İçeriğe atla

Sesostris

Kadeş Savaşını tasvir eden 19. yüzyıl gravüründe II. Ramses olarak gösterilen "Büyük Sesostris."

Sesostris (Yunanca: Σέσωστρις), Herodot'a göre Avrupa'nın bazı bölgelerine askeri seferler düzenlemiş Antik Mısır kralının adıydı.

Herodot'un yazdıkları

Herodot'un Heredot Tarihi adlı eserinde Firavun Sesostris'ten bahseden, Mısırlı rahiplerin anlattığı bir hikâye yer almaktadır. Hikâyede Sesostris, Anadolu'ya ilerleyen bir orduyu yönetmektedir. Sesostris'in ordusu muhtemelen Romanya ve Bulgaristan civarlarında İskitleri ve Trakları mağlup ettikten sonra batıya ilerlemeye devam etmiştir. Sesostris daha sonra kolonistleri Kolhis'teki Fasis nehrine bırakmış ve Mısır'a dönmüştür. Herodot, bu hikâyeyi Mısırlı rahiplerden öğrendiğini öğrendiğini belirtmiştir. Bununla beraber Kolhislilerin Mısırlı sömürgecilerden oluştuğunu belirtmiştir.[1]

Diodorus ve Strabon Sesostris'ten Sesoosis olarak bahsetmektedir. Diodorus ve Strabon'a göre İskitleri ve Etiyopya'yı ve hatta dünyayı fetheden Sesoosis, Mısır'ı idari bölgelere veya nomlara ayırmıştı. Ayrıca Mısır'a kast sistemi getirmişti.[2] Herodot, Sesostris'in savaştığı orduları birlikler direnç gösteremeden yendiğini belirtmektedir. Sesostris, düşman orduların kadınlar gibi savaştığını sembolize etmek için başkente üzerinde vulva bulunan bir sütun dikmiştir.[3] Yaşlı Plinius, altın zengini Kolhis'in kralı Saulaces'in Sesostris'i mağlup ettiğini yazar.[4]

Herodot'a göre oğlu gibi savaşçı olmayan kör Kral Feron, Sesostris'in babasıdır.

Modern araştırmalar

Manetho'nun Aegyptiaca (Mısır Tarihi) adlı eserinde Sesostris'in Mısır'ın on ikinci hanedanı olarak bilinen Firavun III. Senusret ile aynı pozisyonda olduğu yazmaktadır. Manetho, Sesostris isminin Senusret, Senwosret veya Senwosri isminin yozlaşmış hali olduğunu düşünmektedir.[2]

"Bilindiği kadarıyla hiçbir Mısır kralı Fırat'ın ötesine veya Anadolu'ya gitmemiş ve Avrupa kıtasına ayak basmamıştır."[2] Herodot'un[5] gördüğünü söylediği İyonya'daki taşa oyulmuş Sesostris resimleri, muhtemelen Arzava devletinin kralı Tarkasnawa tarafından oyulduğu bilinen Karabel Geçidi'ndeki Luvice yazılmış Karabel kabartmalarıdır.[6] Mısır'ın on sekizinci ve on dokuzuncu hanedanların kralları, Mısır'da o zamana kadar yaşamış krallar arasından en fazla toprak fetheden yöneticilerdi ve Avrupa kayıtlarında Avrupa'ya kadar genişledikleri yazmaktadır. III. Senusret'in Levant'a ve hatta Batı Şeria'ya kadar genişlediği bilinmektedir.[7] Ayrıca Etiyopya'yı da fetheden Senusret, günümüzde Sudan'da yer alan Semna kentine zaferi şerefine birçok stel dikmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "For it is plain to see that the Colchians are Egyptians; and what I say, I myself noted before I heard it from others." Herodotus Histories 2.104
  2. ^ a b c  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Griffith, Francis Llewellyn (1911). "Sesostris". Chisholm, Hugh (Ed.). Encyclopædia Britannica. 24 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 701. 
  3. ^ Herodotus Histories 2.102
  4. ^ Pliny Natural History I. Harvard University Press. 1938. s. 43. 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Most of the memorial pillars which King Sesostris erected in conquered countries have disappeared, but I have seen some myself in Palestine with the inscription I mentioned and the drawing of a woman's genitals. In Ionia also there are two images of Sesostris cut on rock, one on the road from Ephesos to Phocaea, the other between Sardis and Smyrna; in each case the carved figure is nearly seven feet high and represents a man with a spear in his right hand and a bow in his left, and the rest of his equipment to match – partly Egyptian, partly Ethiopian." Herodotus II.106
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  7. ^ The Egyptians. second. Thames and Hudson. 1987. s. 130. 

Bibliyografya

  • Herodot ii. 102-1 ll
  • Diodorus Siculus i. 53-59
  • Strabon xv. s.   687
  • Kurt Sethe, "Sesostris, Unters'da. z. Gesch. u. Altertumskunde Agyptens, tome ii. Hinrichs, Leipzig (1900).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır</span> Kuzeydoğu Afrikada varolmuş bir antik medeniyet

Antik Mısır, Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. MÖ 3.050 yılları civarında kuruluşundan önce, "Aşağı Mısır" ve "Yukarı Mısır" olarak ikiye ayrılmaktaydı. Uygarlık, MÖ 3.150 yılında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

<span class="mw-page-title-main">İskitler</span> Avrasya bozkırlarında yaşamış tarihî Halk

İskitler veya yayıldıkları doğu bölgelerindeki isimleri ile Sakalar, MÖ 8. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında Avrupa'nın doğusu ile Orta Asya'da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi'ni de içine alan bölgelerde yaşamış, Tuva ve (Altay-Sayan) kökenli, Doğu Avrasya-Batı Avrasya kültür ve genetik bileşenlerini içerdiği varsayılan heterojen göçebe halktır. İskitler için tarih boyunca Grek kaynaklarında Skuthēs (Σκύθης), Asur kaynaklarında Aşguzai, Fars kaynaklarında Sakā ve Çin kaynaklarında Sai tabirleri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thoth</span>

'Thoth ( ; Koinē GreekThṓth, Coptic Thōouttan alınmıştır. Eski bir Mısır tanrısıdır. Sanatta, genellikle kutsal olan hayvanlar olan ibis veya babun başlı bir adam olarak tasvir edildi. Dişi muadili Seshat', karısı Ma'at' idi. Ayın, bilgeliğin, bilginin, yazının, hiyerogliflerin, bilimin, sihrin, sanatın ve yargının tanrısıydı. Yunan karşılığı Hermes'tir.

<i>Herodot Tarihi</i>

Histories, Herodot'un Batı edebiyatı'nda tarihin kurucu eseri olarak kabul edilir. Tamamen tarafsız bir kayıt olmasa da, Batı'nın bu konulardaki en önemli kaynaklarından biri olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Firavun</span> Antik Mısırda hükümdarlara verilen isim

Firavun Antik Mısır'da hükümdarlara verilen isim. "Büyük Ev, Saray" anlamını taşıyan kelime daha sonraları hükümdardan bahsetmek şeklini almıştır. Firavunlar aynı zamanda tanrı Horus'un yeryüzündeki simgesi ve beşinci hanedandan sonra da güneş tanrısı Ra'nın oğlu olarak da kabul ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">II. Ramses</span> Antik Mısırda, 19. Hanedan firavunlarından biri

II. Ramses, Mısır'ın 19. Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis</span> Antik Çağdaki bir krallık ve tarihsel bölge

Kolhis ya da Kolhis Krallığı, Karadeniz'in doğu kıyılarında, bugünkü Gürcistan'ın batısında kurulmuş Antik Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karabel Geçidi</span>

Karabel Geçidi, İzmir iliinin Kemalpaşa ve Torbalı ilçeleri arasındaki yol üzerinde ve Bozdağlar sıradağlar kütlesi içinde, bu dağ silsilesinin en batıdaki kısmını oluşturan Nif Dağı ile daha doğuda uzanan kalan kısmı arasında yer alan bir geçittir. İzmir'den yaklaşık 20 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Memnon</span> Habeşistanın mitsel kralı

Memnon, şafak tanrıçası Eos'la Troya kral soyundan olan Tithonos'un oğludur. Troya Savaşı'nın İlyada'da anlatılan bölümünün sonrasını ele alan Aithiopis adlı destanın kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ptolemaios Krallığı</span> Mısırda MÖ 305ten MÖ 30a kadar hüküm sürmüş Helenistik Dönem krallığı

Ptoleme Krallığı veya Batlamyus krallığı Mısır'daki Helenistik Dönem krallığıdır. Krallık MÖ 323'te Büyük İskender'in ölümünden sonra I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş ve Ptolemaios hanedanı tarafından yönetilmiştir. Krallık VII. Kleopatra'nın ölümünden sonra MÖ 30'da Roma İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pelisyum Muharebesi</span> Muharebe

Pelisyum Muharebesi Mısır Krallğı ile Ahameniş İmparatorluğu arasında M.Ö. 525 yılının Mayıs ayında yaşanan savaş. Savaş sonucunda Persler kesin sonuçlu bir galibiyet almışlar ve Ahameniş İmparatorluğu, Mısır'ı hakimiyeti altına almıştır.

Sinuhe'nin Hikâyesi, Eski Mısır edebiyatına ait başlıksız, Orta Krallığın 12. hanedanı dönemine tarihlenen bir metindir. Yazarı bilinmeyen metinde ben-anlatımı kullanılarak muhtemelen kurgusal bir karakter olan saray memuru Sinuhe'nin hayat hikâyesi aktarılır. Anlatıma göre Sinuhe Firavun I. Amenemhat'ın ölümü üzerine paniğe kapılır ve macera dolu bir yolculukla ülkesinden kaçmaya başlar. Yolculuğunun sonunda Filistin bölgesine yerleşir. Ancak yaşlandıkça vatanını özlemektedir. Nihayet I. Senusret ona vatanına geri dönmesi için davette bulunur. I. Senusret Sinuhe'nin babası Firavun Amenemhet'in ölümünde bir rolü olmadığının farkına varmıştır. Bunun üzerine ülkesine geri dönen Sinuhe orada büyük bir onurla karşılanır.

<span class="mw-page-title-main">Makronlar</span> Eski bir Kolhis boyu

Makronlar Pontus'un doğusunda bulunan Mosçiçi Dağları civarında yaşamış antik bir Kolhis boyuydu.

Saulakes 1. yüzyılda Romalı yazar Plinius tarafından yazılmış Naturalis Historia adlı eserde adı geçen Kolhis kralıdır. Karadeniz sahilinde bulunan sekiz madeni parada adının geçtiğini iddia eden bir hipotezle tanımlanmıştır.

Enaree ya da Enarei, kadınsı veya androginos olarak tanımlanan bir İskit şamanıydı. İskit şamanizmi, entojen kullanımı yoluyla dini coşku içeriyordu; tapınakları yoktu ve doğanın güçlerine tapıyorlardı.

Cleomenes MÖ 6. yüzyılın sonları ve 5. yüzyılın başlarında Sparta'nın Agiad kralıydı. Saltanatı MÖ 519 yılında başladı. Argos şehrini yıkma amaçlı maceracı ve bazen vicdansız bir dış politika izledi. Sparta'nın hakimiyet alanını Mora'nın içinde ve dışında genişletmek amaçlı çokça girişimleri de vardır. Mora Birliği onun döneminde ortaya çıktı. Hükümdarlığı sırasında, Atina meselelerine iki kez başarılı bir şekilde müdahale etti ancak Sparta'yı İyon Ayaklanması'nın dışında tuttu. Gizemli bir şekilde hapishanede öldü. Spartalı soylular onun ölümünü cinnet geçirdiği ve intihar ettiği şekilde yorumlamışlardır.

I. Neferkara, Eski Mısır'ın 2. Hanedanlığı döneminde hüküm sürdüğü söylenen bir kralın (firavun) kartuş adıdır. Turin kanonunda hükümdarlık yılları eksik olduğundan ve eski Mısırlı rahip Manetho, Neferkara'nın saltanatının 25 yıl sürdüğünü öne sürdüğü için saltanatının kesin uzunluğu bilinmiyor. Mısırbilimciler Manetho'nun ifadesini yanlış yorumlama veya abartma olarak değerlendiriyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Halys Nehri Muharebesi</span> MÖ 6. yüzyılın başlarında Medler ve Lidyalılar arasında çatışmadır

Halys Nehri Muharebesi ya da Tutulma Muharebesi MÖ 6. yüzyılın başlarında Medler ve Lidyalılar arasında çatışmadır. Sonuç, her iki tarafın da bir barış anlaşması müzakere etmesine ve altı yıllık bir savaşı sona erdirmesine yol açan bir beraberlikti. Herodot'a göre, savaş sırasında bir güneş tutulmasının ortaya çıkması bir alamet olarak yorumlandı ve muharebeyi kesintiye uğrattı.

Artystone ayrıca Tahkimat tabletlerinde Irtašduna olarak da bilinir, bir Ahameniş prensesi, Kral Büyük Kiros'un kızı ve II. Kambises, Atossa ve Smerdis'in kızkardeşidir. Atossa ve yeğeni Parmys ile birlikte Artystone, Kral I. Darius ile evlenmiştir. Darius'un kendisi kraliyet kanından olmadığından İmparatorluğun kurucusu Kiros'un kız çocuklarıyla evlenerek yeni kralın, yönetiminin sorgulanmasını önlemeyi amaçladığı ileri sürülmektedir.

Bu madde Lidya'nın hem efsanevi hem de tarihi bilinen krallarını listeler. Lidya, MÖ 1. binyılda Batı Anadolu'da bulunan antik bir krallıktır. MÖ 2. binyılda bir ülke olarak ortaya çıkmış olabilir ve bir zamanlar Maeonia olarak adlandırılmış olabilir; Herodot, Lidyalılar olarak tanınmadan önce halkın Maeonlular olarak adlandırıldığını söyler. Herodot ve diğer kaynaklar Maeoniae, Heracleidae (Heraklidler) ve Mermnadae olmak üzere üç hanedandan söz eder. İlk iki hanedan efsanevidir, ancak Herakleid hanedanının sonraki üyeleri en azından yarı efsanevidir. Mermnadae tarihi bir topluluktur.