İçeriğe atla

Sessiz Yuhanna

Sessiz Yuhanna
Doğum 8 Ocak, 454
Ermenistan'ın Nikopolis
Ölüm558
Kudüs
YortuKatolik Kilisesi: 13 Mayıs Doğu Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliseleri: 3 Aralık

Sessiz Yuhanna ( y. 8 Ocak, 454y. 558 ),[1] ( Yunanca : Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Ἡσυχαστής), yetmiş altı yıl boyunca yalnız yaşadığı bilinen bir Hristiyan azizidir. Anımsamaya ve susmaya olan düşkünlüğünden dolayı kendisine bu isim verilmiştir. Aziz Yuhanna'nın yortu günü, Katolik Kilisesi'nin Genel Roma Takvimi'nde 13 Mayıs, Doğu Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliselerinde ise 3 Aralık'tır.[2]

Hayatı

Yuhanna MS 454'te Ermenistan'ın Nikopolis şehrinde (bugünkü Koyulhisar, Türkiye ) doğdu. Çoğunlukla generallerden ve valilerden oluşan bir aileden geliyordu. Anne ve babası o 18 yaşındayken öldü ve 10 genç keşişle birlikte kalacağı bir manastır inşa etti. Bu 10 keşiş Yuhanna'nın yönetimi altında sıkı çalışma ve bağlılıkla dolu bir yaşam sürdüler.[3]

Yuhanna, liderliği ve kutsallığı ile itibar kazandı ve bu da Sivas başpiskoposunun kendisini Ermenistan'daki Colonia piskoposu olarak kutsamasına yol açtı. O zamanlar sadece 28 yaşındaydı ve böyle bir göreve hiç niyeti yoktu. Yine de dokuz yıl boyunca piskoposluk görevini yürüttü. 490'da Yuhanna, yerel bir zulmü bastırması için imparatorun müdahalesini sağlamaya Konstantinopolis'e gitti. Görevini tamamladıktan sonra Colonia'ya dönmedi, ancak tekrar inzivaya çekilme niyetiyle Kudüs'e gitti.[4]

Biyografisini yazan kişi, Yuhanna'nın bir gece dua ederken havada parlak bir haç gördüğünü ve bir sesin kendisine "Kurtulmak istiyorsan bu ışığı takip et" dediğini duyduğunu söylüyor. Işığın hareket ettiğini ve Aziz Sabas manastırını işaret ettiğini gördü. 38 yaşındayken 150 keşişin bulunduğu manastıra katıldı. 494 civarında, Aziz Sabas, Yuhanna'nın kesintisiz tefekkür için ayrı bir inziva yeri olmasına izin verdi. Haftanın beş günü oruç tuttu ve cumartesi ve pazar günleri ayinler için hariç hücresinden hiç çıkmadı. Üç yıl sonra manastırın kâhyası oldu.[3]

Yuhanna, piskopos olduğunu hiç kimseye söylememişti, bu yüzden dört yıl sonra Aziz Sabas, Yuhanna'nın rahip olmaya layık olduğunu düşündü ve onu Kudüs patriği Elias'a sundu. Tören için Golgota'ya gittiler, ancak vardıklarında John patrikle özel bir görüşme talep etti. Yuhanna şöyle dedi: "Kutsal Baba, sana özel olarak söylemem gereken bir şey var; bundan sonra eğer beni layık görürsen, kutsal emirleri alacağım." Gizlilik sözünün ardından özel olarak konuştular. "Baba, piskopos olarak atandım, ama günahlarımın çokluğundan dolayı kaçtım ve Rab'bin ziyaretini beklemek için bu çöle geldim." Patrik şaşırmıştı ama Aziz Sabas'a şöyle dedi: "Bana açıkladığı bazı ayrıntılar nedeniyle bu adamı atamaktan muaf tutulmak istiyorum." [3] Aziz Sabas, Yuhanna'nın bir suç işlediğinden korktu ve dua ettikten sonra Tanrı ona gerçeği açıkladı. Sabas, Yuhanna'ya sırrını ondan sakladığı için yakındı ve Yuhanna manastırdan ayrılmak istedi. Sabas, sırrını saklayacağına dair söz vererek onu kalmaya ikna etti.[3] Yuhanna dört yıl boyunca hücresinde kaldı ve ona ihtiyaçlarını getiren kişi dışında kimseyle konuşmadı.

MS 503'te bazı sorunlu müritler Aziz Sabas'ı manastırını terk etmeye zorladı. Aziz Yuhanna yakındaki ıssız bir yere taşındı ve burada altı yılını sessizce geçirdi, yalnızca Tanrı ile konuştu ve yalnızca yabani kökler ve otlar yedi. Altı yıl çölde kaldı. Aziz Sabas kendi topluluğuna döndüğünde Yuhanna'yı buldu ve onu manastıra geri dönmeye ikna etti. Yuhanna yalnızca Tanrı ile konuşmaya alışmıştı ve diğer her şeyde yalnızca acı ve boşluk buluyordu. Belirsizliğe ve alçakgönüllülüğe değer veriyordu, bu yüzden insanlar tarafından tanınmadan yaşamak istiyordu ama bunu yapamadı. Aziz Sabas'la birlikte döndü ve kırk yıl hücresinde yaşadı. Bu süre zarfında kendisinden öğrenmek isteyenleri geri çevirmedi.[3]

Yuhanna'nın hayatı hakkında yazanlardan biri de Scythopolis'li Kiril'di . Kiril ona hayatıyla ne yapacağını sormuştu ve Yuhanna , Aziz Euthymius'un Laura'sına katılmasını önerdi ama Kiril tavsiyesini dinlemedi. Bunun yerine Ürdün Nehri kıyısındaki küçük bir manastıra gitti. Orada hastalandı ve Yuhanna'yı dinlemediğine derinden pişman oldu. Oradayken Yuhanna ona bir rüyada göründü ve itaat etmediği için onu azarladıktan sonra, Aziz Euthymius'un manastırına dönerse iyileşeceğini ve kurtuluşunu bulacağını söyledi. Ertesi gün bunu yaptı ve iyileşti.[3] Yuhanna MS 558'de 104 [5] yaşında öldü. Piskopos olduğu 9 yıl hariç 76 yıl boyunca yalnızlık içinde yaşadı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ The Lives of Saints. Londra: Thomas Meighan. 1729. ss. 303-307. 
  2. ^ Şablon:Catholic Encyclopedia
  3. ^ a b c d e f Butler, Alban (1866). "May 13 St. John the Silent, Bishop and Confessor". Butler's Lives of the Saints. V. Dublin: James Duffy. 26 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  4. ^ "Ghezzi, Bert. Voices of the Saints, Loyola Press". 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 
  5. ^ Benedictine Monks of St Augustine's Abbey, Ramsgate (1921). The Book of Saints. A & C Black. ss. 148-149. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

Aziz, Aya veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır. Sözcüğün dişi formlarından muazzez, Türkçede yaygın bir kadın ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Kiril ve Methodios</span>

Kiril ve Methodios MS 9. yüzyılda Selanik'te doğmuş olan Bizanslı Yunan kardeşler, Moravya ve Panonya'da Slavlar arasında Hristiyanlığın yayılmasını sağlayan misyonerler. Misyonerlik görevleri sayesinde Slav halklarının kültürel gelişmelerini etkilemiş ve “Slavların Önderleri” unvanına layık görülmüşlerdir. Glagolitik alfabeyi geliştirmişlerdir. Bu alfabe Eski Slav dilinin yazılabilmesi için geliştirilen ilk alfabedir. Kiril alfabesi bu alfabeyi temel almıştır ve bugün Slav dillerinde kullanılmaktadır. Ölümlerinden sonra Slav halkları arasındaki çalışmalarına öğrencileri tarafından devam edilmiştir. Ortodoks Kilisesince iki kardeş de “Havarilere denk” aziz ilan edilmiştir. 1880 yılında Papa XIII. Leo kardeşlerin bayramını Roma Katolik Kilisesi takvimine dahil etmiş, 1980 yılında ise Papa II. İoannes Pavlus kardeşleri Benedict ile birlikte Avrupa'nın koruyucuları ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazzeli Porfirios</span> Bizansda aziz

Porphyrius, bir keşiş ve Gazze episkoposudur. Katolik Kilisesi'nce yortusu 26 şubattır.

<span class="mw-page-title-main">Andreas</span> İsanın on iki havarisinden biri

Havari Andreas ; Andreas ya da Doğu Ortodoks geleneğinde İlk Çağrılan olarak da bilinir, İsa'nın on iki havarisinden biridir. Doğu Ortodokslarda Konstantinopolis ekümenik patriğinin Andreas'ın havari halefi olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Gennadios</span> 1454 yılından 1464 yılına kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri

II. Gennadios ve Gennadios Skolarios, 1454 yılından 1464 yılında kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Hrisostomos</span> önemli erken dönem kilise babası

İoannis Hrisostomos veya Altınağızlı Yuhanna, Konstantinopolis Başepiskoposu olarak görev yapmış önemli bir Kilise Babası'ydı. Vaazlarıyla ve halka açık konuşmalarıyla, iktidarın ve din adamlarının otoritelerini kötüye kullanımını kınadığı tutumuyla, Altınağızlı Yuhanna'nın İlâhî Âyin Metni ve asketik (çileci) duyarlılıkları ile tanınır. Yunanca khrisostomos (Χρυσόστομος) unvanı "altın-ağızlı" anlamına gelir ve ünlü hitabet yeteneğini belirtir. Batı kiliselerinde John Chrysostom olarak anılır. Altınağızlı Yuhanna, Erken Hristiyanlık döneminde en üretken yazarlardan biriydi, ancak hem İskenderiyeli Origenes hem de Hippo'lu Augustinus onu geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bruno (aziz)</span> Şartrö Tarikatının kurucusu

Aziz Bruno veya Kölnlü Bruno Şartrö Tarikatı'nın kurucusu ve Papa II. Urban'ın öğretmeni ve danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Efthimios</span> Din adamı

I. Efthimios 907'den 912'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Gençliğinden itibaren keşiştir. Geleceğin imparatoru VI. Leon'nun ruhani babasıdır ve onun tarafından yüksek kilise makamı olan Sinkellos'luğa yükseltilmiştir. Leon ile olan iniş çıkışlı ilişkisine rağmen, 907 yılında patrikliğe atanmış, Leon'un 912 yılındaki ölümünden hemen önce ya da hemen sonra görevden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Manastırı</span>

Aziz Yuhanna Manastırı, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyünde 1088 yılında inşa edilen Yunan Ortodoks manastırıdır. UNESCO manastırı 1999 yılında Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Listeye alındıktan sonra Patmos'lu Aziz Yuhanna olarak da anılmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Antonius Manastırı</span> Mısırda Kıpti Ortodoks manastır

Aziz Antonius Manastırı, Mısır'ın Doğu Çölü'nde, Kızıldeniz yakınlarında bir vahada bulunan Kıpti Ortodoks manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grigorios Dekapolitis</span>

Aziz Grigorios Dekapolitis mucizeleri ve Bizans dünyasındaki gezileri ile dikkat çeken, 9. yüzyıl Bizans keşişi. O, "Yeni Mucize-İşçi" olarak bilinir ve Doğu Ortodoks Kilisesi'ndeki yortu günü 20 Kasım'da gerçekleşir.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

Patrologia Graeca Yunanca dilinde kaleme alınmış, bilhassa Hristiyan Kilise Babaları ve çeşitli çağdaş yazarların eserlerinin toplandığı bir koleksiyondur. 1857 ila 1866 yılları arasında 161 cilt halinde J. P. Migne tarafından Paris'te yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankiralı Nilus</span>

Ankyralı Nilus ya da Sinai'li Nilus bir manastır başkeşişi ve yazar, Altın Ağızlı Yuhanna’nın müritlerinde ve savunucularından birisidir. Hem Katolik hem Ortodoks Kilisesi tarafından aziz olarak hürmet edilir ve Kasım’ın 12’sinde anılır.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sikeonlu Theodoros</span>

Sykeonlu Theodoros Yunan bir keşiş, Episkopos ve çileciydi; 6. yüzyılın ortasında İmparator I. Justinianus’un hüküm sürdüğü sırada Galatya bölgesinde, Anastasiopolis (Beypazarı) yakınlarındaki bir köy olan Sykeon’da doğdu. 22 Nisan 613’de, İmparator Herakleios’un hüküm sürmeye başladığı ilk yıllarda, öldü. Sykeonlu Theodoros’un hayatı, 7. yüzyılın ortalarında Bizanslı tarihçi Georgios Amartlos tarafından yazıldı ve bu kaynak döneminin kültürü hakkında bilgi veren en önemli kaynaklardan biridir. Katolik ve Ortodoks Kiliseleri tarafından bir aziz olarak hürmet edilir. Yortusu 22 Nisan’dır.

<span class="mw-page-title-main">Havari Yakup, İsa'nın Kardeşi</span>

Nişanlı Adil Yusuf’un, Bakire Meryem ile nişanlanmasından önceki karısından doğmuş oğluydu. Bu nedenle onun oğlu ve de Rabbin Kardeşi olarak bilindi, tıpkı Rabbin Yusuf oğlu olarak olarak tanınması gibi. Elbette Ebedi Bakire Meryem'den değildi ama yine de Aziz Yakup’a Kutsal Yazıların deyimsel dili gereği bu bağlantıdan dolayı Rabbin Kardeşi dendi. Bu nedenle onu ‘Büyük’ diye adlandırılan Zebedi oğlu Yakup’la karıştırmamak için İncilciler tarafından ona ‘Küçük Yakup’ denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Clairvauxlı Bernard</span> Fransız başkeşiş

[[Dosya:San Bernardo, de Juan Correa de Vivar .jpg|küçükresim|San Bernardo, Juan Correa de Vivar, {{awrap|İspanyolca: Museo del Prado]]Clairvauxlu Bernard, O. Cist., Aziz Bernard olarak saygı duyulan bir başrahip, mistik, Tapınak Şövalyeleri'nin kurucularından ve yeni ortaya çıkan Sistersiyen aracılığıyla Benediktin Tarikatı'nın yeniden biçimlendirilmesinde önemli bir oynamış dini bir liderdi.

Aynorozlu Paisios, Aziz Paisios veya Yaşlı Paisios olarak da bilinir,, Aynoroz Dağı’nda yaşamış ünlü Rum Ortodoks çileciydi. Aslen Kayseri’nin Yahyalı ilçesine bağlı olan Çamlıca mahallesindendir. Çileci hayatı ve ruhsal rehberlikleriyle anılır. Bugün, özellikle Yunanistan; Rusya ve Suriye’de Doğu Ortodoks Hristiyanlarca hürmet edilir.