İçeriğe atla

Ses teli disfonksiyonu

Vokal Kord Disfonksiyonu
Diğer adlarPVFM ya da PVCM
UzmanlıkOtorinolarengoloji

Vokal kord disfonksiyonu (VCD), özellikle inhalasyon sırasında solunum sırasında güçlük ve sıkıntıya neden olan tam veya kısmi vokal kord kapanması ile karakterize ses tellerini etkileyen bir hastalıktır.

Semptomlardaki benzerlik nedeniyle, VCD atağı genellikle astım atakları veya laringospazmlarla karıştırılır. VCD semptomları her zaman mevcut değildir.[1] Daha ziyade, sıklıkla, hastanın kısa bir süre için semptomatik olacağı ataklar şeklinde dönemsel olarak ortaya çıkarlar.[2] Katkıda bulunan birkaç faktör tanımlanmış olmasına rağmen, VCD'nin kesin nedeni bilinmemektedir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Paradoxical Vocal Fold Movement (PVFM)". www.asha.org. 15 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 
  2. ^ Understanding Voice Problems. 4th. Lippincott Williams & Wilkins. 2011. ss. 325-326;348-349. ISBN 978-1-60913-874-5. Colton RH, Casper JK, Leonard R (2011). Understanding Voice Problems (4th ed.). Lippincott Williams & Wilkins. pp. 325–326, 348–349. ISBN 978-1-60913-874-5.
  3. ^ "Paradoxical Vocal Fold Motion". Uptodate. 17 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 

Dış bağlantılar

Sınıflandırma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fobi</span> Bir nesne veya durumun sürekli ve aşırı korkusu ile tanımlanan anksiyete bozukluğu

Fobi, korku ya da yılgı, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi hali. Fobi kelimesi, Yunanca Phobos kelimesinden gelir. Phobos, Yunan mitolojisinde korku tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mide</span> sindirim organı

Mide; kaslardan oluşan, genişleyebilen bir sindirim sistemi organıdır. Mide sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Mide anlamında Türkçede aşkazan sözcüğü de mevcuttur. Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunur. Omurgalılar, derisidikenliler, haşaratlar ve yumuşakçalarda bulunur. Sindirimin ikinci fazında görev yapar. Yiyeceklerin geçici olarak büyük miktarda depolandığı organdır. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Panik atak</span> aniden başlayan yoğun korku ve endişe nöbeti

Panik atak; çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, uyuşma veya kötü bir şeyin olacağı hissiyle karakterize; aniden gelen yoğun korku dönemidir. Semptomların şiddeti dakikalar içinde yükselmektedir. Genellikle bir atak yaklaşık 30 dakika sürer, ancak bu süre saniyeler ila saatler arasında değişebilir. Atak sırasında kontrolünü kaybetme korkusu ve göğüs ağrısı da görülebilir. Panik ataklar kişiye fiziksel olarak herhangi bir zarar vermez.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun zehirlenmesi</span>

Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir. Sebebi anlaşılamayan zekâ geriliğinin neredeyse %10'una neden olur ve davranış sorunları meydana gelebilir. Bazı etkiler kalıcıdır. Ağır vakalarda kansızlık, epilepsi nöbeti, koma veya ölüm meydana gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Larenjit</span> Üst solunum yolu enfeksiyonu (Gırtlak iltihabı)

Larenjit, gırtlak iltihabıdır. Belirtiler genellikle kısık bir ses içerir ve ateş, öksürük, boynun önündeki ağrı ve yutma rahatsızlığını içerebilir. Tipik olarak, bunlar iki hafta sürer.

<span class="mw-page-title-main">Safra kesesi iltihabı</span>

Kolesistit veya safra kesesi iltihabı, karnın sağ üst kısmında ağrı, mide bulantısı, kusma ve bazen yüksek ateş belirtlerine sahip olan ve safra kesesinin iltihaplanmasını tanımlayan durumdur. Bir ağrı türü olan biliyer kolik genellikle akut kolesistitten önce meydana gelir, ancak kolesistitte ağrı, tipik bir biliyer kolik atağına göre daha uzun sürer. Eğer uygun tedavi uygulanmazsa tekrarlayan kolesistit atakları sıkça görülebilir. Akut kolesistit komplikasyonları arasında pankreatit, ana safra kanalı taşları veya iltihabı bulunur. Safra kesesi alındıktan sonra sonuçlar genellikle iyidir. Tedavi olunmazsa kronik kolesistit ortaya çıkabilir.

Karaciğer fonksiyon testleri, hastanın karaciğerinin durumu hakkında bilgi sağlayan kan testleri grubudur. Bu testler arasında protrombin zamanı (PT/INR), aPTT, albümin, bilirubin ve diğer testler yer alır.

Paroksismal nokturnal dispne (PND), genellikle geceleri ortaya çıkan şiddetli nefes darlığı ve öksürük krizidir. Genellikle kişiyi uykudan uyandırır ve oldukça korkutucu olabilir. Basit ortopne, yatağın yan tarafında bacakları sallanarak dik oturarak rahatlatılsa da, PND hastalarında, öksürme ve hırıltılı solunum sıklıkla bu pozisyonda görülmeye devam eder.

<i>Campylobacter jejuni</i>

Campylobacter jejuni ( ) Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Vakaların büyük çoğunluğu, tanınan salgınların bir parçası olarak değil, izole olaylar olarak ortaya çıkar. Gıda Kaynaklı Hastalıklar Aktif Gözetim Ağı (FoodNet) aracılığıyla aktif gözetim, ABD'de her 100.000 kişi için her yıl yaklaşık 20 vakanın teşhis edildiğini gösterirken, daha pek çok vaka teşhis edilmemiş veya bildirilmemiştir. CDC, her yıl toplam 1,5 milyon enfeksiyon tahmin etmektedir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi 2018'de 246.571 vaka bildirdi ve Avrupa Birliği'nde yılda yaklaşık dokuz milyon insanda kampilobakteriyoz vakası tahmin etti.

<span class="mw-page-title-main">Difenhidramin</span>

Difenhidramin, esas olarak alerjileri tedavi etmek için kullanılan bir antihistamindir. Ayrıca uykusuzluk, soğuk algınlığı semptomları, parkinsonizmde titreme ve mide bulantısı için de kullanılabilir. Ağız yoluyla, damara enjeksiyon, kas içine enjeksiyon veya cilde uygulanır. Maksimum etki genellikle bir dozdan yaklaşık iki saat sonradır ve etkiler yedi saate kadar sürebilir.

Benzodiazepin yoksunluk sendromu, benzodiazepinleri tıbbi ya da eğlence amaçlı alan ve fiziksel bir bağımlılık geliştiren bir kişi, doz azaltma ya da bırakmaya maruz kaldığında ortaya çıkan belirti ve semptomlar kümesidir.

Trazodon, bir antidepresan ilaçtır. Majör depresif bozukluğu, anksiyete bozukluklarını ve uyku güçlüklerini tedavi etmek için kullanılır. İlaç ağızdan alınır.

Diyabetik koma, diyabetes mellituslu kişilerde bulunan hayatı tehdit eden ancak geri dönüşümlü bir koma şeklidir.

Fenitoin (PHT), bir anti-nöbet ilacıdır. Tonik-klonik nöbetlerin ve fokal nöbetlerin önlenmesinde yararlıdır, ancak absans nöbetlerin önlenmesinde yararlı değildir. İntravenöz form olan fosfenitoin, benzodiazepinlerle düzelmeyen status epileptikus için kullanılır. Belirli kalp ritim bozuklukları veya nöropatik ağrı için de kullanılabilir. İntravenöz uygulanabilir veya ağızdan alınabilir. İntravenöz form genellikle 30 dakika içinde etki etmeye başlar ve yaklaşık 24 saat etkilidir. Uygun dozu belirlemek için kan seviyeleri ölçülebilir.

Androjen antagonistleri veya testosteron blokerleri olarak da bilinen antiandrojenler, testosteron ve dihidrotestosteron (DHT) gibi androjenlerin vücuttaki biyolojik etkilerine aracılık etmesini engelleyen bir ilaç sınıfıdır. Androjen reseptörünü (AR) bloke ederek ve/veya androjen üretimini inhibe ederek veya baskılayarak etki ederler. AR agonistlerinin fonksiyonel karşıtları olarak düşünülebilirler; örneğin testosteron, DHT ve nandrolon gibi androjenler ve anabolik steroidler (AAS) ve enobosarm gibi seçici androjen reseptör modülatörleri (SARM'ler). Antiandrojenler, üç tip seks hormonu antagonistinden biridir; diğerleri antiöstrojenler ve antiprogestojenlerdir.

Adrenalin olarak da bilinen epinefrin bir ilaç ve hormondur. Bir ilaç olarak anafilaksi, kalp durması, astım ve yüzeysel kanama gibi çeşitli durumların tedavisinde kullanılır. Krup semptomlarını iyileştirmek için solunan formda epinefrin kullanılabilir. Diğer tedaviler etkili olmadığında astım için de kullanılabilir. İntravenöz olarak, kas içine enjeksiyon yoluyla, soluma yoluyla veya derinin hemen altına enjeksiyon yoluyla verilir.

Biyolojide araştırma yöntemleri listesi, biyolojinin çeşitli dallarında kullanılan araştırma yöntemleriyle ilgili maddelerin bir dizinidir.

Boğazdan şarkı söylemek, dünya çapında farklı kültürlerde bulunan çeşitli ses uygulamalarını ifade eder. Bu vokal uygulamaları genellikle, şarkı söylemede kullanılan ve genellikle göğüs (modal) ve baş ses kayıtlarıyla temsil edilen en yaygın ses türleriyle çelişen belirli bir gırtlak sesi türüyle ilişkilendirilir. Boğazdan şarkı söylemek genellikle aynı anda birden fazla ses perdesi hissini üretmek olarak tanımlanır; bu, şarkıcı tek bir ses üretirken dinleyicinin iki veya daha fazla farklı müzik notasını algıladığı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tranilsipromin</span> Rasemik karışım

Tranilsipromin, bir momoamin oksidaz inhibitörüdür. Daha spesifik olarak, tranilsipromin seçici olmayan ve geri dönüşümsüz bir enzim inhibitörü olarak monoamin oksidaz enzimini tahrip eder. Klinik tedavilerde bu ilaç, duygudurum ve anksiyete bozukluğu olan hastalarda antidepresan ve anksiyolitik ilacı olarak kullanılabilir. Ayrıca DEHB tedavilerinde de kullanılabilir.

Patognomonik terimi, tıpta belirli bir hastalığa özgü olan belirtileri ifade eder. Bir belirti patognomonik olarak tanımlanıyorsa, bu belirti yalnızca o hastalıkta görülür ve varlığı, hastalığın kesin olarak teşhis edilmesini sağlar. Bu terim, Yunanca πάθος patos (hastalık) ve γνώμων gnomon (gösterge) kelimelerinden türemiştir.