İçeriğe atla

Ses miksajı (müzik)

Proje stüdyolarında kullanılan Dijital Miksaj Konsolu Sony DMX R-100

Ses kaydı ve çoğaltmada, ses miksajı, çok kanallı kayıtları nihai bir mono, stereo veya surround ses ürününde optimize etme ve birleştirme işlemidir. Ayrı izleri birleştirme sürecinde bunların göreli seviyeleri ayarlanır ve dengelenir ve eşitleme ve sıkıştırma gibi çeşitli işlemler yaygın olarak tek tek izlere, iz gruplarına ve genel karışıma uygulanır. Stereo ve surround ses miksajında parçaların stereo (veya surround) alanı içindeki yerleşimi ayarlanır ve dengelenir.[1] :11,325,468 Ses miksaj teknikleri ve yaklaşımları çok çeşitlidir ve nihai ürün üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.[2]

Ses miksaj teknikleri büyük ölçüde müzik türlerine ve ilgili ses kayıtlarının kalitesine bağlıdır.[3] İşlem genellikle bir miksaj mühendisi tarafından gerçekleştirilir ancak bazen plak yapımcısı veya kayıt sanatçısı yardımcı olabilir. Karıştırma işleminden sonra bir mastering mühendisi nihai ürünü üretim için hazırlar.

Ses miksajı, bir miksaj konsolunda veya bir dijital ses iş istasyonunda gerçekleştirilebilir.

Tarih

19. yüzyılın sonlarında Thomas Edison ve Emile Berliner ilk kayıt makinelerini geliştirdiler. Kayıt ve yeniden üretim sürecinin kendisi çok az parçayla veya hiç elektrikli parça olmadan tamamen mekanikti. Edison'un fonograf silindir sistemi silindirin dövülebilir kalay folyosuna değişen derinlikte bir oluk açan bir kaleme bağlı gergin, esnek bir diyaframda sonlanan küçük bir boynuz kullandı. Emile Berliner'in gramofon sistemi ise bir vinil disk üzerine spiral şeklinde yanal kesikler yazarak müziği kaydetti.[4]

Elektronik kayıt 1920'lerde daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Elektromanyetik transdüksiyon ilkelerine dayanıyordu. Bir mikrofonun bir kayıt makinesine uzaktan bağlanabilme olasılığı, mikrofonların daha uygun yerlere yerleştirilebileceği anlamına geliyordu. Mikrofonların çıkışları disk kesiciye beslenmeden önce karıştırılabildiğinde süreç iyileştirildi ve dengede daha fazla esneklik sağlandı.[5]

Modern miksaj, ticari çok kanallı bant makinelerinin piyasaya sürülmesiyle, özellikle de 1960'larda 8 kanallı kayıt cihazlarının piyasaya sürülmesiyle ortaya çıktı. Sesleri ayrı kanallara kaydetme yeteneği, kayıt stüdyolarının bu sesleri yalnızca kayıt sırasında değil daha sonra ayrı bir miks işlemi sırasında birleştirmesini ve işlemesini mümkün kılmıştır.[6]

1979'da kaset tabanlı Portastudio'nun piyasaya sürülmesi, özel ekipman ve ticari kayıt stüdyolarının masraflarını gerektirmeyen çok kanallı kayıt ve karıştırma teknolojisi sundu. Bruce Springsteen, 1982 albümü Nebraska'yı bir albümle kaydetti. 1982'de ve Eurythmics 1983'te grup üyesi Dave Stewart tarafından derme çatma bir 8 parçalı kayıt cihazına kaydedilen "Sweet Dreams (Are Made of This)" şarkısıyla listelerin zirvesinde yer aldı.[7] 1990'ların ortasından sonuna kadar bilgisayarlar çoğu ev stüdyosu için teyp tabanlı kaydın yerini aldı ve Power Macintosh popüler oldu.[8] Aynı zamanda birçok profesyonel kayıt stüdyosu daha önce çok kanallı teyp kaydediciler, miks konsolları ve dıştan takmalı teçhizat ile yapılan kayıt ve miksajı gerçekleştirmek için ilk olarak 1980'lerin ortalarında kullanılan dijital ses iş istasyonlarını veya DAW'ları kullanmaya başladı.

Kaynakça

  1. ^ Modern recording techniques. 5th. Focal Press. 2001. ISBN 0-240-80456-2. 
  2. ^ Home Recording For Musicians For Dummies. Third. Indianapolis, Indiana: Wiley Publishing, Inc. 2009. s. 249. 
  3. ^ From Demo to Delivery. The production process. Oxford, United Kingdom: Focal Press. 2009. s. 109. 
  4. ^ Sound and Recording. 6th. Oxford, United Kingdom: Elsevier Inc. 2009. s. 168. ISBN 978-0-240-52163-3. 
  5. ^ Sound and Recording. 6th. Oxford, United Kingdom: Elsevier Inc. 2009. s. 169. ISBN 978-0-240-52163-3. 
  6. ^ "The emergence of multitrack recording". 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2018. 
  7. ^ "Eurythmics: Biography". Artist Directory. Rolling Stone. 2010. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2010. []
  8. ^ "Studio Recording Software: Personal And Project Audio Adventures". studiorecordingsoftware101.com. 2008. 8 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

Evrim, popülasyondaki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisinde seçilim baskısıyla değişmesidir. Bazen dünyanın evrimi, evrenin evrimi ya da kimyasal evrim gibi kavramlardan ayırmak amacıyla organik evrim ya da biyolojik evrim olarak da adlandırılır. Evrim, modern biyolojinin temel taşıdır. Bu teoriye göre hayvanlar, bitkiler ve Dünya'daki diğer tüm canlıların kökeni kendilerinden önce yaşamış türlere dayanır ve ayırt edilebilir farklılıklar, başarılı nesillerde meydana gelmiş genetik değişikliklerin bir sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu</span> Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğunun devamı şeklinde var olmuş devlet (395–1453)

Doğu Roma İmparatorluğu veya Bizans İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke. 5. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu'nun dağılışı ve çöküşü sürecinden sonra ayakta kalan imparatorluk, 1453'te Osmanlı'ya yenik düşünceye kadar yaklaşık bin yıl boyunca var olmaya devam etmiştir. Var olduğu sürenin başı ve ortalarını kapsayan çoğunda, Avrupa'da ekonomik, kültürel ve askerî bakımdan en güçlü ülkeydi. "Bizans İmparatorluğu" ve "Doğu Roma İmparatorluğu" terimleri ülkenin yıkılışından sonraki tarihçiler tarafından yaratılmış olup imparatorluk vatandaşları kendi ülkelerine Roma İmparatorluğu, veya Romania ; kendilerineyse "Romalılar" demekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Dr. Dre</span> Amerikalı rap müzik sanatçısı, prodüktör ve aktör

Andre Romelle Young veya yaygın olarak bilinen sahne adıyla Dr. Dre, Amerikalı prodüktör, rapçi, plak şirketi yöneticisi ve oyuncu. Aftermath Entertainment'ın kurucusu, bugünkü CEO'su, ayrıca Death Row Records'un kurucularından biri ve sanatçısıdır. Bu plak şirketlerine bağlı Snoop Dogg, Eminem ve 50 Cent gibi sanatçıların albümlerinin prodüktörlüğünü ve akıl hocalığını yapmaktadır. Prodüktör olarak, rap müziğin synthesizer-karakterli ağır ritmlerden oluşmuş biri türü olan West Coast G-funk tarzının popülerleşmesinde önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Blu-ray</span>

Blu-ray Disc (BD), genellikle basitçe Blu-ray olarak bilinen, bir sayısal optik disk depolama biçimidir. DVD formatının yerini alması için ve birkaç saatlik yüksek çözünürlüklü ve ultra yüksek çözünürlüklü (2160p) videoyu depolayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Uzun metrajlı filmler gibi video materyaller ve PlayStation ve Xbox gibi oyun konsolları için hazırlanan video oyunlarının fiziksel dağıtımları Blu-ray'in ana uygulama alanlarındandır ve ayrıca üzerinde her türlü sayısal veri güvenli bir şekilde saklanabilir. "Blu-ray" adı, diski okumak için kullanılan mavi lazere atıfta bulunur ve bu, bilgilerin DVD'ler için kullanılan daha uzun dalga boylu kırmızı lazerle mümkün olandan daha yüksek bir yoğunlukta saklanmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Kaset</span> manyetik ses kayıt ortamı

Kaset, bir manyetik analog ses kayıt ortamıdır. Bir kutu içinde iki makaraya sarılı bir manyetik bant, küçük rehber makaralar ve bant yatağından oluşur. İlk kompakt kaset Philips çalışanı olan Hollandalı Lou Ottens tarafından geliştirilmiştir ve 1963'te tanıtılmıştır. Boyutları ortalama olmasına karşın daha iyi ses kalitesi ve anında kayıt gibi özellikleri nedeniyle zaman zaman kompakt kaset olarak anılırlar. Zaman içinde kompakt kasetler, ilk ev bilgisayarları için veri saklamak amacıyla da kullanılmışlardır. 1960'lardan 2000'lerin başına kadar kullanılmış, önce gramafonlarla sonra CD'lerle rekabet etmiştir. Fransızcadan gelen cassette kelimesi küçük kutu anlamına gelmektedir. "Kaset" kelimesi kutu içinde iki makaraya sarılı diğer manyetik bant ortamları için de kullanılır. "Kaset" genel terimi, yaygınlığı nedeniyle normal olarak Kompakt Kaset'e atıfta bulunmak için kullanılır.

<i>Süperstar 83</i> 1983 çıkışlı Ajda Pekkan albümü

Süperstar '83, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. 19 Mart 1983'te Balet Plak tarafından yayımlandı. Önceki on yılda piyasaya sürdüğü Süperstar (1977) ve Süperstar 2 (1979) albümleriyle eleştirel övgü toplayan şarkıcı, 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki derecesiyle hayal kırıklığına uğrayınca bir süre müzik piyasasındaki görünürlüğünü azaltmıştı. Bu sırada Yaşar Kekeva Plak'tan iki plak çıkarmış ancak şirketle çeşitli sorunlar yaşamıştı. Şirketle anlaşmazlıkları devam eden şarkıcı, Ağustos 1982'de Metin Akpınar ve Zeki Alasya ile Büyük Kabare adlı müzikale girişti. Bu gösteri için Fikret Şeneş'in yazdığı bazı şarkılar Süperstar serisinin üçüncü uzunçalarının ön ayağını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">4 Minutes</span> 2008 çıkışlı Madonna şarkısı

"4 Minutes", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan, Amerikalı şarkıcılar Justin Timberlake ve Timbaland ile birlikte söylediği şarkıdır. 17 Mart 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün çıkış single'ı olarak yayımlandı. Şarkının gelişimi, gezegenin yok oluşunun acil olarak önüne geçilmesi ve insanların bu süreçten nasıl keyif alabilecekleri fikrinden esinlendi. Yazım süreci, Madonna ve Timberlake arasında yapılan fikir alışverişleri sayesinde tamamlandı. Madonna'ya göre şarkı, I Am Because We Are belgeselini hazırlamasında kendisine esin kaynağı oldu.

<i>Confessions on a Dance Floor</i> Müzik albümü

Confessions on a Dance Floor, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Madonna'nın onuncu stüdyo albümü. Warner Bros. Records tarafından 11 Kasım 2005'te yayımlandı. Madonna, 2003'te çıkan bir önceki stüdyo albümü American Life'tan farklı olarak bu albümünde, 1970'ler ve 1980'lerin disko müziği ile günümüz kulüp müziği etkilerini taşıyan şarkılara yer verdi. Çalışmalarına Mirwais Ahmadzaï ile başlasa da, çalışmaların istediği yönde gitmediğini hissetmesi üzerine o dönem I'm Going to Tell You a Secret belgeselini gözden geçiren Stuart Price'ı da çalışmalara dahil etti. Kayıtlar, genel olarak Price'ın ev stüdyosunda tamamlandı ve Madonna çalışmalar sırasında zamanının büyük kısmını burada geçirdi.

iPod Nano Appleın üretimi durdurulan taşınabilir medya oynatıcıları

iPod Nano, Apple tarafından üretilen ve pazarlanan taşınabilir medya oynatıcısıdır. 2005 yılında piyasaya sürülmüştür. iPod Shuffle ve iPod Classic'in bazı özelliklerine sahiptir. iPod Shuffle gibi flaş bellek kullanmaktadır ve iPod Classic gibi 2 inch QVGA ekran ve "Click Wheel"a sahiptir. Tanıtımı yapıldığından beri 4 kez geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atlantic Records</span> plak şirketi

Atlantic Recording Corporation, Ahmet Ertegün ve Herb Abramson tarafından Ekim 1947'de kurulan bir Amerikan plak şirketidir. İlk kayıtlarının Ocak 1948'de piyasaya sürülmesiyle başlayarak, yirmi yıl süre boyunca, Aretha Franklin, Ray Charles, Wilson Pickett, Sam ve Dave, Ruth Brown ve Otis Redding gibi sanatçıların caz, R&B ve soul müzikleri üzerine uzmanlaşan en önemli Amerikan plak şirketlerinden biri olarak ün kazandı. Konumu, Stax ile yaptığı dağıtım anlaşmasıyla büyük ölçüde iyileştirildi. 1967 yılında, Atlantic Warner Bros.-Seven Arts'ın tamamen sahip olduğu bir yan kuruluş haline geldi ve Crosby, Stills, Nash & Young, Led Zeppelin ve Yes gibi sanatçıların rock ve pop müziklerini yayımlayarak genişledi.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

Dolby Digital, Dolby Laboratuvarları tarafından geliştirilen veri ve ses sıkıştırma teknolojilerinin ismidir. Orijinal ismi, 1994'e kadar Dolby Stereo Digital olarak kullanılmıştır.

Dolby Laboratories, ses gürültü azaltma, ses kodlama ve sıkıştırma konusunda uzmanlaşmış bir Amerikan şirketidir. Dolby teknolojileri, tüketici elektroniği firmaları tarafından lisans bedeliyle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

Bu Lazer konularının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Geoff Emerick</span>

Geoffrey E. Emerick İngiliz ses mühendisi. The Beatles'ın Revolver (1966), Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) ve Abbey Road (1969) albümlerinde yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Beatles yapımcısı George Martin, kendisi hakkında şu yorumu yapmıştır: "kayıtlara yeni bir akıl getiriyordu, her daim yeni ses fikirleri, farklı tip yankı efektleri, vokal önerileriyle gelirdi".

<i>Made in Heaven</i> İngiliz rock grubu Queenin on beşinci ve son stüdyo albümüdür

Made in Heaven, İngiliz rock grubu Queen'in on beşinci ve son stüdyo albümüdür. 6 Kasım 1995'te Birleşik Krallık'ta Parlophone Records tarafından ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Hollywood Records tarafından yayımlanmıştır. Bu albüm, Freddie Mercury'nin ölümünden sonra grubun ilk albümüydü. Mercury'nin ölümünün ardından gitarist Brian May, davulcu Roger Taylor ve bas gitarist John Deacon, Mercury'nin ölümünden önce kaydettiği vokal ve piyano parçalarıyla çalıştı ve kayıtlara yeni enstrümantasyon ekledi. Mercury'nin ölümünden önce ve sonra her iki kayıt aşaması da grubun İsviçre'nin Montrö kentindeki stüdyosunda tamamlandı. Albüm Birleşik Krallık'ta listelere 1 numaradan giriş yaptı ve 1,2 milyon kopya satıldı. Amerika Birleşik Devletleri'ne 500.000 kopya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Ses kayıt ve reprodüksiyon</span>

Ses kaydı ve reprodüksiyon; konuşulan ses, şarkı, enstrümantal müzik veya ses efektleri gibi ses dalgalarının elektriksel, mekanik, elektronik veya dijital yazımı ve yeniden yaratılmasıdır. Ses kayıt teknolojisinin iki ana sınıfı, analog kayıt ve dijital kayıttır.

<span class="mw-page-title-main">Ableton Live</span>

Ableton Live; Live olarak da veya bazen halk dilinde Ableton olarak da bilinmesiyle birlikte, Alman Ableton şirketi tarafından macOS ve Windows için geliştirilen bir dijital ses iş istasyonudur.