MÖ 776 yılında Yunanistan'ın Olimpiya şehrinde başlanmış ve 393 yılına kadar yapılmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Abidos (Misya)</span>

Abidos veya Abydos, Çanakkale Boğazı'nda Nara Burnu'nun doğusunda yer alan antik kenttir. Sestos antik kenti ile karşılıklı olarak boğazın dar bir noktasına kurulmuştur. Kent, Hero ile Leandros'un hikâyesiyle bilinir. Bugün Aydos/Nara burnuna lokalize edilen Abydos kenti, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Antik Çağ'ın Hero ile Leandros arasındaki efsanevi aşk hikâyesi Abydos'ta geçmiştir. Efsaneye göre, Abydoslu genç Leandros karşı kıyıda yaşayan sevgilisi rahibe Hero'ya kavuşmak için boğazı yüzerek geçiyordu. Leandros rüzgarlı ve fırtınalı bir gecede meşalenin ışığı söndüğünden boğazın azgın sularına kapılıp can vermiştir. Bu sahne Abydos'un Roma İmparatorluk dönemi sikkeleri üzerinde de betimlenmiştir. Abydos ilk sikkelerini MÖ 5. Yüzyılın ilk yarısında basmıştır. Ön yüzde kartal, arka yüzde ise kare incus içinde Gorgon başı vardır. Lejand olarak ABY şeklinde kısaltma veya ABYĀHNON şeklinde kentin ethnikonu bulunur.

<span class="mw-page-title-main">D 550</span>

D.550, Türkiye'nin batısında bulunan bir devlet kara yoludur. Edirne'nin Havsa İlçesinde D.100-01'den başlayıp, Muğla'nın Marmaris İlçesinde D.400-02 kara yolunda sona erer. Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın ve Muğla illerinin topraklarından geçer. 4 ayrı bölüm ve 15 kısımdan oluşan yolun toplam uzunluğu 740 km'dir. Yol, (69 km.) ve (399 km.) uluslararası yollarının bir kısmını oluşturur.

Ctesibius, Ktesibios veya Tesibius, antik İskenderiye'deki Yunan mühendisliği ekolünün ilk ve önemli temsilcilerindendir. Aristotales'ten sonra Arşimed'den önce yaşamıştır. Ktesibios tarafından İskenderiye'de yazılmış olan eserlerin tümü kaybolmuştur. Ktesibios'u kaynak olarak gösteren diğer eserler ve yazarlar sayesinde kendisi hakkındaki mevcut bilgiye ulaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hero ile Leandros</span> Efsanevi çift

Hero ile Leandros, Hero'nun hikâyesini anlatan Yunan efsanesidir, Çanakkale Boğazı'nın (Hellespont) Avrupa yakasındaki Sestos'ta bir kulede yaşayan Afrodit rahibesi ve Leandros, boğazın karşı tarafında Abidoslu genç bir adam. Leandros, Hero'ya aşık oldu ve onunla vakit geçirmek için her gece Çanakkale Boğazı'nı yüzerek geçerdi. Hero, ona yol göstermek için kulesinin tepesinde bir lamba yakardı.

<span class="mw-page-title-main">Aegospotami</span>

Aegospotami veya Aegospotamos, Sestos'un kuzey doğusunda Hellespont'a dökülen küçük bir nehrin eski Yunanca adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aphrodisias (Trakya)</span>

Afrodisias, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim gören Trakya Hersonesi'nda bulunan antik Trakya'ya bağlı bir kasabaydı. Roma döneminde, Colonia Flaviopolis adı altında bir Roma kolonisi kurulmuştur.