İçeriğe atla

Sessizliğin Gürültüsü

Sessizliğin Gürültüsü
Blast of Silence
"Sessizliğin Gürültüsü" (Blast of Silence) filminin sinema afişi
YönetmenAllen Baron
YapımcıMerrill S. Brody
SenaristAllen Baron
Waldo Salt (Mel Davenport olarak geçer)
OyuncularAllen Baron
Molly McCarthy
Larry Tucker
Lionel Stander (Anlatıcı dış ses)
MüzikMeyer Kupferman
Görüntü yönetmeniMerrill S. Brody
KurguMerrill S. Brody
Peggy Lawson
StüdyoMagla Productions
DağıtıcıUniversal Pictures
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüSuç, gerilim, dram, kara film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1961
Çıkış tarih(ler)iNisan 1961, ABD
Süre77 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Diğer adlarıBaby Boy Frankie (Fransa)
Cronaca di un assassinio (İtalya)
Explosion des Schweigens (Almanya)

Sessizliğin Gürültüsü, 1961 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı Blast of Silence olan bu düşük bütçeli bağımsız film, daha önce sadece birkaç televizyon dizisi yönetmiş olan Allen Baron'un ilk sinema filmidir. Allen Baron aynı zamanda filmin senaryosunu yazıp başrolünde de oynamıştır. Aslında filmin başrolü için önce Peter Falk'la anlaşmış olan Baron, Falk'ın daha iyi bir ücretle Murder, Inc. adlı başka bir gangster filminde oynamayı tercih etmesi üzerine ekonomik nedenlerle kendi filminin başrolünde yine kendisi oynamaya karar vermişti.[1] Allen Baron daha sonra da hep televizyonda çalıştı ve yüzlerce ünlü diziyi yönetti. En çok da Çarli'nin Melekleri dizisindeki çalışmalarıyla hatırlanır.[2]

Yeni bir 'iş' alan yalnız bir kiralık katilin hayatındaki birkaç günün anlatıldığı bu suç filminin en belirgin özelliklerinde biri de sinemada pek sık rastlanmayan bir şekilde ikinci şahıs bir dış sesin tüm film boyunca filmin üzerine konuşmasıdır. Anlatıma olağanüstü dramatik bir katkısı olan bu alaycı dış ses Lionel Stander'e aittir ve jenerikte belirtilmemiştir. Bu sese ait monologlar da senaryodan ayrı olarak Waldo Salt tarafından yazılmıştır. Oscar'lı ünlü senarist Waldo Salt o tarihte HUAC'ın kara listesinde olduğu için jenerikte adı Mel Davenport olarak yazılmıştır.[1]

Universal Pictures, bu bağımsız filmin haklarını satın aldıktan sonra bir daha ortaya çıkarmadı. 1990'da San Francisco Kara Film Festivali'nde gösterildiğinde biraz dikkatleri çekmişti. The Criterion Collection şirketi 2008 yılında filmin bir DVD'sini çıkartıncaya kadar neredeyse böyle bir filmin varlığı çokları tarafından unutulmuştu.

Konusu

Frank Bono (Allen Baron) adında bir kiralık katil Noel haftası sırasında Cleveland'dan New York'a ikinci dereceden bir gangster olan Troiano (Peter H. Clune)'yu ortadan kaldırmak üzere gönderilmiştir. Yalnız, içine kapanık ve pek konuşkan olmayan Frank bu farklı görevi nedeniyle her zamankinden daha temkinli olmak zorundadır. Zaten pek arkadaşı olmayan bu yalnız adam, kurbanını takip ettiği günlerde gereksiz temaslardan kaçınmak ve eşgalini belli etmemek için bir kat daha yalnızlığa gömülür.

Hedefindeki adam Troiano'nun geçici olarak şehir dışına çıkmış olması ona birkaç günlük bir boş zaman kazandırır. Bu boş zaman sırasında yetimhanede birlikte büyüdükleri eski bir arkadaşına rastlar. Arkadaşı onu Lorrie (Molly McCarthy) adında bir kızla tanıştırır. Lorrie Frank'i evine yemeğe davet eder ama işler pek de iyi gitmez ve Frank kendisini daha da yabancılaşmış ve yalnız hisseder. İnsanca ilişkiler kurmak demek Frank'in işinin ve hayatının tehlikeye girmesi demektir, dış sesin de dediği gibi: "Bir katil öldürmezse öldürülür"

Filmin dış sesi

Filmde baştan sona kadar bir dış ses filmin üzerine konuşmaktadır. Bu yeni bir buluş değildir. Sinemada, özellikle de kara filmlerde bir dış sesin filmin üzerine konuşmasına oldukça sık rastlanır. Hatta birkaç noir'da olaylar ölmüş olan kahramanın ağzından bile dış ses olarak anlatılmıştır (Örneğin Sunset Bulvarı'nda filmin hemen başında ölmüş olan William Holden bütün hikâyeyi kendi ağzından dış ses olarak anlatır). Ancak "Blast of Silence" da bu dış ses sinemada pek alışılmadık bir şekilde 'ikici şahıs' bir dış sestir ve alaycı bir şekilde doğrudan filmin kahramanına hitab eder, onun aklından geçenleri okur, ona takılır, dalgasını geçer. örneğin: "...bak gene ellerin terliyor..." ya da "...sonunda tekrar evine döndün işte...ve yapayalnızsın..." vb.

Bu dış sesin sahibi aktör Lionel Stander'dır ve o da monologların yazarı gibi HUAC'ın kara listesinde olduğu için jenerikte adı geçmez. Bu sese ait monologlar da senaryodan ayrı olarak Waldo Salt tarafından yazılmıştır. Oscar'lı ünlü senarist Waldo Salt'ın adı ise jenerikte Mel Davenport olarak yazılmıştır. Waldo Salt Midnight Cowboy ve Coming Home gibi filmlerle senaryo yazmayı sürdürdü.[3]

Oyuncu kadrosu

Filmin başrol oyuncusu Allen Baron kiralık katil Frank Bono'yu canlandırıyor. Allen aynı zamanda filmin hem yönetmeni hem de senaristi.
Oyuncu Rolü
Allen BaronFrank Bono
Lionel StanderAnlatıcı dış ses
Molly McCarthyLori
Larry TuckerKoca Ralph
Peter H. CluneTroiano
Danny MeehanPetey
Howard MannKoruma
Charles CreasapBağlantıyı sağlayan adam
Bill DePratoJoe Boniface

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Hollywood kara listesi 1940-1950 arası yıllarda aralarında yaşamlarının bazı noktalarında komünist partiye üye olanların da olduğu, Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi tarafından komünist aktivite sebebiyle soruştululan senarist, oyuncu ve yönetmen topluluğudur.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Oran</span> Türk senarist, oyuncu

Mehmet Bülent Oran, Türk senarist ve sinema oyuncusu, yazar.

<i>Abyss</i> (film)

The Abyss, 1989 ABD yapımı bilimkurgu filmidir. Türkiye'de sinemalarda özgün adıyla gösterilen filmin Türkiye'deki DVD dağıtımında kullanılan ismi ise Derinlik Sarhoşluğu'dur. Film için kullanılan bir diğer Türkçe isim de Işığın Bittiği Yer'dir. Film çevrildikten 2 yıl sonra Nisan 1990'da Türkiye'de gösterime girmiştir.

12 Kahraman Haydut, 1967 Birleşik Krallık-ABD ortak yapımı savaş-aksiyon filmidir. Özgün adı The Dirty Dozen olan film 1969 yılında Türkiye'de de gösterime girmişti.

<i>M - Bir Şehir Katilini Arıyor</i>

M - Bir Şehir Katilini Arıyor, 1931 Almanya yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı M'dir. İngilizce konuşulan ülkelerde Fritz Lang's M'in yanı sıra Murderers Among Us adı ile de gösterime sunulmuştu. Filmin yönetmeni Fritz Lang filmin senaryosunu da eşi Thea von Harbou ile birlikte yazmıştı. Filmin başrol oyuncusu Peter Lorre 'dur. Bu film Fritz Lang'ın ilk sesli filmidir ve kendisinin de belirttiği gibi filmografisindeki en iyi filmidir. Filmde bir Alman kentinde polisin seri cinayetler işleyen bir çocuk katilini yakalamakta yetersiz kalması üzerine tedirgin olan şehirdeki diğer suçluların da insan avına katılmaları anlatılmaktadır.

Roma Tatili 1953 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Roman Holiday olan film Kasım 1954 tarihinde İstanbul'da Lale, Ar ve Elhamra sinemalarında aynı anda gösterilmiş ve haftalarca vizyonda kalmıştır.

<i>Dava</i> (film)

Dava 1962 Fransa, İtalya, Almanya ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Le Procès dir. Film ABD'de The Trial adı ile gösterime sunulmuştur.

Kafa sesi veya dış ses sinemada veya tiyatroda hikâyenin anlatımına katkı sağlamak üzere oyuncuların haricinde arka planda duyulan konuşma sesidir. Bir tür sesli düşünme tekniğidir.

Serpico 1973 ABD - İtalya ortak yapımı dramatik suç filmdir.

<i>New York Esrarı</i>

New York Esrarı 1948 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı The Naked City dir. 1970'li yıllarda TRT televizyonunda özgün adının tam çevirisiyle, yani Çıplak Şehir adı ile gösterilmişti.

<i>Kahraman Şerif</i> (film) film

Kahraman Şerif 1952 ABD yapımı dramatik western filmidir. Özgün adı Türkçede "tam öğle vakti" anlamına gelen High Noon dur.

<i>Viva Zapata</i> (film)

Viva Zapata, 1952 ABD yapımı, biyografik dramatik western filmdir. Filmin adı İspanyolcada Yaşasın Zapata anlamına gelmektedir. Film Türkiye'de ilk kez Aralık 1953'te sinemalarda, son olarak da 4-19 Nisan 2009 tarihleri arasında yapılan 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiştir.

<i>22 Numarada Cinayet</i> 1976 ABD yapımı komedi filmi

22 Numarada Cinayet, 1976 ABD yapımı komedi filmidir. Özgün adı Murder by Death olan film Türkiye'de televizyonlarda da defalarca gösterilmiştir.

<i>Geciken Adalet</i>

Geciken Adalet, 1948 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı Call Northside 777 olan film sinemalardan yıllar sonra TRT Televizyonunda da aynı Türkçe adla gösterilmiştir.

<i>Yanlış Davranış</i>

Yanlış Davranış, 1975 Batı Almanya yapımı dramatik yol filmidir. Özgün adı Falsche Bewegung olan bu film ABD'de The Wrong Movement, İngiltere'de ise The Wrong Move adlarıyla gösterime girmişti.

<i>Canım Kardeşim</i> 1973 yapımı Türk dram filmi

Canım Kardeşim, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in üstlendiği, 1973 yapımı bir Türk dram filmidir. Türk Filmlerinin başyapıtları arasında gösterilmektedir. Filmin müzikleri ve senaryosu yayınlandığı döneme damga vurmuştur. Dram türündeki sinema filminin başrollerini Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral paylaşmıştır. Vizyona girdiğinde büyük başarı elde edememesine rağmen Türk sinemasının en iyi dram filmlerinden birisi olarak kabul edilir

42. Akademi Ödülleri, 7 Nisan 1970'te Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine verildi. Üst üste ikinci yıl tören resmi bir ev sahibi olmadan yapıldı. Ödüller "Friends of Oscar" olarak adlandırılan on yedi kişi tarafından verildi: Bob Hope, John Wayne, Barbra Streisand, Fred Astaire, Jon Voight, Myrna Loy, Clint Eastwood, Raquel Welch, Candice Bergen, James Earl Jones, Katharine Ross, Cliff Robertson, Ali MacGraw Barbara McNair, Elliott Gould, Claudia Cardinale ve Elizabeth Taylor bu kişilerdi. Bu yıl uydu aracılığıyla uluslararası bir izleyici kitlesine yayınlanan, ancak yalnızca Kuzey Amerika dışında yayınlanan ilk Akademi Ödülleri töreniydi. Etkinliği canlı yayınlayan tek ülkeler Meksika ve Brezilya oldu.